Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Katolička crkva  •  Pričešćivanje na koljenima
Katolička crkva

Rasprave i fenomeni vezani uz djelovanje Katoličke crkve
Moderatori: Hrvoje TroIva zaboljesutra
Tema: 610
Poruka: 24387
Najnovija tema: Svećenik ne želi izdati potvrdu
Aktualna tema: Neokatekumenski put?
Zadnja poruka: marmag, četvrtak 4.12.2008. u 18:50
Naslov teme:
Pričešćivanje na koljenima
Autor teme: ines  •  Broj odgovora: 264  •  Broj pregleda: 5905
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
ines
Ž 41 god.,
Zagreb
Član od 21.11.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 9:58
Tema: Pričešćivanje na koljenima

Čitam neki dan u Jutarnjem listu kako Benedikt XVI poziva na klečanje.
Stavljene su dvojbe ZA i PROTIV. Pobožan vjernik će podržati papinu odluku da se vrati pričešćivanje na koljenima zato jer je to sveti čin kojem poniznost i priliči. A s druge strane, budući da je novozavjetni Bog prijatelj čovjeka on želi da on pred njim i uspravno stoji. Kako je hostija tijelo Božje, klečanje je nepotrebno.
Komentar je... da će ovaj potez pape Benedikta XVI o pričešćivanju na koljenima mnoge ponukati da zaključe kako se vraćaju pretkoncilska vremena i zaboravlja da koncil nije do kraja ni zaživio a vraća se unatrag. Papa će na taj način doboto simpatije kvalitetnih vjernika a odbiti one klimave. Što mu je očito cilj.
Pozdravljate li ovu odluku :?:
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
metatronX
M 28 god.,
Slavonski Brod
Član od 22.01.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 1192 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 10:11

[quote:1f25bb204b="ines"]Čitam neki dan u Jutarnjem listu kako Benedikt XVI poziva na klečanje.
Stavljene su dvojbe ZA i PROTIV. Pobožan vjernik će podržati papinu odluku da se vrati pričešćivanje na koljenima zato jer je to sveti čin kojem poniznost i priliči.
------------------------------------------------------------------------------
[b:1f25bb204b]To je netočno//
Zbog čega bi manje bio pobožan vjernik koji ne teži povratku u srednji vijek?[/b:1f25bb204b]

A s druge strane, budući da je novozavjetni Bog prijatelj čovjeka on želi da on pred njim i uspravno stoji. Kako je hostija tijelo Božje, klečanje je nepotrebno.
[b:1f25bb204b]Apostoli su uz Isusa hodali kao njegovi prijatelji, a ne kao starozavjetni čovjek koji se Boga panično boji i pada ničice do poda...[/b:1f25bb204b]
Komentar je... da će ovaj potez pape Benedikta XVI o pričešćivanju na koljenima mnoge ponukati da zaključe kako se vraćaju pretkoncilska vremena i zaboravlja da koncil nije do kraja ni zaživio a vraća se unatrag.
-------------------------------------------------------------------------------
[b:1f25bb204b]Meni to izgleda kao da netko namjerno želi sabotirati crkvu//

Pa svakom iole razumnijem čovjeku je jasno da je vraćanje na predkoncilsko doba VELIKI KORAK UNAZAD!!

Vraćanjem jedne stvari bez burnih reakcija, uskoro će se vratiti sve ostale zastarjele stvari.

A da vratimo samobičevanje? Ha?

E da barem danas vlada Ivan 23.....
[/b:1f25bb204b]
--------------------------------------------------------------------------------
Papa će na taj način doboto simpatije kvalitetnih vjernika a odbiti one klimave. Što mu je očito cilj.
--------------------------------------------------------------------------------
[b:1f25bb204b]Opet netočan navod// Pa zar se pravog vjernika prepoznaje po tako jednoj bezveznoj i zastarjeloj formi?

Od kada crkva duh procjenjuje po 'fiskulturi'?

Ako je tako pažljiva u procjeni pravih od NEpravih vjernika, jao nama ove današnje crkve.[/b:1f25bb204b]
Pozdravljate li ovu odluku
[b:1f25bb204b]ŽIVIO DRUGI VATIKANSKI KONCIL (!!!)

IVANE XXIII VRATI SE SVIJET TE TREBA(!!!)[/b:1f25bb204b]

:?:[/quote:1f25bb204b]
Idi na vrh

Templar
M 30 god.,
Zagreb
Član od 15.05.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 4668 (stari forumaš)
Status: moderator
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 10:15

Živio nam slavno-vladajući papa rimski Benedikt XVI.

Obozavam ga. Konačno pravi rimski papa.

Divno. Znači korak po korak u ona predivna predkoncilska vremana, sa svim onim predivnim poboznim egizibicajama i duhovnim nasladama.

No, ja očekujem da će i on sam početi uvoditi stavri koje se tičnu njega samoga.

Prije svega:

Ponovno nošenje tijare
da njega nosaju na sedia gestatoria
Da vrati obajve Indexa zabranjenih knjiga

i sve druge duhovne naslade sto priliče rimskom biskupu i sv. rimskoj crkvi 8)
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 10146 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 10:16

[quote:7b37374dae]Papa će na taj način doboto simpatije kvalitetnih vjernika a odbiti one klimave. Što mu je očito cilj. [/quote:7b37374dae]

SUPEER!!

ako samo to treba, da kleknemo kod pričesti i već smo [b:7b37374dae]kvalitetni[/b:7b37374dae] onda je to zaista fantastično!!

možemo raditi kaj si hoćemo, pa trk u crkvu na koljena, pa opet po svome...divno!

Bog je stvarno pristupaćan svim našim egoističbnim ttežnjama!

Kršćanstvo se ovime svodi samo na čistu egzibiciju!

:idea:
Idi na vrh

Templar
M 30 god.,
Zagreb
Član od 15.05.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 4668 (stari forumaš)
Status: moderator
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 10:18

[quote:a75d888c7f="jasminka"]Kršćanstvo se ovime svodi samo na čistu egzibiciju!

:idea:[/quote:a75d888c7f]

Svodi? A zar je nekada i bilo nečega drugog osim toga
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 10:20

Znaš kaj templar, meni se sad ne diskutira i ne svađa oko tog...ne slažem se s tobom..Egzibicije su ljudima prirodna stvar :)
pa je tak normalno, da se to uvuće svugdi...a reći za kršćanstvo da je samo to je totalno bezveze, tj. provokativno.

:roll:
Idi na vrh

metatronX
M 28 god.,
Slavonski Brod
Član od 22.01.2008.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 10:23

[quote:a77462fe91="jasminka"]Znaš kaj templar, meni se sad ne diskutira i ne svađa oko tog...ne slažem se s tobom..Egzibicije su ljudima prirodna stvar :)
pa je tak normalno, da se to uvuće svugdi...a reći za kršćanstvo da je samo to je totalno bezveze, tj. provokativno.

:roll:[/quote:a77462fe91]

Da je barem provokativno, ustvari je jadno// a T. je s takvim svojim 'ekshibicijama' ustvari dosadan.
Idi na vrh

ines
Ž 41 god.,
Zagreb
Član od 21.11.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 10:36

Kad smo već kod pričešćivanja...upotrebljavaju li se u vašim župama plitice za pričest vjernika...ja to još nigdje u zagrebu u nijednoj crkvi u kojoj sam bila na sv. misi pa ni u našoj župi nisam vidjela. Pričešćujem se na usta i mislim da bi možda ipak trebala biti jer me jednom svećenik dvaput po zubima okrznuo pa se moglo desiti da padne na pod. Ne bi li to trebalo biti obavezno? Zna li tko?
Idi na vrh

sneni
M 65 god.,
Bol
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 2506 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 12:34

Klečati pred Bogom nije nikakav znak da Bog ponižava čovjeka. klečati pred Bogo je znak priznanja vlastite slabosti pred njim. I nešto najljepše je što čovjek može čuti tada: "Mladiću, tebi kažem ustani" Kad god sam pred Bogom klečao uvijek, ama baš uvijek sam se digao većim i jačim. samo oholice i naduti, samosvijesni, oholi, ne mogu pred Bogom klečati jer sebe smatraju višim od Boga. " Ohole zbaci s prijestolja a visoko diže ponizne." Tko ovo ne razumije ne razumije niti misterij dolaska Boga u svetoj pričesti.
Idi na vrh

metatronX
M 28 god.,
Slavonski Brod
Član od 22.01.2008.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 12:42

[quote:0fb7126fbe="sneni"]Klečati pred Bogom nije nikakav znak da Bog ponižava čovjeka. klečati pred Bogo je znak priznanja vlastite slabosti pred njim. I nešto najljepše je što čovjek može čuti tada: "Mladiću, tebi kažem ustani" Kad god sam pred Bogom klečao uvijek, ama baš uvijek sam se digao većim i jačim.
-----------------------------------------------------------------------------------
[b:0fb7126fbe]Samo vjerovanje u Boga, dolaženje na mise, prakticiranje obreda, življenje po božjim zakonima....(i sve to u jednom vrlo vrlo nevjerničkom dobu).....

JEST PRIZNANJE KAKO SMO SLABI I DA NAM BOG TREBA...

prema tome, molim te PRESTANI PRETJERIVATI...jer ovo nije srednji vijek...

DA NEBI MOŽDA DA UVEDEMO I SAMOBIČEVANJE, HA?
[/b:0fb7126fbe]
------------------------------------------------------------------------------------

samo oholice i naduti, samosvijesni, oholi, ne mogu pred Bogom klečati jer sebe smatraju višim od Boga.
------------------------------------------------------------------------------------
[b:0fb7126fbe][u:0fb7126fbe]Opet netočno//[/u:0fb7126fbe]

NADUTI I OHOLI nemaju potrebu vjerovati u Boga, nemaju potrebu držat se njegovih zakona....

Naduti i oholi su sami sebi Bogovi....i oni su sami sebi dovoljni.....takve ne zanima vjera...a još manje sakrament sv. pričesti....

DAKLE, PO TEBI SU OHOLI I LJUDI KOJI SE ZBOG RECIMO, NISKOG TLAKA NE SMIJU SAGNUTI, ILI KOJI IMAJU BOLESNE NOGE ITD....?

(stvarno biser)

" Ohole zbaci s prijestolja a visoko diže ponizne." Tko ovo ne razumije ne razumije niti misterij dolaska Boga u svetoj pričesti.
[b:0fb7126fbe]OHOLI UOPČE NE PRIZNAJU BOGA (po tko zna koji put)//

[/quote:0fb7126fbe]
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 12:45

dragi sneni, ovdje se nisam osvrnula na sam čin klečanja pred Bogom (klanjanja), neg na foru da [b:27c162389b]tko će se pričešćivati na kolenah, da je taj KVALITETNIJI vjernik..[/b:27c162389b]

ako ti također smatraš da vanjske manifestacije pokazuju i kvalitetnijeg vjernika, onda je to tvoj problem..

srećom u samom NZ imamo primjer gdje to Isus nikako ne smatra prioritetnim, imamo također i u psalmima i u SZ gdje se govori da niti žrtva niti okajnica, ništa ne vrijedi Bogu, kao ono što je u srcu čovjeka!

Ako ćete ovu našu Crkvu svoditi na predstave i fanatizam, tada se ja iz takve nakaradnosti povlaćim odmah!

a što se tiče prićešćivanja na koljenima, nemam ništa protiv toga, ali opet naglašavam, da imam protiv ovog šovinizma !

kvalitetniji vjernici...Bože me prosti!
Mogli bi novu inkviziciju osnovati, ha?
Idi na vrh

metatronX
M 28 god.,
Slavonski Brod
Član od 22.01.2008.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 12:53

[quote:51275bc178="jasminka"]dragi sneni, ovdje se nisam osvrnula na sam čin klečanja pred Bogom (klanjanja), neg na foru da [b:51275bc178]tko će se pričešćivati na kolenah, da je taj KVALITETNIJI vjernik..[/b:51275bc178]

ako ti također smatraš da vanjske manifestacije pokazuju i kvalitetnijeg vjernika, onda je to tvoj problem..

srećom u samom NZ imamo primjer gdje to Isus nikako ne smatra prioritetnim, imamo također i u psalmima i u SZ gdje se govori da niti žrtva niti okajnica, ništa ne vrijedi Bogu, kao ono što je u srcu čovjeka!

Ako ćete ovu našu Crkvu svoditi na predstave i fanatizam, tada se ja iz takve nakaradnosti povlaćim odmah!

a što se tiče prićešćivanja na koljenima, nemam ništa protiv toga, ali opet naglašavam, da imam protiv ovog šovinizma !

kvalitetniji vjernici...Bože me prosti!
Mogli bi novu inkviziciju osnovati, ha?[/quote:51275bc178]

Potpisujem ovo oko šovinizma//

Biti vjernik, to nije pitanje 'etikete' i manira finog ponašanja, fine gestikulacije, već je nešto daleko dublje...

Crkva koja bi se svela na folklor, takva nam ne treba....
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4187 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 13:04

[quote:1d8e797975="ines"]Čitam neki dan u Jutarnjem listu kako Benedikt XVI poziva na klečanje.
Stavljene su dvojbe ZA i PROTIV. Pobožan vjernik će podržati papinu odluku da se vrati pričešćivanje na koljenima zato jer je to sveti čin kojem poniznost i priliči. A s druge strane, budući da je novozavjetni Bog prijatelj čovjeka on želi da on pred njim i uspravno stoji. Kako je hostija tijelo Božje, klečanje je nepotrebno.
Komentar je... da će ovaj potez pape Benedikta XVI o pričešćivanju na koljenima mnoge ponukati da zaključe kako se vraćaju pretkoncilska vremena i zaboravlja da koncil nije do kraja ni zaživio a vraća se unatrag. Papa će na taj način doboto simpatije kvalitetnih vjernika a odbiti one klimave. Što mu je očito cilj.
Pozdravljate li ovu odluku :?:[/quote:1d8e797975]

Izvor vijesti mi je krajnje dubiozan, stoga čekam provjeru te vijesti. No, i ako jest tako, vjerujem da će to biti osobni izbor. Meni osobno antipatičan jer je krajnje nepraktičan i čini mi se više predstavom nego ičim drugim. Uspoređujem to s klečanjem pod pretvorbom - kad se malo bolje pogleda vidi se da se radi o običaju mjesta ili pojedinca. A to ima i žalosnih konotacija - mnogi ne znaju ili se ne usude stajati pa kleknu tako da više čuče ili se zapravo sjednu. O klečanju djece da ne govorim. To se redovito pretvori u čisti cirkus, ali eto - forma je zadovoljena.
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4187 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 13:06

[quote:669015d8ee="Templar"][quote:669015d8ee="jasminka"]Kršćanstvo se ovime svodi samo na čistu egzibiciju!

:idea:[/quote:669015d8ee]

Svodi? [b:669015d8ee]A zar je nekada i bilo nečega drugog osim toga [/b:669015d8ee] [/quote:669015d8ee]

ovo je izjava kršćanina ili poganina???
Idi na vrh

metatronX
M 28 god.,
Slavonski Brod
Član od 22.01.2008.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 13:07

[quote:7045b11e9e="sara"][quote:7045b11e9e="Templar"][quote:7045b11e9e="jasminka"]Kršćanstvo se ovime svodi samo na čistu egzibiciju!

:idea:[/quote:7045b11e9e]

Svodi? [b:7045b11e9e]A zar je nekada i bilo nečega drugog osim toga [/b:7045b11e9e] [/quote:7045b11e9e]

ovo je izjava kršćanina ili poganina???[/quote:7045b11e9e]

[b:7045b11e9e]
to je izjava NEtalentiranog provokatora...[/b:7045b11e9e].
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom