Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4191 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 10:17 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Euharistija je središnji sakramenat i bilo bi normalno da se svi ostali pa i bolesničko pomazanje podjeljuju unutar mise. Malo bi trebalo obratiti pažnju i na smisao sakramenata unutar cjelokupnog života Crkve.
M 30 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 4668 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 10:32 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:72d87f5663="ines"]Ja bih jako voljela da se to ponovno prakticira.[/quote:72d87f5663]
Pa nemas potrebe patiti, kad se mozes i kod nas pricescivati pod obe prilike kako i dolikuje, ali onda trebas ici kod grkokatolika na liturgiju, a ne očekivati od rimokatolika da isprave svoju nevaljalu praksu.
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 10:44 Tema: Pričešćivanje na koljenima
U KC postoje isto "izvanredni" slučajevi kada se pričešćuje u obadvioje prilike..imali smo i temu za to..
Tu ne bih nikako vino shvaćala kao tro, vinom, kao konačno što ne uzimam da je ona hostija samo tijesto...da vino je i da tijesto je, dok se ne blagoslovi.
hvala Bogu imala sam prilike pričestiti se u obje prilike i to mi je iskustvo bilo zaista posebno duhovno jako.
ali ne zbog vina
naime hosija je tek malo umoćena u krv Kristovu..
M 7 god., Županja Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2444 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 10:47 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Lijepo je to iskustvo za [b:bc77973ec5]laike[/b:bc77973ec5].
No pretpostavi si da u 6 ujutro moras popiti otprilike pola kaleza kiselog bijelog vina. Onda bi shvatila o cemu pricam.
Ž 41 god., Zagreb Član od 21.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 10:57 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:59697bbd3b="jasminka"]U KC postoje isto "izvanredni" slučajevi kada se pričešćuje u obadvioje prilike..imali smo i temu za to..
Tu ne bih nikako vino shvaćala kao tro, vinom, kao konačno što ne uzimam da je ona hostija samo tijesto...da vino je i da tijesto je, dok se ne blagoslovi.
hvala Bogu imala sam prilike pričestiti se u obje prilike i to mi je iskustvo bilo zaista posebno duhovno jako.
ali ne zbog vina
naime hosija je tek malo umoćena u krv Kristovu..[/quote:59697bbd3b]
E pa da, isto tako i ja...o tom sam govorila na predhodnoj stranici...
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 10:58 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:3c302925fb="Templar"][quote:3c302925fb="ines"]Ja bih jako voljela da se to ponovno prakticira.[/quote:3c302925fb]
Pa nemas potrebe patiti, kad se mozes i kod nas pricescivati pod obe prilike kako i dolikuje, ali onda trebas ici kod grkokatolika na liturgiju, a ne očekivati od rimokatolika da isprave svoju nevaljalu praksu.[/quote:3c302925fb]
Bila sam jednom na njihovoj misi i to u Dubravi u Mihaelu, slučajno sam nabasala jednu nedjelju prije dosta godina ( i prije obraćenja ), nisam ni znala da jednom godišnje "gostuju" u našoj crkvi. E , a kad sam već nabasala onda sam i ostala. Svećenik nam je objasnio što moramo u kojem trenu reći i rekao da će nam signalizirati...uglavnom se ponavljalo gospodin pomiluj...ili tak nekak, ne sjećam se dobro. Ali se sjećam da me strašan smijeh spopao, tako da sam u jednom trenu pomišljala da zgibam van, kad su počeli kaditi i kad su primili za ćoškove neku"plahticu" i počeli s njom lelujati, mene je to podsjetilo na to kad muž i ja stepavamo na terasi deke od prašine. Ja sam bila gotova....jedva sam se sabrala.
Nemojte me sad popljuvati zbog toga jer to je bilo davno ali ja vam iskreno priznam kako sam to doživjela..
A na pričest nisam išla jer se nisam ispovjedala u to vrijeme godinama, zapravo nisam ni znala pošteno kaj je to ispovijed
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 11:06 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Mogu misliti Tro...
A ja sam se valjala od smijeha kad je frendica inače iz Sarajeva pričala kako ju je gazdarica (katolkinja) kod koje je bila na stanu kao studentica poslala na cvjetnicu posvetiti maslinove grančice u crkvu. A ova u našu crkvu dotad nikad nije ušla. Ajme ljudi moji...to je bio šou
M 41 god., Zagreb Član od 03.06.2008. Pošalji poruku
Poruka: 376 (forumaš u usponu)
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 11:26 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:0610c002f3="Templar"][quote:0610c002f3="ines"] to je bilo davno ali ja vam iskreno priznam kako sam to doživjela.. [/quote:0610c002f3]
Ma bolje da te spopadne smijeh, nego plač. To ej dobar znak.
ja naprotiv nekad kad slucajno navratim kod rimokatolika na neku misu dodje mi da plačem kad vidim koliko je to sve skupa jadno i čemerno i dno dna.
Stoga mi ne smeta kad kazes da ti se smijalo kad su svecenici lelujali plahticom, dok se molilo nicejsko-carigradsko vjerovanje.
To ima svoju simoliku Duha svetoga, a i meni ej posebno dra taj čin.
Inace kad odem kod svojih doma dva puta godisnje i s njima moram ici na misu po tzv. rimskom obredu to mi bude gotovo neizdrziv teror na dušu..
Gledati takav posvemašnji liturgijski jad i čemer je prevelika bol za dušu.
Stoga budi sretan da ti se smijalo.[/quote:0610c002f3]Daj se ispovijedi i onda ćeš se moći dostojno pričestiti! Tebi je samo do smijanja, a radi se o ozbiljnim stvarima, nije to tako kako ti to zamišljaš u svojoj glavi... U pričesti primamo mi katolici Krista Uskrsloga, i treba dostojanstveno primati svetu pričest.
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 12:06 Tema: Pričešćivanje na koljenima
opa! kao da je osvježilo? pal pljusak?
vidim ide ide vatrena rasparava...
tro, ne trebaš ti kabel vina popiti :)
da laici su žedni, jako žedni, Boga...a rijetke su crkve gdje se mogu i napiti duhom ...svi smo izgleda u pustinji, samo što nitko ne cijeni mane koje nam bvog daje...svi bi pečena mesa!!!!
ja sam se već skroz dobro svikla u pustinji...tak da je za očekivati da se i to promijeni, jer nikada i nikada nije isto...kod boga je uvijek bolje!
samo kaj mi grintamo..
tro, da mogu doći tam kod tebe pa da me prek veze pričestiš u obje prilike :) 8)
M 7 god., Županja Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2444 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 12:22 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Dakako jasminka da bih mogao srediti. Ili mi dodji na mladu misu kad bude pa cu te bez po muke pricestiti kao sto se pricescuju svecenici da se sama uspnes na oltar i pricestis sama. Moze?