M 30 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 4668 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: subota, 6.10.2007 u 10:39 Tema: Sveti Bruno - utemeljitelj kartuzijanaca
Stat Crux dum volvitur orbis (Stoji kriz dok se zemlja okreće)
Geslo je to kartuzijanskog reda, koji je osnovao sv. Brunu čiji je danas blagdan jer je na danasnji dan umro 1101.
Ovaj veliki svetac utemeljio je najstrozi i najmističniji katolički red koji postoji i danas i u nasem susjedstvu samo 50 km od Zagreba nalazi se kartuzija Pleterje. Iako se u nju vise ne moze ući (ja sam imao srecu dok je bio bivsi priror koji je dozvoljavao pa sam bio nekoliko puta, ali sadašnji vise ne dozvoljava).
Sveti Bruno rođen je u Kolnu. U Francuskoj u Alpama u mjestu Grande Chartreuse utemeljio je prvi samostan pa je po tom mjestu red i dobio ime.
Jedno vrijeme je napustio kartuziji i bio savjetnik blazenom papi Urbanu II koji je pozvao cijeli kršćanski svijet na borbu za oslobođenje svetih mjesta koje su zauzeli muslimanski nevjernici u Svetoj zemlji.
Sveti Brunu umire na jugu Italije u Kalabriji i njegove svete relikvije danas se nalaze u crkvi kartuzije Serra di San Brunu u Kalabriji.
Napisano: subota, 6.10.2007 u 10:41 Tema: Sveti Bruno - utemeljitelj kartuzijanaca
Inace očekivao sam da ce temu otvoriti kartuzijanac, ali vidim da ga u zadnje vrijeme nema na forumu.
Nadam se da se nece ljutiti na mene. I ja volim sv. Brunu :D
M 88 god., Osijek Član od 28.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 383 (forumaš u usponu)
Napisano: subota, 6.10.2007 u 17:13 Tema: Sveti Bruno - utemeljitelj kartuzijanaca
[quote:616a74c7ca="Templar"]
najstrozi i najmističniji katolički red koji postoji i danas i u nasem susjedstvu samo 50 km od Zagreba nalazi se kartuzija Pleterje. Iako se u nju vise ne moze ući (ja sam imao srecu dok je bio bivsi priror koji je dozvoljavao pa sam bio nekoliko puta, ali sadašnji vise ne dozvoljava).[/quote:616a74c7ca]
Prošle godine sam bio tamo i nisu mi dozvolili ulazak.Bilo nas četvorica (dva svećenika i dva laika)i pričali sa tim novim priorom(bio je s nekim ljudima ispred kartuzije!?) i nije nas pustio. Odslužili smo misu u onoj kapelici u skolpu kartuzije. Poslije mise izlazim i vidim njih trojicu, vraćaju se iz polja, noseći neke prastare motike . Bilo mi je jako žao što nismo mogli ući.
Budući da si obišao puno samostana i upoznao dosta tih redova, jesu li ti kartuzijanci ostavili kakav poseban dojam ?
Napisano: subota, 6.10.2007 u 20:50 Tema: Sveti Bruno - utemeljitelj kartuzijanaca
Iako sam bio prilicno skeptican o stanju u kartuziji prije dolaska, iznenadila me zdrava duhovnost i poboznost u kartuziji Pleterje a i veci broj mladih kartuzijanaca, što je velika stvar jer kartuzija još nije srecom postala starački dom, kao mnoge druge u svijetu. Mogu reci samo pozitivno o njima na temelju ono sto sam vidio u par dana tamo.
Napisano: nedjelja, 7.10.2007 u 12:10 Tema: Sveti Bruno - utemeljitelj kartuzijanaca
ne bih iznosio imena. Ali ih je bilo i to bas Hrvata. Nije u redu da govorim njihova imena. Neki od njih su čak prakticirili zen-budizam i u samoj kartuziji kad sam ja bio tamo, zatim su na svoju incijativu otisi u svojevrsni vid pustinjačkog otštelništva ili anohoretizama, pa iz tog anahoretizma zavrsili u braku
Eto od strogog kartuzijanca, preko zen-budiste i anahorete u bračne vode.
M 48 god., Van Hrvatske Član od 16.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1394 (stari forumaš)
Napisano: nedjelja, 7.10.2007 u 17:31 Tema: Sveti Bruno - utemeljitelj kartuzijanaca
Da,sv.Bruno je za mene u svakom pogledu uzor i mislio sam na ovaj blagdan,ali sam se u to vrijeme nalazio u Portorožu(meni jako dragoj zemlji Sloveniji) i nisam bio online.
Svakako da su kartuzijanci "najstroži i najmističniji " red kako reče Templar...i siguran sam da nikad neće izumrijeti...a to što ne primaju posjete (čak i klerika) je posve u skladu s njihovim pravilima i treba imati razumijevanja za to.
M 88 god., Osijek Član od 28.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 383 (forumaš u usponu)
Napisano: nedjelja, 7.10.2007 u 21:01 Tema: Sveti Bruno - utemeljitelj kartuzijanaca
[quote:1720e87031="KARTUZIJANAC"]a to što ne primaju posjete (čak i klerika) je posve u skladu s njihovim pravilima i treba imati razumijevanja za to.[/quote:1720e87031]
Naravno, razumijem ja to ali bilo mi je stvarno žao što nas nisu pustili. Kontam da bi mi to bio poseban doživljaj..
[quote:1720e87031="Templar"]ne bih iznosio imena[/quote:1720e87031]
Normalno, ne bi bio red. Ono što je mene zanimalo je jesu li to bili patri, braća ili kandidati.. I koji im je vrag bio .
Jesi li možda posjetio Ćokovac.. Kako ti se tamo učinilo(jer nekako predpiostavljam da si bio)... Planiram otići kad se ogrebem za godišnji..
M 48 god., Van Hrvatske Član od 16.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1394 (stari forumaš)
Napisano: nedjelja, 7.10.2007 u 23:40 Tema: Sveti Bruno - utemeljitelj kartuzijanaca
Da,Templar pogađa BIT PROBLEMA CRKVE kod nas:NEDOSTATAK MONAŠTVA.Jer svjedočenje je ona autentična dimenzija koja nedostaje umjesto prenaglašene stereotipije propovijedanja u našoj Crkvi.
Kriv je duh vremena i sekularizacija koja nas proždire sa svih strana.
M 40 god., Zagreb Član od 23.09.2008. Pošalji poruku
Poruka: 36 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 6.10.2008 u 20:56 Tema: Sveti Bruno - utemeljitelj kartuzijanaca
Templar
piše: Da osvjevzim temu i podsjetim na blagdan danasnjeg sveca sv. Brune, utemeljitelja kartuzijanaca.
Ćudi me da se prije mene nije nas kartuzijanac sjetio na danasnjeg sveca, ali evo ja sam umjesto njega.
Sveti Bruno moili Krista Boga da spasi duse naše.
Da, to je uistinu jedan od Svetaca koji se i mene posebno dojmio, način izražaja, posebni Božanski pristup s ljubavlju.
Neopisiva vjernost Gospodinu i ujedino nagovještaj nemogućnosti postojanja bez Božje ljubavi, ukratko;predivno.
Iako ima ovdje na forumu koji o Svecu puno više znaju od moje malenkosti, udostojit ću se i citirati predivne riječi:
Sveti Bruno (1030–1101)
"Duh vidi da sam po sebi ne može postići toliko željenu slatkoću spoznaje i iskustva. Što mu srce postaje dublje, to mu se i Božja uzvišenost čini sve udaljenija. A tada se ponizuje i utječe molitvi. ’Gospodine, ako nitko ne može vidjeti tko nije čista srca, ja tražim po čitanju i razmatranju ono što je prava čistoća srca i kako se ona može postići, da bi, zahvaljujući joj, postao sposoban upoznati te, pa bilo to ne znam kako malo. Lice sam tvoje tražio, Gospodine, lice sam tvoje tražio (usp. Ps 27,8). Dugo sam razmatrao u svome srcu i u mome se razmatranju užgao oganj: želja da bih upoznao još i više. Kad za mene lomiš kruh Svetoga pisma, ti si me upoznao u tome lomljenju kruha (usp. Lk 24,30–35). I što te više spoznajem, to te više želim upoznati, ne samo u kori pisma, već u slatkoći iskustva. Gospodine, to ne tražim zbog nekih svojih zasluga, već zbog tvoga milosrđa. Stvarno priznajem da sam grješnik i nedostojan, ali i psići jedu mrvice što padaju sa stola njihovih gospodara (Mt 15,27). Daj mi, dakle, Gospodine, dokaze buduće slave, barem jednu kap nebeske kiše, da ugasim svoju žeđ, jer gorim od ljubavi."