M 7 god., Županja Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2443 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: petak, 8.8.2008 u 16:53 Tema: Nedjeljna propovijed
Ispravno je receno, mada pomalo nespretno. Jedno te isto vec godinama ja osobno trubim svojim roditeljima. No sveta Monika je 40 godina cekala da joj se molba ispuni. Bome cu i ja cekati!
M 30 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 484 (forumaš u usponu) Status: član redakcije, niži moderator
Napisano: petak, 8.8.2008 u 18:09 Tema: Nedjeljna propovijed
TroIva
piše: No sveta Monika je 40 godina cekala da joj se molba ispuni.
Pa kako ne znaš ovaj bitan podatak? Nije 40 nego 30 godina.
Inače, često spominjanje sv. Augustina i njegove cijenjene majke sv. Monike doživljavam kao reklame za prašak za robu. Na TV-u stalno reklame za prašak za robu, u crkvama stalno se vrti priča kako je sv. Monika molila 30 godina za obraćenje svoga poganskoga supruga.
Napisano: petak, 8.8.2008 u 21:52 Tema: Nedjeljna propovijed
hmmm
osim što je beezobrazna usporedba...bezobrazan je i odgovor i zapravo bi najbolje bilo, kako je i bilo...ostaviti temu na sunčanju u tišini, jer mlado klepne svakog koji misli drugačije od njega....odmah ga hiti u sobu s glupim, zatupljenim, zatucanim vjernicima.....
M 30 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 484 (forumaš u usponu) Status: član redakcije, niži moderator
Napisano: petak, 8.8.2008 u 22:10 Mijenjano: petak, 8.8.2008 u 22:10 (mlado), petak, 8.8.2008 u 22:12 (mlado) Tema: Nedjeljna propovijed
jasminka
piše: osim što je beezobrazna usporedba...bezobrazan je i odgovor i zapravo bi najbolje bilo, kako je i bilo...ostaviti temu na sunčanju u tišini, jer mlado klepne svakog koji misli drugačije od njega....odmah ga hiti u sobu s glupim, zatupljenim, zatucanim vjernicima.....
Hvala ti jasminka na tvome lijepome doprinosu ovoj temi. Pogodila si samu bît teme. Jer, naslov teme jest: Mlado... ili možda Nedjeljna propovijed? .
Ž 27 god., Koprivnica Član od 18.09.2007. Pošalji poruku
Poruka: 226 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 8.8.2008 u 22:12 Tema: Nedjeljna propovijed
Evo, ja ću se malo osvrnuti na vrhunac propovijedi. Da žena nema pravo otići od muža ako je on zlostavlja (ili samo nakratko i da se mora vratiti), je nešto sa čime se ne mogu složiti i čudi me da bi katolički svećenik to rekao. Kao prvo, mi smo slobodni ljudi, i ništa se u životu ne mora (osim umrijeti, naravno).Drugo, kad je u pitanju zlostavljanje i za to postoji rješenje. A rješenje sigurno nije u tome da žena cijeli život trpi suprugovo nasilništvo. Zna se kako zlostavljanje djeluje na psihičko i fizičko zdravlje i čovjek bi poludio u takvom okruženju. Može se žena vratiti jednom ili dvaput, ali ako se suprug ni nakon toga ne popravi, bilo bi suludo vraćati mu se i dalje dozvoljavati maltretiranje. U tom slučaju žena može otići i živjeti odvojeno od muža (svaka razumna žena bi tako i napravila (a i svećenik bi joj to savjetovao)). Katolička crkva to odobrava. Jedino ne bi bilo u redu tražiti si tada novog partnera i živjeti sa njim jer vjenčanjem u crkvi muž i žena ostaju do kraja života muž i žena i nikakav potpis na papiru ne može ih rastaviti. Za Boga su oni do kraja života muž i žena.
U vezi prevare, vjerojatno je čovjeku dosta gledanja tolikih nevjera u braku danas, pa je htio na taj način „dovesti k pameti“. No to mu po mojem mišljenju nije dobar pristup jer ljude takav nastup odbija, a ne privlači. Treba upozoriti ljude na ono što im nije dobro, ali blago, a ne pretjerivat i prijetiti, ne da dobiju sliku Boga kao nekog strogog hladnog suca bez milosti koji zbraja grijehe i samo čeka da ih kazni za svaki prijestup. Već reći nešto kao : Prijevara je grozna stvar , a onda pričati o tome koliko nas Bog voli i jedva čeka da mu se vratimo i sve će nam oprostiti, samo se trebamo pokajati. Govor iz srca o Božjoj ljubavi i oproštenju privlači i dira (meni dođe i da se raspalčem pa onda jedva zadržavam suze).
A kad svećenik nastupa kao taj što je Mlado napisao, nije nimalo zanimljiv i doma ideš s pjesmom "Sve oko mene je grijeh", umjesto "Bože, koje radosti....!"