Ž 26 god., Koprivnica Član od 18.09.2007. Pošalji poruku
Poruka: 205 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 8.8.2008 u 22:57 Mijenjano: petak, 8.8.2008 u 23:50 (gabrijela), petak, 8.8.2008 u 23:54 (gabrijela) Tema: Pričešćivanje na koljenima
Pričešćivanje na koljenima? Jednom riječju-pretjerivanje. Nisam za to.
P.S Primjetila sam da jedna gospođa u našoj crkvi, uvijek kad ide na pričest stavi maramu na glavu. Ne maramu kakvu nose bake, nego baš veliku maramu, kao veo.
Za mene to isto spada u pretjerivanje i to jako.
M 21 god., Van Hrvatske Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2099 (stari forumaš) Status: niži moderator
Napisano: subota, 9.8.2008 u 5:36 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Gabrijela
piše: Pričešćivanje na koljenima? Jednom riječju-pretjerivanje. Nisam za to.
P.S Primjetila sam da jedna gospođa u našoj crkvi, uvijek kad ide na pričest stavi maramu na glavu. Ne maramu kakvu nose bake, nego baš veliku maramu, kao veo.
Za mene to isto spada u pretjerivanje i to jako.
Uz potpuno stovanje nemas pojma o cemu pises. Ako te zanima zasto mogu ti i objasniti.
Napisano: subota, 9.8.2008 u 12:52 Mijenjano: subota, 9.8.2008 u 12:57 (TroIva) Tema: Pričešćivanje na koljenima
mlado
piše: A trebamo te ponizno na koljenima moliti da objasniš svoju misao?
Ne, ne trebate! No ako vec prosipate pamet onda se potrudite da ju korisno prospijete!
I pricest u klececem stavu i stavljanje marama na glavu su dijelovi prastare krscanske tradicije te je bespredmetno uopce raspravljati radi li se o pretjerivanju ili oholosti pojedinca. Ako je netko od vas bio u kakvoj pravoslavnoj crkvi (pritom ne mislim nuzno na Srpsku) mogao je lako uociti da zene ne ulaze u hlacama i da pri ulasku u crkvu velom sakriju kosu ili stave sesir (Ukrajina, Grcka, Rusija). Isto se javlja medju katolicima u Americi i Juznoj Europi. Ne tvrdim i ne tuvim da je to fantasticno i super no odobravam tu tradiciju bez ikakvog pogovora. Bez proslosti nema ni buducnosti. Toliko.
Ž 46 god., Zagreb Član od 12.03.2007. Pošalji poruku
Poruka: 16 (novi forumaš)
Napisano: subota, 9.8.2008 u 14:23 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Rado se sjećam svog djetnjstva i pričešćivanja na koljenima, i rado bi tako primala svetu pričest i sada.
Potpuno iskustvo pričešćivanja po obe prilike, Krv i tijelo Kristovo, iskustvo koje treba doživjeti uz otvoreno srca.
Iskusite pa prokomentirajte!
Napisano: subota, 9.8.2008 u 19:30 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Svilena
piše: Rado se sjećam svog djetnjstva i pričešćivanja na koljenima, i rado bi tako primala svetu pričest i sada.
Potpuno iskustvo pričešćivanja po obe prilike, Krv i tijelo Kristovo, iskustvo koje treba doživjeti uz otvoreno srca.
Iskusite pa prokomentirajte!
Postovana Svilena,
Svetu pricest mozete i danas primati na koljenima. Najbolje je da se oko toga dogovorite sa svojim zupnikom. Ako vam crkva (jos) posjeduje pricesnu resetku iliti ogradu mislim da ne bi trebao biti problem. U zupi u kojoj pomazem pri pastoralu tako se pricescuje oko 10 posto vjernika. Isto sam vidio i u rodnoj zupi u Bosni pred 10 dana., Dakle, upitajte.
Za pricest pod obje prilike morali bi pak otici ili u grkokatolicku zupu u Sl. Brodu ili posjecivati misu kod kakve redovnicke zajednice. Najbolje da i o tom pitate svog zupnika.
Svakodnevno se pricescujem pod obje prilike, sto je i razumljivo i volio bih da to predivno iskustvo bude dopusteno ne samo nama pripadnicima klera nego i cijelom puku Bozjemu.
Ž 26 god., Koprivnica Član od 18.09.2007. Pošalji poruku
Poruka: 205 (mladi forumaš)
Napisano: nedjelja, 10.8.2008 u 4:44 Tema: Pričešćivanje na koljenima
TroIva
piše: Uz potpuno stovanje nemas pojma o cemu pises. Ako te zanima zasto mogu ti i objasniti.
Ne obezvrjeđujem pričešćivanje na koljenima i tko se želi na taj način pričestiti naravno da može. Bogu je drago, ako se ispravno primjenjuje. No kod nekih ljudi imam dojam da baš idu u krajnost što se toga tiče.
Ja osobno ima osjećaj da je dovoljno klečanje kad je Pretvorba, i nemam potrebu još klečati i u Pričesti.
M 40 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 152 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 11.8.2008 u 9:16 Tema: Pričešćivanje na koljenima
mene više na neki način pogađa kada i po sadašnjoj praksi kod pričesti se skoro nitko ne pokloni , poklekne i prekriži se prije pričesti, i na neki način pokaže da smo svjesni da primamo Isusa u hostiji i da mu barem tim minimalnim činom pokažemo da smo ponizni i zahvalni što smo dobili tu neizrecivu milost i "povlasticu"
kao da ljudi nisu svjesni šta se događa ne pretvrbi, šta znači pričest isl
imam osjećaj da mnogi misle da je to puka simbolika
Ž 52 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 3550 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 11.8.2008 u 9:25 Tema: Pričešćivanje na koljenima
hrki
piše: mene više na neki način pogađa kada i po sadašnjoj praksi kod pričesti se skoro nitko ne pokloni , poklekne i prekriži se prije pričesti, i na neki način pokaže da smo svjesni da primamo Isusa u hostiji i da mu barem tim minimalnim činom pokažemo da smo ponizni i zahvalni što smo dobili tu neizrecivu milost i "povlasticu"
kao da ljudi nisu svjesni šta se događa ne pretvrbi, šta znači pričest isl
imam osjećaj da mnogi misle da je to puka simbolika
Svašta ti imaš osjećaj, ali ne i da treba slijediti nauk Crkve. Pljuvao si po tome da je euharistija gozba i proglašavao to protestantskim novotarijama i tako pokazao da ni malo ne poštuješ Crkveni nauk, a očito jako proučavaš što drugi čine.
Ž 16 god., Požega Član od 02.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 36 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 11.8.2008 u 10:23 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Mislim da je u redu pričestiti se na koljenima ako je to iz poniznosti pred Gospodinom, mislim da je ljepše primiti Ga u svoje srce ponizno, a ako je nekomu teško poniziti se, poklon u trenutku pričesti pomaže. Svatko ima drukčiji odnos s Bogom i Bog s njim zato svatko treba pristupati pričesti na svoj način... Ako je klanjanje dio toga, onda je sve ok.
M 40 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 152 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 12.8.2008 u 8:05 Tema: Pričešćivanje na koljenima
sara
piše: Svašta ti imaš osjećaj, ali ne i da treba slijediti nauk Crkve. Pljuvao si po tome da je euharistija gozba i proglašavao to protestantskim novotarijama i tako pokazao da ni malo ne poštuješ Crkveni nauk, a očito jako proučavaš što drugi čine.
odakle ti pravo tvrditi da ne slijedim nauk KC
vjer. samo zato jer sam se usudio negativno popratiti tvoj komentar "da te je papa Benedikt duboko razočarao i da se tebi ne sviđa klečanje kod svete pričesti..."
ali pokazuješ samo koliko si tašta sujetna, sebeljubiva, pa svakoga tko se s tobom ne slaže počmeš kao kobac pratiti i pljuvati svaki njegov post, pa čak i kada uopće nemaš argumenata
pokazuješ samo da diploma vjeroučitelja i kršćanska ljubav nemaju nikakve veze, diploma čak možda i odmaže
jer već je Isus prozvao učene , mudre i ohole pismoznance i farizeje, u korist onih neukih i poniznih...
ili možda samo nisi bila na satima kad se pričalo o grijehu oholosti ( taštine) , kršćanskoj ljubavi i opraštanju...