Ž 37 god., Osijek Član od 21.09.2008. Pošalji poruku
Poruka: 817 (iskusni forumaš)
Napisano: petak, 10.10.2008 u 9:37 Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
LONDON - Oxfordovi znanstvenici tvrde da su otkrili kako vjera u Boga može olakšati bol. U bizarnom eksperimentu, znanstvenici su "mučili" 12 katolika i 12 ateista elektrošokovima dok su promatrali sliku Djevice Marije te Da Vincijevu "Damu s lasicom". Istraživanje je pokazalo kako su katolici blokirali većinu boli.
Volonterima su 30 minuta dobivali 20 elektrošokova u 4 razdoblja, a pri svakom elektrošoku volonter je morao rangirati jačinu boli od 1 do 100.
Katolici su naveli da im je slika Djevice Marije dala sigurnost, smirila ih i što je još značajnije, smanjila im bol za 12% u odnosu na Da Vincijevu sliku.
Skeniranjem mozga ispitanika znanstvenici su otkrili kako su vjernici sposobni aktivirati dio mozga koji se povezuje s percepcijom i iskustvom boli.
Takve aktivnosti nije bilo kod ateista koji su imali istu razinu boli tijekom cijelog eksperimenta.
M 40 god., Zagreb Član od 23.09.2008. Pošalji poruku
Poruka: 36 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 10.10.2008 u 12:20 Mijenjano: petak, 10.10.2008 u 12:21 (blade777) Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
barbaraa
piše: LONDON - Oxfordovi znanstvenici tvrde da su otkrili kako vjera u Boga može olakšati bol. U bizarnom eksperimentu, znanstvenici su "mučili" 12 katolika i 12 ateista elektrošokovima dok su promatrali sliku Djevice Marije te Da Vincijevu "Damu s lasicom". Istraživanje je pokazalo kako su katolici blokirali većinu boli.
Volonterima su 30 minuta dobivali 20 elektrošokova u 4 razdoblja, a pri svakom elektrošoku volonter je morao rangirati jačinu boli od 1 do 100.
Katolici su naveli da im je slika Djevice Marije dala sigurnost, smirila ih i što je još značajnije, smanjila im bol za 12% u odnosu na Da Vincijevu sliku.
Skeniranjem mozga ispitanika znanstvenici su otkrili kako su vjernici sposobni aktivirati dio mozga koji se povezuje s percepcijom i iskustvom boli.
Takve aktivnosti nije bilo kod ateista koji su imali istu razinu boli tijekom cijelog eksperimenta.
Ne trebaju vam kvazi-eksperimenti da bi uistinu shvatili tajnu vjere. Polaskom od sebe samih možete doprjeti do istine o snazi čvrste vjere. Kada vaša vjera bude dosegla tu veličinu koja je srazmjerna veličini koja pokreće fuziju sile dobra, tada ste uistinu sposobni neutralizirati svaku bol, jer ćete u svakom osjetu prihvačati Gospodina, a u svakom trenutku, pa bio taj trenutak za vas pozitivnog podražaja ili pak, onog negativnog, veličat ćete i hvalit Oca nebeskog, Kazati ćete; uzdam se u Tebe dragi moj Oče nebeski, neka bude po Tvojoj volji. To je formula primjenom koje imate mogućnost trpljenja svake, pa i najveće boli, takva bol će za vas biti pokora uvjek i svagda prihvatljiva ako je od Boga.
Budite sretni i uživajte u životu, jer vi to zaslužujete!
M 18 god., Van Hrvatske Član od 27.03.2008. Pošalji poruku
Poruka: 1479 (stari forumaš)
Napisano: petak, 10.10.2008 u 15:51 Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
Da istina, svaki puta kad se spremam pretrpjeti nekakav bol -kod zubara, lječnika i slično, ali i emotivni u sebi govorim "O Isuse to je tebi za ljubav, za obraćenje grješnika i kao naknada za uvrede koje se nanose Bezgrješnom Srcu Marijinu" a pred oči si u mislima predstavim Raspetog i da! brže prođe, lakše prođe, dobije smisao, ne samo izvanjsku izgovarajući te riječi već i nutarnju osjećajući da sve to ima svoj smisao i cilj . .
Često se sjetim i primjera trpljenja moje velike zaštitnice, zagovornice kod Svevišnjeg, Male Terezije i njenog trpljenja u bolesti i duhovnoj suhoći . .
Ž 34 god., Vinkovci Član od 11.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 624 (iskusni forumaš)
Napisano: petak, 10.10.2008 u 17:30 Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
I ja imam iskustvo da se s vjerom može više toga podnijeti. Godinama imam problema sa zdravljem, ali uz pomoć vjere i pouzdanja u Boga lakše to podnosim.
I još nešto. Uz vjeru u Boga, potrebno je imati i ljude koji su tu za nas, imati neki cilj. Nedavno sam doživjela da sam, počevši dan svetom Misom i prikazavši je za put toga dana i da mogu izdržati napor koji je taj put uz sebe nosio, proživjela jedan prekrasan dan. Osoba s kojom sam taj dan podijelila je napravila to isto, i vjerujem da nam je to što smo tako postavili stvari, donijelo kasnije blagoslov...Nije bilo umora, nije bilo nikakve boli (a inače u takvim situacijama bude), samo radost...
M 22 god., Zagreb Član od 16.05.2008. Pošalji poruku
Poruka: 408 (forumaš u usponu)
Napisano: subota, 11.10.2008 u 9:11 Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
Ova tema me podsjeća na ona istraživanja kako su vjernici streniji od ateista te kako onaj koji štuje sv. Antu ima više šanse u ljubavi od onoga koji štuje sv. Franju.
Ž 34 god., Vinkovci Član od 11.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 624 (iskusni forumaš)
Napisano: subota, 11.10.2008 u 12:22 Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
čovjek sa strane
piše: Ova tema me podsjeća na ona istraživanja kako su vjernici streniji od ateista te kako onaj koji štuje sv. Antu ima više šanse u ljubavi od onoga koji štuje sv. Franju.
Nitko ti ne oduzima pravo da misliš o tome što želiš, ali isto tako ni ti nemaš pravo drugima reći da nisu u pravu ako vjeruju da su zbog vjere u Bog jači i da zbog vjere mogu više podnijeti.
Napisano: subota, 11.10.2008 u 13:34 Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
čovjek sa strane
piše: Ova tema me podsjeća na ona istraživanja kako su vjernici streniji od ateista te kako onaj koji štuje sv. Antu ima više šanse u ljubavi od onoga koji štuje sv. Franju.
ma nije to baš tako..
recimo ovak : Bog voli sve i pomaže svima, ali ako si vjernik i svjestan si toga ti se potrudiš da i od sebe dadeš nešto, jednu molitvu, malo vjere, svog nastojanja i volje i stvar krene još jače pozitivnom pravcu!
to eto čak i znanost danas slobodno potvrđuje. Pa ne znam zašto negirati i one koji pri tome daju jasne argumente i dokaze činjenicama koje su nepobitne.
M 8 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 187 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 1:35 Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
Ja kad moram stajat u tramvaju ja si mislim, to je tebi za ljubav isuse, samo da si znas. Ili kad lift nece doc pa moram po stepenicama, ja si mislim ovo je moja zrtva za malog isusa, to je najmanje sto mogu uciniti za njega.
M 27 god., Split Član od 31.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 129 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 7:29 Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
Zašto mislite da su Bogu i Isusu potrebne vaše patnje, trpljenje i sl.? Što oni imaju od toga?
Ako je Bog Sve u Svemu, ništa mu nije potrebno da bi bio potpuniji pa ni vaše patnje, kao ni Isusu koji je na Zemlju došao sa ogromnom svjesnosti i znanjem.
Ljudi nepotrebno sebi otežavaju život, tj. žele glumiti patnike da bi tako bili "bliže Bogu". Mislim da je čovjek proširio svoju svijest kad spozna da mu život ne treba biti težak i da ga može živjeti u radosti.
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 8:30 Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
moonlight
piše: Zašto mislite da su Bogu i Isusu potrebne vaše patnje, trpljenje i sl.? Što oni imaju od toga?
Ako je Bog Sve u Svemu, ništa mu nije potrebno da bi bio potpuniji pa ni vaše patnje, kao ni Isusu koji je na Zemlju došao sa ogromnom svjesnosti i znanjem.
Ljudi nepotrebno sebi otežavaju život, tj. žele glumiti patnike da bi tako bili "bliže Bogu". Mislim da je čovjek proširio svoju svijest kad spozna da mu život ne treba biti težak i da ga može živjeti u radosti.
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4194 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 9:32 Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
moonlight
piše: Zašto mislite da su Bogu i Isusu potrebne vaše patnje, trpljenje i sl.? Što oni imaju od toga?
Bogu nisu potrebne moje patnje nit ih želi, no patnja i te kako odgaja. A kad se s ljubavlju prihvati životna patnja i otvori se Bogu, onda je Bog onaj koji i te kako pomaže nositi. Patnja je posljedica zla, a zlo nikada nećemo posve shvatiti.
PS da li se tvoja zadnja rečenica odnosi na sve ljude pa i one koji trpe teške bolesti ili umiru od gladi?
M 27 god., Split Član od 31.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 129 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 9:54 Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
sara
piše: Bogu nisu potrebne moje patnje nit ih želi, no patnja i te kako odgaja. A kad se s ljubavlju prihvati životna patnja i otvori se Bogu, onda je Bog onaj koji i te kako pomaže nositi. Patnja je posljedica zla, a zlo nikada nećemo posve shvatiti.
PS da li se tvoja zadnja rečenica odnosi na sve ljude pa i one koji trpe teške bolesti ili umiru od gladi?
Zadnja rečenica se ne odnosi na sve ljude, naravno.
Čovjek je krojač svog života i ne mora patiti ni trpiti ako to ne želi, no treba vjerovati da ima sposobnost da mijenja svoj život kako želi. Nažalost jako malo ljudi je svjesno toga. Naravno to ne znači da treba izbjagavati svaku zapreku, baš suprotno. Svaki problem koji mu dođe može riješiti na što lakši način, tj. može pokušati.
M 33 god., Van Hrvatske Član od 19.06.2008. Pošalji poruku
Poruka: 227 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 13.10.2008 u 10:19 Tema: Vjera umanuje fizičku bol?
moonlight
Totalno krivovjerje je da su Bogu potrebne naše patnje ili molitve, "Ti po našim molitvama ne postaješ veći..." kaže jedna molitva Crkve.
Svaki kršćanin bi trebao vjerovati da je Isus jednom žrtvovan za naše spasenje i da je svaka žrtva naša u tom pravcu besmislena i na kraju krajeva: grijeh. (tu mi padaju na pamet razapinjanja "vjernika" na Filipinima)
Druga stvar su patnje koje čovjek susreće u svakodnevnom životu. Tu ubrajam bolest, glad, neimaštinu. Sigurno da ih je lakše podnijeti i riješiti uz pomoć Boga. A pošto Bog sve okreće na dobro, onima koji se uzdaju u njega onda "Patnja mi postade dobitkom" . A taj dobitak je jedino spoznaja Boga. Po mom skromnom mišljenju.