M 30 god., Van Hrvatske Član od 27.10.2007. Pošalji poruku
Poruka: 388 (forumaš u usponu)
Napisano: četvrtak, 2.10.2008 u 9:08 Tema: Biskupska konferencija u Beogradu
BEOGRAD / ZAGREB - "Izuzetno žalimo zbog nedolaska izaslanstva Hrvatske biskupske komisije u Beograd, velika je šteta što nisu željeli sudjelovati na konferenciji s ostalim europskim biskupskim komisijama organizacije Iustitia et pax", izjavio je za Slobodnu Dalmaciju dr. Danijel Galun, predstavnik Beogradske nadbiskupije i tamošnjeg nadbiskupa Stanislava Hočevara.
Naime Beogradska nadbiskupija je u utorak organizirala međunarodni studijski susret Suočavanje Srbije s prošlošću, perspektive za budućnost, a na skupu se trebalo raspravljati o srpsko-hrvatskim i srpsko-albanskim odnosima.
Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić nedolazak Hrvatske biskupske komisije pravda nedolaskom rimokatolika s Kosova.
Ni jedni od njih nisu bili uključeni u pripremu skupa, pa se može pretpostaviti da je to razlog nedolaska. Međutim Ancić kaže kako je hrvatska Komisija smatrala da to ipak nije primjereno s obzirom na spomenute teme, bez obzira što Hrvatska nije domaćin.
"Mi smo ove godine bili domaćini. Ali organizator godišnjeg skupa organizacije Iustitia et pax bila je njemačka komisija, predsjedavajuća posljednje tri godine. Ona je poziv u Zagreb uputila još prije više mjeseci, no odgovor hrvatske Komisije bio je na kraju negativan. Tendencija skupa inače se kreće u smjeru rada na terenu, da bi se izbjegle samo teorijske diskusije, pa je jedna od dviju grupa sudionika posjetila i Vukovar te razgovarala s tamošnjim Hrvatima i Srbima, što smatramo veoma bitnim. Na konferenciji je i zbog toga izraženo veliko žaljenje nakon vijesti o definitivnom nesudjelovanju hrvatske Komisije", kazao je dr. Galun.
Slobodna Dalmacija pak neslužbeno doznaje iz središta Rimokatoličke crkve u Srbiji da bi motiv za nedolazak na skup moglo biti i samo mjesto njegovog odvijanja – Beograd.
Napisano: četvrtak, 2.10.2008 u 9:18 Tema: Biskupska konferencija u Beogradu
Čudi me da ovu temu do sad još niko nije otvorio i započeo komentiranje, vjerovatno zato što ovo nikako ne ide u prilog hrvatskoj katoličkoj crkvi, odnosno njenom vrhu. Meni ovo izgleda kao obična ljubomora na relaciji Zagreb-Beograd, te potkrepljuje osnovu za teoriju da još uvijek hrvatska crkva s prijezirom gleda Beograd. Ovdje je očito neupotrebljiva propovijed o opraštanju kad je Beograd u pitanju. No svejedno, sasvim je jasno, da su Hrvati još jednom uspjeli ispolitizirat čak i ovu konferenciju i ne odazvat se, naravno, samo zato što se održava u Beogradu. Npr. papa nije napravio takve greške pa rekao da nema šta tražit u Turskoj ili bilo kojoj drugoj državi gdje katolici ne čine večinsko stanovništvo, ali kad je hrvatska crkva u pitanju...mislim da nema nigdje većih nacionalista i fašista u katoličkoj crkvi kao kod Hrvata. Samo još kad bi se neko htio pozabavit pa potražit da li se odazvala hrvatska katolička crkva iz Bosne i Hercegovine...da vidim kako se taj dio ponijeo.
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4187 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 2.10.2008 u 10:17 Tema: Biskupska konferencija u Beogradu
outspacer
piše: Čudi me da ovu temu do sad još niko nije otvorio i započeo komentiranje, vjerovatno zato što ovo nikako ne ide u prilog hrvatskoj katoličkoj crkvi, odnosno njenom vrhu. Meni ovo izgleda kao obična ljubomora na relaciji Zagreb-Beograd, te potkrepljuje osnovu za teoriju da još uvijek hrvatska crkva s prijezirom gleda Beograd. Ovdje je očito neupotrebljiva propovijed o opraštanju kad je Beograd u pitanju. No svejedno, sasvim je jasno, da su Hrvati još jednom uspjeli ispolitizirat čak i ovu konferenciju i ne odazvat se, naravno, samo zato što se održava u Beogradu. Npr. papa nije napravio takve greške pa rekao da nema šta tražit u Turskoj ili bilo kojoj drugoj državi gdje katolici ne čine večinsko stanovništvo, ali kad je hrvatska crkva u pitanju...mislim da nema nigdje većih nacionalista i fašista u katoličkoj crkvi kao kod Hrvata. Samo još kad bi se neko htio pozabavit pa potražit da li se odazvala hrvatska katolička crkva iz Bosne i Hercegovine...da vidim kako se taj dio ponijeo.
E još kad bi netko imao informacije iz prve ruke o čemu se stvarno radilo, a ne iz naših medija čija je vjerodostojnost vrlo upitna.
M 33 god., Zagreb Član od 15.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 119 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 2.10.2008 u 10:32 Tema: Biskupska konferencija u Beogradu
Ako bi ovo što si rekao u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj bilo točno, onda bi trebalo reći da je ona očito izgubila kompas. Organizator skupa je Rimokatolička crkva u Srbiji čiji su članovi pripadnici nesrpskih naroda, koje nikako ne može kriviti za hrvatsko-srpske sukobe, čije razrješavanje je tema skupa. U svojoj nevoljkosti, a po tebi i zasljepljenosti, da o tome raspravlja, otišla je tako daleko da puca u krivu metu.
M 33 god., Zagreb Član od 15.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 119 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 2.10.2008 u 10:47 Tema: Biskupska konferencija u Beogradu
TroIva
piše: Oni i nemaju sto da traze u Beogradu kao ni Sinod u Zagrebu.To je moje misljenje.
Kao sto veli Sara ipak treba sacekati neke podrobnije informacije.
Znači, riječ predstavnika Rimokatoličke crkve u Srbiji nije dovoljna?
M 7 god., Županja Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2442 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: četvrtak, 2.10.2008 u 11:10 Tema: Biskupska konferencija u Beogradu
Mislim da bi bilo korektno saslusati i nase hrvatske biskupe. Svejedno kom narodu pripadaju srpski katolici ipak bi se trebalo saslusati i vlastitu Crkvu jer ona u Srbiji je inozemna, kao i ova moja Austrijska.
Napisano: četvrtak, 2.10.2008 u 13:10 Tema: Biskupska konferencija u Beogradu
TroIva
piše: Mislim da bi bilo korektno saslusati i nase hrvatske biskupe. Svejedno kom narodu pripadaju srpski katolici ipak bi se trebalo saslusati i vlastitu Crkvu jer ona u Srbiji je inozemna, kao i ova moja Austrijska.
Naši po običaju neće ništa ni reći, ignorirat će pitanja na koja neće biti odgovora, a mnogi će se uvrijedit zato što uopće pitamo. U ovakvim situacijama se drže kao da mi nemamo pravo znati odgovor na ''zašto?'' i da smo dužni bez prigovora prihvaćat sve odluke. Eto još jedan razlog zašto ne želim imat ikakva posla s crkvom.
M 33 god., Van Hrvatske Član od 19.06.2008. Pošalji poruku
Poruka: 227 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 2.10.2008 u 14:12 Tema: Biskupska konferencija u Beogradu
outspacer
piše: Naši po običaju neće ništa ni reći, ignorirat će pitanja na koja neće biti odgovora, a mnogi će se uvrijedit zato što uopće pitamo. U ovakvim situacijama se drže kao da mi nemamo pravo znati odgovor na ''zašto?'' i da smo dužni bez prigovora prihvaćat sve odluke. Eto još jedan razlog zašto ne želim imat ikakva posla s crkvom.
Koji su to naši? I vaši? i otkud tebe s biskupima, i konferencijom?
Kad ne želiš imati posla s takvom crkvom, najbolje je nemoj ni spominjati ni razmišljati o njoj. Živi svoj život.
Ako ti se ne sviđa, poljubi i ostavi.
M 48 god., Van Hrvatske Član od 16.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1393 (stari forumaš)
Napisano: petak, 3.10.2008 u 15:34 Mijenjano: petak, 3.10.2008 u 15:53 (KARTUZIJANAC) Tema: Biskupska konferencija u Beogradu
Katolička Crkva je jedna ista bez obzira bila u Srbiji,Hrvatskoj ili u Kazahstanu!Stoga je besmisleno suprotstavljati stavove predstavnika te crkve u Hrvatskoj i Srbiji.Druga stvar su političke okolnosti,svježe ratne rane i ostale ovosvjetske barijere.Ovaj događaj u biti i nije crkveni problem nego podmetanja izvana.
Na istom simpoziju organizator je morao otkazati predavanje Latinke Perović nekadašnjeg sekretara Saveza komunista Srbije koja je zajedno s Markom Nikezićem optužena za politički liberalizam i smijenjena sa svih partijskih dužnosti početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.Ovo predavanje na temu pomirenja Srba i Hrvata otkazano je na ultimativni zahtjev Srpske pravoslavne crkve i umjesto nje govorio je vladika Porfirije.Njeno predavanje koje nije održano možete pročitati na www.e-novine.com.Inače o tom skandalu piše i današnja beogradska Politika.
Mislim da hrvatski biskupi opravdano nisu otišli na simpozij na kome bi neki ex cathedra i dalje ponavljali 700.000 žrtava u Jaenovcu.Eto to je ta ružna stvarnost koju Srbija još dugo neće nadvladati.
M 37 god., Šibenik Član od 20.07.2008. Pošalji poruku
Poruka: 512 (iskusni forumaš)
Napisano: utorak, 7.10.2008 u 20:17 Tema: Biskupska konferencija u Beogradu
mitropolit germogen
piše: pa mogli su nekog poslat.... imamo hvalabogu 30 biskupa.
vladika križevački je ovaj tjedan, a i prošli bio u ruskom krsturu u bačkoj.... mogao je otić