Ž 22 god., Zagreb Član od 25.09.2008. Pošalji poruku
Poruka: 100 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 20:18 Tema: Predbračna čistoća
ivan14
piše: ne trebaš se meni ispričavati, već pogledaj malo dublje u sebe i zapitaj se šta onaj glupan Ivan tamo pokušava kazati. pročitaj molim te, moju poruku troivi. hvala ti na svemu, prijateljice.
duboko u sebi sam sretna i živim svoju vjeru. hvala i tebi. ne trebaš se više brinuti za moju duhovnost.
M 18 god., Zagreb Član od 21.05.2008. Pošalji poruku
Poruka: 17 (novi forumaš)
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 20:21 Tema: Predbračna čistoća
Ja vas molim da se smirite malo, bez Kristovog mira nema ni Krista i svašta se kaže.
Polako treba ići, ne bi nam Bog dozvolio da propadnemo, jer da želi da nas nema, ne bi nas ni stvorio. Samo vam savjetujem, da ako već dijelite kritiku da ju dijelite s ljubavlju, jer inače nema svrhu (sjetite se kako je Isus bio blag kad je ušao cariniku u kuću, dok mu je grešnica prala noge suzama).
Sve zavisi od osobe, tko je jak, moći će u brak čist, a tko nije siguran neka razmotri situaciju, pomoli se Bogu i čut će što treba napraviti (da li spavati prije braka i nešto spoznati, ili uopće u brak ne ulaziti) i dobro će napraviti. Pavao to u svojim poslanicama razlikuje kao dobro i još bolje, ne kao dobro i loše. Pa koliko je Isus napravio iznimki, od trganja klasja u subotu, liječenja u subotu i bio prozivan od farizeja, a sve u svrhu dobroga.
Ne ide sve po šabloni, Bog nam daje slobodu, i tu je puna sreća kršćanstva. Jedan hrvatski dogmatik je imao ženu, kada mu se ukazao Isus i rekao da će biti svećenik, a on se silom čudio jer to tako ne ide inače. Za par godina je umrla njegova žena i zaredio se.
I ako već pričamo o predbračnoj čistoći, onda bi bilo lijepo da ne raspravljamo o onima koji su samo kršćani na papiru, a brak im propadne, nego o vjernicima (znate li takve da im je brak propao?).
Ž 34 god., Zagreb Član od 06.04.2008. Pošalji poruku
Poruka: 363 (forumaš u usponu)
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 20:38 Tema: Predbračna čistoća
Ljudi ma, nije presudno za brak ući nevin....dajte, molim vas...pa,ne raspadaju nam se brakovi zbog djevičanstva....ok, svatko normalan će radije oženiti djevojku za koju zna da nije preko nje prešao vagon vojske....niti ja ne bi partnera koji je svaku okrenuo....mene recimo, uopće ne zanima jel moj budući djevac ili je ipak imao neku moždai dulju vezu iza sebe, al eto nije bilo suđeno....ja ću prva otvoriti svoje karte osobi s kojom mislim provesti život, ne zbog te osobe, već zbog sebe....jer se u brak ulazi čiste duše i savjesti, zar ne!?
M 33 god., Van Hrvatske Član od 19.06.2008. Pošalji poruku
Poruka: 179 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 9.10.2008 u 10:33 Tema: Predbračna čistoća
Armaita Angelium
piše: ovo ne da nije lijepo od tebe, nego čak i bezobrazno..
mi se tu trudimo odgovoriti potupno i na temelju naših iskustava, a ti sav naš trud i naše misli bacaš u isti koš - gluposti.
a daj mi reci zašto joj ti ne pomogneš sa svojim iskustvom i potporom u smislu - evo ja sam djevac, čuvam se za brak i u teškim trenucima mapravim to i to??
marinianis je iznjela dio svoje privatnosti, kao i ja, a ti nas tek tako otpisuješ?
i daj mi reci zašto bi onda ona trebala slušati tebe? od kud tebi pravo da kažeš da je samo tvoje mišljenje točno?
žena ima odnose prije braka u kojima uživa i nigdje nije napisala da je partner ne razumije, od kud ti to?
Nisam želio biti bezobrazan, nego reći svoje mišljenje djevojci koju očito to muči kako sam ja razumio.
A moj život, pa evo: u braku sam preko 10 godina, imam divnu ženu, sina kao krunu te ljubavi (pjesnički a?).
Iz njenog pisanja shvatih da ima problem, koji je nekome smiješan, a meni nije. Mene ne mora slušati, kao ni ostala mišljenja, nego samo svoju savjest.
Napisano: četvrtak, 9.10.2008 u 10:44 Tema: Predbračna čistoća
sluga Jahvin
piše: Nisam želio biti bezobrazan, nego reći svoje mišljenje djevojci koju očito to muči kako sam ja razumio.
A moj život, pa evo: u braku sam preko 10 godina, imam divnu ženu, sina kao krunu te ljubavi (pjesnički a?).
sad su mi izrasli rogovi i ne mogu si pomoći - vi planirate obitelj( s obzirom na jedno dijete) mislim, to nije po kršćaniski - koliko Bog da??
sori, opet se miješam u intimna pitanja( jače od mene)..ne trebaš mi odgovoriti..samo se šalim
Napisano: četvrtak, 9.10.2008 u 10:46 Tema: Predbračna čistoća
Dijete Božje
piše: I ako već pričamo o predbračnoj čistoći, onda bi bilo lijepo da ne raspravljamo o onima koji su samo kršćani na papiru, a brak im propadne, nego o vjernicima (znate li takve da im je brak propao?).
Mir s vama
da! susjedi, velika obitelji, bogobojazni, ali očito nije bilo više ljubavi... (ili nešto teće što su skrivali?) ali znam da nije pitanje u ljubavnicima,novcu, alkoholu..jer su zbilja bili uredni kršćani
M 33 god., Van Hrvatske Član od 19.06.2008. Pošalji poruku
Poruka: 179 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 9.10.2008 u 10:52 Tema: Predbračna čistoća
Armaita Angelium
piše: sad su mi izrasli rogovi i ne mogu si pomoći - vi planirate obitelj( s obzirom na jedno dijete) mislim, to nije po kršćaniski - koliko Bog da??
sori, opet se miješam u intimna pitanja( jače od mene)..ne trebaš mi odgovoriti..samo se šalim
Skidaj rogove i čuvaj za drugu priliku!
Da je bilo po našim željama već bi ih bilo troje-četvoro. i ovo smo dobili kad svi rekoše:nema nade. Slava Bogu!
Ali to je druga tema.
Napisano: četvrtak, 9.10.2008 u 17:51 Mijenjano: četvrtak, 9.10.2008 u 17:52 (Armaita Angelium) Tema: Predbračna čistoća
sluga Jahvin
piše: Skidaj rogove i čuvaj za drugu priliku!
Da je bilo po našim željama već bi ih bilo troje-četvoro. i ovo smo dobili kad svi rekoše:nema nade. Slava Bogu!
Ali to je druga tema.
Ž 36 god., Zagreb Član od 22.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 25 (mladi forumaš)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 7:49 Tema: Predbračna čistoća
Neki dan sam čitala postove vezane uz ovu temu i zgadilo mi se. Htjela sam reći neko svoje mišljenje vezano općenito za način komunikacije na ovom forumu, a koji pršti ismijavanjem drugoga, bahatošću vlastite uzvišenosti još pod krinkom vrlih Katolika... I odmahnula sam glavom da je riječ o tipičnim isfrustriranim i očito nedovoljno zrelim osobama bez osnove ljudske pristojnosti i kulture te zaključila da mi nije gubiti vrijeme na takve stvari... Žao mi je bilo što ostajem po strani (gotovo kukavički) dok se čovjeka naziva ograničenim i nekompetentnim za komentare vezano uz teme o vezama, ljubavi i sexu samo zato što govori o stvarima koje očito nekoga odveć uznemiruju i ne ostavljaju ravnodušnim... No, čitajući večeras jedan tekst odlučila sam se ipak javiti...
Naime, osoba koja se deklarira Katolikom i ide u Crkvu a ne smatra seks prije braka grijehom je u kontradikciji sa svojom vjerom i u biti je licemjerna. Nije to nikakva osuda te osobe s moje strane (daleko od toga, da se ne bi krivo shvatilo) već samo mišljenje koje ima uporište u Crkvi i Bibliji. Nismo li mi „Hram Duha Svetoga koji prebiva u nama“, a kao Katolici govorimo citiram: „pa kako se onda preporučuje ne spavati s osobom s kojoj hodaš? kao hodanje služi za upoznavanje, da par vidi jesu li jedno za drugo. e sad, kako ćeš upoznati dečka, onako dubinski, ako ne preko "svete" seksualnosti? pa to je ono važno za brak.. (tako svi kršćani kažu)“ i niz drugih „bisera“...
Seksualnost je sveta i to su dobro navele ama i sara kao odgovor na teze da što ako je „žena nezadovoljna a to shvati tek u bračnoj postelji - e to vam je razvod braka!“ Opet citiram (ali saru i amu): „Sex nije grijeh, nego je zloupotrebljavanje spolnosti grijeh. Sexualnost je sveta, ako baš hoćeš, jer je imamo za ljubav, darivanje drugima i u konačnici za novi život.
Ključni pojam je LJUBAV, bez toga dušo moja...ne ide ništa“ (ama). ..... i „Sve kužim, ali da dvoje ljudi koji se poznaju, prihvaćaju i odlučuju darovati se jedno drugom za čitav život ne mogu naći zajednički jezik u krevetu - e pa presmiješno mi je. Da oni dvoje ne mogu ugoditi jedan drugomu?! Svašta!
Redovito se iza toga kriju druge, i mnogo teže stvari koje se pokrivaju seksom“ (sara)
Mišljenje da je nelogično da apstinenciju od seksa prije braka propagiraju svećenici koji su ionako u celibatu i za koje bi mogli reći da nemaju iskustva u vezama je suludo uopće komentirati. Zar bi ja primjerice trebala otići ratovati u Irak pa da imam neko svoje mišljenje o ratu u Iraku?!? Ma vidi, molim te!
Radi se jednostavno o licemjernosti... Reći „još kad k tome dodam da nitko ne traži predbračnu čistoću od mene ( osim Crkve, koja je iskreno, već i previše puta kroz povijest pogriješila u svojim odredbama) nemam razloga osjećati se krivom.“ i ujedno se smatrati Katolikom znači u najmanju ruku biti nedovoljno upućen u svoju vjeru s kojom se deklarira. Danas je nedjelja... Sveta misa... Postavljam pitanje što za Katolika znači sveta misa i Euharistija? Nije li Euharistija nešto najuzvišenije što nam je Isus ostavio?!? A Hram smo Duha Svetoga? Ili smo samo Katolici koji se vole busati s tim nazivom u prsa i dobro se najesti za Božić i Uskrs, a ujedno kritizirati Crkvu, svećenstvo, propagirati „modernizaciju“ vjere... Zato nam se upravo i događa da na koncu velimo citiram:“ duboko u sebi sam sretna i živim svoju vjeru“... jer vjeru privatiziramo,a sve pa i grijeh relativiziramo...
I zato ivan14 oprosti što se ranije nisam javila, što sam išla linijom manjeg otpora i tipične nam nezainteresiranosti odnosno ne miješanja... Tebi šaljem ovaj tekst iz Rheme kojeg sam večeras pročitala i koji me je na koncu ipak nagnao na ovo javljanje.
Božji blagoslov svima! Nek vas vodi Duh Sveti i prati zagovor naše Nebeske Majke! MIR!
Kako pronaći bračnog druga?
I kako dakle, pronaći muža ili ženu u ovome iskvarenom svijetu? Mnoge to pitanje muči, a mnogi neće priznati da ih muči iako ih muči. Bračnog druga treba izmoliti jer samo molitva pomaže. Možda nekome taj odgovor neće biti dovoljan, možda će reći da je lako to reći. Za takve (malovjerne – nismo li svi ponekad?) imam jedan recept. Budi primjer drugima. Govori drugima samo pozitivno o braku. Govori svojim prijateljima, poznanicima, suradnicima kad god imaš priliku da su djeca Božji dar i kako bi ih ti želio/željela imati. Govori pozitivno o svetosti braka i čistoći prije braka. Govori pa makar ti se smijali i izrugivali te. Pričaj o tome što češće, kad god ti se ukaže prilika, a najvažnije od svega jest da ti vjeruješ u to što govoriš. Posebno pazi da ti se jezik ne zaveže pred onima koji imaju nejnegativnije stavove prema braku i obitelji. Znaj da je takvima najviše potrebna pomoć, svjedočanstvo da postoji netko (u ovom slučaju ti) tko još vjeruje u svetost institucije braka u ovome iznakaženom svijetu. Možda baš ti možeš pomoći jednoj takvoj ranjenoj osobi da ponovno povjeruje kako prava ljubav postoji.
Ž 36 god., Zagreb Član od 22.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 25 (mladi forumaš)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 8:00 Tema: Predbračna čistoća
sorry za greške u tekstu povrh poput "večeras" i dr ako se zalomilo. Tekst je copy/paste, a trebao je ići sinoć. Iz ne znam kojih razloga nije "htio" otići :) pozdrav!
Ž 34 god., Zagreb Član od 06.04.2008. Pošalji poruku
Poruka: 363 (forumaš u usponu)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 13:33 Tema: Predbračna čistoća
Da, tekst je lijep....ali, nije dovoljno samo govoriti, mladi ljudi traže i dokaze, traže djelo...traže uzore, riječi nisu dovoljne same po sebi....u tome je poanta svega. Ovo sve danas se događa upravo zbog toga što mladi ljudi ne vide više prave uzore u društvu, jer ih skoro pa niti nema, pa čak i Crkva koja bi trebala u ovom surovom kapitalizmu preuzeti vodeću ulogu lidera mladih, pokazati im mišlju, rječju i DJELOM, pravi put kroz život, čak je i ona postala minorna....dobro je netko rekao koliko se uopće mladima govori o sexualnosti, o braku...na satovima vjeronauka, biologije, na satovima razredne zajednice...u Crkvi na misama....da, na misama, u propovijedi....koliko se trudimo kao društvo pokazati mladima da zdravo žive svoju sexualnost i da sklapaju brakove SAMO i ISKLJUČIVO iz ljubavi i poštovanja prema izabraniku....i nije samo sexualnost problem, već i drugo, ovisnosti, materijalizam, hedonizam, sebičnost, egocentričnost, interesi....sve im se to nudi na pladnju, iza svakog ćoška...pogledajte samo na što su nam se svele krstitke, krizme, svadbe....gdje je tu poniznost, skromnost, gdje je tu vjera...!?....90% ljudi u RH-a se deklariraju katolicima, zaista veliki broj....samo kakvih to vjernika!?...
Slažem se sa autoricom posta, da ne treba gubiti vjeru i nadu, da treba moliti, ali opet ponavljam, treba učiti djecu od malih nogu pravim vrijednostima u životu, pravilno ih usmjeravati, i sve to pokazivati svojim primjerom, svatko od nas. Kada taj stupanj dosegnemo, onda više nećemo na forumima raspravljati o ovoj temi, niti sličnima; kao što su razvodi, nasilje u obitelji, preljubi...itd. ;)....
Ž 45 god., Rijeka Član od 11.04.2008. Pošalji poruku
Poruka: 540 (iskusni forumaš)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 15:19 Tema: Predbračna čistoća
Slažem se s tobom, osnovno je da od obitelji pa dalje decu treba primjerima učiti vrijednostima života.
I crkva se trudi, a li se njen trud počesto zna omalovažavati, sprečavati, na neki način minorizirati.
Primjer: svećenik djeci govori o zdravom odnosu prema svom tijelu, dijete doma dođe s vjeronauka i roditelji se s tim ismijavaju! Što će tebi tamo neki pop govoriti o seksu??? Na to se nadoveže počesto i pedofilija. Jer, jedan slučaj pedofilije napuhne se bezgranično da roditelji to toliko izgeneraliziraju i djecu jednostavno - odvlače iz crkve.
Počesto se u školi vjeronauk smatra manje važnim predmetom od ostalih, što naravno male glavice osjete i s vremenom tako i prihvate. U crkvu djecu sile pred pričest i krizmu (da dobiju pečate!) i da im pripreme bogate ručkove i kupe zlatne ogrlice, ako ne i nešto više. Makar je svećenik cijelo vrijeme govorio o sasvim drugom značenju sakramenata!
Župa organizira izlete ili određena predavanja i onda se nađe roditelja koji će i to nazvti "miješanjem crkve u svjetovni život". A dijete koje ode oduševi se novim spoznajama ili djeci primjerenom predavanju!
Roditelji koji su odlučili svjesno biti roditelji trebali bi i znati biti pravi roditelji. I tu crkva može pomoći kroz Škole za roditelje, parove i sl., ali...opet ostaje ali...