M 28 god., Zagreb Član od 05.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 433 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 8.8.2008 u 0:10 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Scarlet begonias
piše: 1. Da, ali Crkva u pravom smislu te rijeci, ne ljudske izmisljotine koje su se kasnije prikrpale konceptu shvacanja same kršćanske religije. Crkvom upravljaju ljudi koji su grešnici kao i mi. Točka. Da je Duh Sveti upravitelj cijele crkvene zajednice ne bi neke socijalne grupe bile uskracene za radostan i lijep zivot. Na zalost, jesu. I sve dok je toga, tesko mi je povjerovati da je upravitelj svega nastaloga Preuzviseni Duh Sveti koji bi prema svim Biblijskim nacelima trebao onda svima pruziti sretan zivot. A Crkva i je od ljudi, zato i ima sve manje i manje sljedbenika. I da, u nekim aspektima licemjerje jos uvijek vlada, tu mi izjavu ne mozes opovrgnuti zato sto si i sam svjesan da je istinita.
2.Vjerujem da je Bog priroda i da se sve događa po prirodnim zakonima kojima ne upravlja nikakav bradati čiča koji čeka na oblacima i određuje tko ce u pakao, a tko u raj poslije smrti, vec priroda sama po sebi cini jednu savrsenu cjelinu, a sve sto se dogada je upravo nastalo posredstvom fizikalnih zakona koji se temelje na cistoj spontanosti i Gibbsovoj energiji.
M 17 god., Van Hrvatske Član od 18.06.2008. Pošalji poruku
Poruka: 67 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 8.8.2008 u 0:12 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Klementije Križar
piše: Opstanak Crkve nije imao nikakve veze sa božanskom intervencijom niti Duhom svetim već je reformacija bila odgovor na protestantske ideje Martina Luthera. Da nije bilo toga, eventualno bi došlo do antiklerikalne revolucije u narodu, što bi zapravo bila dobra stvar, ali ovako smo zapeli sa još nekoliko stoljeća klerofašizma.
Knjige o povijesti su tu da se čitaju, probaj to ponekad.
Koja glupa izjava ali me ne čudi kad sam vidio da nisi katolik. Zašto zabadaš nos u tuđe stvari? Jeli ti nas zaostale katolike želiš prosvijetlit? Još si ti zelen za tako teške riječi. Možda želiš postati slobodni zidar pa sa ovakvim porukama izlaziš u javnost.
Napisano: petak, 8.8.2008 u 0:25 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
sara
piše: Isus je uvijek suvremen - on je naime istina i život.
??? Isus moze biti istinit mozda, no istina? Istina je sve, bila dobra, losa, zla, onakva je kakva je bila, povezana uzrocno s dogadjejem.
A meni se sve cini da je tebi Isus "sve" i "nista" a samim time i savrsen ODGOVOR na ikoje postavljeno pitanje. (Bez iniciranja uvrede vjernika)
Da se razumijemo, cista digresija na "istinu".
Napisano: petak, 8.8.2008 u 0:29 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
KARTUZIJANAC
piše: Ne samo da je bespredmetno nego je i nemoguće raspravljati o "suvremenosti" Isusa.Isus je Sin Božji,Druga Božanska Osoba,a vrijeme je neki derivat vječnosti,tj.vrijeme izvire iz Vječnosti kao njegov proizvod.Dakle Isus stoji IZNAD vremena i nikako ne može biti "suvremen"!I BAŠ ZBOG TOGA ISUS I NE TREBA BITI "SUVREMEN"(ni u ljudskim glavama kad to ne može niti iz objektivnih razloga!)
M 26 god., Split Član od 01.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 21 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 8.8.2008 u 21:43 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Klementije Križar
piše: A) Meni, naprimjer, i još hrpi ljudi koje znam. Naprimjer, što ne bih mogao iskazati jedan najobičniji znak afekcije u javnosti da izađem van s dečkom bez da dobijem hrpu poprilično odurnih komentara od ljudi koji se uglavnom smatraju vjernicima i na čije je stavove prema tome direktno utjecao katolički odgoj. Da, Crkva mi poprilično onemogućuje sretnu egzistenciju. I, da, put *može* biti trnovit, ali to ne znači da ću se ja predati u nemilost nekog primitivca kojemu je razbijanje glava palicom prihvatljiv oblik komunikacije, nego ću se boriti da imam ista prava kao i svatko drugi.
B) Zastarjelo? Teško, Grci su bili fantastični filozofi do te mjere da su bili dva milenija ispred svoga vremena i da je većina filozofije tog vremena (osim, recimo, o teoriji elemenata) i dalje aktualna.
A) To znači, kako bi TI mogao biti sretan, svi ostali ljudi na svijetu morali bi preuzeti TVOJA mišljenja i shvaćanja. Jer, čim netko ne cijeni tvoje mišljenje, ti nisi sretan, kako sam kažeš. To je absurdno: ne tražiš toleranciju, nego potpuno podvrgavanje pod tvoje mišljenje.
Da primjenim tvoju logiku na se: Ja želim da svi ljudi budu katolici. No, ti nisi katolik. Zato sam ja nesretan. To znači, da mi ti onemogućuješ sretnu egzistenciju, jer nisi katolik.
Vidiš li, da takva argumentacija nema smisla? Nikad ne možeš očekivati, da će te svi prihvaćati, da će svi biti istog mišljenja itd. Smatram, da je to sasvim normalno. Naravno, osuđujem svako nasilje, a nepravedno je nazvati katolike 'primitivcima koji razbijaju glave palicama'.
B) Smatram, da je panteizam zastarjel, a ne antička grčka filozofija. (Nemoguće je spojiti panteizam s modernim fizikalnim otkrićima. No, to spada pod drugu temu.) Inače vrlo cijenim grčku filozofiju. No, usput rečeno, grčka filozofija dovedena je do vrhunca u srednjem vjeku, u djelima Augustina, Tome Akvinskog, Duns Škota i drugih kršćanskih filozofa! A Nietzsche tvrdi da su najveći neprijatelji čovječanstva Katolička Crkva i - Platon.
Napisano: petak, 8.8.2008 u 22:12 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Scarlet begonias
piše: 1. Mislim odabir u što ću ja i hoću li vjerovati ostaje prije svega na meni. Iskreno, nisam se u zivotu jos nasla u situaciji kada sam pomislila da mi je kroz sve nevolje kroz koje sam prolazila, a zaista ih ima POPRILIČNO MNOGO, pomogao Bog. Nekako sam upravo zbog toga sto su mi se takve stvari događale i prestala vjerovati u nesto bozansko što svima nudi priliku za sretnim zivotom.
2. Nije li i Wittgenstein rekao da svaki problem vidi iz religijske tocke gledista?
6. Mislim da sto se tice znanja fizike i spontanosti reakcija koje sam povezala preko Gibbsove energije indirektno s postankom svijeta i vrsta- za to je potrebno čitati između redova-sam ovdje ja daleko iskusnija osim ako nisi jedan od onih kojima je fizika, biologija i kemija buduci kruh i vec 4 godine zivot. Utoliko da.
1. Bog ti ne pomaže na taj način, da ti osigura zdravlje, mnogo novaca i sl. On ti daje snagu živjeti život - u radosnim i u teškim trenutcima. Očito, si ti imala krivu sliku kršćanskoga Boga. Prema tome, nikada nisi ni imala pravu vjeru. Sama se uvjeri i pročitaj "Nevolje s odsutnim Bogom" Francois Varone-a.
2. Jest! Wittgenstein je ateist, ali tvrdi da svaki problem vidi iz religijske točke gledišta. To je vrlo zanimljivo. No, nisam imao to na umu, nego sam mislio na njega kao filozofa jezika, to znači ako ti smeta Wittgenstein, uzmi bilo kojeg drugog filozofa jezika. Ako govoriš o "grijehu", onda se riječ "grijeh" odnosi na povredu nekog određenog moralnog sustava. Za mene kao katolika riječ "grijeh" ima drugo značenje, nego za tebe. Zapravo, ako si panteist, onda je riječ "grijeh" za te beznačajna. Za te je priroda bog, tako da ne možeš osjećati krivnju prema Bogu koji je Osoba koja transcendira prirodu. Dakle, pojam grijeh ne postoji u panteizmu.
6. Prije svog studija teologije bavio sam se teoretskom fizikom, točnije teorijom kvantnih polja u fizici kondenzirane materije. To mi moraš vjerovati, jer ti to ne mogu dokazati bez otkrivanja svog identiteta. "Spontanost reakcija" nije mi poznat kao fizikalni pojam, u to se ne miješam. Međutim, Gibbsova energija spada pod *klasičnu* statističnu mehaniku. No, moderna se fizika temelji na teoriji relativiteta i kvantnoj teoriji, to znači na neklasičnim pojmovima. Uostalom, još nije otkrivena veza između postanka svijeta i vrsta.
Napisano: petak, 8.8.2008 u 22:25 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Klementije Križar
piše: 1. Da, imaš pravo, napravio sam poprilično ogromni lapsus. I, molim te, argumentiraj Nietzschea. Na noćnoj mi je polici i već par mjeseci čeka čitanje, no nikako da dođe na red.
2. Teško. Govor mržnje bi bio: "Svi vjernici su ljaga na obrazu ovog svijeta i idući korak u napretku je iskorijenjivanje dotičnih."
1. Errare humanum est. Bolje ti je da ne čitaš Nietzschea, ali ako baš želiš znati: To ti piše u "Froehliche Wissenschaft", u aforizmu 358: reformacija je nastala nerazumjevanjem biti kršćanstva i Crkve. Crkva je nastala iz "južnjačkog" mentaliteta koji je sumnjičav prema ljudskoj naravi. "Sjever" je priprost i nikada to nije razumio. Luther je (neznajući) ukinuo četiri temelja kršćanske Crkve: omogućio je svakom pojedincu da tumači Bibliju na svoj način; ne priznaje crkvenu tradiciju; ukinuo je celibat; ukinuo je osobnu ispovijed. Prema Nietzscheu, ti su koraci bili kobni za opstanak Crkve.
2. Uporaba pojma "klerofašizam" neposredno implicira takve izjave.
M 28 god., Van Hrvatske Član od 28.07.2008. Pošalji poruku
Poruka: 51 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 18.8.2008 u 9:37 Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Jako dobro pitanje..
Možemo mi misliti da je taj Gospodin Isus neki što nosa sandale i priča priče za djecu
danas nesuvremen,ali kao prvo u onom svom vremenu je bio itekako suvremen,
možda i danas da dodje bi isto bio suvremen,ali
što nama znači kad je netko suvremen da li je to neka bitna karakteristika,jer svaki od nas drukčije vidi suvremenog čovjeka
netko će reći da je važno znati igrati nogomet a netko će reći da treba biti školovan,netko će reći da treba lijepo izgledati
a netko će reći da treba biti što bogatiji..itd,poznavati trendove,biti tolerantan,......
ali gdje su ti svi suvremenici,prolaze oni kako i vrijeme ide..
A ajdmo pitat Je li Istina danas suvremena(kao da hoćemo i da se sama narav prilagodi našim trendovima):)
Istina je uvijek istina svidjala nam se ili ne:)
Istina je to da postojimo,istina je to da je čovjek na najvišoj razini oko nas što očima vidimo,
istina je da čovjek svejedno nije stvoritelj=znači mora postojati netko inteligentniji od čovjeka..
Istina je da nikad ni prije ni poslije nitko nije činio nešto kao Isus Krist.
Nije najvažnije mjerilo Suvremenost jer se stalno sve mjenja i kriteriji i osobe,Ali Istinitost je nepromjenjiv kriterij
BB
M 1 god., Zagreb Član od 10.06.2008. Pošalji poruku
Poruka: 144 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 18.8.2008 u 15:55 Mijenjano: ponedjeljak, 18.8.2008 u 16:01 (ques), ponedjeljak, 18.8.2008 u 16:06 (ques) Tema: Jeli Isus i danas suvremen??
Scarlet begonias
piše: Mislim odabir u što ću ja i hoću li vjerovati ostaje prije svega na meni
naravno
ali zasto onda nalazis za shodno reci da Crkva ne slijedi Boga dok s druge strane kazes "osjetila" si da Bog ne postoji?
optuzujes Crkvu da ne slijedi nesto za sta mislis da uopce ne postoji!
optuzujes Crkvu da ne slijede "pravog" Isusa, ali zaboravljas napomenuti da nemislis da Isus postoji
vrlo zanimljivo!
ps.i opet se pokazalo istinitim da oni koji najglasnije kritiziraju Crkvu cine to jer osobno ne vjeruju u Boga