M 22 god., Zagreb Član od 16.05.2008. Pošalji poruku
Poruka: 408 (forumaš u usponu)
Napisano: četvrtak, 7.8.2008 u 17:22 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Klementije Križar
piše: Aha, Isus je imao baš supač poruku koja je poprilično bezvremena i ima veze sa ljubavlju i tolerancijom, ali onda je nastala Crkva i cijeli taj koncept je pomalo pao u vodu.
Ups.
Nije ni to dobar način razmišljanja. Zar ćemo zbog minornih pojedinaca osuditi sve?
Ž 19 god., Osijek Član od 07.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 47 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 7.8.2008 u 17:33 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Introibo
piše: 1.Crkva kao "institucija" (mrzim tu riječ) postoji od početka: Isus je Crkvu utemeljio na hijerarhijskoj osnovi: Petar, apostoli itd. Da je Isus htio čisto "duhovnu" Crkvu, onda bi bio i osnovao baš takvu Crkvu. Ali, očito, to nije želio.
Crkvom ne upravljaju ljudi, nego Duh Sveti. To se vidi iz cijele crkvene povijesti. Uzmi npr. papu Aleksandra VI. koji je činio užasne nemoralnosti - da je Crkva bila od ljudi, onda bi tada sigurno propala, jer je vladalo totalno licemjerje, ali ipak je opstala.
2.Ako nisi vjernica, na čemu temeljiš svoj život? To bi me zanimalo.
1. Da, ali Crkva u pravom smislu te rijeci, ne ljudske izmisljotine koje su se kasnije prikrpale konceptu shvacanja same kršćanske religije. Crkvom upravljaju ljudi koji su grešnici kao i mi. Točka. Da je Duh Sveti upravitelj cijele crkvene zajednice ne bi neke socijalne grupe bile uskracene za radostan i lijep zivot. Na zalost, jesu. I sve dok je toga, tesko mi je povjerovati da je upravitelj svega nastaloga Preuzviseni Duh Sveti koji bi prema svim Biblijskim nacelima trebao onda svima pruziti sretan zivot. A Crkva i je od ljudi, zato i ima sve manje i manje sljedbenika. I da, u nekim aspektima licemjerje jos uvijek vlada, tu mi izjavu ne mozes opovrgnuti zato sto si i sam svjesan da je istinita.
2.Vjerujem da je Bog priroda i da se sve događa po prirodnim zakonima kojima ne upravlja nikakav bradati čiča koji čeka na oblacima i određuje tko ce u pakao, a tko u raj poslije smrti, vec priroda sama po sebi cini jednu savrsenu cjelinu, a sve sto se dogada je upravo nastalo posredstvom fizikalnih zakona koji se temelje na cistoj spontanosti i Gibbsovoj energiji.
M 22 god., Zagreb Član od 16.05.2008. Pošalji poruku
Poruka: 408 (forumaš u usponu)
Napisano: četvrtak, 7.8.2008 u 17:43 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Scarlet begonias
piše: Vjerujem da je Bog priroda i da se sve događa po prirodnim zakonima kojima ne upravlja nikakav bradati čiča koji čeka na oblacima i određuje tko ce u pakao, a tko u raj poslije smrti, vec priroda sama po sebi cini jednu savrsenu cjelinu, a sve sto se dogada je upravo nastalo posredstvom fizikalnih zakona koji se temelje na cistoj spontanosti i Gibbsovoj energiji.
Mogla si jednostavno napisati da si panteist. Kratko i jasno.
M 18 god., Van Hrvatske Član od 05.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 86 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 7.8.2008 u 17:51 Mijenjano: četvrtak, 7.8.2008 u 18:00 (klementije križar), četvrtak, 7.8.2008 u 18:24 (klementije križar) Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Introibo
piše: Crkva kao "institucija" (mrzim tu riječ) postoji od početka: Isus je Crkvu utemeljio na hijerarhijskoj osnovi: Petar, apostoli itd. Da je Isus htio čisto "duhovnu" Crkvu, onda bi bio i osnovao baš takvu Crkvu. Ali, očito, to nije želio.
Crkvom ne upravljaju ljudi, nego Duh Sveti. To se vidi iz cijele crkvene povijesti. Uzmi npr. papu Aleksandra VI. koji je činio užasne nemoralnosti - da je Crkva bila od ljudi, onda bi tada sigurno propala, jer je vladalo totalno licemjerje, ali ipak je opstala.
Ako nisi vjernica, na čemu temeljiš svoj život? To bi me zanimalo.
Opstanak Crkve nije imao nikakve veze sa božanskom intervencijom niti Duhom svetim već je reformacija bila odgovor na protestantske ideje Martina Luthera. Da nije bilo toga, eventualno bi došlo do antiklerikalne revolucije u narodu, što bi zapravo bila dobra stvar, ali ovako smo zapeli sa još nekoliko stoljeća klerofašizma.
Knjige o povijesti su tu da se čitaju, probaj to ponekad.
M 26 god., Split Član od 01.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 21 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 7.8.2008 u 18:07 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Scarlet begonias
piše: 1. Da, ali Crkva u pravom smislu te rijeci, ne ljudske izmisljotine koje su se kasnije prikrpale konceptu shvacanja same kršćanske religije.
2. Crkvom upravljaju ljudi koji su grešnici kao i mi. Točka.
3. Da je Duh Sveti upravitelj cijele crkvene zajednice ne bi neke socijalne grupe bile uskracene za radostan i lijep zivot. Na zalost, jesu. I sve dok je toga, tesko mi je povjerovati da je upravitelj svega nastaloga Preuzviseni Duh Sveti koji bi prema svim Biblijskim nacelima trebao onda svima pruziti sretan zivot.
4. A Crkva i je od ljudi, zato i ima sve manje i manje sljedbenika.
5. I da, u nekim aspektima licemjerje jos uvijek vlada, tu mi izjavu ne mozes opovrgnuti zato sto si i sam svjesan da je istinita.
6. Vjerujem da je Bog priroda i da se sve događa po prirodnim zakonima kojima ne upravlja nikakav bradati čiča koji čeka na oblacima i određuje tko ce u pakao, a tko u raj poslije smrti, vec priroda sama po sebi cini jednu savrsenu cjelinu,
7. a sve sto se dogada je upravo nastalo posredstvom fizikalnih zakona koji se temelje na cistoj spontanosti i Gibbsovoj energiji.
Hvala na opširnom odgovoru!
1. Eto ti protestanti. Oni vjeruju da su se vratili "izvornom" kršćanstvu. Zašto nisi protestantkinja? Stvar je u tome, da je potrebna vjera. Ako ne dopuštaš mogućnost, da bi možda mogla vjerovati, onda ne bi ni vjerovala da si živjela prije 2000 godina u Palestini i srela čovjeka imenom Isus...
2. Svi su ljudi grješnici, pa i papa, biskupi itd. Slažem se. Ali, oprosti: ako ti nisi vjernica, onda je besmisleno da govoriš o "grijehu", jer ta riječ za te nema značenja. (To ti ne kažem samo ja, nego i filozof Wittgenstein koji nije bio vjernik!) Molim te, budi dosljedna!
3. Kome to Crkva uskraćuje "radostan i lijep život"? Svatko je slobodan! Nitko te ne sili da živiš po Božjim zapovijedima.
Uostalom, zadatak Crkve nije stvoriti raj na zemlji, kako bi ovdje svi bili sretni, nego omogućiti ljudima da dođu u zajedništvo s Bogom. Put do toga zajedništva može biti i te kako trnovit.
4. To je nelogično! Kako je Crkva došla u prošlosti do velikog broja sljedbenika kad je samo od ljudi? Po tebi je to nemoguće. Ali činjenica je da je cijelo politeističko Rimsko carstvo (80 milijuna stanovnika) povjerovalo riječima nepismenih galilejskih ribara... I sad ti reci da to nije čudo!
5. Samo su neki pojedinci licemjerni, i to što se tiče njihovog privatnog života. Nauk crkveni nije licemjeran.
6. Ti si panteist! Sljedbenica vjere koja je u antičkoj Grčkoj nastala prije 2500 godina! Zanimljivo, ali zastarjelo. Nisam znao da kršćanski Bog izgleda kao Dr. Dabić
7. Fizičari se s tim ne bi složili. Fizikalni se zakoni ne temelje na "energiji", ona je predmet tih zakona. (Gibbsova je energija samo jedna od nekoliko mogućih energija u termodinamici , ovisno o ansamblu koji si izabrala )
A otkud ti ta "spontanost"?! To je jednostavno krivo. Pogledaj u bilo koju znanstvenu knjigu o fizici.
M 26 god., Split Član od 01.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 21 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 7.8.2008 u 18:19 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Klementije Križar
piše: 1. Opstanak Crkve nije imao nikakve veze sa božanskom intervencijom niti Duhom svetim već je reformacija bila odgovor na protestantske ideje Martina Luthera Kinga.
2. Da nije bilo toga, eventualno bi došlo do antiklerikalne revolucije u narodu, što bi zapravo bila dobra stvar, ali ovako smo zapeli sa još nekoliko stoljeća klerofašizma.
3. Knjige o povijesti su tu da se čitaju, probaj to ponekad.
1. Ne "Martin Luther King", nego "Martin Luther". Knjige o povijesti su tu da se čitaju, probaj to ponekad. Tako ne bi pobrkao 16. i 20. stoljeće.
Ateistički filozof Nietzsche kaže, da je reformacija bila jedan od prvih koraka u rušenju kršćanske vjere. Toliko o tome da je reformacija spasila kršćanstvo.
2. To je govor mržnje.
3. Imaš pravo. Odmah ću pročitati "Magnum crimen" Viktora Novaka.
Napisano: četvrtak, 7.8.2008 u 18:29 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
1. Da, imaš pravo, napravio sam poprilično ogromni lapsus. I, molim te, argumentiraj Nietzschea. Na noćnoj mi je polici i već par mjeseci čeka čitanje, no nikako da dođe na red.
2. Teško. Govor mržnje bi bio: "Svi vjernici su ljaga na obrazu ovog svijeta i idući korak u napretku je iskorijenjivanje dotičnih."
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4187 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 7.8.2008 u 18:42 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Klementije Križar
piše: Opstanak Crkve nije imao nikakve veze sa božanskom intervencijom niti Duhom svetim već je reformacija bila odgovor na protestantske ideje Martina Luthera. Da nije bilo toga, eventualno bi došlo do antiklerikalne revolucije u narodu, što bi zapravo bila dobra stvar, ali ovako smo zapeli sa još nekoliko stoljeća klerofašizma.
Knjige o povijesti su tu da se čitaju, probaj to ponekad.
Daj ti lijepo rastumači tu riječ kojom mašeš - klerofašizam, osobito u kontekstu svog posta ili je to samo jedna protucrkvena floskula?
Napisano: četvrtak, 7.8.2008 u 18:47 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Introibo
piše: Hvala na opširnom odgovoru!
1. Eto ti protestanti. Oni vjeruju da su se vratili "izvornom" kršćanstvu. Zašto nisi protestantkinja? Stvar je u tome, da je potrebna vjera. Ako ne dopuštaš mogućnost, da bi možda mogla vjerovati, onda ne bi ni vjerovala da si živjela prije 2000 godina u Palestini i srela čovjeka imenom Isus...
2. Svi su ljudi grješnici, pa i papa, biskupi itd. Slažem se. Ali, oprosti: ako ti nisi vjernica, onda je besmisleno da govoriš o "grijehu", jer ta riječ za te nema značenja. (To ti ne kažem samo ja, nego i filozof Wittgenstein koji nije bio vjernik!) Molim te, budi dosljedna!
3. Kome to Crkva uskraćuje "radostan i lijep život"? Svatko je slobodan! Nitko te ne sili da živiš po Božjim zapovijedima.
Uostalom, zadatak Crkve nije stvoriti raj na zemlji, kako bi ovdje svi bili sretni, nego omogućiti ljudima da dođu u zajedništvo s Bogom. Put do toga zajedništva može biti i te kako trnovit.
4. To je nelogično! Kako je Crkva došla u prošlosti do velikog broja sljedbenika kad je samo od ljudi? Po tebi je to nemoguće. Ali činjenica je da je cijelo politeističko Rimsko carstvo (80 milijuna stanovnika) povjerovalo riječima nepismenih galilejskih ribara... I sad ti reci da to nije čudo!
5. Samo su neki pojedinci licemjerni, i to što se tiče njihovog privatnog života. Nauk crkveni nije licemjeran.
6. Ti si panteist! Sljedbenica vjere koja je u antičkoj Grčkoj nastala prije 2500 godina! Zanimljivo, ali zastarjelo. Nisam znao da kršćanski Bog izgleda kao Dr. Dabić
7. Fizičari se s tim ne bi složili. Fizikalni se zakoni ne temelje na "energiji", ona je predmet tih zakona. (Gibbsova je energija samo jedna od nekoliko mogućih energija u termodinamici , ovisno o ansamblu koji si izabrala )
A otkud ti ta "spontanost"?! To je jednostavno krivo. Pogledaj u bilo koju znanstvenu knjigu o fizici.
Eto, to je to
1. Teško. Isus djeluje kao da je bio tolerantna osoba koja je u svojoj prisutnosti širila ljubav, što je puno više nego što mogu reći o dojmu koji sam dobio od bilo kakvih autoritativnih Crkvenih figura. A to što se ne smatra kršćaninom ne znači da nema vjere, k?
2. Pojam vjere nije samo ograničen na kršćanstvo, zato ne vidim zašto to ne bi smjela iskoristiti. To što nisam Židov, ne znači da ne mogu vrištati "Hanuka" u nasumičnim intervalima.
3. Meni, naprimjer, i još hrpi ljudi koje znam. Naprimjer, što ne bih mogao iskazati jedan najobičniji znak afekcije u javnosti da izađem van s dečkom bez da dobijem hrpu poprilično odurnih komentara od ljudi koji se uglavnom smatraju vjernicima i na čije je stavove prema tome direktno utjecao katolički odgoj. Da, Crkva mi poprilično onemogućuje sretnu egzistenciju. I, da, put *može* biti trnovit, ali to ne znači da ću se ja predati u nemilost nekog primitivca kojemu je razbijanje glava palicom prihvatljiv oblik komunikacije, nego ću se boriti da imam ista prava kao i svatko drugi.
4. Nije čudo. Siromašni sloj, koji je činio većinu puka, je poslušao obećanja vječnog i divnog postojanja za koji im ne treba materijalno bogatstvo. A i poruka o ljubavi je poprilično sveobuhvatna.
5. Već sam opisao što u službenom crkvenom nauku smatram poprilično licemjernim.
6. Zastarjelo? Teško, Grci su bili fantastični filozofi do te mjere da su bili dva milenija ispred svoga vremena i da je većina filozofije tog vremena (osim, recimo, o teoriji elemenata) i dalje aktualna. A komentar o Karadžiću je totalno out of place.
I, wuups, Isus se rodio prije 2000 godina. "Zanimljivo, ali zastarjelo", da te citiram.
7. Fizika nije moja domena, nastavi to sa Scarlet.
M 48 god., Van Hrvatske Član od 16.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1393 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 7.8.2008 u 18:48 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
čovjek sa strane
piše: Oš se kladit?
Šalu na stranu:
Bespredmetno je razglabati je li Isus i danas suvremen. Bolje je postaviti pitanje jesu li njegovi sljedbenici suvremeni iako i to vodi prelijevanju vode iz šupljeg u prazno.
Ne samo da je bespredmetno nego je i nemoguće raspravljati o "suvremenosti" Isusa.Isus je Sin Božji,Druga Božanska Osoba,a vrijeme je neki derivat vječnosti,tj.vrijeme izvire iz Vječnosti kao njegov proizvod.Dakle Isus stoji IZNAD vremena i nikako ne može biti "suvremen"!I BAŠ ZBOG TOGA ISUS I NE TREBA BITI "SUVREMEN"(ni u ljudskim glavama kad to ne može niti iz objektivnih razloga!)
Ž 19 god., Osijek Član od 07.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 47 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 7.8.2008 u 19:06 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Introibo
piše: Hvala na opširnom odgovoru!
3. Kome to Crkva uskraćuje "radostan i lijep život"? Svatko je slobodan!
Eto, to je to
1. Mislim odabir u što ću ja i hoću li vjerovati ostaje prije svega na meni. Iskreno, nisam se u zivotu jos nasla u situaciji kada sam pomislila da mi je kroz sve nevolje kroz koje sam prolazila, a zaista ih ima POPRILIČNO MNOGO, pomogao Bog. Nekako sam upravo zbog toga sto su mi se takve stvari događale i prestala vjerovati u nesto bozansko što svima nudi priliku za sretnim zivotom.
Mislim da price tipa što-bi-bilo-kad-bi-bilo nisu primjerene za ovakvu situaciju jer ne znam sto bih i sto ne bih napravila da sam bila tamo i u ono vrijeme.
2. Nije li i Wittgenstein rekao da svaki problem vidi iz religijske tocke gledista?
3.Ispeci pa reci.
4.Vec spomenuh ovce. -_-'
5.Nauk ne, ljudi da.
6. Zastarjelo? Hmm... U svakom slucaju logicki prihvatljivije. Mislim da sto se tice znanja fizike i spontanosti reakcija koje sam povezala preko Gibbsove energije indirektno s postankom svijeta i vrsta- za to je potrebno čitati između redova-sam ovdje ja daleko iskusnija osim ako nisi jedan od onih kojima je fizika, biologija i kemija buduci kruh i vec 4 godine zivot. Utoliko da.
M 28 god., Zagreb Član od 05.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 452 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 8.8.2008 u 0:07 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Isus, crkva, sve...
Osnova treba i mora ostati u korjenima ista inace gubi smisao i prestaje biti to sto jest, no da treba modificirati nacin na koji se prenosi i da treba zivjet u duhu vremena to MORA, jer ce u protivnom polako bljediti.
Kao i sve drugo sto zaostaje i neide u korak s vremenom.
Uostamom Kriz Zivota je dokaz tome, da sve ide naprjed, tko bi rekao ili pomislio samo prije 10.g da ce hrpa vjernika na internetu graditi, siriti i diskutirati o svojoj vjeri i ostalom. Zar ne !?