Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Duhovnosti i molitva  •  Predbračna čistoća
Duhovnosti i molitva

Prakticiranje duhovnosti i duhovna svjedočanstva
Moderatori: Lady fiore Putevi puni nade
Tema: 231
Poruka: 6121
Najnovija tema: Obavijesti
Aktualna tema: Nosite li svoj križ s ljubavlju?
Zadnja poruka: Marina021, četvrtak 20.11.2008. u 22:13
Naslov teme:
Predbračna čistoća
Autor teme: skvika  •  Broj odgovora: 203  •  Broj pregleda: 7620
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
suncheko
Ž 36 god.,
Zagreb
Član od 22.08.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 25 (mladi forumaš)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 16:29
Tema: Predbračna čistoća

Curke hvala. i tebi VTBIDDVDH
U suštini slažem se s tobom marinianis kad govoriš o truleži današnjeg društva i da nije dovoljno samo govoriti već djelovati i svjedočiti svojim primjerom. Možda moj gornji tekst zvuči idealistički, ali vjerujte mi i suviše sam realna i čvrsto stojim na nogama. Ne zavaram se mišlju da mogu mijenjati svijet bar ne globalno i još k tome brže bolje odnosno „preko noći“. Držim da mjenjanjem sebe čovjek mijenja društvo. Znam da je sporo, al je po meni iskreno... Društvenih negativnosti je bilo oduvijek kroz povijest i bit će ih. To je realnost i idealnost ne postoji... Ali svatko od nas, ukoliko se smatra kršćaninom, trebao bi se zapitati što on/ona čini na tom polju jer svi smo mi u biti Crkva... Kršćani bi trebali biti „svjetlo u mraku“ pa makar ih se ismijavalo i izrugivalo (čak i od vlastite braće i sestara zato jer ono što svjedoče možda nekome nije ugodno za čuti i sl.), „biti od svijeta, a ne biti dio svijeta“, svjedočiti svojim djelovanjem... Isto tako zapitati se koliko smo mi kleru od pomoći kao laici bar eto u molitvi ako ništa drugo...
Ne bih konstatirala da se o seksualnosti nedovoljno govori na misama. O vjeronauku i školi ne znam, ali gdje je odgovornost u obitelji (htjeli bi mjenjati djecu, a sami smo olupine)... Vezano za mise pitanje je dal' ljudi slušaju propovijedi. Evo danas sam slušala o tome od strane don Damira Stojića (koji priznajem često govori o tome i čiji je tekst sa jedne propovijedi netko već tijekom ovih dopisivanja uz ovu temu naveo) koji je tako lijepo i nadahnuto govorio (žao mi je, već po ne znam koji put, zašto nisam ponijela diktafon pa da ujedno i snimim njegovu propovijed... ne znam dal se smije... to me spriječava...:) i na što ću se ja dolje malo osvrnuti koliko me pamćenje služi...
Don Stojić veli: Svi nešto tražimo od Crkve, al nosimo li kao prinos ruho sa sobom? Primjerice svi tražimo obrede, ali prinosimo li i ruho? Svi bi htjeli sklopiti brak u Crkvi (to je zadnjih godina „in“ ako ništa drugo), ali pitajmo se dal' nosimo ruho sa sobom? Odnosno vjerujemo li u svetost institucije braka, suzdržavamo li se od predbračnih odnosa? Svi bi htjeli blagoslov kad svećenik škropi kuću i one koji obitavaju u njoj ili posipanje pepelom znakom križa na čelu što je jedan izvanjski znak koji ispod površine mora imati određeno značenje i dubinu. Značenje koje u grubo rečeno podrazumjeva kajanje, pokoru, obraćenje... Koliko nas „leti“ za ispunjenjem tog doživljaja, ali s kakvim srcima? Dal' se tada u poniznosti predajemo u Srce Isusovo i dajemo Mu potpuno svoje predanje kroz čin iskrenog kajanja i željom za istinskim obraćenjem?? Svi bi htjeli svećenika na sprovodu kao obilježje i sigurnost da osoba odlazi kao pripadnik zajednice, a postavlja se pitanje dal' je ta osoba uopće bila pripadnik zajednice... Ili krštenje, krizma djece (tu si lijepo spomenula na što nam se počelo svoditi to primanje sakramenata)
U konačnici don Stojić zaključuje da trebamo tražiti ispunjenje Duhom Svetim. Jedino osoba koja je susrela živoga Boga i osjetila njegovu ljubav, milosrđe može se nositi sa životnim problemima, sa grijehom... To ne znači da je savršena i da nema padova (jer gdje je radost tu je i tuga, gdje je svetost tu je i grijeh...). Primjer nam može biti (veli don Stojić, a evo i ja mu se pridružujem kad navodim kao odgovor uz pitanje „tko su nam uzori“... ili dodala bih još više... kud će nam veći uzor od Isusa?!) sv Pavao koji je trpio i svjedočio svojim životom da nam Isus treba zauzeti prvo mjesto u našem životu (fakultet da, ali ne bez Boga, privatan biznis da ali teško bez Boga, „hodanje“ dečka i cure da, ali ne bez Boga...). Jedino je takva osoba u stanju trpiti za Isusa, podnositi vlastiti križ i spremna je dati sve za Isusa... Ma možete ju fizički ubiti, mučiti, guliti kožu na živo ili ju spaliti, ali ne možete ubiti Boga u njoj, ljubav koja u srcu gori za Boga kao i spremnost da se radosno ide i u smrt za Isusa ako treba... Na koncu don Stojić se dotaknuo i sv Euharistije i toga da on ne može znati tko sve dolazi na pričest (s kakvim srcem), ali da smo svi pozvani na taj susret u našoj slobodi izbora koju nam je Bog darovao...

Eto to bi bilo ukratko od mene... Lijepo mi se dopisivati s vama, ali ne znam koliko ćemo se moći dalje čitati jer zbog obveza ne posjećujem često net. Svejedno želim vam svima obilje Božje milosti!
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
taiša
Ž 28 god.,
Zadar
Član od 27.10.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 70 (mladi forumaš)
Napisano: nedjelja, 12.10.2008 u 16:39

suncheko piše:
Curke hvala. i tebi VTBIDDVDH
U suštini slažem se s tobom marinianis kad govoriš o truleži današnjeg društva i da nije dovoljno samo govoriti već djelovati i svjedočiti svojim primjerom. Možda moj gornji tekst zvuči idealistički, ali vjerujte mi i suviše sam realna i čvrsto stojim na nogama. Ne zavaram se mišlju da mogu mijenjati svijet bar ne globalno i još k tome brže bolje odnosno „preko noći“. Držim da mjenjanjem sebe čovjek mijenja društvo. Znam da je sporo, al je po meni iskreno... Društvenih negativnosti je bilo oduvijek kroz povijest i bit će ih. To je realnost i idealnost ne postoji... Ali svatko od nas, ukoliko se smatra kršćaninom, trebao bi se zapitati što on/ona čini na tom polju jer svi smo mi u biti Crkva... Kršćani bi trebali biti „svjetlo u mraku“ pa makar ih se ismijavalo i izrugivalo (čak i od vlastite braće i sestara zato jer ono što svjedoče možda nekome nije ugodno za čuti i sl.), „biti od svijeta, a ne biti dio svijeta“, svjedočiti svojim djelovanjem... Isto tako zapitati se koliko smo mi kleru od pomoći kao laici bar eto u molitvi ako ništa drugo...
Ne bih konstatirala da se o seksualnosti nedovoljno govori na misama. O vjeronauku i školi ne znam, ali gdje je odgovornost u obitelji (htjeli bi mjenjati djecu, a sami smo olupine)... Vezano za mise pitanje je dal' ljudi slušaju propovijedi. Evo danas sam slušala o tome od strane don Damira Stojića (koji priznajem često govori o tome i čiji je tekst sa jedne propovijedi netko već tijekom ovih dopisivanja uz ovu temu naveo) koji je tako lijepo i nadahnuto govorio (žao mi je, već po ne znam koji put, zašto nisam ponijela diktafon pa da ujedno i snimim njegovu propovijed... ne znam dal se smije... to me spriječava...:) i na što ću se ja dolje malo osvrnuti koliko me pamćenje služi...
Don Stojić veli: Svi nešto tražimo od Crkve, al nosimo li kao prinos ruho sa sobom? Primjerice svi tražimo obrede, ali prinosimo li i ruho? Svi bi htjeli sklopiti brak u Crkvi (to je zadnjih godina „in“ ako ništa drugo), ali pitajmo se dal' nosimo ruho sa sobom? Odnosno vjerujemo li u svetost institucije braka, suzdržavamo li se od predbračnih odnosa? Svi bi htjeli blagoslov kad svećenik škropi kuću i one koji obitavaju u njoj ili posipanje pepelom znakom križa na čelu što je jedan izvanjski znak koji ispod površine mora imati određeno značenje i dubinu. Značenje koje u grubo rečeno podrazumjeva kajanje, pokoru, obraćenje... Koliko nas „leti“ za ispunjenjem tog doživljaja, ali s kakvim srcima? Dal' se tada u poniznosti predajemo u Srce Isusovo i dajemo Mu potpuno svoje predanje kroz čin iskrenog kajanja i željom za istinskim obraćenjem?? Svi bi htjeli svećenika na sprovodu kao obilježje i sigurnost da osoba odlazi kao pripadnik zajednice, a postavlja se pitanje dal' je ta osoba uopće bila pripadnik zajednice... Ili krštenje, krizma djece (tu si lijepo spomenula na što nam se počelo svoditi to primanje sakramenata)
U konačnici don Stojić zaključuje da trebamo tražiti ispunjenje Duhom Svetim. Jedino osoba koja je susrela živoga Boga i osjetila njegovu ljubav, milosrđe može se nositi sa životnim problemima, sa grijehom... To ne znači da je savršena i da nema padova (jer gdje je radost tu je i tuga, gdje je svetost tu je i grijeh...). Primjer nam može biti (veli don Stojić, a evo i ja mu se pridružujem kad navodim kao odgovor uz pitanje „tko su nam uzori“... ili dodala bih još više... kud će nam veći uzor od Isusa?!) sv Pavao koji je trpio i svjedočio svojim životom da nam Isus treba zauzeti prvo mjesto u našem životu (fakultet da, ali ne bez Boga, privatan biznis da ali teško bez Boga, „hodanje“ dečka i cure da, ali ne bez Boga...). Jedino je takva osoba u stanju trpiti za Isusa, podnositi vlastiti križ i spremna je dati sve za Isusa... Ma možete ju fizički ubiti, mučiti, guliti kožu na živo ili ju spaliti, ali ne možete ubiti Boga u njoj, ljubav koja u srcu gori za Boga kao i spremnost da se radosno ide i u smrt za Isusa ako treba... Na koncu don Stojić se dotaknuo i sv Euharistije i toga da on ne može znati tko sve dolazi na pričest (s kakvim srcem), ali da smo svi pozvani na taj susret u našoj slobodi izbora koju nam je Bog darovao...

Eto to bi bilo ukratko od mene... Lijepo mi se dopisivati s vama, ali ne znam koliko ćemo se moći dalje čitati jer zbog obveza ne posjećujem često net. Svejedno želim vam svima obilje Božje milosti!

Jako lijepo rečeno...slažem se u potpunosti...I nemoj nas napuštati...jer i nama koji tako mislimo treba riječi nadahnuća, a posebno onima koji lutaju...
Idi na vrh

moonlight
M 27 god.,
Split
Član od 31.08.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 127 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 7:50

suncheko piše:
Neki dan sam čitala postove vezane uz ovu temu i zgadilo mi se. Htjela sam reći neko svoje mišljenje vezano općenito za način komunikacije na ovom forumu, a koji pršti ismijavanjem drugoga, bahatošću vlastite uzvišenosti još pod krinkom vrlih Katolika... I odmahnula sam glavom da je riječ o tipičnim isfrustriranim i očito nedovoljno zrelim osobama bez osnove ljudske pristojnosti i kulture te zaključila da mi nije gubiti vrijeme na takve stvari... Žao mi je bilo što ostajem po strani (gotovo kukavički) dok se čovjeka naziva ograničenim i nekompetentnim za komentare vezano uz teme o vezama, ljubavi i sexu samo zato što govori o stvarima koje očito nekoga odveć uznemiruju i ne ostavljaju ravnodušnim... No, čitajući večeras jedan tekst odlučila sam se ipak javiti...

Naime, osoba koja se deklarira Katolikom i ide u Crkvu a ne smatra seks prije braka grijehom je u kontradikciji sa svojom vjerom i u biti je licemjerna. Nije to nikakva osuda te osobe s moje strane (daleko od toga, da se ne bi krivo shvatilo) već samo mišljenje koje ima uporište u Crkvi i Bibliji. Nismo li mi „Hram Duha Svetoga koji prebiva u nama“, a kao Katolici govorimo citiram: „pa kako se onda preporučuje ne spavati s osobom s kojoj hodaš? kao hodanje služi za upoznavanje, da par vidi jesu li jedno za drugo. e sad, kako ćeš upoznati dečka, onako dubinski, ako ne preko "svete" seksualnosti? pa to je ono važno za brak.. (tako svi kršćani kažu)“ i niz drugih „bisera“...

Seksualnost je sveta i to su dobro navele ama i sara kao odgovor na teze da što ako je „žena nezadovoljna a to shvati tek u bračnoj postelji - e to vam je razvod braka!“ Opet citiram (ali saru i amu): „Sex nije grijeh, nego je zloupotrebljavanje spolnosti grijeh. Sexualnost je sveta, ako baš hoćeš, jer je imamo za ljubav, darivanje drugima i u konačnici za novi život.
Ključni pojam je LJUBAV, bez toga dušo moja...ne ide ništa“ (ama). ..... i „Sve kužim, ali da dvoje ljudi koji se poznaju, prihvaćaju i odlučuju darovati se jedno drugom za čitav život ne mogu naći zajednički jezik u krevetu - e pa presmiješno mi je. Da oni dvoje ne mogu ugoditi jedan drugomu?! Svašta!
Redovito se iza toga kriju druge, i mnogo teže stvari koje se pokrivaju seksom“ (sara)

Mišljenje da je nelogično da apstinenciju od seksa prije braka propagiraju svećenici koji su ionako u celibatu i za koje bi mogli reći da nemaju iskustva u vezama je suludo uopće komentirati. Zar bi ja primjerice trebala otići ratovati u Irak pa da imam neko svoje mišljenje o ratu u Iraku?!? Ma vidi, molim te!

Radi se jednostavno o licemjernosti... Reći „još kad k tome dodam da nitko ne traži predbračnu čistoću od mene ( osim Crkve, koja je iskreno, već i previše puta kroz povijest pogriješila u svojim odredbama) nemam razloga osjećati se krivom.“ i ujedno se smatrati Katolikom znači u najmanju ruku biti nedovoljno upućen u svoju vjeru s kojom se deklarira. Danas je nedjelja... Sveta misa... Postavljam pitanje što za Katolika znači sveta misa i Euharistija? Nije li Euharistija nešto najuzvišenije što nam je Isus ostavio?!? A Hram smo Duha Svetoga? Ili smo samo Katolici koji se vole busati s tim nazivom u prsa i dobro se najesti za Božić i Uskrs, a ujedno kritizirati Crkvu, svećenstvo, propagirati „modernizaciju“ vjere... Zato nam se upravo i događa da na koncu velimo citiram:“ duboko u sebi sam sretna i živim svoju vjeru“... jer vjeru privatiziramo,a sve pa i grijeh relativiziramo...

I zato ivan14 oprosti što se ranije nisam javila, što sam išla linijom manjeg otpora i tipične nam nezainteresiranosti odnosno ne miješanja... Tebi šaljem ovaj tekst iz Rheme kojeg sam večeras pročitala i koji me je na koncu ipak nagnao na ovo javljanje.
Božji blagoslov svima! Nek vas vodi Duh Sveti i prati zagovor naše Nebeske Majke! MIR!

Kako pronaći bračnog druga?
I kako dakle, pronaći muža ili ženu u ovome iskvarenom svijetu? Mnoge to pitanje muči, a mnogi neće priznati da ih muči iako ih muči. Bračnog druga treba izmoliti jer samo molitva pomaže. Možda nekome taj odgovor neće biti dovoljan, možda će reći da je lako to reći. Za takve (malovjerne – nismo li svi ponekad?) imam jedan recept. Budi primjer drugima. Govori drugima samo pozitivno o braku. Govori svojim prijateljima, poznanicima, suradnicima kad god imaš priliku da su djeca Božji dar i kako bi ih ti želio/željela imati. Govori pozitivno o svetosti braka i čistoći prije braka. Govori pa makar ti se smijali i izrugivali te. Pričaj o tome što češće, kad god ti se ukaže prilika, a najvažnije od svega jest da ti vjeruješ u to što govoriš. Posebno pazi da ti se jezik ne zaveže pred onima koji imaju nejnegativnije stavove prema braku i obitelji. Znaj da je takvima najviše potrebna pomoć, svjedočanstvo da postoji netko (u ovom slučaju ti) tko još vjeruje u svetost institucije braka u ovome iznakaženom svijetu. Možda baš ti možeš pomoći jednoj takvoj ranjenoj osobi da ponovno povjeruje kako prava ljubav postoji.

Što podrazumijevaš pod "zloupotrebljavanjem seksualnosti"?
Seksualne odnose prije braka dijelim na dvije kategorije: prva je kad seksualne odnose imate sa osobom koju iskreno volite, samo što niste u braku. Druga kategorija je kada se seksate sa svima okolo, bez neke mjere i emocija. Ovo drugo bi, po meni, bilo "zloupotrebljavanje seksualnosti". Nema smisla ove dvije kategorije trpati u isti koš.
Također smatram da svećenici nisu kompetentni da daju savjete o bračnom životu, odgoju djece pa ni o seksualnosti iz razloga što sve ovo navedeno ne prakticiraju u svakodnevnom životu (barem ne bi trebali). Mogu pročitati na stotine knjiga o braku i odgoju djece no to im ništa ne znači ako nisu doživjeli u praksi. Poznavao sam jednog, sada pokojnog svećenika koji nikada nije davao savjete o ovim temama baš iz razloga što ne zna ništa o tome u praksi.
Idi na vrh

sluga Jahvin
M 33 god.,
Van Hrvatske
Član od 19.06.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 179 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 8:25

1A ovo znaj: u posljednjim danima nastat će teška vremena. 2 Ljudi će doista biti sebeljupci, srebroljupci, preuzetnici, oholice, hulitelji, roditeljima neposlušni, nezahvalnici, bezbožnici, 3 bešćutnici, nepomirljivci, klevetnici, neobuzdanici, goropadnici, neljubitelji dobra, 4 izdajice, brzopletnici, naduti, ljubitelji užitka više nego ljubitelji Boga. 5 Imaju obličje pobožnosti, ali snage su se njezine odrekli.
Idi na vrh

July
Ž 34 god.,
Zagreb
Član od 19.09.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 21 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 8:42

Jako dobrar komentar! Bravo!
Glede ove teme samo bih nadodala... istina je, teško je suzbijati nagone koji su u svakom čovjeku. Smatram da je to i najteži dio "umiranja sebi" i dariovanja Bogu. Sv. Pavao kaže, a i ja s njim: "Sve mogu u Onome koji me jača"...sve mogu u Kristu Gospodinu! Bogu je sve moguće! Samo treba nas za suradnju i odluku našeg srca o potpunoj promjeni ovozemaljskog života da bi smo bili baštinici Života vječnog! Svjedokom sam, kad dvoje ljudi (i muž i žena-oboje, ne samo ona ili on) žive sakrament braka u zajedništvu s Kristom da su takvi brakovi blagoslovljeni i ne mogu biti osuđeni na propast!

KKC:
2360 Spolnost je usmjerena k supruznickoj ljubavi muskarca i zene. U braku intimna tjelesnost supruznika postaje znak i zalog duhovnog zajednistva. Izmedju krstenika zenidbene veze su posvecene sakramentom.

2361 "Spolnost, kojom se muz i zena jedno drugomu predaju cinima svojstvenim i iskljucivim supruznicima, nije nesto tek biolosko, vec zadire u samu jezgru ljudske osobe kao takve. Ona se na uistinu ljudski nacin ostvaruje jedino ako je sastavni dio ljubavi kojom se muz i zena potpuno zalazu jedno za drugo sve do smrti": Tobija ustade s postelje i rece: "Ustaj, sestro, molimo se da nam se Bog smiluje". Onda se Tobija poce moliti: "Blagoslovljen da si, Boze nasih otaca (...). Ti si stvorio Adama i dao mu pomocnicu Evu: od njih je proizasao ljudski rod. Ti si rekao: `Nije dobro da covjek bude sam; nacinimo mu pomocnicu slicnu njemu'. Gospode, ne uzimam zbog pohote ovu svoju sestru, nego iz prave ljubavi. Smiluj mi se i ucini da s njom dozivim starost". I zajedno rekose: "Amen, amen". I zaspase oboje te noci (Tob 8, 4-9). 2362 "Cini kojima se supruzi medjusobno u cistoj intimnosti sjedinjuju jesu casni i dostojni. Kad se vrse na doista ljudski nacin, izrazavaju i produbljuju medjusobno darivanje, kojim se supruzi, u radosnoj zahvalnosti, uzajamno obogacuju". Spolnost je vrelo radosti i zadovoljstva: Sam Stvoritelj (...) je odredio da u tom posvemasnjem uzajamnom fizickom darivanju supruznici osjecaju uzitak i zadovoljstvo tijela i duha. Supruznici, dakle, ne cine nista zlo trazeci taj uzitak i uzivajuci u njemu. Oni prihvacaju sto im je Stvoritelj namijenio. Ipak, supruznici moraju znati drzati se granica prave umjerenosti. 2363 Sjedinjenjem supruznika ostvaruje se dvostruki cilj zenidbe: dobro samih supruznika i prenosenje zivota. Ta se dva znacenja ili vrijednosti zenidbe ne mogu odvojiti a da se ne oslabi duhovni zivot zenidbenih drugova i kompromitiraju dobra braka i buducnost obitelji.

Bracna ljubav izmedju muza i zene stavljena je tako pod dvostruki zahtjev vjernosti i plodnosti.

2346 Ljubav je "forma" svih kreposti. Pod njezinim utjecajem, cistoca se ocituje kao skola osobnog darivanja. Gospodstvo nad sobom usmjereno je na to darivanje sebe. Onaj koji zivi cisto postaje za bliznjega svjedok Bozje vjernosti i njeznosti.

2347 Krepost cistoce razvija se u prijateljstvu. Ona upucuje ucenika kako da nasljeduje i ide za Onim koji nas je izabrao za svoje prijatelje, dao se potpuno nama i cini nas dionicima svoga bozanskog stanja. Cistoca je obecanje besmrtnosti.

Cistoca se pokazuje narocito u prijateljstvu prema bliznjemu. Kad se gaji izmedju osoba istog ili razlicitog spola, predstavlja veliko dobro za sve. Ona vodi duhovnom zajednistvu.

Lipi pozdravi!
Idi na vrh

July
Ž 34 god.,
Zagreb
Član od 19.09.2008.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 8:44

Odlično!!!
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 3979 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 9:34

moonlight piše:
Seksualne odnose prije braka dijelim na dvije kategorije: prva je kad seksualne odnose imate sa osobom koju iskreno volite, samo što niste u braku. Druga kategorija je kada se seksate sa svima okolo, bez neke mjere i emocija. Ovo drugo bi, po meni, bilo "zloupotrebljavanje seksualnosti". Nema smisla ove dvije kategorije trpati u isti koš.
Također smatram da svećenici nisu kompetentni da daju savjete o bračnom životu, odgoju djece pa ni o seksualnosti iz razloga što sve ovo navedeno ne prakticiraju u svakodnevnom životu (barem ne bi trebali). Mogu pročitati na stotine knjiga o braku i odgoju djece no to im ništa ne znači ako nisu doživjeli u praksi. Poznavao sam jednog, sada pokojnog svećenika koji nikada nije davao savjete o ovim temama baš iz razloga što ne zna ništa o tome u praksi.

A smijem li ja davati savjete u odnosu na konzumaciju alkohola i droge? Nisam ni alkoholičar, ni narkoman!
Idi na vrh

čovjek sa strane
M 22 god.,
Zagreb
Član od 16.05.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 400 (forumaš u usponu)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 9:37

Evo sad mi palo u oči:

Zašto je tema o predbračnoj čistoći u podforumu "Duhovnosti i molitve"?

I ako vas ima toliko zašto ne osnujete grupu "Apstinencija je super"?
Idi na vrh

moonlight
M 27 god.,
Split
Član od 31.08.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 127 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 9:46

sara piše:
A smijem li ja davati savjete u odnosu na konzumaciju alkohola i droge? Nisam ni alkoholičar, ni narkoman!

Nema smisla uspoređivati alkohol i drogu sa seksualnošću, bračnim životom i odgojem djece.
Ako sam dobro shvatio, po struci si teologinja. Da li možda daješ savjete o projektiranju elektroinstalacija?
Idi na vrh

July
Ž 34 god.,
Zagreb
Član od 19.09.2008.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 9:47

Čovjeće sa strane, u pravu si. Ova tema ne spada pod "duhovnosti i molitva" ...dobro zapažanje. Inaće... nema to veze s tim tko što i kako komentirati. Bit je u odluci o promjeni života, ništa više. A takvo šta ili ti se desi ili se ne desi. I to kad najmanje očekuješ. Svaki čovjek je slobodan i ima pravo živjeti kako hoće, a u toj slobodi Bog nam je dao mogučnost odabira!
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 3979 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 11:35

moonlight piše:
Nema smisla uspoređivati alkohol i drogu sa seksualnošću, bračnim životom i odgojem djece.
Ako sam dobro shvatio, po struci si teologinja. Da li možda daješ savjete o projektiranju elektroinstalacija?

Ajme... očito nisi shvatio što sam ti htjela reći.
Pa nitko ne postaje stručnjak za brak jer je u njemu, niti stručnjak za odgoj jer ima dvoje djece. Kapiraš?
No, postoje saznanja koja su opća i sama činjenica da je netko nešto okušao, još ne znači da on o tome znade nešto puno i korisno. Znam roditelje s puno djece koji o odgoju nemaju pojma kao i samaca bez i jednog djeteteta koji znaju puno.
Idi na vrh

ama
Ž 39 god.,
Osijek
Član od 04.05.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 2 (novi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 15:14

e samo da se osvrnem na ono: svećenici ne bi trebali imati spolne odnose, kako kažeš. To je točno. E a vidiš,m s druge strane mnogi govorite da djevojke i mladići bi trebali imati odnose kao i braku i ostati djevojke i mladići.
Kako nas sablazne svećenici ili možda časne, ili oženjeni i udane kada imaju takvu spolnu vezu izvan svog redovnog žiivota i obećanja, e tako to nije svojstveno ni djevojkama ni mladićima, jer na neki način varaju svoje mladelaštvo i postaju muževi i žene, a čiji???
Budi u onome u čemu si. ne može i jedno i dr.
Opet ponavljam, u odnos se ne ulazi bez emocija, posljedice, bez obzira kakve ostaju, pa ti onda sve zaboravi i kreni dalje???
To je nekada i strojevima teško.
Poštovanje svima
pozdrav
Idi na vrh

marinianis
Ž 34 god.,
Zagreb
Član od 06.04.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 364 (forumaš u usponu)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 20:45

ama piše:

e samo da se osvrnem na ono: svećenici ne bi trebali imati spolne odnose, kako kažeš. To je točno. E a vidiš,m s druge strane mnogi govorite da djevojke i mladići bi trebali imati odnose kao i braku i ostati djevojke i mladići.
Kako nas sablazne svećenici ili možda časne, ili oženjeni i udane kada imaju takvu spolnu vezu izvan svog redovnog žiivota i obećanja, e tako to nije svojstveno ni djevojkama ni mladićima, jer na neki način varaju svoje mladelaštvo i postaju muževi i žene, a čiji???
Budi u onome u čemu si. ne može i jedno i dr.
Opet ponavljam, u odnos se ne ulazi bez emocija, posljedice, bez obzira kakve ostaju, pa ti onda sve zaboravi i kreni dalje???
To je nekada i strojevima teško.
Poštovanje svima
pozdrav

Nije lako zaboraviti i krenuti dalje, slažem se, ali isto tako tko je pošteđen toga u životu!? Dali je čovjek pošteđen i onih stvari i događanja koji mu razdiru dušu!? Jesmo li pošteđeni bolesti, smrti bliskih ljudi, tragedija, razvoda nakon dugih niz godina, nasilja u obitelji !? Dali je čovjek pošteđen od grijeha i grešnosti kroz svoj život!? NIJE. E, tu je odgovor na sve.

Tko je od nas bez grijeha neka prvi baci kamen, reče Isus. Znao je što govori, jer ta rečenica vrijedi navijeke, zar ne!?
Nema savršenstva ljudi moji, ne možete naučiti hodati, a da više puta ne padnete, kao dijete, ne možete naučiti plivati, a da se ne nagrcate vode/mora, ne možete spoznati što je vatra, ako se ne opečete, ili bar osjetite njezinu toplinu....čovjek je stvoren po slici Božjoj, čovjek je spoznajno biće, iskustveno, ono uči kroz iskustvo, spoznaju...vizualnu, auditivnu, taktilnu...upija kao dijete svaku novu informaciju....ne razumijem zašto se uporno ovdje teži ka idealnom, ka savršenstvu u svojoj ljudskoj nesavršenosti....pa, i na najveći vrh svijeta su se popeli samo odabrani!

Svatko od nas treba postupati prema svom nahođenju, prema savjesti, prema slobodnoj volji i izboru, koju nam je Bog dao.
A za svaki svoj grijeh i propust, treba se iskreno pokajati i ne griješiti više, bar nastojati. :)
Idi na vrh

marinianis
Ž 34 god.,
Zagreb
Član od 06.04.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 364 (forumaš u usponu)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 20:58

moonlight piše:

Slažem, se da ne možemo sve i svakoga trpati u isti koš, mada to konstantno radimo, gotovo na svim temama. Već sam spominjala tešku ekonomsku situaciju u društvu, pisala o problemima mladih ljudi, nemogućnosti stalnog zaposlenja, dugog traženja posla, kupnje vlastitog stana/kuće...netko je dobro ovdje rekao, nekada su se ljudi ženili sa 20.g. i ranije...nisu naše bake išle na fakultete, nisu molile Boga da konačno dobiju stalan posao u struci....strahovale dali da krenu u avanturu zvana podizanje stambenog kredita u slijedećih 30.g.....dali i kada da planiraju trudnoću, s obzirom na posao, s obzirom na financije...koliko djece mogu imati...s obzirom na svoja primanja....pa, još ako moram i na bolovanje zbog čuvanja trudnoće ili svako malo zbog bolesti djeteta, jer eto, nemam sreću da imam baka-servis od 0-24h, a plaćati nekoga za čuvanje, samo bi još više opteretilo ionako već opterećeni kućni budžet većine prosječnih hrvatskih obitelji....i tako kada sagledamo realnu sliku u našem društvu, prolete vam godine...pa, na kraju ispada da s nekim hodate već 10.g. i više godina...a on živi sa svojom majkom, a vi sa svojom...osobno mogu reći da sam u mogućnosti, sigurno bih se već udala, i rodila bar jedno dijete s obzirom na moje godine....ovako sigurno će to morati pričekati još neko vrijeme ( nadam se ne slijedećih 10.g.), dok ne realiziram primarne egzistencijalne uvjete....s dosta mladih ljudi razgovaram i većinu muče ista pitanja....mala primanja, strah od zaduživanja, podstanarstvo...neki govore da se niti neće ženiti ili imati djecu....jer STRAH i NESIGURNOST vremena u kojem živimo ne ulijeva nam neku veliku nadu u bolje sutra....i to je krucijalni problem koji i Crkva i država zajedno moraju riješavati na pravi način, inače zaista nam predbračna čistoća neće biti "problem" već uopće krah društva po pitanju braka, obitelji i nataliteta.
Idi na vrh

alina
Ž 45 god.,
Rijeka
Član od 11.04.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 540 (iskusni forumaš)
Napisano: utorak, 14.10.2008 u 1:10
Mijenjano: utorak, 14.10.2008 u 1:12 (alina)

Ja i dalje mislim da su to sve izgovori (nisam izuzela sebe) jer znaš onu "Kad čovjek nešto želi naći će sto načina da to i učini, a kada ne želi stotinu izgovora da ne može!"
Navikli smo na lagodnost i komoditet, a ne sa suočavanjem svega što život čini, borbom, mukama u rješavanju problema, nošenja križa... Čiini mi se kao da pišeš u stilu što bi bilo kad bi bilo, a treba zaroniti i plivati.
Nema idealne situacije koju ćeš posložiti ili će je netko drugi stvoriti i onda preseljenje u istu.
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
Ispovijed
berlin, petak 21.11.2008 u 0:10

Koliko pažnje pridajete fizičkom izgledu?
foxylady007, četvrtak 20.11.2008 u 23:48

Pozdravi
Margoret, četvrtak 20.11.2008 u 23:30

Financijska kriza
outspacer, četvrtak 20.11.2008 u 23:17

Što čitate?
Margoret, četvrtak 20.11.2008 u 23:00

Karizmatizam
Lady, četvrtak 20.11.2008 u 22:25

Nosite li svoj križ s ljubavlju?
Marina021, četvrtak 20.11.2008 u 22:13

Što je to?
risen, četvrtak 20.11.2008 u 21:34

Poznajete li Zen!?
nedostojna, četvrtak 20.11.2008 u 21:30

Ekumenizam na djelu
Templar, četvrtak 20.11.2008 u 21:19
    Vaše mišljenje o homoseksualcima
outspacer, četvrtak 20.11.2008 u 9:21

Međugorje
Marina021, nedjelja 16.11.2008 u 10:47

Thompson i Crkva
Lady, srijeda 29.10.2008 u 10:42

Ajmo kviz!
fiore, petak 18.1.2008 u 1:06

Božje stvaranje ili evolucija?
Tuga, srijeda 1.10.2008 u 16:27

Bertone o zabrani ređenja homoseksualaca
jasminka, četvrtak 24.7.2008 u 17:26

Sukob na katoličkoj ljevici?
angelus, četvrtak 13.7.2006 u 21:00

Sve
k-pax, petak 26.10.2007 u 22:56

Veličanje partizana, Tita i komunizma
rixinelli, srijeda 12.11.2008 u 18:02

Čokoladni faith
Dina, petak 30.11.2007 u 21:07
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Duhovnosti i molitva  •  Predbračna čistoća

IZ WEB SHOPA

Brian Doerksen: Live In Europe
122,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Nacistički suradnik ili katolički heroj?
Crkva, 6.11.2008

Tajna popularnosti Zlatka Sudca
Pod povećalom, 9.11.2008

Križ na zidu i krunica oko njega?
Moj dom, 11.11.2008

Je li nam suvenir važniji od svetog?
Dan Gospodnji, 9.11.2008

Predstavljeno najskuplje izdanje Biblije
Kultura, 11.11.2008