M 88 god., Zagreb Član od 10.03.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1493 (stari forumaš) Status: niži moderator
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 15:40 Tema: Pričešćivanje na koljenima
odmah priznajem da nisam procitao vise od dva ili tri posta sa ove teme pa me mozete slobodno ignorirati, ali imam potrebu napisati da sam zbunjen, zbunjen jer ne razumijem zasto sve te pretkoncilske stvari u duhu i eklezilokih i kristoloskih i liturgijskih postavi drugog vat. koncila? ja to ne raumijem, kao sto ne razumijem je li onda netocno da liturgija prati teoloske postavke i daje odgovore na njih, pa ne razumijem onda da li su tridentski i 2. vat kocili toliko bliski( ne u smislu kontinuiteta) u svojim odgovorima na pitanja svijeta u kojemu su pitanja postavljena da su neka rijesenja 2. vat. ishitrena ili losa? jednostavno ne razumijem!
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4187 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 16:52 Tema: Pričešćivanje na koljenima
marc
piše: odmah priznajem da nisam procitao vise od dva ili tri posta sa ove teme pa me mozete slobodno ignorirati, ali imam potrebu napisati da sam zbunjen, zbunjen jer ne razumijem zasto sve te pretkoncilske stvari u duhu i eklezilokih i kristoloskih i liturgijskih postavi drugog vat. koncila? ja to ne raumijem, kao sto ne razumijem je li onda netocno da liturgija prati teoloske postavke i daje odgovore na njih, pa ne razumijem onda da li su tridentski i 2. vat kocili toliko bliski( ne u smislu kontinuiteta) u svojim odgovorima na pitanja svijeta u kojemu su pitanja postavljena da su neka rijesenja 2. vat. ishitrena ili losa? jednostavno ne razumijem!
Sorry, ali nisam baš polovila što pitaš, možeš to malo razložiti?
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 17:25 Tema: Pričešćivanje na koljenima
sara
piše: Sorry, ali nisam baš polovila što pitaš, možeš to malo razložiti?
uvijek sara!
moje osnovno pitanje jest:
liturgijska obnova nakon 2. vat. koncila unijela je velike promijene u odnosu na pretkoncilsko vrijeme. pretpostavljam da je razlog tome promijena ili drugaciji teoloski pristup koji donosi koncil koji bi da nije tako bio uzaludan. dakle doslo je do znacajnih promjena unatoc sigurno prisutnom kontinitetu, ali da nije bilo razloga liturgija se ne bi mjenjala, kao sto sumnjam da se mijenjala samo radi promjene! pa ako je klecanje prilikom pricesti izbacno( nadam se je crkveno uiteljstvo znalo sto tada radi!) onda zasto se sada vraca i kakve to veze ima sa drugim vat. koncilom, te opcenito sto to govori o odredbama drugog vatikanskog koncila i njihovom vazenju ali i kvaliteti i primjenjivosti?
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 18:02 Tema: Pričešćivanje na koljenima
marc
piše: uvijek sara!
liturgijska obnova nakon 2. vat. koncila unijela je velike promijene u odnosu na pretkoncilsko vrijeme. pretpostavljam da je razlog tome promijena ili drugaciji teoloski pristup koji donosi koncil koji bi da nije tako bio uzaludan. dakle doslo je do znacajnih promjena unatoc sigurno prisutnom kontinitetu, ali da nije bilo razloga liturgija se ne bi mjenjala, kao sto sumnjam da se mijenjala samo radi promjene! pa ako je klecanje prilikom pricesti izbacno( nadam se je crkveno uiteljstvo znalo sto tada radi!) onda zasto se sada vraca i kakve to veze ima sa drugim vat. koncilom, te opcenito sto to govori o odredbama drugog vatikanskog koncila i njihovom vazenju ali i kvaliteti i primjenjivosti?
Klečanje za vrijeme pričesti nikada nije ukinuto ili zabranjeno, no kao praksa je prilično nestalo. Nekim događanjima pojedini ljudi su počeli zahtijevat da ih se pričešćuje klečeći. Kako je to prilično nepraktično, a često djeluje i teatralno, mnogi svećenici su to izbjegavali. Dakle, nije uvedeno ništa staro novo, nego je napomenuto da se ono što postoji kao odobreno mora uvažavati.
PS - kukaš jer se ja javljam, a nije li to i moja dužnost s obzirom na poziv?
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 18:09 Tema: Pričešćivanje na koljenima
sara
piše: Klečanje za vrijeme pričesti nikada nije ukinuto ili zabranjeno, no kao praksa je prilično nestalo. Nekim događanjima pojedini ljudi su počeli zahtijevat da ih se pričešćuje klečeći. Kako je to prilično nepraktično, a često djeluje i teatralno, mnogi svećenici su to izbjegavali. Dakle, nije uvedeno ništa staro novo, nego je napomenuto da se ono što postoji kao odobreno mora uvažavati.
PS - kukaš jer se ja javljam, a nije li to i moja dužnost s obzirom na poziv?
dakle ukinuta je obvezatnost klecanja jer u suprotnom to ne bi bila opcija na koju mi ukazujes! cista logika! a pozivanje na teatralnost kao osobni dozivlja nekih svecenika samo tebi moze biti argument! ali me zanima ako je ukinuto, ili ograniceno, zasto se vraca i to ponovno povezujem sa dijelom koji izbjegavas o teoloskom utemeljenju liturgije, pa povezan i sa misom po starom obredu kao jos jednim primjerom u kojemu mi nije jasno kako je moguce da obje odgovarju teloskom kanonu 2.vat koncila?
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 18:28 Tema: Pričešćivanje na koljenima
marc
piše: dakle ukinuta je obvezatnost klecanja jer u suprotnom to ne bi bila opcija na koju mi ukazujes! cista logika! a pozivanje na teatralnost kao osobni dozivlja nekih svecenika samo tebi moze biti argument! ali me zanima ako je ukinuto, ili ograniceno, zasto se vraca i to ponovno povezujem sa dijelom koji izbjegavas o teoloskom utemeljenju liturgije, pa povezan i sa misom po starom obredu kao jos jednim primjerom u kojemu mi nije jasno kako je moguce da obje odgovarju teloskom kanonu 2.vat koncila?
PS, sara, mikrofon bozji!
Marc, počinješ mi dizat živce načinom pristupa meni kao osobi.
Teološki su oba načina sasvim ok, kao što su i oba načina slavljenja mise ok, jer bit ne mora iskazivati jednoobrazno. Misa i u misi pričest su djelo Crkve, ne privatno nego javno, stoga Crkva propisuje načine slavljenja. U Katoličkoj Crkvi se može misa slaviti po tridentinskom, po obredu utemeljenom nakon Koncila i po istočnom obredu kao što to rade grkokatolici. To ni na koji način ne zadire u bit mise.
Ovo na kraju (PS) je bilo zlobno, ali svatko iznosi što u srcu ima.
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 18:32 Tema: Pričešćivanje na koljenima
sara
piše: Marc, počinješ mi dizat živce načinom pristupa meni kao osobi.
Teološki su oba načina sasvim ok, kao što su i oba načina slavljenja mise ok, jer bit ne mora iskazivati jednoobrazno. Misa i u misi pričest su djelo Crkve, ne privatno nego javno, stoga Crkva propisuje načine slavljenja. U Katoličkoj Crkvi se može misa slaviti po tridentinskom, po obredu utemeljenom nakon Koncila i po istočnom obredu kao što to rade grkokatolici. To ni na koji način ne zadire u bit mise.
Ovo na kraju (PS) je bilo zlobno, ali svatko iznosi što u srcu ima.
joj sara opet mi nista nisi odgovorila, al vec sam navikao! po istocnom obredu je mogu slaviti grkokatolici a za druge neznam pa pozivam nekoga tko zna da kaze, a po tridentskom se moze unazad par mjeseci i dio je istog pitanja koje preskaces!
i ono sa mikrofonom je bilo od srca:)
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 18:36 Tema: Pričešćivanje na koljenima
marc
piše: joj sara opet mi nista nisi odgovorila, al vec sam navikao! po istocnom obredu je mogu slaviti grkokatolici a za druge neznam pa pozivam nekoga tko zna da kaze, a po tridentskom se moze unazad par mjeseci i dio je istog pitanja koje preskaces!
i ono sa mikrofonom je bilo od srca:)
Lijepi moj, onda postavi pitanje tako da bude razumljivo.
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 18:38 Tema: Pričešćivanje na koljenima
sara
piše: Lijepi moj, onda postavi pitanje tako da bude razumljivo.
iako umnjam da ima smisla!
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 18:48 Tema: Pričešćivanje na koljenima
marc
piše: iako umnjam da ima smisla!
Nema ničeg novog u tome i jest štos. Koncil nije donio promjenu u teološkom smislu, ili neku dogmu, on znači dublje razumijevanje i razumljiviji liturgijski govor. Misa je i prije bila i žrtva i gozba (pojednostavnjujem!), ali se prije posebice naglašavao žrtveni karakter, nakon Koncila gozbeni.
Klečanje nije nikada izbačeno, zanemareno je, kao što ni slavljenje mise na latinskom nije.
Koncil je govorio o biti, davao smjernice, konkretnosti se rješavaju u hodu uredbama.
M 40 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 160 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 10.11.2008 u 10:04 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Nije tajna da masoni rade na uništenju Katoličke Crkve... evo jednog zanimljivog teksta koji prikazuje njihove lukave planove kako da potkopaju Katoličku Crkvu iznutra.... ali Isus je rekao da njegovu Crkvu ni vrata paklena neće nadvladati.
1. Uklonite već jednom sv. Mihovila, zaštitnika katoličke crkve iz svojih molitava u Misi i izvan nje. Odstranite njegove kipove tvrdeći da oni odvraćaju od štovanja Krista.
2.Uklonite korizmene pokorničke vježbe kao neuzimanje mesa petkom ili post; spriječite svaki čin samozataje. Na njihovo mjesto treba promicati djela užitka te sreću i ljubav prema bližnjemu. Kažite: „Krist je već za vas zaslužio raj“ i „svaki napor je beskoristan“. Recite svima da se ozbiljno zabrinu za svoje zdravlje. Zagovarajte potrošnju mesa,naročito svinjskoga.
3.Zadužite protestantske pastore da preispituju Misu i da je obesvete. Sijte sumnju u stvarnu prisutnost u Hostiji i potvrđujte da je Hostija – s većom blizinom protestantskoj vjeri – samo kruh i vino te da je treba prihvatiti samo kao znak. Ubacite protestante u sjemeništa i škole. Ohrabrite ekumenizam kao put k jedinstvu. Optužite svakoga koji vjeruje u stvarnu prisutnost kao osobu razornu i neposlušnu Crkvi.
4.Zabranite latinsko misno bogoslužje, klanjanje i napjeve, jer oni sjedinjuju osjećaj otajstva i štovanja. Predstavite ih kao vračarske čarolije. Ljudi će svećenike prestati smatrati ljudima s višom inteligencijom koje treba poštovati kao nositelje božanskih tajni.
žao mi je što na ovom forumu nemamo funkcije boldanja, isticanja riječi kako bi se naglasilo nešto u pasusima
ako ta funkcija postoji molim da mi netko preko pp-a objasni gdje se nalazi
evo vezano za ovu temu šta antikatolici stavljaju u zadatak da nas oslabe:
6.Odvraćajte vjernike da klečeći primaju pričest. Kažite časnim sestrama da moraju odvraćati djecu, prije i nakon pričesti, od držanja sklopljenih ruku. Recite da ih Bog ljubi takvima kakvi jesu te da želi da se oni osjećaju sasvim udobno. Ukinite u crkvi svako klečanje i svako poklanjanje. Kažite osobama da za Mise svoju vjeru trebaju svjedočiti stojećki.
Napisano: ponedjeljak, 10.11.2008 u 11:08 Tema: Pričešćivanje na koljenima
hrki
piše: Nije tajna da masoni rade na uništenju Katoličke Crkve... evo jednog zanimljivog teksta koji prikazuje njihove lukave planove kako da potkopaju Katoličku Crkvu iznutra.... ali Isus je rekao da njegovu Crkvu ni vrata paklena neće nadvladati.
1. Uklonite već jednom sv. Mihovila, zaštitnika katoličke crkve iz svojih molitava u Misi i izvan nje. Odstranite njegove kipove tvrdeći da oni odvraćaju od štovanja Krista.
2.Uklonite korizmene pokorničke vježbe kao neuzimanje mesa petkom ili post; spriječite svaki čin samozataje. Na njihovo mjesto treba promicati djela užitka te sreću i ljubav prema bližnjemu. Kažite: „Krist je već za vas zaslužio raj“ i „svaki napor je beskoristan“. Recite svima da se ozbiljno zabrinu za svoje zdravlje. Zagovarajte potrošnju mesa,naročito svinjskoga.
3.Zadužite protestantske pastore da preispituju Misu i da je obesvete. Sijte sumnju u stvarnu prisutnost u Hostiji i potvrđujte da je Hostija – s većom blizinom protestantskoj vjeri – samo kruh i vino te da je treba prihvatiti samo kao znak. Ubacite protestante u sjemeništa i škole. Ohrabrite ekumenizam kao put k jedinstvu. Optužite svakoga koji vjeruje u stvarnu prisutnost kao osobu razornu i neposlušnu Crkvi.
4.Zabranite latinsko misno bogoslužje, klanjanje i napjeve, jer oni sjedinjuju osjećaj otajstva i štovanja. Predstavite ih kao vračarske čarolije. Ljudi će svećenike prestati smatrati ljudima s višom inteligencijom koje treba poštovati kao nositelje božanskih tajni.
žao mi je što na ovom forumu nemamo funkcije boldanja, isticanja riječi kako bi se naglasilo nešto u pasusima
ako ta funkcija postoji molim da mi netko preko pp-a objasni gdje se nalazi
evo vezano za ovu temu šta antikatolici stavljaju u zadatak da nas oslabe:
6.Odvraćajte vjernike da klečeći primaju pričest. Kažite časnim sestrama da moraju odvraćati djecu, prije i nakon pričesti, od držanja sklopljenih ruku. Recite da ih Bog ljubi takvima kakvi jesu te da želi da se oni osjećaju sasvim udobno. Ukinite u crkvi svako klečanje i svako poklanjanje. Kažite osobama da za Mise svoju vjeru trebaju svjedočiti stojećki.
Hrpa gluposti, od kuda li je ovo?!
1. Je li to možda sv. Mihovil garancija vjernosti Bogu?
2. ovo je netko skrenuo - pa sav new age je usmjere na vegeterijanstvo
3. a što bi mogli pastori tražiti u katoličkoj teologiji. Osim toga i evangelici vjeruju u stvarnu prisutnost Kristovu ali kod pričesti. Euharistija je okosnica katoličanstva, stoga ovo može napisati samo netko tko nema pojma.
4. Svećenici sigurno nisu ljudi više inteligencije, niti svetost liturgije ovisi o jeziku. Nemojmo zaboraviti da je izvorni jezik Crkve koine - grčki. Svećenik je snagom reda SLUŽITELJ svetih tajni.
5. vidim da nema pa ne mogu komentirat
6. nema razloga da ljudi stvaraju gužvu zbog osobne pobožnosti. Stav otkupljenika je stajanje puno poštovanja i ljubavi, a osobna se pobožnost može izražavat i klečanjem s obzirom da bi prostracija za naše uvjete i mentalitet bila vrlo neprimjerena.
Na posljednjoj su večeri apostoli i napola ležali, a prvi kršćani uvijek molili stojeći što je zadržano u istočnim crkvama gdje ni sjedala ni klecala nisu predviđena.
Sklopljene ruke stav su vazala pred kraljevima, nikako nemaju veze s počecima Crkve. Istina danas dobro služi ta gesta da ljudi ne lamaću ili stave ruke u džepove (muški rod vrlo rado)
M 40 god., Zagreb Član od 31.10.2007. Pošalji poruku
Poruka: 261 (forumaš u usponu)
Napisano: ponedjeljak, 10.11.2008 u 11:29 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Ne zaboravimo da je u Svetoj Pričesti prisutan sam Bog i da je najprimjereniji stav pred Njim, stav poniznosti koja se izražava i fizičkim klečanjem. To nije nikakav robovski stav, nego izraz našeg poštovanja prema Bogu. Zato sveti otac i preporuča da se sveta Pričest prima na koljenima, da se povrati to poštovanje prema Svetom Sakramentu, koje je ozbiljno narušeno.
Napisano: ponedjeljak, 10.11.2008 u 11:32 Tema: Pričešćivanje na koljenima
MI-HA-EL
piše: Ne zaboravimo da je u Svetoj Pričesti prisutan sam Bog i da je najprimjereniji stav pred Njim, stav poniznosti koja se izražava i fizičkim klečanjem. To nije nikakav robovski stav, nego izraz našeg poštovanja prema Bogu. Zato sveti otac i preporuča da se sveta Pričest prima na koljenima, da se povrati to poštovanje prema Svetom Sakramentu, koje je ozbiljno narušeno.
Nimalo se ne slažem, a očito ni Crkva koja ne propagira klečanje pod pričesti.
Stav tijela nije jedino sredstvo izražavanja poštovanja, a i zanima me čime je to narušeno poštovanje prema Kristu u euharistiji?