Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Društvo  •  Tomislav Ladan
Društvo

Rasprave vezane uz bića, stvari i pojave u Hrvatskoj i šire
Moderatori: Dina marc Marko Polo fiore
Tema: 571
Poruka: 19556
Najnovija tema: Što je to?
Aktualna tema: Što je to?
Zadnja poruka: risen, četvrtak 20.11.2008. u 21:34
Naslov teme:
Tomislav Ladan
Autor teme: KARTUZIJANAC  •  Broj odgovora: 24  •  Broj pregleda: 961
1 2
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
KARTUZIJANAC
M 48 god.,
Van Hrvatske
Član od 16.02.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 1359 (stari forumaš)
Napisano: subota, 13.9.2008 u 22:18
Tema: Tomislav Ladan

In memoriam
Nisam zamijetio da se je na ovom portalu netko sjetio spomenuti ovog vrhunskog intelektualca koji je plijenio svojom erudicijom široke krugove TV gledateljstva.
Neka počiva u miru Božjem.Njegova smrt ogroman je gubitak za hrvatsku kulturu općenito.
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
Margoret
Ž 34 god.,
Vinkovci
Član od 11.02.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 576 (iskusni forumaš)
Napisano: subota, 13.9.2008 u 22:47

Bio je čovjek koji je zaista plijenio svojom pameću....
Voljela sam gledati emisije u kojima je sudjelovao, uvijek se moglo saznati i naučiti nešto novo. Večeras je bila jedna od tih emisija, pravo osvježenje u učmalom programu..

Neka mu Gospodin daruje pokoj vječni!
Idi na vrh

Lady
Ž 31 god.,
Zagreb
Član od 19.02.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 935 (iskusni forumaš)
Status: moderator
Napisano: subota, 13.9.2008 u 22:52

R.I.P.

Bas je bio legenda, uzor nasim mladima u znanju i istrazivackom radu. Zaduzio je sve nas svojim metalingvistickim i etimoloskim znanjem kao i svojim obogacivanjem hrvatskog jezika novoskovanim rijecima. Legenda.
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 3978 (stari forumaš)
Napisano: nedjelja, 14.9.2008 u 9:05
Mijenjano: nedjelja, 14.9.2008 u 9:05 (sara)

Eto, baš nisam zamijetila niti da je naša javnost tom čovjeku pridala osobitu pažnju. Ali to je tako. Onaj koji je radom zadužio i narod i državu ne treba biti osobito spomenut, a onaj čiji je utjecaj bio vrlo dvojben, o njemu hvalospjevi u svim medijima. Mislim da to jako dobro govori o stanju svijesti ovog društva.

Neka mu Gospodin bude nagrada za svo, nemjerljivo dobro što ga je dao ovom narodu.
Idi na vrh

outspacer
M 30 god.,
Zagreb
Član od 27.10.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 323 (forumaš u usponu)
Napisano: nedjelja, 14.9.2008 u 14:57

Lady piše:
R.I.P.

Bas je bio legenda, uzor nasim mladima u znanju i istrazivackom radu. Zaduzio je sve nas svojim metalingvistickim i etimoloskim znanjem kao i svojim obogacivanjem hrvatskog jezika novoskovanim rijecima. Legenda.

A da? Nije ti smetalo to što je bio homoseksualac?
Idi na vrh

Lady
Ž 31 god.,
Zagreb
Član od 19.02.2007.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 14.9.2008 u 15:18

Pa o mrtvima samo sve najbolje, zar ne?

Usput, ja govorih o onomu cime nas je zaduzio - a to je njegov jezikoslovni rad. Buduci imam i ja jezikoslovno obrazovanje, onda znam o cemu pricam.

Ali kad me vec prozivas bez veze, obasni zasto gotovo svaku temu pumpas homoseksualcima? Nije neko pametan ili bolji jer je homo, vec zato jer se predao svom istrazivackom radu. A to ja uvijek postujem.

A pokoj vjecni homoseksualcima - ako to bas hoces cuti! ..he, he, he... Ja ih ne osudjujem niti me previse zanimaju, zato se ni ne javljam na toj temi, pa mi ne presudjuj - jer tvoje pitanje ovdje ima jednu tezinu - jer si me vec napao ni iz cega. A na tu temu se niti jednom nisam javila, pa sta hoces dati kazem?! Svaka cast covjeku i to je to.

A tebi zelim mir i radost kad je vec ne znas sirit....vec konfliktno nastupas, a nema ti tu srece, lipi moj ....
Idi na vrh

outspacer
M 30 god.,
Zagreb
Član od 27.10.2007.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 14.9.2008 u 16:08

O mrtvima onako kako su zaslužili. Hoćemo li Adolfu Hitleru isto sve najbolje? Nisam te napao niti te prozivam. Već si rekla više nego sam očekivao: Dala si počast čovjeku iako je bio homo, tj. gledala si ga prema zaslugama, a ne prema predrasudama.
Idi na vrh

Lady
Ž 31 god.,
Zagreb
Član od 19.02.2007.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 14.9.2008 u 16:50

Zapamti si Outspacer: Svaki covjek ima svoje urodjeno ljudsko dostojanstvo - bez obzira kako moralno zivio. Razvratno ili nerazvratno - covjek je. I svaki ima dimenziju plemenitosti i to je dobro. I ako tako gledas, nemas predrasuda. Bas je meni posao upravo borba protiv predrasuda, pa ti stoga mogu reci da si ti meni isao nesto kao dokazivat provocirajucim stilom i u tome vidim da su ti nakane klimave i neiskrene. Boli tebe djon za borbu protiv predrasuda - ti ne zastupas svoj stav, ti ga, covjece, direktno nameces - pa ga rastezes po svim temema sto je jadno da ne moze biti jadnije.

Ja mu odajem pocast jer je bio prije svega covjek sa svim svojim pozitivnim kreativnim kapacitetima te se u mnogima i ostvario. Ja sam mu TU odala pocast. Njegova me seksualnost na nasem strucnom podrucju niposto ne zanima i nema veze s istim.

Ti si to uvalio kako bi ne znam kome isao nesto dokazat. Cemu?
Idi na vrh

Margoret
Ž 34 god.,
Vinkovci
Član od 11.02.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 576 (iskusni forumaš)
Napisano: nedjelja, 14.9.2008 u 17:45

Očito da nijedna tema ne može proći bez potezanja toga što tko radi u svojoj spavaćoj sobi..Ne znam kome to treba i tko time išta dobiva?
Čovjek o kome je riječ je bio stručnjak u svom poslu i nije trebao rastezati svoj privatni život po medijima, pa tako ni svoje seksualno opredjeljenje, da bi bio zapažen. Nisam nikada primjetila, a pratila sam emisije u kojima je sudjelovao, da bi svojim opredjeljenjem skupljao bodove kod publike. Ili ih gubio zbog toga. Jednostavno, dobro je radio svoj posao i na tome mu treba odati priznanje,a sve drugo se nikog drugog ne bi trebalo ticati, zar ne?
Idi na vrh

Templar
M 30 god.,
Zagreb
Član od 15.05.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 4618 (stari forumaš)
Napisano: nedjelja, 14.9.2008 u 18:55

Jedna od divnih ljudi koji me je fascinirao znanjem i duhom i neka mu milosrdni Bog podari srecu nebeskog Jeruzalema.
Idi na vrh

outspacer
M 30 god.,
Zagreb
Član od 27.10.2007.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 14.9.2008 u 19:15

Lady piše:
Zapamti si Outspacer: Svaki covjek ima svoje urodjeno ljudsko dostojanstvo - bez obzira kako moralno zivio. Razvratno ili nerazvratno - covjek je. I svaki ima dimenziju plemenitosti i to je dobro. I ako tako gledas, nemas predrasuda. Bas je meni posao upravo borba protiv predrasuda, pa ti stoga mogu reci da si ti meni isao nesto kao dokazivat provocirajucim stilom i u tome vidim da su ti nakane klimave i neiskrene. Boli tebe djon za borbu protiv predrasuda - ti ne zastupas svoj stav, ti ga, covjece, direktno nameces - pa ga rastezes po svim temema sto je jadno da ne moze biti jadnije.

Ja mu odajem pocast jer je bio prije svega covjek sa svim svojim pozitivnim kreativnim kapacitetima te se u mnogima i ostvario. Ja sam mu TU odala pocast. Njegova me seksualnost na nasem strucnom podrucju niposto ne zanima i nema veze s istim.

Ti si to uvalio kako bi ne znam kome isao nesto dokazat. Cemu?

Ne, napisao sam ono što znam za njega.
Idi na vrh

Lady
Ž 31 god.,
Zagreb
Član od 19.02.2007.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 15.9.2008 u 10:46
Mijenjano: ponedjeljak, 15.9.2008 u 12:55 (Lady)

Outspaceru dragi, zar samo to znas? Onda ti je ocito jako bitno ono nebitno.....A proletilo ti je nesto mnogo kreativnije, plemenitije, humanije i inspirativnije, nažalost.
Idi na vrh

miffy
Ž 31 god.,
Zagreb
Član od 02.10.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 1 (novi forumaš)
Napisano: četvrtak, 2.10.2008 u 8:28

outspaceru
ocito je da ne znas bas nista o njemu, ali imas privatnu poruku pa ju procitaj
Idi na vrh

lampa
Ž 33 god.,
Zagreb
Član od 10.10.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 5 (novi forumaš)
Napisano: petak, 10.10.2008 u 5:07

@ outspacer:
"I kad je onaj tvrdokorni rukobludnik i mužoljub rekao, kako su većina ljepoduhâ bez ikakve potrebe za ženskinjem, moralo mu se odgovorti: teško je prihvatiti da su upravo takvi i najbolji poznavatelji ljudske naravi. To jest: sve da su takvi i najnadareniji, njihovo je životno iskustvo tek jednotrećinsko. U najboljem slučaju oni poznaju — i doživljavaju jednu trećinu naše naravi. Kako nemaju izravna doticaja sa ženom i djecom, dvije su im trećine ukupnog nam roda poprilična nepoznanica. Jer može li se reći da je osjetio išta od punoće bitka (od onog bivstvenog sladoleda opstanka) tko nije nikad svojski stavio ruku na žensku mramornicu i položio dlan na dječje tjeme. Otuda bi morala biti posve razumljiva — ako već ne i prihvatljiva — opsjednutost ženskim, ženom, ženščetinom u promatranoga mladića-muža-starca, jer je i to tek dio izvorne punoće živog opstanka, upravo kao i razlučivano oprečno trojstvo — djevojka-žena-starica… u kojega nije poznato da li se bio javio rječiti novokov: muščetina…"
(Tomislav Ladan [1990], Bosanski grb II. (Mladost, Zagreb), str. 325. )
Idi na vrh

outspacer
M 30 god.,
Zagreb
Član od 27.10.2007.
Pošalji poruku
Napisano: petak, 10.10.2008 u 9:06
Mijenjano: petak, 10.10.2008 u 9:36 (outspacer)

lampa piše:
@ outspacer:
"I kad je onaj tvrdokorni rukobludnik i mužoljub rekao, kako su većina ljepoduhâ bez ikakve potrebe za ženskinjem, moralo mu se odgovorti: teško je prihvatiti da su upravo takvi i najbolji poznavatelji ljudske naravi. To jest: sve da su takvi i najnadareniji, njihovo je životno iskustvo tek jednotrećinsko. U najboljem slučaju oni poznaju — i doživljavaju jednu trećinu naše naravi. Kako nemaju izravna doticaja sa ženom i djecom, dvije su im trećine ukupnog nam roda poprilična nepoznanica. Jer može li se reći da je osjetio išta od punoće bitka (od onog bivstvenog sladoleda opstanka) tko nije nikad svojski stavio ruku na žensku mramornicu i položio dlan na dječje tjeme. Otuda bi morala biti posve razumljiva — ako već ne i prihvatljiva — opsjednutost ženskim, ženom, ženščetinom u promatranoga mladića-muža-starca, jer je i to tek dio izvorne punoće živog opstanka, upravo kao i razlučivano oprečno trojstvo — djevojka-žena-starica… u kojega nije poznato da li se bio javio rječiti novokov: muščetina…"
(Tomislav Ladan [1990], Bosanski grb II. (Mladost, Zagreb), str. 325. )

Da da, samo se ti tješi... Zašto uopće toliko želite dokazat da je moja izjava pogrešna?
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
Nosite li svoj križ s ljubavlju?
barbaraa, četvrtak 20.11.2008 u 21:37

Što je to?
risen, četvrtak 20.11.2008 u 21:34

Poznajete li Zen!?
nedostojna, četvrtak 20.11.2008 u 21:30

Karizmatizam
Templar, četvrtak 20.11.2008 u 21:25

Ekumenizam na djelu
Templar, četvrtak 20.11.2008 u 21:19

Ispovijed
nikolla, četvrtak 20.11.2008 u 20:57

Zašto me progoni strah?
lovreško, četvrtak 20.11.2008 u 20:53

Kulturocid
metatronX, četvrtak 20.11.2008 u 20:05

Koliko pažnje pridajete fizičkom izgledu?
čovjek sa strane, četvrtak 20.11.2008 u 19:59

Koja vam je najdraža pjesma?
Zen, četvrtak 20.11.2008 u 19:59
    Vaše mišljenje o homoseksualcima
outspacer, četvrtak 20.11.2008 u 9:21

Međugorje
Marina021, nedjelja 16.11.2008 u 10:47

Thompson i Crkva
Lady, srijeda 29.10.2008 u 10:42

Ajmo kviz!
fiore, petak 18.1.2008 u 1:06

Božje stvaranje ili evolucija?
Tuga, srijeda 1.10.2008 u 16:27

Bertone o zabrani ređenja homoseksualaca
jasminka, četvrtak 24.7.2008 u 17:26

Sukob na katoličkoj ljevici?
angelus, četvrtak 13.7.2006 u 21:00

Sve
k-pax, petak 26.10.2007 u 22:56

Veličanje partizana, Tita i komunizma
rixinelli, srijeda 12.11.2008 u 18:02

Čokoladni faith
Dina, petak 30.11.2007 u 21:07
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Društvo  •  Tomislav Ladan

IZ WEB SHOPA

Instalacija Kubuntu Linuxa
599,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Nacistički suradnik ili katolički heroj?
Crkva, 6.11.2008

Tajna popularnosti Zlatka Sudca
Pod povećalom, 9.11.2008

Križ na zidu i krunica oko njega?
Moj dom, 11.11.2008

Je li nam suvenir važniji od svetog?
Dan Gospodnji, 9.11.2008

Predstavljeno najskuplje izdanje Biblije
Kultura, 11.11.2008

NEWS PORTAL

Crkva
Društvo