Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4187 (stari forumaš)
Napisano: subota, 5.7.2008 u 20:45 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:d9261debe2="Templar"][quote:d9261debe2="sara"]
Mene pričešćivanje na koljenima žalosti - ono me vraća u naravnu ljudsku religioznost gdje čovjek ostaje zapanjen pred božanstvom i ostaje klečeći. A gdje je tu mjesto sinovstvu, radosnoj odanosti, ljubavi i zajedništvu djeteta s Oce, gdje je tu predouks vječne gozbe s Jaganjcem. Nema tu ni traga ni prisnosti, ni radosnog pouzdanja. Samo daleka hladnoća. [/quote:d9261debe2]
Boze koja protestantska logika i izokrenutost. :roll:
[quote:d9261debe2="sara"] Priznajem Benedikt XVI. me duboko razočarava s nekim stvarima.[/quote:d9261debe2]
Pa naravo da te razočarava kad imas protestantske sklonosti. 8)
a da stavr bude perverzana jos više, mislis da si dobra katolkinja.[/quote:d9261debe2]
Ma ne, sve razmišljam kako bih se morala ugledati na tebe!
Napisano: nedjelja, 6.7.2008 u 9:22 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Ja sam iznijela osobne dojmove, ne pretendiram da svatko mora tako osjećati. Inače ja dobro pamtim pričest klečeći u svom djetinjstvu, nije mi ostala ni u lijepom ni u ružnom sjećanju. Ali dalje promišljam odnos prema Bogu. A ako je stvarnog stava tijela, onda bi valjda prostracija bila jedini stvarni stav pa to ne radimo. No, nitko od nas nema utjecaja na to da bude ovako ili onako, stoga nam ostaje samo slušat.
Ž 41 god., Zagreb Član od 21.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: nedjelja, 6.7.2008 u 13:24 Tema: Pričešćivanje na koljenima
To i mene živo zanima Templar...
A što se klečanja tiče...primjetila sam da za vrijeme Pretvorbe puuuno ljudi ostane stajati, ne samo oni koji i inače okolo stoje jer nisu našli mjesto za sjesti, nego i oni u klupama...ne znam je li to iz neznanja ili je neki ponos u pitanju ili što..?.i neznam kako bi onda takvi ljudi prihvatili pričest na koljenima
M 40 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 160 (mladi forumaš)
Napisano: nedjelja, 6.7.2008 u 14:26 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote="
[b:e2f09f9046]Mene pričešćivanje na koljenima žalosti - ono me vraća u naravnu ljudsku religioznost gdje čovjek ostaje zapanjen pred božanstvom i ostaje klečeći[/b:e2f09f9046].
A gdje je tu mjesto sinovstvu, radosnoj odanosti, ljubavi i zajedništvu djeteta s Oce, gdje je tu predouks vječne gozbe s Jaganjcem. Nema tu ni traga ni prisnosti, ni radosnog pouzdanja. Samo daleka hladnoća.
Kao što je tragično obezvrjeđivanje euharistije koje se često događa, tako je [b:e2f09f9046]i žalosna ova udaljenost. Priznajem Benedikt XVI. me duboko razočarava s nekim stvarima[/b:e2f09f9046].[/quote]
ne vidim uopće valjan razlog zašto te papa razočarava??
zato , što ćeš morati pokleknuti pred svetom hostijom...pred svojim Bogom, Spasiteljem i Otkupiteljem...
i o kakvoj udaljenosti govoriš??? kada klečiš pred presvetim Otkupiteljem...
pa to je najmanje što možeš učiniti pred [b:e2f09f9046]najvećom tajnom [/b:e2f09f9046]koju nam je Bog ostavio u svetoj misi-euharistiji :oops:
Napisano: nedjelja, 6.7.2008 u 15:28 Tema: Pričešćivanje na koljenima
ines, jesi li ti kad čula za zdravstvene poteškoće, smetnje itd i sl?
Znaš li da ima ljudi koji sjaje od zdravlja, ali ne mogu, ne smiju klečati?
ili jednostavno, kao što mi se jednom dogodilo, imala sam hlaće s kojima nisam nikako smjela kleknuti na pod, jer su bile bijele,...
a tek nakon ovog svega, ljudi imaju neke svoje blokade..i tek onda možeš uzeti kamen pa ih sredi... :roll:
i daj mi molim te reci, od kud ti ta tvrdnja da vjernici koji kleće su bolji vjernici?
ili je to opet tvoj sklop misli?
ako jest
tada si ti jedna od onih na žalost jako nerjetkih vjernica koje gledaju i tko je koliko limozine stavio (milostinju) tko i kako i koliko se često pričešćuje, kakav je njegov stav dok moli (kao što se meni prigovorilo da sklapam ruke cijelim dlanom i mislim da sam faca :)
bilo bi divno kad bi ti ljudi koji se bave ovakvim procjenama "vjere" preko svog površnog sitničavenja, bar to zadržali za sebe.
ostavi ljude na miru.
:idea:
zbog tog optuživanja za neklečanje, moja mama ponekad i ne ide na misu..nije uvijek spremna, nema snage na svakoj nedjeljnoj misi s ovakvim bijedama od ljudi se boriti..dali treba na čelo si napisati da ima operirane noge? i da ne smije klečati?
možda bi tada svećenik i njegova garda marljivih i svestranih inkvizitorica, prestao svoje lešinarenje i optuživanje ljudi koji ne kleče :!:
Napisano: nedjelja, 6.7.2008 u 16:17 Tema: Pričešćivanje na koljenima
Jasminka...ljubavi...čemu ovakav žestok i nimalo sestrinski napad?
Pa ja ,draga, nigdje nisam spomenula ni jednim slovom da su ovi koji kleče bolji od onih koji ne kleče nego sam predočila svoje zapažanje bez želje za nekom dubljom analizom. U svakom slučaju može biti kao što ti navodiš da postoje neki zdravstveni problemi kod pojedinaca pa eto , zato ne mogu kleknuti ... no vidim i masu mladih zdravih ljudi od kojih neke i osobno poznam i znam da bi mogli ali to ne čine stoga... to mi je malo enigma, samo to i ništa više. A imala sam i ja svjetle hlače pa sam svejedno kleknula jer u tom času stvarno nisam razmišljala hoću li se zaprljati, valjda zato jer sam potpuno bila usmjerena i predana nečem drugom, bitnijem, ne buljakam okolo i ne špijuniram kaj drugi rade...no u trenutku kad se digneš i kad se "vratiš u stvarnost" jednostavno primjetiš ako ništa drugo onda one ljude do sebe ili u klupama ispred sebe...nisam zombi, haloooo.osim toga pogledaj kaj piše u mojoj rečenici kao jedna od opcija...Nisam li napisala: ...ili što? A to podrazumijeva sve druge moguće opcije i stvari te upravo zbog takvih stvari na neki način izrazila sumnju da bi možda ovo klečanje kod pričesti moglo predstavljati još dodatni problem onima koji inače ne kleče...u ovom slučaju baš kao tvojoj mami npr.
Ipak...ostavljam mjesto i sumnji da je kod nekih ipak u pitanju određeni manjak poniznosti ... toliko
I daj budi malo finija, molim te...ponašaš se ko Mare-mulica iz Velog mista...
Napisano: nedjelja, 6.7.2008 u 17:53 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:6eca963cc6="hrki"][quote="
[b:6eca963cc6]Mene pričešćivanje na koljenima žalosti - ono me vraća u naravnu ljudsku religioznost gdje čovjek ostaje zapanjen pred božanstvom i ostaje klečeći[/b:6eca963cc6].
A gdje je tu mjesto sinovstvu, radosnoj odanosti, ljubavi i zajedništvu djeteta s Oce, gdje je tu predouks vječne gozbe s Jaganjcem. Nema tu ni traga ni prisnosti, ni radosnog pouzdanja. Samo daleka hladnoća.
Kao što je tragično obezvrjeđivanje euharistije koje se često događa, tako je [b:6eca963cc6]i žalosna ova udaljenost. Priznajem Benedikt XVI. me duboko razočarava s nekim stvarima[/b:6eca963cc6].[/quote:6eca963cc6]
ne vidim uopće valjan razlog zašto te papa razočarava??
zato , što ćeš morati pokleknuti pred svetom hostijom...pred svojim Bogom, Spasiteljem i Otkupiteljem...
i o kakvoj udaljenosti govoriš??? kada klečiš pred presvetim Otkupiteljem...
pa to je najmanje što možeš učiniti pred [b:6eca963cc6]najvećom tajnom [/b:6eca963cc6]koju nam je Bog ostavio u svetoj misi-euharistiji :oops:[/quote]
Napisano: nedjelja, 6.7.2008 u 18:21 Tema: Pričešćivanje na koljenima
ines, 8)
prvo ne oslovljavaj me s "ljubavi" jer je ružno na koji način upotrebljavaš tu riječ.
ne privatiziraj me..Izvoli bez tih dodataka, ako možeš
i unaprijed ti hvala na tom trudu.
drugo :arrow:
[quote:04a8cdf67c]A imala sam i ja svjetle hlače pa sam svejedno kleknula jer u tom času stvarno nisam razmišljala hoću li se zaprljati, valjda zato jer sam potpuno bila usmjerena i predana nečem drugom, bitnijem, ne buljakam okolo i ne špijuniram kaj drugi rade...[/quote:04a8cdf67c]
opet tvoje savršenstvo .... :roll:
i da se vrnem na svoje pitanjce kog vrtim od svog prvog posta na ooj temi i još mi nisi odgovorila :!:
[quote:04a8cdf67c][b:04a8cdf67c]Papa će na taj način doboto simpatije kvalitetnih vjernika a odbiti one klimave. [/b:04a8cdf67c]Što mu je očito cilj. [/quote:04a8cdf67c]
da li je ovo tvoja konstatacija?
Nadam se ovaj puta odgovoru!
Napisano: nedjelja, 6.7.2008 u 20:07 Tema: Pričešćivanje na koljenima
[quote:ceef097a86="jasminka"]ines, 8)
prvo ne oslovljavaj me s "ljubavi" jer je ružno na koji način upotrebljavaš tu riječ.
ne privatiziraj me..Izvoli bez tih dodataka, ako možeš
i unaprijed ti hvala na tom trudu.
drugo :arrow:
[quote:ceef097a86]A imala sam i ja svjetle hlače pa sam svejedno kleknula jer u tom času stvarno nisam razmišljala hoću li se zaprljati, valjda zato jer sam potpuno bila usmjerena i predana nečem drugom, bitnijem, ne buljakam okolo i ne špijuniram kaj drugi rade...[/quote:ceef097a86]
opet tvoje savršenstvo .... :roll:
i da se vrnem na svoje pitanjce kog vrtim od svog prvog posta na ooj temi i još mi nisi odgovorila :!:
[quote:ceef097a86][b:ceef097a86]Papa će na taj način doboto simpatije kvalitetnih vjernika a odbiti one klimave. [/b:ceef097a86]Što mu je očito cilj. [/quote:ceef097a86]
da li je ovo tvoja konstatacija?
Nadam se ovaj puta odgovoru![/quote:ceef097a86]
Draga Jasminka...text je prepisan iz Jutarnjeg lista... mislim da je od 28.6., dakle nije moj zaključak.Jel ti sad pao kamen sa srca? Nije valjda na nogu?
I ne privatiziram te...nisam napisala draga moja...nego draga, a kaj kad si mi draga makar koji puta nisi svjesna svoje nesvjesti... pusa!
P.S. A možda nisi primjetila ali ne kažem samo tebi ljubavi nego i drugima , i inače u životu to koristim,samo to nije pod navodnicima ovako kako si ti napisala.