| Vi ste na: Naslovnica foruma • Društvo • Antifašisti |
 |
|
Društvo
 Rasprave vezane uz bića, stvari i pojave u Hrvatskoj i šire
Moderatori: Dina fiore Sfinga goran33
Tema: 1003
Poruka: 40052 |
Najnovija tema: Oporezivanje banaka
Aktualna tema: Oporezivanje banaka
Zadnja poruka: Mario 29, četvrtak 29.7.2010. u 16:14 |
 |
Naslov teme:
Antifašisti
Autor teme: sara • Broj odgovora: 270 • Broj pregleda: 6359 |
 |
|
 |
Otvori novu temu Odgovori na temu Prati ovu temu |
 |
|
 |
|
Ž 54 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 7558 (zvijezda foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: ponedjeljak, 15.6.2009 u 18:37 Tema: Antifašisti
 |
marinianis
piše: Pučku kuhinju u Zagrebu financira grad zagreb, odnosno svi mi koji uplaćujemo prirez od svojih plaća...što se tiče kulturnih spomenika; Koliko ih iskreno, ima !? Naravno, da ne mislim na šibensku katedralu ili sv. donat u zadru...već mislim na novoizgrađene silose pogotovo tu po zagrebu....odvratno i nakaradno i nadasve nepotrebno....više crkava od vrtića i škola....da, mogli bi rađe graditi stanove za mlade...nego li sebi kule na zemlji i restorane i hotele kao nove apartmane kod nuncijata u zg....zemljišta imaju na bacanje, sve je njihovo....zamisli, samo koliko su otimali narodu kroz povijest!???....
Sada otvaraju restorane i hotele unutar sakralnih objekata...eto, platiš i moš raditi šta hoćeš u kući " Božjoj".... ...toliko o siromaštvu KC.  |
Ovo je kao da je izašlo iz partijske škole u Kumrovcu.
U Crkvene pučke kuhinje se možda nešto dodaje, ali se sigurno ne financira iz proračuna. Kao što se ni more sakralnih objekata nemjerljive vrijednosti na brizi Crkve, a tek neki imaju dio financiranja od države.
Inače, znaš što radi normalan vjernički narod - po povratku u razrušena područja, velikim dijelom, prvo gradi crkvu. A ti pokušaj razmisliti zašto... ako možeš |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: ponedjeljak, 15.6.2009 u 18:38 Tema: Antifašisti
 |
marinianis
piše: Ustaše i četnici su bili na strani fašizma u 2.svj.ratu i zaista ne zaslužuju nikakav pijetet. U Jasenovcu su ubijani Srbi, Romi i Židovi samo zbog i isključivo svoje etničke i vjerske pripadnosti. To je čin jednoumlja, baš kao i Hitlerov pothvat o jednoj državi, jednom narodu.....što se tiče Bleiburga jedina greška jest ta što su ubijani bez suđenja svi u koloni.  |
I oni od 15 - 16 godina? Tako je naime prošao ujak mog muža.
Ili misliš da ih je trebalo drugačije posložit dok su ubijani?! |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 45 god., Zagreb Član od 16.02.2009. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 2267 (državljanin foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 15:13 Tema: Antifašisti
 |
sara
piše: Bravo, a jesi li uračunala i pučke kuhinje i kulturne spomenike? Kolika šteta što ih ne prodaju pa njima nahrane gladne ili sagrade stanove! |
Izjasni se Saro, nije jasno iz tovg posta jer mislis da li je crkva odgovrona za nastanak pucke kuhinje ili za odrzavanje puckih kuhinja, je da prije obnove HR katolicanstva nikom nije trebala pucka kuhijina nit je bilo beskucnika
A kulturni spomenici, jel to mislis na one zgrade koje crkva dobila ko u splitu ili kazaliste komedija, ili mislis na one crkve novonapravljene u stilu sveti-adolf-od-atlanskog-bedema, definitvno ce dugo trajat a bome ce buduce generacije naucit sto nije arhitektura ...
|
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 45 god., Zagreb Član od 16.02.2009. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 2267 (državljanin foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 15:22 Tema: Antifašisti
 |
krešimir999
piše: Ja ne moram poznavati povijest, a mogu biti čak i priglup. Ali tvrditi da netko zaslužuje biti ubijen samo zato što je pripadao nekoj vojsci je toliko ružno, bezobrazno i sramotno da ja uopće ne mogu vjerovati da danas u Hrvatskoj postoje ljudi koji tako razmišljaju. Strah me i pomisliti što bi bila u stanju napraviti da je ovo 1945, a ne 2009.
I za tvoju informaciju, ustaše su bili vojska na strani zločinačke ideologije jednako kao i partizani. U tom pogledu među njima nema nikakve razlike. Jedina je razlika što je ideologija za koji su se borili partizani odnijela pet puta vše života. |
Sorry, al jel tebi jasno kaj je to uopce rat ?
Znas svodi se na to da se one u drugoj uniformi ubije u sto vecm broju i sto efikasnije, da se unsiti sav neprijateljski
potencijal uz minimalne vlastite gubitke
nego sinko jesi li mozda cuo za nesto sto se zvalo "ofenzivne zracne patrole" nad evropom 44, 45 ?
To sto tebi osjecaje vrijedja cinjenica da te neko hoce ubit kad se igras rata pokazuje samo da ti bas nije jasno kaj se tam dogadja .,
Znas ima stara poslovica rat je lako pocet dosta je viknut napred, ali se tesko staje kad viknes stani niko te necuje svi su zaposleni. Prevedeno da svi razumiju znaci ti pocnes a onaj bolji i gadniji zavrsi tako sto ubije i tebe i sve oko tebe
to ti je tak, niko nije Adolfa i ustase teral da pocnu - na njihovu zalost neko drugi je zavrsio i to temeljito
|
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 35 god., Zagreb Član od 06.04.2008. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 1886 (građanin foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 15:27 Tema: Antifašisti
 |
krešimir999
piše: Ja ne moram poznavati povijest, a mogu biti čak i priglup. Ali tvrditi da netko zaslužuje biti ubijen samo zato što je pripadao nekoj vojsci je toliko ružno, bezobrazno i sramotno da ja uopće ne mogu vjerovati da danas u Hrvatskoj postoje ljudi koji tako razmišljaju. Strah me i pomisliti što bi bila u stanju napraviti da je ovo 1945, a ne 2009.
I za tvoju informaciju, ustaše su bili vojska na strani zločinačke ideologije jednako kao i partizani. U tom pogledu među njima nema nikakve razlike. Jedina je razlika što je ideologija za koji su se borili partizani odnijela pet puta vše života. |
Ne, dragi, povijest se itekako mora jako dobro poznavati da bi se o njoj moglo na objektivnoj i znanstvenoj razini raspravljati jer povijest je znanstvena disciplina to nisu priče tvoga djeda ili babe ili strica .....s druge strane, vidi se da uopće ne čitaš ne samo povijesnu literaturu ( što bi bilo dobro radi tebe samoga ), već ne čitaš pažljivo niti moje postove ovdje, stoga niti ne čude tvoje etikete koje mi silno želiš prišiti jer drugog argumentiranoga razloga nemaš.
Rekla sam da su ustaše i četnici pripadali fašističkim snagama, direktno pod njihovim patronatom. To je činjenica.
Da li je uopće itko ikada trebao biti ubijen bez suđenja jest zaista neupitno jer sam čovjek koji itekako drži do pravde i poštenja, za razliku od svih političara koji su profilirali svih ovih godina po političkoj i pravosudnoj sceni.  |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 15:33 Mijenjano: utorak, 16.6.2009 u 15:51 (marinianis), utorak, 16.6.2009 u 15:56 (marinianis), utorak, 16.6.2009 u 16:15 (marinianis) Tema: Antifašisti
 |
sara
piše: Ovo je kao da je izašlo iz partijske škole u Kumrovcu.
U Crkvene pučke kuhinje se možda nešto dodaje, ali se sigurno ne financira iz proračuna. Kao što se ni more sakralnih objekata nemjerljive vrijednosti na brizi Crkve, a tek neki imaju dio financiranja od države.
Inače, znaš što radi normalan vjernički narod - po povratku u razrušena područja, velikim dijelom, prvo gradi crkvu. A ti pokušaj razmisliti zašto... ako možeš |
Zato što su prisiljeni, uglavnom. O tome da KC ne dobiva lovu iz proračuna i da između ostaloga sve sakralne objekte, kao kulturno-povijesne spomenike ne financira lokalna i državna zajednica, njihovo održavanje i rekonstrukcije su čista nebuloza u nizu nebuloza koje iznosiš....to možeš "prodavati" ljudima koji ne znaju koliko je 2+2....meni sigurno, ne.. hvala Bogu !
Pa, daj nam onda javno reci od čega i od koga se Crkva kroz stoljeća financira!?
Jednostavno pitanje. Molim odgovor. Hvala.
I valjda vjernički narod prvo sebi gradi krov nad glavom, a onda tek svećenstvu.....logika... ....
Baš, gledamo mi po Novom Zagrebu kako se KC silom gura među te silne betonske blokove od zgrada i nebodera i kako žele izbetonirati i ono malo travnjaka na kojem se djeca igraju između silnih zgradurina....i kako stanari prosvjeduju da im ne treba još jedan " silos" od crkve u svakom kvartu...jer dovoljna je crkva Sv. Križa u Sigetu....zato nam konstantno fali vrtića i novih škola, novih bolnica i staračkih domova....al, kao da je to važno...gdje će majka sa malim djetetom...možda da ga u crkvi ostavi "na čuvanje"....i to plati 2.000kn mjesečno ( časnama ) jer državnih vrtića nema dovoljno za svu djecu, a tamo je cijena u prosjeku oko 400kn mjesečno...al, to nije važno...ili što recimo cijeli N.Zagreb nema niti jednu bolnicu, a ima 60.000 stanovnika....ona sveučilišna još stoji...al, to nije važno ....ili što se na starački dom čeka godinama i još k tome košta da si ga rijetko tko može priuštiti....al, to isto nije važno....važno je da imamo "silose" u svakom kvartu....i da nam se redovito ubacuju uplatnice za nadogradnju postojećih " silosa"....to je "važno"....samo kome, to je pitanje i poanta svega!???...  |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 15:40 Tema: Antifašisti
 |
sara
piše: I oni od 15 - 16 godina? Tako je naime prošao ujak mog muža.
Ili misliš da ih je trebalo drugačije posložit dok su ubijani?! |
Ne, mislim da je trebalo suditi onima kojima je trebalo u toj koloni, to je bila krucijalna pogreška partizana i saveznika.
Nažalost.
U Jasenovcu su također ubijana djeca, mlađa od ujaka tvoga muža, samo zato što su po etničkoj pripadnosti bili Srbi !
Strašno, da su kvazi Hrvati i katolici ( ustaše ) činili tolika zlodjela drugima....kako to tvoj mentalni sklop objašnjava !?
I jesi li svjesna da je u redovima tih partizana prema kojima imaš toliku netrpeljivost, sjedio recimo jedan Vladimir Nazor !?
Jel i po njemu "pljuješ" i njegovom djelu samo zato što je bio u partizanima !?  |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 16:42 Tema: Antifašisti
 |
marinianis
piše: Ne, mislim da je trebalo suditi onima kojima je trebalo u toj koloni, to je bila krucijalna pogreška partizana i saveznika.
Nažalost.
U Jasenovcu su također ubijana djeca, mlađa od ujaka tvoga muža, samo zato što su po etničkoj pripadnosti bili Srbi !
Strašno, da su kvazi Hrvati i katolici ( ustaše ) činili tolika zlodjela drugima....kako to tvoj mentalni sklop objašnjava !?
I jesi li svjesna da je u redovima tih partizana prema kojima imaš toliku netrpeljivost, sjedio recimo jedan Vladimir Nazor !?
Jel i po njemu "pljuješ" i njegovom djelu samo zato što je bio u partizanima !?  |
Koliko znam za zločine ustaša i nacista postojala suđenja i osude i pravo je tako. No, tko je kada odgovarao za partizanske zločine?
A o starcu Nazoru nemam što komentirati - degutantno je pozivati se na njega. I nikada nisam rekla da su svi partizani bili zločinci - da ti srce bude na mjestu - mati mi je bila partizanska bolničarka. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 16:45 Mijenjano: utorak, 16.6.2009 u 16:46 (sara) Tema: Antifašisti
 |
marinianis
piše: Zato što su prisiljeni, uglavnom. O tome da KC ne dobiva lovu iz proračuna i da između ostaloga sve sakralne objekte, kao kulturno-povijesne spomenike ne financira lokalna i državna zajednica, njihovo održavanje i rekonstrukcije su čista nebuloza u nizu nebuloza koje iznosiš....to možeš "prodavati" ljudima koji ne znaju koliko je 2+2....meni sigurno, ne.. hvala Bogu !
Pa, daj nam onda javno reci od čega i od koga se Crkva kroz stoljeća financira!?
Jednostavno pitanje. Molim odgovor. Hvala.
I valjda vjernički narod prvo sebi gradi krov nad glavom, a onda tek svećenstvu.....logika... ....
Baš, gledamo mi po Novom Zagrebu kako se KC silom gura među te silne betonske blokove od zgrada i nebodera i kako žele izbetonirati i ono malo travnjaka na kojem se djeca igraju između silnih zgradurina....i kako stanari prosvjeduju da im ne treba još jedan " silos" od crkve u svakom kvartu...jer dovoljna je crkva Sv. Križa u Sigetu....zato nam konstantno fali vrtića i novih škola, novih bolnica i staračkih domova....al, kao da je to važno...gdje će majka sa malim djetetom...možda da ga u crkvi ostavi "na čuvanje"....i to plati 2.000kn mjesečno ( časnama ) jer državnih vrtića nema dovoljno za svu djecu, a tamo je cijena u prosjeku oko 400kn mjesečno...al, to nije važno...ili što recimo cijeli N.Zagreb nema niti jednu bolnicu, a ima 60.000 stanovnika....ona sveučilišna još stoji...al, to nije važno ....ili što se na starački dom čeka godinama i još k tome košta da si ga rijetko tko može priuštiti....al, to isto nije važno....važno je da imamo "silose" u svakom kvartu....i da nam se redovito ubacuju uplatnice za nadogradnju postojećih " silosa"....to je "važno"....samo kome, to je pitanje i poanta svega!???...  |
O, a onda ćemo doći do pitanja tko je Crkva? I ja sam to i još mnogi ovdje.
A o onome što država financira od npr. starokršćanskih spomenika i kako znam puno bolje od tebe, npr. dade 10.000 kn za obnovu crkve iz 10. st. Zgodno,, zar ne?!
I ne kužiš ti što znači voljeti Boga i sebe samoga - ljudi grade najprije svoj duhovni dom, a onda vlastite kuće. Nisi to nikada vidjela? Žao mi je, tebi je vrlo teško razumjeti vjernički puk. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 16:56 Tema: Antifašisti
 |
sara
piše: Koliko znam za zločine ustaša i nacista postojala suđenja i osude i pravo je tako. No, tko je kada odgovarao za partizanske zločine?
A o starcu Nazoru nemam što komentirati - degutantno je pozivati se na njega. I nikada nisam rekla da su svi partizani bili zločinci - da ti srce bude na mjestu - mati mi je bila partizanska bolničarka. |
Degutantno je sve partizane i antifašiste prozivati za zločine koje su počinili pojedinci i određene skupine.
Kako nisi kada prvi post na ovoj temi koju si sama otvorila upravo proziva i blati antifašizam na ovim prostorima i dan njegovog obilježavanja.
Tko ti je kriv što nitko nije odgovarao!? Živiš u demokratskoj pravnoj državi Hrvatskoj već 20.g. skoro, prema tome, tko je kriv!?
Nije ti Tito kriv niti bivša država ...njih više nema. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 17:01 Mijenjano: utorak, 16.6.2009 u 17:24 (marinianis) Tema: Antifašisti
 |
sara
piše: O, a onda ćemo doći do pitanja tko je Crkva? I ja sam to i još mnogi ovdje.
A o onome što država financira od npr. starokršćanskih spomenika i kako znam puno bolje od tebe, npr. dade 10.000 kn za obnovu crkve iz 10. st. Zgodno,, zar ne?!
I ne kužiš ti što znači voljeti Boga i sebe samoga - ljudi grade najprije svoj duhovni dom, a onda vlastite kuće. Nisi to nikada vidjela? Žao mi je, tebi je vrlo teško razumjeti vjernički puk. |
Ne, meni nije teško razumjeti duhovnu dimenziju vjere jer ona to i jest. Duhovni dom je dom koji ne možeš vidjeti očima kao građevinu u tome je razlika mojega i tvojega razmišljanja. Po meni je razbacivanje graditi sve i svašta na svakom koraku, to je poanta mojega posta, u društvu postoje prioriteti, pogotovo u državi kao našoj, koja uistinu spada u sve siromašnije i zaduženije države svijeta....i da, crkva smo svi mi, ( ne samo ti i neki ovdje ) to je točno, ali zašto bi ja davala svoj novac onome koji ima i previše to je pitanje!? |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 17:22 Tema: Antifašisti
 |
sara
piše: Na splitskoj patologiji dovršena je identifikacija posmrtnih ostataka fra Ljube (Maksimilijana) Jurčića kojega su partizani brutalno likvidirali te s još petoricom, najvjerojatnije civila, zakopali u blizini Vrgorca -
Evo, na vratima nam je dan antifašističke borbe! |
Evo, primjer gdje omalovažavaš sve sudionike antifašističke borbe i samu nam državu Hrvatsku koja je u svojim temeljima antifašistička, a ne fašistička, hvala Bogu, jednostavno neki to ne mogu podnijeti, uglavnom proustaški orijentirani građani.
Uistinu, ne znam čemu prozivati sve i svakoga zbog pojedinaca i određenih skupina!?
I zašto ne bi Hrvatska obilježavala Dan antifašizma !? Zbog Bleiburga!?
Pa, to je isto kao da netko kaže ( a ima takvih ) da je Dom.rat bio zločinački samo zbog pojedinaca i skupina koje su uistinu i počinile zločine nad civilima u ovom ratu, takvi su kažnjeni i trebaju biti kažnjeni, ali upitnost dom.rata kao obrambenog uopće nije ili bar ne bi trebala biti.
I stoga, svakome iole razboritom i donekle prosvijećenom čovjeku želim Sretan dan antifašističke borbe kao i svaki dan koji obilježava nastanak nam naše Republike Hrvatske, isto tako i svakom kršćaninu i vjerniku sretan svaki blagdan....koji osoba obilježava. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 33 god., Zagreb Član od 14.12.2008. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 327 (forumaš u petoj brzini) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 17:48 Tema: Antifašisti
 |
xp2px
piše: Sorry, al jel tebi jasno kaj je to uopce rat ?
Znas svodi se na to da se one u drugoj uniformi ubije u sto vecm broju i sto efikasnije, da se unsiti sav neprijateljski
potencijal uz minimalne vlastite gubitke
nego sinko jesi li mozda cuo za nesto sto se zvalo "ofenzivne zracne patrole" nad evropom 44, 45 ?
To sto tebi osjecaje vrijedja cinjenica da te neko hoce ubit kad se igras rata pokazuje samo da ti bas nije jasno kaj se tam dogadja .,
Znas ima stara poslovica rat je lako pocet dosta je viknut napred, ali se tesko staje kad viknes stani niko te necuje svi su zaposleni. Prevedeno da svi razumiju znaci ti pocnes a onaj bolji i gadniji zavrsi tako sto ubije i tebe i sve oko tebe
to ti je tak, niko nije Adolfa i ustase teral da pocnu - na njihovu zalost neko drugi je zavrsio i to temeljito
|
Radilo se o razoružanoj vojsci nakon završetka rata, a i o velikom broju civila.
Nigdje u Europi nije zabilježen takav pokolj nakon drugog svjetskog rata. Bilo je osveta, ali deseci tisuća pogubljenih i pobacanih po jamama to se nije dogodilo nigdje.
Ustaše nisu započele rat. Barem toliko bi trebao znati kad se već upuštaš u neke povijesne rasprave. Ustaše su došle na vlast bez ispaljenog metka.
Ako se jedan zločin može opravdati drugim onda niti Jasenovac nije zločin jer ga se može opravdati onim terorom što su ga Hrvati trpjeli za vrijeme kraljevine Jugoslavije. Ja tako ne mislim. Ja mislim da je Jasenovac bio zločin i da je ustaška vlast bila zločinačka, ali to nikako ne može opravdati ono što se događalo nakon 1945. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 17:54 Tema: Antifašisti
 |
marinianis
piše: Ne, dragi, povijest se itekako mora jako dobro poznavati da bi se o njoj moglo na objektivnoj i znanstvenoj razini raspravljati jer povijest je znanstvena disciplina to nisu priče tvoga djeda ili babe ili strica .....s druge strane, vidi se da uopće ne čitaš ne samo povijesnu literaturu ( što bi bilo dobro radi tebe samoga ), već ne čitaš pažljivo niti moje postove ovdje, stoga niti ne čude tvoje etikete koje mi silno želiš prišiti jer drugog argumentiranoga razloga nemaš.
Rekla sam da su ustaše i četnici pripadali fašističkim snagama, direktno pod njihovim patronatom. To je činjenica.
Da li je uopće itko ikada trebao biti ubijen bez suđenja jest zaista neupitno jer sam čovjek koji itekako drži do pravde i poštenja, za razliku od svih političara koji su profilirali svih ovih godina po političkoj i pravosudnoj sceni.  |
Ja nisam rekao da ne treba poznavati povjest nego da mi poznavanje povjesti nije potrebno da bi znao da je pogrešno ubiti čovjeka samo zato jer je pripadao nekoj vojsci, kao i da je na takav način ubijen čovjek žrtva koja zaslužuje pijetet. To ne ovisi o znanju nego o moralnim kvalitetama čovjeka.
Ti si na to napisala nešto toliko ružno da to ne želim citirati. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 16.6.2009 u 18:14 Mijenjano: utorak, 16.6.2009 u 18:17 (krešimir999), utorak, 16.6.2009 u 18:18 (krešimir999) Tema: Antifašisti
 |
marinianis
piše: Ne, mislim da je trebalo suditi onima kojima je trebalo u toj koloni, to je bila krucijalna pogreška partizana i saveznika.
Nažalost.
Vladimir Nazor je opjevao Kraljevinu SHS, NDH i Pavelića, te na kraju Maršala. Nije on štedio pohvale za nikoga. To su ti prešutjeli u Kumrovcu?
Ali kad smo već kod pjesnika spomenimo još jednog vrlog "antifašistu". I.G. Kovačića i njegovu pjesmu "Mrzimo vas" koja je bila nadahnuće "antifašističkoj borbi";
Mrzimo vas hulje, mrzimo krvnici, vi pljačkaške rulje
u majčinoj klici kunu vašu djecu utrobe svih žena
naše ljute guje kroz kosti će vam gmizat,
pobješnjele kuje crijeva će vam lizat,
muhe zukavice i smrdljivi crvi
osvetu će množit u crnoj vam krvi
Srcem bismo jeli pogano vam meso
na lešine sjeli i kliktali bjesno
smrdežima vašim punili bi pluća,
za pobjede nove, nova nadahnuća!
I.G.Kovačić |
| Idi na vrh |