Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 14:07 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:9ba450ad9d="TroIva"]Dakako jasminka da bih mogao srediti. Ili mi dodji na mladu misu kad bude pa cu te bez po muke pricestiti kao sto se pricescuju svecenici da se sama uspnes na oltar i pricestis sama. Moze?[/quote:9ba450ad9d]
Opća uredba rimskog misala broj 160:
" Nije došpušteno da vjernici sami uzimaju posvećeni kruh ili sveti kalež niti da ga iz ruke u ruku prosljeđuju jedan drugom..."
Troiva malo poslušnosti i poštovanja prema općim pravilima liturgije ne bi škodilo. Tvoja Mlada misa i bilo koja misa nije tvoja osobna, nego je to javna lituergijska molitva Crkve i nitko nema pravo raditi štop hoće kao da je to nečija vlastita prčija...
Isus reče: čuvajte se proroka koji će ugađati ušima...(parafrazirao)
Ž 41 god., Zagreb Član od 21.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 14:13 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:54755ceb95="sneni"][quote:54755ceb95="TroIva"]Dakako jasminka da bih mogao srediti. Ili mi dodji na mladu misu kad bude pa cu te bez po muke pricestiti kao sto se pricescuju svecenici da se sama uspnes na oltar i pricestis sama. Moze?[/quote:54755ceb95]
Opća uredba rimskog misala broj 160:
" Nije došpušteno da vjernici sami uzimaju posvećeni kruh ili sveti kalež niti da ga iz ruke u ruku prosljeđuju jedan drugom..."
Troiva malo poslušnosti i poštovanja prema općim pravilima liturgije ne bi škodilo. Tvoja Mlada misa i bilo koja misa nije tvoja osobna, nego je to javna lituergijska molitva Crkve i nitko nema pravo raditi štop hoće kao da je to nečija vlastita prčija...
Isus reče: čuvajte se proroka koji će ugađati ušima...(parafrazirao)[/quote:54755ceb95]
Sneni, pa TRO se je zezal , dobro, možda se malo previše opustio ali mislim da je to svima bilo jasno...ne..ono, kaj je pisac htio reći...
Ajd, nemoj ga špotati 8)
M 7 god., Županja Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2444 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 14:30 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Mislim da je bezobrazno od mene sirota zahtjevati doslovno provodjenje uredbi dok oko mene sve luduje doslovno od krsenja istih. Ne vidim cuda da nekomu jednom u zivotu dopustim da se pricesti svojerucno. Vise vidim cuda u crkvama gdje se to radi svaki Bozji dan, a vjeruj mi da ih je nemalen broj!
No, svejedno, shvatite to kao salu. Ne zelim sablazniti nikoga.
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 14:48 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Čuj Tro ja znam da si ti onak kak treba i da ne misliš kršiti uredbe...ali....ako te ipak nekaj spopadne pa odlučiš to izvesti jel možem i ja skupa s Jasminkom ?
[url=http://www.mysmiley.net/free-adult-smileys.php][img:7255f53222]http://www.mysmiley.net/imgs/smile/innocent/innocent0001.gif[/img:7255f53222][/url]
Pllliiiizzz
Ž 24 god., Zagreb Član od 12.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 751 (iskusni forumaš)
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 15:11 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:b86e6f25fe]Pa tko ti brani da kleknes? Shocked Shocked [/quote:b86e6f25fe]
nitko mi ne brani, ali kod nas, u situaciji kad svi kao stoka nahrupe na pričest, kao da će oni koji dođu prvi imati više milosti, kada netko uzme vremena pa klekne, gleda ga se ispod oka i to se tumači lažnom poniznošću i izigravanjem svetosti.
mislim da bi osobno uvođenje prakse primanja pričesti klečeći, dok je svi ostali primaju na ruku, stojeći, bilo više drugima na sablazan, nego onome koji kleči na duhovnu korist. nažalost.
ali sam u jednoj seoskoj župi vidjela da se djeca prvopričešćuju na usta, sklopljenih ruku - to mi je bila prekrasna slika i rado je se sjetim. možda ako budem živjela jednom u takvoj župnoj zajednici, kleknuti i neće prestavljati takvu veliku stvar.
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 16:06 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote="cromahalia"]
[quote:2d7c3db63c]
ali sam u jednoj seoskoj župi vidjela da se djeca prvopričešćuju na usta, sklopljenih ruku - to mi je bila prekrasna slika i rado je se sjetim. možda ako budem živjela jednom u takvoj župnoj zajednici, kleknuti i neće prestavljati takvu veliku stvar.[/quote:2d7c3db63c]
Ne znam jesam li ikada za prvu pričest djecu učio pričesti na ruku uvijek na jezik. Čak i u Austriji (jasno da sam rekao djeci da postoji mogućnost i na ruku) ali interesantno često puta smo "glumili prvu pričest" nakon obreda bi ja stao sa hostijom u ruci (jasno neposvećenom) a dijete bi stalo kao da se pričešćuje a fotograf bi taj trenutak "ovjekovječio" i interesantno da nikome nije palo na pamet da zatraži da stavim djetetu hostiju na ruku!!!
U svom životu priomijenio sam nekoliko disciplina u vezi pričesti. Počet od euharistijskog posta od polnoći do pričesti - nije se smjelo ni vode - pa do sadašnje sveopćeg pričeščivanja (čuo sam da je neka dama odlomila komadić hostije i dala svom psu!) zato sam više nego uvjeren da će Crkva vrlo skoro postrožiti disciplinu pričešćivanja. Ovako dalje više ne ide! Vi govoritwe što hoćete ovo je moja praksa i moje razmišljanje.
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 16:12 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Tro, ja ti se ne bih mogla nikako svojeručno pričestiti..ne to ti meni nikako ne bi išlo jer to i ne želim..iz ruku svećenika koji je hostiju malo uronio u vino-krv, ja bih se pričestila a drugačije ne.
Ako je tebi mlada misa u augustu(kolovozu) neću moć doć
ali eto ti novih kandidata da to radosno i ponosno podijele s tobom...
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 17:50 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:558f245361] (čuo sam da je neka dama odlomila komadić hostije i dala svom psu!)[/quote:558f245361]
Ovo je odvratno, za ne vjerovat! E ljudi čega sve ima.... :roll:
A ja bih se dala kladiti da sam u Medjugorju vidjela ženu koja se pričestila na ruku, onda je stavila hostiju u usta pred svećenikom a kad se okrenula nakon dva tri koraka izvadila iz usta...što je poslije s tim napravila nemam pojma :?
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 20:24 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:1a3d36139f]Sve je dobro dok ne uzmu hostiju u ruku, stave je u usta i na koncu bace jer im ne pase okus. Ima svacega danas.[/quote:1a3d36139f]
zbog čega se takve osobe pričešćuju?
nek idu onda u slastičarnicu, konačno hostija nije niti kolač a niti žvakač!
sramota..
ma ne čudim se više gdje ovaj svijet ide..
znam samo da postoji ono Dobro koji mi ispunjava dušu, znam da je to u ovakvim vremenima jače nego li ikada..I ako je u tijeku taj boj između sila zla i dobra, znam točno za što sam se opredjelila i ovo me sve ne dira!
a netko tko je na razini gusjenice koja voli tijesto uvijek postoji šansa da se pretvori u leptira..