M 7 god., Županja Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2443 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 13:41 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Pricest na koljenima je divan znak postovanja Gospodina kojega primamo. Ja osobno dijelim uglavnom pricest u ruke i pritom kazem pricesniku Der Leib Christi (Tijelo Kristovo) na sto on treba odgovoriti Amen. No, nemali se broj vjernika, a pogotovo starijih i redovnika pricescuje klececi. Kod takve pricesti e hostijom napravi znak kriza i rekne Der Herr schenke Dir das ewige Leben (Gospodin ti udijelio vjecni zivot). Ja sam se kao ministrant uvijek pricescivao klececi i nikad se nisam pokajao, upravo naprotiv.
Iako imam drukcije misljenje ne mogu a da se ne sloziom sa Sarinom tvrdnjom da klecenje kod pokazivanja i pricesti cesto zna biti izraz najgoreg cirkusa, a ne prave poboznosti. Stoga je na duhovnicima, kako muskim tako zenskim da vjernike poduce.
Osobno smatram lijepim ako bi se vratile pricesne klupe.
Ines pricest sa pliticom mozes naci u mojoj zupnoj crkvi u Tolisi. Sjecam se dok sam bio ministrant da je na svakoj misi koristena! A bome se sjecam i svecenika koji su pojedine vjernike koji su pruzali ruku udarali po prstima pliticom!
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4187 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 14:09 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Pričesne pliteice se mogu, ali ne moraju upotrebljavati. Ovdje gdje ja idem na misu redovito se koriste, zapravo sam vrlo rijetko vidjela da se ovdje, u bilo kojoj crkvi, ne koriste.
Osobno sam izričito protiv pričesti na koljenima, to doživljavam kao vraćanje starozavjetnog odnosa prema Bogu. A ipak, mi smo (trebali bismo biti) Tijelo Kristovo i euharistija predokus vječne gozbe s Jaganjcem. To ništa ne dokida stav dubokog poštovanja, jer istinske ljubavi nema bez poštovanja, ali dokida odnos roba, a uspostavlja odnos sina. I sin se baca na koljena kad se kaje pred Ocem, ali onda se diže i sjeda za gozbeni stol.
Ž 24 god., Zagreb Član od 12.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 751 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 23:32 Tema: Pričešćivanje na koljenima
vrlo bih voljela da se preporuci pricest na koljenima i na usta. sada je primam stojeci, kada god mogu, onda na usta, ali kada ne, na ruku, da ne sablaznjavam okolinu.
ali vrlo bi me usrecilo da mogu u tom trenu klecati.
M 41 god., Zagreb Član od 03.06.2008. Pošalji poruku
Poruka: 376 (forumaš u usponu)
Napisano: srijeda, 2.7.2008 u 23:49 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:ff6a57f0f9="Templar"]Ovisi gdje?[/quote:ff6a57f0f9]Znam, za tebe je "pričest" kad popiješ rakijicu, ali to nije pričest, pričestiti se može samo onaj tko nema velikog grijeha, i pričest se dijeli na svetoj misi. Toliko bi valjda trebao znati... neka te sneni uputi...