Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 3:56 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Opća uredba rimskog misala broj 160: Vjernici se pričešćuju klečeći ili stojeći kako to odredi konferencija biskupa. Kad se pričešćuju stojeći, preporučuje se da se prema istim odredbama, iskaže dužno poštovanje prije nego se primi Sakrament. (Kod nas su biskupi ostavili obje mogućnosti po volji..
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 8:35 Tema: Pričešćivanje na koljenima
kod nas je na blagdan, kad je bilo puno vjernika, došao jedan vjernik i pričestio se klečeći...no, da ih je bilo više, u toj gužvi..svećenicima bi sigurno trebalo više od jednog sata da sve pričeste...
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 9:02 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:1470a98169="jasminka"]kod nas je na blagdan, kad je bilo puno vjernika, došao jedan vjernik i pričestio se klečeći...no, da ih je bilo više, u toj gužvi..svećenicima bi sigurno trebalo više od jednog sata da sve pričeste...[/quote:1470a98169]
Kao da ja nisam pričešćivao kad su pričesnici primali pričest klečeći i ništa nije duže trajalo, a svećenik je još izgovarao formulu. Tijelo Gospodina našega Isusa Krista sahranilo dušu tvoju za život vječni. Amen.
M 7 god., Županja Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2443 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 9:16 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:7df25d6c03="Templar"]Zasto se i od kada rimokatolici ne pricescuju više pod obje prilike kako bi trebalo biti.?
Iz kojih razloga je uskraćena ili ukintu pricest krvlju Kristovom.?
Odkuda ta čudna i krnja praksa pričesti pod samo jednom prilikom?[/quote:7df25d6c03]
1. Ne pricescuju se pod obje prilike od srednjeg vijeka zbog mogucnosti sirenja bolesti te prevelikog broja pricesnika.
2. Ta pricest je dopustena u nekim crkvama.
3.Pricest kruhom nije krnja
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 9:24 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Opća uredba rismkog misala u brojevima 281 do 287 uređuje pričešćivanje pod obje prilike. Dakle ono u kat. crkvi postoji i dijeli se. Koga zanimaju ti propisi neka se pobrine naći knjigu. Navodim samo broj 283
"Pričest pod objema prilikama, osim slučajeva izloženih u obrednim knjigama, sopušta se:
a) svećenicima koji misnu žrtvu ne mogu slaviti ili u njoj koncelebrirati
b) đakonu i drugima koji u misi vrše neku službu
c) članovima zajednice na konventualnoj misi ili u tzv. "Misi zajednice" sjemenišnim pitomcima, svima koji obavljaju duhovne vježbe ili sudjeluju na nekom duhovnom i pastoralnom skupu.
A mjesni biskup ima još i šire ovlasti podjeliti za svoju biskupiju.
M 30 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 4668 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 9:24 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Troiva, zar se zaista samo zbog praktičnih razloga mogu zanemariti duhovni razlozi, a prije svega i sama zapovijed nasega Gospodina??
Koji nije rekao samo uzimite i jedite, vec uzimite i pijete i činite ,meni na spomen?
Tako govori i svecenik za vrijem mise.
Čudna praksa, koja s e ne moze opravdati praktičnim razlozima koje ti navodis. Na takav nacin mozes ond ai ukinuti pricest i pod prilikam kruha, jer i tu se moze naci opasnosti kakve ti spominjes? bezvezni argumenti.
Kako onda istočne crkve nemaju tog problema?
Sva sreca da postoje naši unijati, jer da ih nema onda bi zaista morao preci u pravoslavnu crkvu da se mogu valjano pricestiti. 8)
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 9:30 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:9eb4668268="Templar"]Zar se zbog praktičnih razloga mogu zanemariti duhovni, i sama zapovijed nasega Gospodina??
Koji nije rekao samo uzimite i jedite, vec uzimite i pijete?
Tako govori i svecenik za vrijem mise. Čudna praksa, koajs ene moze opravdati praktičnim razlozima koej ti navodis. Na takav nacin mozes ond ai ukinuti pricest i pod prilikam kruha, jer i tu se moze naci opasnosti kakve ti spominjes? bezvezni argumenti.[/quote:9eb4668268]
Pod lažnom brigom za duhovni napredak izvrgavaš ruglu crkvenu nauku o svetoj pričesti, gdje Crkva vjeruje i naučava da se cijeli Krist prima pod svakom prilikom bilo kruha bilo vina. A ja iz svog 40 godišnjeg svećeničkog iskustva mogu potvrditi bezbrojnim primjerima kako je pričešćivanje pod jednom prilikom - prilikom kruha davalo snage brojnim bolesnicima u njihovim teškim patnjama. A da ne govorim o drugim plodovima. templaru očito nije do otajstvenih plodova nego do izrugivanja prakse Crkve.
Nisma to ni mislio, vec sam trazio samo pojašnjenje, a ono koje si ti rekao i koje se tako vjerojatno tumači kod rimokatolika, je krajnje bezvezno i neozbiljno.
Ali nisi ti kriv. Naravno. Rekao si sluzbeno tumačenje i ok. JA samo komentiram.
Ponavljam.
Sva sreca da postoje i naši unijati koji su sačuvali valjanu pričest.
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 9:35 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Ja na veće blagdane ministrante i sve koji sudjeluju oko oltara pričešćujem pod obje prilike.
Prvopričesnike sam odustao jer mnoga djeca ne žele vino.
Na misama za zaručnike sam odustao od pričesti pod obje prilike jer često puta polupijani gosti su znali dobacivati za vrijeme prilčesti sa presvetom krvlju.
Ž 41 god., Zagreb Član od 21.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 10:06 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Ovo kaj Templar piše...to je i meni već dosta puta palo na pamet. Ja bih se voljela pričešćivati pod obje prilike a ne da nama pričesnicima, osim svećenika, bude uskraćena krv .Osim toga na posljednjoj večeri Isus lijepo kaže :Mt 26,28
"Pijte iz njega [b:c8bfa1af29]svi[/b:c8bfa1af29], jer ovo je moja krv, krv Saveza koja se prolijeva za sve za oproštenje grijeha."
Isto kaže i u evanđelju po Marku, da su svi pili iz kaleža.Ja sam se samo dvaput pričestila pod obje prilike i tada se tijelo do pola uroni u krv. To uopće nije nikakav problem i nema nikakve opasnosti od zaraze.
Srednji vijek i kuga i ostale pošasti su daleko iza nas. Ja bih jako voljela da se to ponovno prakticira.
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 10:11 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Što se tiče pričesti sa kaležom nije mi jasno. No nisam ja taj koji propisujem
Što se tiče vjenčanja - u našoj biskupiji je to od starine s misom. I mogu ti reći da ondje gdje svećenici drže do dostojanstva crkve, dostojanstva obreda i upozore zaručnike da reknu svojim gostima da pripaze tu ide sve u savršenom redu. Ne dolaze ni polu goli ni pijani. Zadnjih nekoliko vjenčanja (nemam ih puno) su bili na izvanrednoj ljudskoj i kršćčanskoj visini. A događalo se da sam nepristojno obučene udaljio iz crkve.