M 28 god., Slavonski Brod Član od 22.01.2008. Pošalji poruku
Poruka: 1192 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 20:35 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:e49f53c468="jasminka"]pa nije svećenik slijep! a konačno i časne to prate i laici..ima ih koji to prate...npr ja, ako sam blizu..[/quote:e49f53c468]
No, pa zar misliš da su drznici tako naivni?
Što ako dođe njih 10-15, oni odu do oltara i svaki u ruku uzme hostiju,.....
i volila.....imaš 15 'čipsova'.....?
......moguće je to....
...............osim toga// sumnjam da se stari svećenik nakon 150 ljudi sjeća pojedinaca....
Osim toga, lik može otići nekom drugom svećeniku koji dijeli 'čips'.....
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 20:45 Tema: Pričešćivanje na koljenima
to je tvoja stvar kej ti sumnjaš :P
svećenici su čuvari isusa u hostiji, tako i časne, tako i laici!
Bio je jedan slučaj kod nas neka žena, došla na pričest uzela hostiju u ruku i brzo s njom u torbicu klizla..no časna i nas par a i svećenik odmah smo reagirali, kad smo joj oduzeli hostiju, žena se pravila blesava...ej svašta..kao da ju je dijete tam negdi čekalo..i blabal..
Napisano: četvrtak, 3.7.2008 u 20:49 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:7f01403aa4="jasminka"]to je tvoja stvar kej ti sumnjaš :P
svećenici su čuvari isusa u hostiji, tako i časne, tako i laici!
Bio je jedan slučaj kod nas neka žena, došla na pričest uzela hostiju u ruku i brzo s njom u torbicu klizla..no časna i nas par a i svećenik odmah smo reagirali, kad smo joj oduzeli hostiju, žena se pravila blesava...ej svašta..kao da ju je dijete tam negdi čekalo..i blabal..[/quote:7f01403aa4]
No kako rekoh, drznici su obično kreativni......
.........primjerice, mogu uzeti hostiju u usta i pridržavat je zubima, kako se nebi otopila....
.........I opet smo na početku....
Drznici tako donesu 20-etak 'čipsova'......
........hmmm.....kad bolje razmislim, u katedrali u ZG, mogli bi 'dignut' barem 50-eta 'čipsova'......
M 27 god., Zagreb Član od 09.05.2008. Pošalji poruku
Poruka: 69 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 4.7.2008 u 17:35 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Svaki svecenik moze, ako postoji opasnost od svetogrdja, pricest davati samo na jezik.
Meni osobno vise odgovara primiti pricest klececi na jezik dok ministrant drzi pliticu, a ja ne moram odgovoriti amen (trad. misa). Tako covjek vise osjeca da prima Gospodina, a ne nekakav komadic kruha, sto nam pomaze i u vjeri. Srecom, jos neko vrijeme mogu u tome uzivati, a onda opet srednja zalost.
Naravno, netko moze osjecati da mu je bolje primati pricest na ruke stojeci. Nazalost, cesto je to povezano sa nedostatkom vjere u stvarnu prisutnost i promatranjem euharistije vise kao zajednicke gozbe vjernika. Kakav duh takvo shvacanje stvara, moze se svatko sam uvjeriti, pogotovo na zapadu.
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4191 (stari forumaš)
Napisano: petak, 4.7.2008 u 18:07 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:f20ce182b5="atanazije"]Svaki svecenik moze, ako postoji opasnost od svetogrdja, pricest davati samo na jezik.
Meni osobno vise odgovara primiti pricest klececi na jezik dok ministrant drzi pliticu, a ja ne moram odgovoriti amen (trad. misa). Tako covjek vise osjeca da prima Gospodina, a ne nekakav komadic kruha, sto nam pomaze i u vjeri. Srecom, jos neko vrijeme mogu u tome uzivati, a onda opet srednja zalost.
Naravno, netko moze osjecati da mu je bolje primati pricest na ruke stojeci. Nazalost, cesto je to povezano sa nedostatkom vjere u stvarnu prisutnost i promatranjem euharistije vise kao zajednicke gozbe vjernika. Kakav duh takvo shvacanje stvara, moze se svatko sam uvjeriti, pogotovo na zapadu.[/quote:f20ce182b5]
Kao da ne postoji mogućnost svetogrđa kad netko prima pričest na usta?!
Inače, Krist je za nas postao kruhom i sam sebe tako naziva, stoga ne vidim zašto bi doživljaj kruha bio loš (ali zna se kakav kruh!)
Ne vidim da bi primanje pričesti stojeći bilo povezano s manjkom vjere. Kao da sad netko tvrdi kako je primanje pričesti klečeći povezano s potrebom afektirane pobožnosti. I ne znam po čemu bi istok mogao biti uzorom u vjeri.
Sveukupno, imam dojam da su silno prisutni stereotipi po pitanju stvari u kojima Crkva ostavlja slobodan izbor.
Napisano: petak, 4.7.2008 u 19:23 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:14591b9af2="sara"][quote:14591b9af2="atanazije"]Svaki svecenik moze, ako postoji opasnost od svetogrdja, pricest davati samo na jezik.
Naravno, netko moze osjecati da mu je bolje primati pricest na ruke stojeci. Nazalost, cesto je to povezano sa nedostatkom vjere u stvarnu prisutnost i promatranjem euharistije vise kao zajednicke gozbe vjernika. Kakav duh takvo shvacanje stvara, moze se svatko sam uvjeriti, pogotovo na zapadu.[/quote:14591b9af2]
Kao da ne postoji mogućnost svetogrđa kad netko prima pričest na usta?!
Inače, Krist je za nas postao kruhom i sam sebe tako naziva, stoga ne vidim zašto bi doživljaj kruha bio loš (ali zna se kakav kruh!)
Ne vidim da bi primanje pričesti stojeći bilo povezano s manjkom vjere. Kao da sad netko tvrdi kako je primanje pričesti klečeći povezano s potrebom afektirane pobožnosti. I ne znam po čemu bi istok mogao biti uzorom u vjeri.
---------------------------------------------------------------------
[b:14591b9af2]Ma hajd, pa i mi se u nečemu možemo složiti.....hehe[/b:14591b9af2]
---------------------------------------------------------------------
Sveukupno, imam dojam da su silno prisutni stereotipi po pitanju stvari u kojima Crkva ostavlja slobodan izbor.[/quote:14591b9af2]
M 22 god., Zagreb Član od 20.01.2008. Pošalji poruku
Poruka: 158 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 4.7.2008 u 19:24 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Slobodan izbor! Te dvije riječi mislim da su ključne u ovome. Naime, svi ti načini koje Crkva dopušta meni su OK, i ne mislim da mogu iščitati stupanj nečije vjere i pobožnosti po načinu na koji prima hostiju. Ne mislim da postoje "bolji" i "lošiji" načini primanja pričesti.
Bitno je nutarnja stanje čovjeka, a ne vanjski oblik primanja pričesti. Dakako, to ne znači da možemo Krista primati bilo kako, ali svi načini koje Crkva dopušta ne izlaze iz nekih normalnih okvira.
M 40 god., Zagreb Član od 31.10.2007. Pošalji poruku
Poruka: 261 (forumaš u usponu)
Napisano: subota, 5.7.2008 u 11:41 Tema: Pričešćivanje na koljenima
:!: U potpunosti se slažem sa ovom odlukom sv. Oca, i daj Bože da što prije zaživi među vjernicima, i ne samo u Vatikanu. U Presvetoj Hostiji je prisutan Bog, i dolično je da nice padnemo kad se pričešćujemo!
A danas se sv. Pričest dijeli kao neki bobončeki, u mnogim slučajevima bez imalo poštovanja. ali, zato je i tak malo plodova svetosti u ljudima koji se pričešćuju, a sve više se događaju razna svetogrđa.
Najvažnije je da Krista primamo čiste duše i unutarnjoj poniznosti duha, sa srcem punim ljubavi, ali isto tako je potrebito da i izvanjskim svojim stavom i držanjem to potvrdimo.
I nitko mi ne može reći da sa uvođenjem pričesti na ruku i stojeći nije došlo do pada pobožnosti prema Presvetom Oltarskom Sakramentu, i otvorila su se vrata za krađe hostija, koje se zlostavljaju na sotonskim orgijama.
Da ne govorim o mnogim česticama koje su razasute kod pričešćivanja i pogažene, obešćašćene. Prije ak je Hostija pala, kadilo se i dalo zadovoljštinu za taj čin, a danas niti upotrebu plitice više nemreš skoro nigdje vidjet.
I onda se svi čude kak se događa tak veliki otpad od Boga i Njegovih zapovijedi, i kak se na zapadu Crkve prodaju i pretvaraju u trgovine, muzeje i čak bordele! Zato - jer nema vjernika, a niti svećenika. A nema zato, između ostalog jer se je obezvrijedila prisutnost samoga Boga u Presvetom Oltarskom Sakramentu i poštovanje prema Njemu.
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4191 (stari forumaš)
Napisano: subota, 5.7.2008 u 19:01 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:171d3eff50="MI-HA-EL"]:!: U potpunosti se slažem sa ovom odlukom sv. Oca, i daj Bože da što prije zaživi među vjernicima, i ne samo u Vatikanu. U Presvetoj Hostiji je prisutan Bog, i dolično je da nice padnemo kad se pričešćujemo!
A danas se sv. Pričest dijeli kao neki bobončeki, u mnogim slučajevima bez imalo poštovanja. ali, zato je i tak malo plodova svetosti u ljudima koji se pričešćuju, a sve više se događaju razna svetogrđa.
Najvažnije je da Krista primamo čiste duše i unutarnjoj poniznosti duha, sa srcem punim ljubavi, ali isto tako je potrebito da i izvanjskim svojim stavom i držanjem to potvrdimo.
I nitko mi ne može reći da sa uvođenjem pričesti na ruku i stojeći nije došlo do pada pobožnosti prema Presvetom Oltarskom Sakramentu, i otvorila su se vrata za krađe hostija, koje se zlostavljaju na sotonskim orgijama.
Da ne govorim o mnogim česticama koje su razasute kod pričešćivanja i pogažene, obešćašćene. Prije ak je Hostija pala, kadilo se i dalo zadovoljštinu za taj čin, a danas niti upotrebu plitice više nemreš skoro nigdje vidjet.
I onda se svi čude kak se događa tak veliki otpad od Boga i Njegovih zapovijedi, i kak se na zapadu Crkve prodaju i pretvaraju u trgovine, muzeje i čak bordele! Zato - jer nema vjernika, a niti svećenika. A nema zato, između ostalog jer se je obezvrijedila prisutnost samoga Boga u Presvetom Oltarskom Sakramentu i poštovanje prema Njemu.[/quote:171d3eff50]
Tupiš! U sve ove godine od Koncila (a ja ga se sjećam) manje od 5 puta sam vidjela da je hostija pala na pod. I to se sigurno mogločešće dogoditi kod pričesti na usta ako ministrant nije bio spretan s pliticom. A što se krađe tiče - a teško li je hostiju stavit usta, okrenut se i izvadit. Koliko puta mi se čitava zalijepila za nepce pa sam muku mučila pojest je. Stoga ne nameći svoje drugima.
I ne izmišljaj - neusporedivo je manje crkava u kojima nisam vidjela uporabu plitice nego onih u kojima se ona rabi.
Mene pričešćivanje na koljenima žalosti - ono me vraća u naravnu ljudsku religioznost gdje čovjek ostaje zapanjen pred božanstvom i ostaje klečeći. A gdje je tu mjesto sinovstvu, radosnoj odanosti, ljubavi i zajedništvu djeteta s Oce, gdje je tu predouks vječne gozbe s Jaganjcem. Nema tu ni traga ni prisnosti, ni radosnog pouzdanja. Samo daleka hladnoća.
Kao što je tragično obezvrjeđivanje euharistije koje se često događa, tako je i žalosna ova udaljenost. Priznajem Benedikt XVI. me duboko razočarava s nekim stvarima.
M 30 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 4668 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: subota, 5.7.2008 u 19:28 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:448a82dda1="sara"]
Mene pričešćivanje na koljenima žalosti - ono me vraća u naravnu ljudsku religioznost gdje čovjek ostaje zapanjen pred božanstvom i ostaje klečeći. A gdje je tu mjesto sinovstvu, radosnoj odanosti, ljubavi i zajedništvu djeteta s Oce, gdje je tu predouks vječne gozbe s Jaganjcem. Nema tu ni traga ni prisnosti, ni radosnog pouzdanja. Samo daleka hladnoća. [/quote:448a82dda1]
Boze koja protestantska logika i izokrenutost. :roll:
[quote:448a82dda1="sara"] Priznajem Benedikt XVI. me duboko razočarava s nekim stvarima.[/quote:448a82dda1]
Pa naravo da te razočarava kad imas protestantske sklonosti. 8)
a da stavr bude perverzana jos više, mislis da si dobra katolkinja.
M 40 god., Zagreb Član od 31.10.2007. Pošalji poruku
Poruka: 261 (forumaš u usponu)
Napisano: subota, 5.7.2008 u 19:50 Tema: Pričešćivanje na koljenima
:!: U ovoj stvari me apsolutno razveselio sveti otac, a ti pričaj kaj hoćeš. ja nikom ne namećem svoje kak ti veliš, nego suprotno, moje mišljenje je u skladu sa mišljenjem sv. Oca. Ja u Presvetoj Hostiji uvijek prvo gledam Boga, a onda prijatelja i tako se ponašam.
Što se tiče uporabe plitice, u mnogo sam Crkava bio na sv. Misi (Zagreb i okolica) samo u jednoj je bila sv. Pričest sa pliticom.
Što se tiče klečanja, blaženi Stepinac je rekao da se svijet spašava na koljenima. To je uvijek bio znak poniznosti, poštovanja i pobožnosti spram Boga a ne nikakve hladnoće. Naprotiv, hladan je ovaj "moderni" način pričešćivanja, i nadasve štetan za život Crkve jer se sve više gubi vjera u stvarnu kristovu nazočnost u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Na kraju će to ispast samo "večera" kao i kod protestanata - kako prorok veli "grozota pustoši".