Napisano: utorak, 8.7.2008 u 18:26 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:474e4c3163="jasminka"]pitam!
ca ne vidis :?:
:?:
ala u kojoj novini ?
ja ti ne gren na trafike i ne kupujem štampu...jedino sam sad neki Nacional kupila..da mi se doma informiraju...[/quote:474e4c3163]
M 7 god., Županja Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2442 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: utorak, 8.7.2008 u 19:25 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:2fb7a8e84e="sneni"] Dragi Troiva ipak ja nešto znam: nemoj se vrijeđati što te stari svećenik uči (koji po jasmininom mišljenju ne bi smio biti na netu) evo ovako:
kan. 987 "Da bio vjernik primio spasonosni lijek sakramenta pokore, treba da bude tako raspoložen da odbaci počinjene grijehe i odluči se popraviti, te se tako obrati Bogu."
bez pokajanja nema nikada i nikome, pa ni na času smrt,i oproštenja grijeha.
Osim toga dragi kolega, ako se netko nalazi na času smrti, a tvrdokorno je ustrajao u očito teškom grijehu, tome treba uskratiti i bolesničko pomazanje. kan 1007
Toliko dragi kolega od starca svećenika.[/quote:2fb7a8e84e]
Ako postoji nada da se umiruci koji vise nije pri svijesti ili umrli pokajao svecenik moze (a i ne mora da se razumijemo) dati odrjesenje. Onima koji su pri svijesti a ustraju u grijehu se ne daje oprost. Ne znam sad tocno da ti citiram koji je to Papa proglasio buduci da zivim u 5 stanova i imam 5 biblioteka i nemam blage veze gdje mi je sto. Kada nadjem citirat cu ti doslovno. Radi se o knjizi koju je izdao UPT, a priredio vlc. Zivkovic.
M 40 god., Zagreb Član od 31.10.2007. Pošalji poruku
Poruka: 261 (forumaš u usponu)
Napisano: srijeda, 9.7.2008 u 9:37 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:e369eef7ef="sara"]A tko je kada rekao da nije potrebno pokleknuti prije pričesti? Bilo je riječi isključivo o stavu primanja pričesti i to o stavu tijela koji se promovira kao nešto puno savršenije od stojećeg stava. A ja sam sam htjela obrazložiti svoj osobni stav zašto pričest stojeći što nikako ne isključuje poklon. I za mene osobno svaki stav treba uključivati stav straha Božjega, onoga koji spada u darove Duha.
No, kao kći Crkve uvijek ostajem poslušna njenim odredbama pa i ako se dogodi da mi je nešto teško prihvatiti.[/quote:e369eef7ef]
:!: Ovaj strah o kojem ti govoriš kao o daru Duha Presvetoga, nema veze sa primanjem Sv. Pričesti na koljenima, jer tu se radi o "strahu" da ne povrijedimo Boga svojim grijesima. Kod sv. Pričesti se radi o poniznosti, poštovanju i priznanju vlastite malenosti pred Božjim veličanstvom koje se je udostojalo nama darovati u Otajstvu Euharistije.
Za mene je to najvažniji čas mojega života, jer se veliki i Presveti Bog spušta u moje maleno srce i uvijek ću prted tom tajnom pasti na koljena. Tako sam primio prvu svetu Pričest i tako je primam sada i tako ću je primati dok sam živ!
Pristup ka svetoj Pričesti nije za mene pristup nikakvom "stolu" nego sjedinjenje sa Kristom u Njegovoj Žrtvi, koju je podnio na Kalvariji a koja se obnavlja u svakoj Sv. Misi!
Ž 41 god., Zagreb Član od 21.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 9.7.2008 u 9:40 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:8c7d7d90da="metatronX"]Ja ipak mislim da je potrebno uvesti elektroničku ispovijed (e-ispovijed), elektroničku pričest (e-pričest, sa e-hostijom)....
Tako bi se izbjegli redovi ljudi koji će odsada klečati ispred svečenika....//
//usput// jeste li vidjeli nekidan na tv-u// u nekoj crkvi(mislim u ZG) uveli su elektroničke svijeće......
Ubaciš kunu il dvije// i stvar 'gori' 20min....
Svaka čast župniku// ŽIVJELA MODERNA CRKVA!![/quote:8c7d7d90da]
Ima toga...između ostalog i u Bazilici u Palmotićevoj ispred groba bl. Ivana Merza
Napisano: srijeda, 9.7.2008 u 9:42 Tema: Pričešćivanje na koljenima
MI-HA-EL
[quote:beeabea22c][b:beeabea22c]Pristup ka svetoj Pričesti nije za mene pristup nikakvom "stolu" nego sjedinjenje sa Kristom u Njegovoj Žrtvi, koju je podnio na Kalvariji a koja se obnavlja u svakoj Sv. Misi![/b:beeabea22c][/quote:beeabea22c]
M 28 god., Slavonski Brod Član od 22.01.2008. Pošalji poruku
Poruka: 1192 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 9.7.2008 u 10:02 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:9ce022208a="jasminka"][quote:9ce022208a]//usput// jeste li vidjeli nekidan na tv-u// u nekoj crkvi(mislim u ZG) uveli su elektroničke svijeće......?
Svaka čast župniku// ŽIVJELA MODERNA CRKVA!![/quote:9ce022208a]
to je bilo u Petrovoj crkvi u Vlaškoj u Zagrebu. A tome se dosjetio, župnik, monsinjor Stepinac F.
za mene je to obićni moderni kič![/quote:9ce022208a]
To je samo početak modernizacije// :D
Potrebno je u svakoj župi napraviti internet - server (poslužitelj)....na koji će se spajati vjernici....i koji će imati ulogu internet-svećenika....
............Vjernici neke župe, dobili bi pristupne šifre// i specijalne kodove kojima 'ulaze u ispovjedaonicu'.....
Na serveru bi svaki vjernik imao svoj dosje, dakle osobnu statistiku počinjenih grijeha po mjesecima, statistiku broja ispovijedanja, težina pokore i sl....
Takvi 'profili' davali bi niz preporuka i mnogo drugih opcija....
....ISPOVIJEDANJE// bi se vršilo pomoću specijalizirana programa koji bi nastao u suradnji programera i više najboljih stručnjaka za bibliju, crkvene dogme, opčenito teologa, stručnjaka iz Vatikana...
Tako bi udijeljenje 'e-pokore' bile posve odmjerene....a program bi uz sve to nudio i pouku// npr. upozorio bi vjernika da nešto što je ispovijedio nije grijeh, ili da nešto što ne ispovijeda jest grijeh....
Program bi postavljao podpitanja a na ekranu bi ponudio i popis 10BZ i 7GG. sa tumačenjima istih...
.......Naposlijetku// ako je riječ o vrlo teškim grijesima// postojala bi opcija....'pozvati svećenika'....tim gumbom, počeo bi zvoniti alarm dežurnom operateru-svećeniku, koji bi se tada automatski uključivao u ispovijed i u realnom vremenu savjetovao vjernika...
Ovaj ispovijedni program je samo jedna opcija// ....ako se crkva nebi složila sa 'automatskim ispovjednikom' (programom)....onda se može urediti sve posve jednako, ali umjesto programa, na ispovjednom mjestu može biti dežurni svećenik.....
M 40 god., Zagreb Član od 31.10.2007. Pošalji poruku
Poruka: 261 (forumaš u usponu)
Napisano: srijeda, 9.7.2008 u 10:02 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:fd71d31c87="jasminka"][quote:fd71d31c87]//usput// jeste li vidjeli nekidan na tv-u// u nekoj crkvi(mislim u ZG) uveli su elektroničke svijeće......?
Svaka čast župniku// ŽIVJELA MODERNA CRKVA!![/quote:fd71d31c87]
to je bilo u Petrovoj crkvi u Vlaškoj u Zagrebu. A tome se dosjetio, župnik, monsinjor Stepinac F.
za mene je to obićni moderni kič![/quote:fd71d31c87]
Kod mene u župi je to već dosta dugo postavljeno. Djeluje mi kao stvar za skupljanje sitniša. Umjetno svjetlo ne može nadomjestiti plamen svijeće. Ali to je sad neka druga tema.
Ž 41 god., Zagreb Član od 21.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 9.7.2008 u 10:11 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:20c5269678="metatronX"][quote:20c5269678="jasminka"][quote:20c5269678]//usput// jeste li vidjeli nekidan na tv-u// u nekoj crkvi(mislim u ZG) uveli su elektroničke svijeće......?
Svaka čast župniku// ŽIVJELA MODERNA CRKVA!![/quote:20c5269678]
za mene je to obićni moderni kič![/quote:20c5269678]
To je samo početak modernizacije// :D
Potrebno je u svakoj župi napraviti internet - server (poslužitelj)....na koji će se spajati vjernici....i koji će imati ulogu internet-svećenika....
............Vjernici neke župe, dobili bi pristupne šifre// i specijalne kodove kojima 'ulaze u ispovjedaonicu'.....
Na serveru bi svaki vjernik imao svoj dosje, dakle osobnu statistiku počinjenih grijeha po mjesecima, statistiku broja ispovijedanja, težina pokore i sl....
Takvi 'profili' davali bi niz preporuka i mnogo drugih opcija....
....ISPOVIJEDANJE// bi se vršilo pomoću specijalizirana programa koji bi nastao u suradnji programera i više najboljih stručnjaka za bibliju, crkvene dogme, opčenito teologa...
Tako bi udijeljenje 'e-pokore' bile posve odmjerene....a program bi uz sve to nudio i pouku// npr. upozorio bi vjernika da nešto što je ispovijedio nije grijeh, ili da nešto što ne ispovijeda jest grijeh....
Program bi postavljao podpitanja a na ekranu bi ponudio i popis 10BZ i 7GG. sa tumačenjima istih...
.......Naposlijetku// ako je riječ o vrlo teškim grijesima// postojala bi opcija....'pozvati svećenika'....tim gumbom, počeo bi zvoniti alarm dežurnom operateru-svećeniku, koji bi se tada automatski uključivao u ispovijed i u realnom vremenu savjetovao vjernika...
Ovaj ispovijedni program je samo jedna opcija// ....ako se crkva nebi složila sa 'automatskim ispovjednikom' (programom)....onda se može urediti sve posve jednako, ali umjesto programa, na ispovjednom mjestu može biti dežurni svećenik.....