Ž 41 god., Zagreb Član od 21.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 9:58 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Čitam neki dan u Jutarnjem listu kako Benedikt XVI poziva na klečanje.
Stavljene su dvojbe ZA i PROTIV. Pobožan vjernik će podržati papinu odluku da se vrati pričešćivanje na koljenima zato jer je to sveti čin kojem poniznost i priliči. A s druge strane, budući da je novozavjetni Bog prijatelj čovjeka on želi da on pred njim i uspravno stoji. Kako je hostija tijelo Božje, klečanje je nepotrebno.
Komentar je... da će ovaj potez pape Benedikta XVI o pričešćivanju na koljenima mnoge ponukati da zaključe kako se vraćaju pretkoncilska vremena i zaboravlja da koncil nije do kraja ni zaživio a vraća se unatrag. Papa će na taj način doboto simpatije kvalitetnih vjernika a odbiti one klimave. Što mu je očito cilj.
Pozdravljate li ovu odluku :?:
M 28 god., Slavonski Brod Član od 22.01.2008. Pošalji poruku
Poruka: 1192 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 10:11 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:1f25bb204b="ines"]Čitam neki dan u Jutarnjem listu kako Benedikt XVI poziva na klečanje.
Stavljene su dvojbe ZA i PROTIV. Pobožan vjernik će podržati papinu odluku da se vrati pričešćivanje na koljenima zato jer je to sveti čin kojem poniznost i priliči.
------------------------------------------------------------------------------
[b:1f25bb204b]To je netočno//
Zbog čega bi manje bio pobožan vjernik koji ne teži povratku u srednji vijek?[/b:1f25bb204b]
A s druge strane, budući da je novozavjetni Bog prijatelj čovjeka on želi da on pred njim i uspravno stoji. Kako je hostija tijelo Božje, klečanje je nepotrebno.
[b:1f25bb204b]Apostoli su uz Isusa hodali kao njegovi prijatelji, a ne kao starozavjetni čovjek koji se Boga panično boji i pada ničice do poda...[/b:1f25bb204b]
Komentar je... da će ovaj potez pape Benedikta XVI o pričešćivanju na koljenima mnoge ponukati da zaključe kako se vraćaju pretkoncilska vremena i zaboravlja da koncil nije do kraja ni zaživio a vraća se unatrag.
-------------------------------------------------------------------------------
[b:1f25bb204b]Meni to izgleda kao da netko namjerno želi sabotirati crkvu//
Pa svakom iole razumnijem čovjeku je jasno da je vraćanje na predkoncilsko doba VELIKI KORAK UNAZAD!!
Vraćanjem jedne stvari bez burnih reakcija, uskoro će se vratiti sve ostale zastarjele stvari.
A da vratimo samobičevanje? Ha?
E da barem danas vlada Ivan 23.....
[/b:1f25bb204b]
--------------------------------------------------------------------------------
Papa će na taj način doboto simpatije kvalitetnih vjernika a odbiti one klimave. Što mu je očito cilj.
--------------------------------------------------------------------------------
[b:1f25bb204b]Opet netočan navod// Pa zar se pravog vjernika prepoznaje po tako jednoj bezveznoj i zastarjeloj formi?
Od kada crkva duh procjenjuje po 'fiskulturi'?
Ako je tako pažljiva u procjeni pravih od NEpravih vjernika, jao nama ove današnje crkve.[/b:1f25bb204b]
Pozdravljate li ovu odluku
[b:1f25bb204b]ŽIVIO DRUGI VATIKANSKI KONCIL (!!!)
IVANE XXIII VRATI SE SVIJET TE TREBA(!!!)[/b:1f25bb204b]
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 10:20 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Znaš kaj templar, meni se sad ne diskutira i ne svađa oko tog...ne slažem se s tobom..Egzibicije su ljudima prirodna stvar :)
pa je tak normalno, da se to uvuće svugdi...a reći za kršćanstvo da je samo to je totalno bezveze, tj. provokativno.
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 10:23 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:a77462fe91="jasminka"]Znaš kaj templar, meni se sad ne diskutira i ne svađa oko tog...ne slažem se s tobom..Egzibicije su ljudima prirodna stvar :)
pa je tak normalno, da se to uvuće svugdi...a reći za kršćanstvo da je samo to je totalno bezveze, tj. provokativno.
:roll:[/quote:a77462fe91]
Da je barem provokativno, ustvari je jadno// a T. je s takvim svojim 'ekshibicijama' ustvari dosadan.
Ž 41 god., Zagreb Član od 21.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 10:36 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Kad smo već kod pričešćivanja...upotrebljavaju li se u vašim župama plitice za pričest vjernika...ja to još nigdje u zagrebu u nijednoj crkvi u kojoj sam bila na sv. misi pa ni u našoj župi nisam vidjela. Pričešćujem se na usta i mislim da bi možda ipak trebala biti jer me jednom svećenik dvaput po zubima okrznuo pa se moglo desiti da padne na pod. Ne bi li to trebalo biti obavezno? Zna li tko?
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 12:34 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Klečati pred Bogom nije nikakav znak da Bog ponižava čovjeka. klečati pred Bogo je znak priznanja vlastite slabosti pred njim. I nešto najljepše je što čovjek može čuti tada: "Mladiću, tebi kažem ustani" Kad god sam pred Bogom klečao uvijek, ama baš uvijek sam se digao većim i jačim. samo oholice i naduti, samosvijesni, oholi, ne mogu pred Bogom klečati jer sebe smatraju višim od Boga. " Ohole zbaci s prijestolja a visoko diže ponizne." Tko ovo ne razumije ne razumije niti misterij dolaska Boga u svetoj pričesti.
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 12:42 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:0fb7126fbe="sneni"]Klečati pred Bogom nije nikakav znak da Bog ponižava čovjeka. klečati pred Bogo je znak priznanja vlastite slabosti pred njim. I nešto najljepše je što čovjek može čuti tada: "Mladiću, tebi kažem ustani" Kad god sam pred Bogom klečao uvijek, ama baš uvijek sam se digao većim i jačim.
-----------------------------------------------------------------------------------
[b:0fb7126fbe]Samo vjerovanje u Boga, dolaženje na mise, prakticiranje obreda, življenje po božjim zakonima....(i sve to u jednom vrlo vrlo nevjerničkom dobu).....
JEST PRIZNANJE KAKO SMO SLABI I DA NAM BOG TREBA...
prema tome, molim te PRESTANI PRETJERIVATI...jer ovo nije srednji vijek...
DA NEBI MOŽDA DA UVEDEMO I SAMOBIČEVANJE, HA?
[/b:0fb7126fbe]
------------------------------------------------------------------------------------
samo oholice i naduti, samosvijesni, oholi, ne mogu pred Bogom klečati jer sebe smatraju višim od Boga.
------------------------------------------------------------------------------------
[b:0fb7126fbe][u:0fb7126fbe]Opet netočno//[/u:0fb7126fbe]
NADUTI I OHOLI nemaju potrebu vjerovati u Boga, nemaju potrebu držat se njegovih zakona....
Naduti i oholi su sami sebi Bogovi....i oni su sami sebi dovoljni.....takve ne zanima vjera...a još manje sakrament sv. pričesti....
DAKLE, PO TEBI SU OHOLI I LJUDI KOJI SE ZBOG RECIMO, NISKOG TLAKA NE SMIJU SAGNUTI, ILI KOJI IMAJU BOLESNE NOGE ITD....?
" Ohole zbaci s prijestolja a visoko diže ponizne." Tko ovo ne razumije ne razumije niti misterij dolaska Boga u svetoj pričesti.
[b:0fb7126fbe]OHOLI UOPČE NE PRIZNAJU BOGA (po tko zna koji put)//
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 12:45 Tema: Pričešćivanje na koljenima
dragi sneni, ovdje se nisam osvrnula na sam čin klečanja pred Bogom (klanjanja), neg na foru da [b:27c162389b]tko će se pričešćivati na kolenah, da je taj KVALITETNIJI vjernik..[/b:27c162389b]
ako ti također smatraš da vanjske manifestacije pokazuju i kvalitetnijeg vjernika, onda je to tvoj problem..
srećom u samom NZ imamo primjer gdje to Isus nikako ne smatra prioritetnim, imamo također i u psalmima i u SZ gdje se govori da niti žrtva niti okajnica, ništa ne vrijedi Bogu, kao ono što je u srcu čovjeka!
Ako ćete ovu našu Crkvu svoditi na predstave i fanatizam, tada se ja iz takve nakaradnosti povlaćim odmah!
a što se tiče prićešćivanja na koljenima, nemam ništa protiv toga, ali opet naglašavam, da imam protiv ovog šovinizma !
kvalitetniji vjernici...Bože me prosti!
Mogli bi novu inkviziciju osnovati, ha?
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 12:53 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:51275bc178="jasminka"]dragi sneni, ovdje se nisam osvrnula na sam čin klečanja pred Bogom (klanjanja), neg na foru da [b:51275bc178]tko će se pričešćivati na kolenah, da je taj KVALITETNIJI vjernik..[/b:51275bc178]
ako ti također smatraš da vanjske manifestacije pokazuju i kvalitetnijeg vjernika, onda je to tvoj problem..
srećom u samom NZ imamo primjer gdje to Isus nikako ne smatra prioritetnim, imamo također i u psalmima i u SZ gdje se govori da niti žrtva niti okajnica, ništa ne vrijedi Bogu, kao ono što je u srcu čovjeka!
Ako ćete ovu našu Crkvu svoditi na predstave i fanatizam, tada se ja iz takve nakaradnosti povlaćim odmah!
a što se tiče prićešćivanja na koljenima, nemam ništa protiv toga, ali opet naglašavam, da imam protiv ovog šovinizma !
kvalitetniji vjernici...Bože me prosti!
Mogli bi novu inkviziciju osnovati, ha?[/quote:51275bc178]
Potpisujem ovo oko šovinizma//
Biti vjernik, to nije pitanje 'etikete' i manira finog ponašanja, fine gestikulacije, već je nešto daleko dublje...
Crkva koja bi se svela na folklor, takva nam ne treba....
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4187 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 13:04 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:1d8e797975="ines"]Čitam neki dan u Jutarnjem listu kako Benedikt XVI poziva na klečanje.
Stavljene su dvojbe ZA i PROTIV. Pobožan vjernik će podržati papinu odluku da se vrati pričešćivanje na koljenima zato jer je to sveti čin kojem poniznost i priliči. A s druge strane, budući da je novozavjetni Bog prijatelj čovjeka on želi da on pred njim i uspravno stoji. Kako je hostija tijelo Božje, klečanje je nepotrebno.
Komentar je... da će ovaj potez pape Benedikta XVI o pričešćivanju na koljenima mnoge ponukati da zaključe kako se vraćaju pretkoncilska vremena i zaboravlja da koncil nije do kraja ni zaživio a vraća se unatrag. Papa će na taj način doboto simpatije kvalitetnih vjernika a odbiti one klimave. Što mu je očito cilj.
Pozdravljate li ovu odluku :?:[/quote:1d8e797975]
Izvor vijesti mi je krajnje dubiozan, stoga čekam provjeru te vijesti. No, i ako jest tako, vjerujem da će to biti osobni izbor. Meni osobno antipatičan jer je krajnje nepraktičan i čini mi se više predstavom nego ičim drugim. Uspoređujem to s klečanjem pod pretvorbom - kad se malo bolje pogleda vidi se da se radi o običaju mjesta ili pojedinca. A to ima i žalosnih konotacija - mnogi ne znaju ili se ne usude stajati pa kleknu tako da više čuče ili se zapravo sjednu. O klečanju djece da ne govorim. To se redovito pretvori u čisti cirkus, ali eto - forma je zadovoljena.