M 30 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 484 (forumaš u usponu) Status: član redakcije, niži moderator
Napisano: nedjelja, 20.7.2008 u 12:38 Tema: Nedjeljna propovijed
Zadnjih tjedana započeo sam svoje istraživanje župa u mojem dijelu grada. Ove nedjelje put me doveo u župu Stenjevec I. Ono što hoću reći je da dugo nisam čuo ovako bolesnu propovijed.
Ukratko rečeno, propovjednik u svojim razmišljanima koristi žestoko spekulativna razmišljanja u kojima uglavnom koristi sliku Boga kao strogog i strašnog suca koji jedva čeka da pogriješimo. A mi ćemo pogriješiti zato jer nas sotona kuša svake mikrosekunde. A naravno mi smo slabi i nemoćni da se obranimo jer u principu ne valjamo.
[quote:982b83642e]Volio bih da mogu propovijedati 5 minuta i sve vam reći draga braćo i sestre. Volio bih da misa traje kraće od sat vremena. Ali kako? Kad toliko treba upozoravati. (...) Ma misa bi morala trajati 3 sata da bi vam stigao reći sve.[/quote:982b83642e]
Vrhunac propovijedi je ovaj:
[quote:982b83642e]Jedna stvara koja je vrlo teška za čuti, ali vidjet ćete braćo i sestre da je istina. Pa bilo tko da vam je rekao, a možete drugačije čitati, vidjet ćete da je ovo prava istina. I govorim je u ime Isusa Krista, u ime sakramenata i u ime Crkve. Nijedna žena nema pravo otići zbog nasilja iz svoje obitelji i reći moj muž me tukao, zlostavljao čak ni po cijenu života. Može se dogoditi na neko kratko vrijeme, ali se mora vratiti mužu. Odgovorna je za vjenčanje pred Nebom. Kao što sam ja i svaki svećenik obeaćao da zadnje kapi krvi ostati u svome zvanju i ne mogu reći "Čuj bože, nastala su progonstva, nastali su problemi, sad ću se malo povući, pobjeći". Ne možeš sine, obećao si mi i ostaješ do kraja. (...) I kada prevariš svoga supruga, suprugu, pljunuo si na cijelo Nebo. Otvaraš vrata pakla svojoj obitelji. Jer si pljunuo svećenika i sve koji su ti bili na vjenčanju.[/quote:982b83642e]
...ali kako se kaže u reklami: ni to nije sve!
[quote:982b83642e]I vi majke, koje ste primali svoje kćeri kada je bilo problema u njihovim brakovima u svoje kuće, napravili ste grijeh protiv Boga. Vidjet ćete. Niste imali pravo primiti ih u svoje kuće. Trebali ste im reći: Vrate se tamo kćeri gdje si obećala...
[/quote:982b83642e]
Pada mi na pamet naslov Colonijine pjesme: "Sve oko mene je gijeh".
:D
Ako netko želi čuti ekstra bolesnu propovijed. Nedjelja, 9 sati i 30 minuta. Stenjevec I. Sigurno se nećete razočarati.
Napisano: nedjelja, 20.7.2008 u 13:17 Tema: Nedjeljna propovijed
[quote:16d706fdef="Templar"]Mlado sad me strah za tvoje duhovno i psihičko zdravlje. [/quote:16d706fdef]
Ako zadnih 5 godina nisam poludio, onda neću nikad...
Napisano: nedjelja, 20.7.2008 u 13:29 Tema: Nedjeljna propovijed
[quote:bc9689efce="Templar"]Dobro poznati profil hrvatskih svecenika, odreda polupismenih primitivnih divljaka s diplomom teološkog fakulteta.[/quote:bc9689efce]
Postoji li koji tebi prihvatljivi propovjednik u KC?
Napisano: nedjelja, 20.7.2008 u 15:20 Tema: Nedjeljna propovijed
[quote:6646112f63="Templar"]Nisu mi propovijedi ni bitne, bile dobre ili loše. Bitna mi je duhovnost.[/quote:6646112f63]
Ok. Imaš nekog autora od kojeg si pokupio znanje o duhovnosti? Mislim na autora iz našeg vremena.
M 22 god., Zagreb Član od 16.05.2008. Pošalji poruku
Poruka: 408 (forumaš u usponu)
Napisano: četvrtak, 31.7.2008 u 16:46 Tema: Nedjeljna propovijed
sara
piše: Ovoliki bezobrazluk nadilazi sve što bi se iole moglo tolerirati!!!
Koliko se god ti ili ja ne slagali s njim, čovjek ima pravo iznijeti svoje mišljenje.
Neka me netko ispravi ako griješim, ali mislim da je Voltaire rekao (ovim ili istim riječima): "Ne slažem se s tim što govoriš, ali sam do smrti spreman braniti da to kažeš."
Da se vratimo na temu:
Dobro veli Templar. Licemjerno je pričati o nečemu što ne poznaješ ili nemaš tu namjeru. Tako imamo određen broj svećenika, hodža, pravoslavnih popova i inih religijskih službenika koji pričaju i propovjedaju stvari koje ne poznaju. Npr. Ja nikad ne mogu pričati ili pisati o porođajnim bolima jerbo ih nikad nisam osjetio.
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4193 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 31.7.2008 u 18:00 Tema: Nedjeljna propovijed
čovjek sa strane
piše: Koliko se god ti ili ja ne slagali s njim, čovjek ima pravo iznijeti svoje mišljenje.
Neka me netko ispravi ako griješim, ali mislim da je Voltaire rekao (ovim ili istim riječima): "Ne slažem se s tim što govoriš, ali sam do smrti spreman braniti da to kažeš."
Da se vratimo na temu:
Dobro veli Templar. Licemjerno je pričati o nečemu što ne poznaješ ili nemaš tu namjeru. Tako imamo određen broj svećenika, hodža, pravoslavnih popova i inih religijskih službenika koji pričaju i propovjedaju stvari koje ne poznaju. Npr. Ja nikad ne mogu pričati ili pisati o porođajnim bolima jerbo ih nikad nisam osjetio.
Krajnje je nepametno postaviti tvrdnju da čovjek ne može pričati o onome što nije probao.Kad si već spomenuo porod, onda bi trebao znati da koliko poroda toliko različitih doživljaja i boli. Dakle ako pričam o svojim porodima, pričat ću o dvije vrlo različite stvari, o dvjema različitim bolovima i doživljajima.
Stoga navedena tvrdnja je isto kao kad bi čovjek u situ nosio vodu.
Napisano: četvrtak, 31.7.2008 u 18:09 Mijenjano: četvrtak, 31.7.2008 u 18:12 (jasminka), četvrtak, 31.7.2008 u 18:13 (jasminka), četvrtak, 31.7.2008 u 22:35 (hrvoje) Tema: Nedjeljna propovijed
Templar:
"Dobro poznati profil hrvatskih svecenika, odreda polupismenih primitivnih divljaka s diplomom teološkog fakulteta."
ja bih to prije nazvla totalnim drekecom od izjave...jer reći da su svi odreda to što veli templar, je totalna blasfemija iliti čisti šit!
ne bih to izbrisala, ja bih to ipak negdi stavila kao recimo jednu činjenicu povijesti ljudske misli, tj. gluposti....kako može netko biti totalka neodmjeran i neprimjeran i bezveze..a ime mu je templar..?
Znajući da je čovac totalka zastranio od istine u ovom slučaju i iole neke objektivnosti, ne bih se uvrijedila niti bi ovu njegovu traflju smatrala kao opasnost ili nešto slično.
dajem glas da ovaj šit ostane kao osobna ljaga jednog forumaša u duhovnoj krizi.
uz malu napomenicu, kak je templar dobil i tamburaša, pa eto uglazbljene blasfemičnosti!
predivno!