Ž 27 god., Koprivnica Član od 18.09.2007. Pošalji poruku
Poruka: 216 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 8.8.2008 u 22:33 Mijenjano: petak, 8.8.2008 u 22:37 (gabrijela) Tema: Nedjeljna propovijed
One žene koje žele trpit i trpe zlostavljanje, trebale bi misliti na prvom mjestu na svoju djecu. Kakav primjer im daju?! Takav život će sigurno ostaviti posljedice na djeci koja odrastaju u takvoj obitelji i proživljavaju traume.
Napisano: subota, 9.8.2008 u 12:23 Tema: Nedjeljna propovijed
Dolaziti na nedjeljnu propovijed samo za to da se love "gluposti" ukazuje na vrlo bolesnu psihu takvog nedjeljnog kršćanina.
Sjećam se davno, na početku moga svećeništva, održao sam jednu propovijed sa dosta teškom temom. Za ručkom mi kaže pokojni profesor crkvenog prava o. dr. Dedić, dominikanac: Velečasni propovijed je bila odlična. Svakom propovjedniku je dopušteno u u propovijedi izreći do 5 teoloških gluposti. Vi ste rekli samo tri, pa zato odličan. Ovo sam rekao, ne da sebe pohvalim, jer mi to na ovom mjestu uopće nije potrebno, nego da pokažem koliko dotični ne razumiju što znači propovijedati masi različitog nivoa slušatelja i da se može dogoditi da čovjeku u najboljoj vjeri "izleti" po neka glupost! Otići slušati propovijed i čekati na takve gluposti meni pokazuje na bolesnu psihu takvih kršćana.
Što se tiče križa i patnje u braku. O tome nitko ne želi slušati, svi samo govore o uživanju, uspjehu ...nitko ne želi prihvatiti stvarnost života a ona je samo nošenje križa i bez toga nema upjeha, nema sreće i zadovoljstva u obitelji. Ovo je istina a vi me možete nakon ovoga izrugati kako hoćete. No vaše ruganje će se vama vratiti kao vlastiti križ.
Moja pokojna majka nije smjela s nama /djecom/ ići ne nedjeljnu poslijepodnevnu uobičajenu šetnju (nije dopuštala jedna žena s kojom smo živjeli.) Ta ista žena joj nije dopuštala ići napraviti frizuru kakvu je željela. Ta ista žena (dobro se sjećam kad je majka nosila četvrtog brata ) je govorila: ako rodiš jampuzinu "curicu" ne nosi je kući.. I sve je to moja majka odvažno nosila. Mislite da je bilo lako. Alli zato je naslijedila od te žene lijepo imanje. I ja imam jednu parcelu. I često puta mi je govorila: misliš da bi mi ona bila sve ovo ostavila da se nisam podložila njezinoj volji.
Draga mama, hvala ti na tvom nošenju križa za nas!
Mlade dame danas nisu spremne nositi križ a onda ni ubrati plodove toga križa. Sad možete urlati kako hoćete. Ovo je jedina istina.
Ž 16 god., Požega Član od 02.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 39 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 18.8.2008 u 17:21 Tema: Nedjeljna propovijed
mlado
piše: Zadnjih tjedana započeo sam svoje istraživanje župa u mojem dijelu grada. Ove nedjelje put me doveo u župu Stenjevec I. Ono što hoću reći je da dugo nisam čuo ovako bolesnu propovijed.
Ukratko rečeno, propovjednik u svojim razmišljanima koristi žestoko spekulativna razmišljanja u kojima uglavnom koristi sliku Boga kao strogog i strašnog suca koji jedva čeka da pogriješimo. A mi ćemo pogriješiti zato jer nas sotona kuša svake mikrosekunde. A naravno mi smo slabi i nemoćni da se obranimo jer u principu ne valjamo.
[quote:982b83642e]Volio bih da mogu propovijedati 5 minuta i sve vam reći draga braćo i sestre. Volio bih da misa traje kraće od sat vremena. Ali kako? Kad toliko treba upozoravati. (...) Ma misa bi morala trajati 3 sata da bi vam stigao reći sve.[/quote:982b83642e]
Vrhunac propovijedi je ovaj:
[quote:982b83642e]Jedna stvara koja je vrlo teška za čuti, ali vidjet ćete braćo i sestre da je istina. Pa bilo tko da vam je rekao, a možete drugačije čitati, vidjet ćete da je ovo prava istina. I govorim je u ime Isusa Krista, u ime sakramenata i u ime Crkve. Nijedna žena nema pravo otići zbog nasilja iz svoje obitelji i reći moj muž me tukao, zlostavljao čak ni po cijenu života. Može se dogoditi na neko kratko vrijeme, ali se mora vratiti mužu. Odgovorna je za vjenčanje pred Nebom. Kao što sam ja i svaki svećenik obeaćao da zadnje kapi krvi ostati u svome zvanju i ne mogu reći "Čuj bože, nastala su progonstva, nastali su problemi, sad ću se malo povući, pobjeći". Ne možeš sine, obećao si mi i ostaješ do kraja. (...) I kada prevariš svoga supruga, suprugu, pljunuo si na cijelo Nebo. Otvaraš vrata pakla svojoj obitelji. Jer si pljunuo svećenika i sve koji su ti bili na vjenčanju.[/quote:982b83642e]
...ali kako se kaže u reklami: ni to nije sve!
[quote:982b83642e]I vi majke, koje ste primali svoje kćeri kada je bilo problema u njihovim brakovima u svoje kuće, napravili ste grijeh protiv Boga. Vidjet ćete. Niste imali pravo primiti ih u svoje kuće. Trebali ste im reći: Vrate se tamo kćeri gdje si obećala...
[/quote:982b83642e]
Pada mi na pamet naslov Colonijine pjesme: "Sve oko mene je gijeh".
:D
Ako netko želi čuti ekstra bolesnu propovijed. Nedjelja, 9 sati i 30 minuta. Stenjevec I. Sigurno se nećete razočarati.
Svaka osoba ima svoje viđenje kršćanstva. Ima svoju viziju Boga-netko ga vidi kao suca, netko kao najboljeg prijatelja, Oca... Svatko svijet doživljava drukčije i mislim da je upravo to u pitanju kod ovog svećenika. Mislin da je konzervativan i ima neke svoje stavove koje je bolje ne komentirati. a komu se ne sviđa takva propovijed (tu ubrajam i sebe) slobodno može izaći iz crkve- nitko ondje nije prisilno.
M 1 god., Zagreb Član od 10.06.2008. Pošalji poruku
Poruka: 144 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 19.8.2008 u 0:32 Tema: Nedjeljna propovijed
otkad znam za sebe idem u crkvu...i u svojih nekoliko desetljeca nisam cuo nesto ovakovo (ni blizu!)
a cuo sam propovjedi od stvarno puno svecenika u vise zupa...u vise zemalja
i zaista je nevjerojatno kako ljudi koji su nabrijani na crkvu uvijek naidju na ovakve propovjedi!
mozda da umjesto istrazuju "okolne zupe" provedu malo vremena u istrazivanju svoje duse?
ako nista, uvidjeli bi da se svakom ima sta prigovoriti
Ž 52 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 3701 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 19.8.2008 u 10:15 Tema: Nedjeljna propovijed
ques
piše: otkad znam za sebe idem u crkvu...i u svojih nekoliko desetljeca nisam cuo nesto ovakovo (ni blizu!)
a cuo sam propovjedi od stvarno puno svecenika u vise zupa...u vise zemalja
i zaista je nevjerojatno kako ljudi koji su nabrijani na crkvu uvijek naidju na ovakve propovjedi!
mozda da umjesto istrazuju "okolne zupe" provedu malo vremena u istrazivanju svoje duse?
ako nista, uvidjeli bi da se svakom ima sta prigovoriti
M 28 god., Van Hrvatske Član od 28.07.2008. Pošalji poruku
Poruka: 51 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 19.8.2008 u 13:28 Tema: Nedjeljna propovijed
E ljudi Moji ovo je smjesno,
Da,svatko ima pravo na mišljenje,al za početak pošteno i razmislit,a možda i napravit nešto dobro
"...idemo pljuvat po državi po sanaderu,po policiji,po S.Biliću,po rukometašima,po ministru ovom,onom
i na kraju šećer po Crkvi.."
i tako iz dana u dan a situacija je takva kakva jest,prihvati i pomaži a ne sudi
1.Moguće je da svećenici svašta kažu na propovijedi ali treba moći i razumjeti poruku
2.Ima i njih ko i svugdje čudnih ljudi i pomalo neprilagođenih za naše kriterije
3.Ipak ima puno veći broj koji u tajnosti čine dobro i podnose svakakve progone a nitko i ne zna za to niti želi znati
4.Ima takvih propovjednika koji svojim propovjedima uspiju dodirnuti čovjeka koji 30 godina nije ni za Božić ušao u crkvu..
mrzi i psuje.,i još svašta..(i onda jednom se nadje na sprovodu i sve se preokrene u sekundi)
i za 3 mjeseca potpuni obraćenik
5.Dokle god netko ide sa željom drugom greške tražiti a ne vidi ono dobro u čovjeku...
nema tu kruha
6.Nekom pričati o Križevima a ovaj ne podnosi ni križić..nema previše ni smisla
7.Nakraju nažalost ima i naopakih svećenika...pa i među apostolima se našao jedan Juda
Nije Bog ni rekao.;..Čovječe uzmi sud u svoje ruke i odstrani korov,nego Neka svatko čini kako čini,Pravednik dobro
a Zlotvor Zlo...pa kad dodje dan...Izaci ce sve na vidjelo..
pozz