| Vi ste na: Naslovnica foruma • Katolička crkva • Izopćenje (ekskomunikacija) |
 |
|
Katolička crkva
 Rasprave i fenomeni vezani uz djelovanje Katoličke crkve
Moderatori: zaboljesutra TroIva goran33
Tema: 920
Poruka: 45909 |
Najnovija tema: Filozofija
Aktualna tema: Crkve i sakralna arhitektura
Zadnja poruka: humble, četvrtak 29.7.2010. u 23:19 |
 |
Naslov teme:
Izopćenje (ekskomunikacija)
Autor teme: emmma • Broj odgovora: 60 • Broj pregleda: 2353 |
 |
|
 |
Otvori novu temu Odgovori na temu Prati ovu temu |
 |
|
 |
|
M 26 god., Van Hrvatske Član od 30.01.2010. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 169 (forumaš u usponu) |
|
 |
 |
 |
Napisano: ponedjeljak, 8.2.2010 u 21:13 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
 |
Apologet
piše: Posljedice su da ekskomunicirani više nije dio Jedne Svete Katolički i Apostolske Crkve, odnosno gubi jedinstvo s Kristovim mističnim tijelom. On je odcijepljena mladica...
Ali ako ćemo tako postoji i duhovna ekskomunikacija, osim one fizičke. Jer svaki grijeh opterećuje odnos pojedinca, Boga i Crkve, pa svaki naš grijeh je grijeh protiv jedinstva- komunikacije i put u ekskomunikaciju. Stoga i svako dobro djelo, molitva i ljubav su putovi u jedinstvo- komunikaciju. Lijek protiv takvog izopćenja je pokora i sakrament svete ispovijedi. |
djelomicno se slazem s ovim mislim da ekskomunikacija nije riješenje, nego komunikacija
koliko je samo to kostalo katolicku crkvu |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 32 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
Poruka: 10106 (elita foruma) Status: moderator |
|
 |
 |
 |
Napisano: ponedjeljak, 8.2.2010 u 21:25 Mijenjano: ponedjeljak, 8.2.2010 u 21:25 (Templar), ponedjeljak, 8.2.2010 u 21:25 (Templar), ponedjeljak, 8.2.2010 u 21:26 (Templar) Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
Zasto više nema onih svečanih izricanja ekskomunikacija, bacanja anatema i inderikta i drugih prekrasnih katoličkih igrokaza i poboznih zabava? 
KC je nakon II vatikanskog koncila postala užasno dosadna i nezanimljiva |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 44 god., Van Hrvatske Član od 12.10.2009. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 260 (forumaš u petoj brzini) |
|
 |
 |
 |
Napisano: ponedjeljak, 8.2.2010 u 22:18 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
 |
Apologet
piše: Posljedice su da ekskomunicirani više nije dio Jedne Svete Katolički i Apostolske Crkve, odnosno gubi jedinstvo s Kristovim mističnim tijelom. On je odcijepljena mladica...
Ali ako ćemo tako postoji i duhovna ekskomunikacija, osim one fizičke. Jer svaki grijeh opterećuje odnos pojedinca, Boga i Crkve, pa svaki naš grijeh je grijeh protiv jedinstva- komunikacije i put u ekskomunikaciju. Stoga i svako dobro djelo, molitva i ljubav su putovi u jedinstvo- komunikaciju. Lijek protiv takvog izopćenja je pokora i sakrament svete ispovijedi. |
Lijepo i ispravno rečeno. Grijeh je taj koji udaljuje od Krista i isključuje (ekskomunicira). Zapravo, sva ova kaznena djela su i grijesi! Neki su tajni, neki javni i pridržani Ordinariju ili Svetoj stolici. Zato nije dovoljno da pokajnik dobije samo sudski otpust kazne već i sakramentalni u svetoj ispovijedi. Tako kazna ekskomunikacije za abortus lišava se u sakramentu ispovijedi bez sudskog postupka, ispovjednik koji ima dozvolu za odriješenje od grijeha abortusa udjeljuje penitentu odmah odriješenje, bez sudskog postupka. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 34 god., Van Hrvatske Član od 17.04.2009. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 392 (forumaš u petoj brzini) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 9.2.2010 u 0:27 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
 |
markxy
piše: pa ovaj fratar iz hercegovine sto je bio u medjugorju |
koji fratar!? sta je napravio!? ja neupućena....  |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 35 god., Van Hrvatske Član od 19.06.2008. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 10391 (elita foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 9.2.2010 u 8:33 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
 |
emmma
piše: koji fratar!? sta je napravio!? ja neupućena....  |
Vjerojatno misli na ex fra Tomislava Vlašića 'duhovnog voditelja Međugorskih vidioca'...i možebitnog im šaptača i krojača 'poruka'.... |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 32 god., Zagreb Član od 19.02.2007. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 9567 (zvijezda foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 9.2.2010 u 8:53 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
Samo nadopuna, fra Vlasic je jos 1992. presao u jednu talijansku provinciju franjevackog reda u Abruzzo i od tada nema nista s hercegovackom provincijom niti njoj odgovara za svoja djela i poslove, vec samo tamosnjem provincijalatu. Skidanje svecenickih ovlasti je uslijedilo 2008. godine i, kako rece zupnik Medjugorja fra Petar Vlasic (koji nije u srodstvu sa doticnim) "on nema nista vise s nasom provincijom".... |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 24 god., Zagreb Član od 16.05.2008. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
Poruka: 671 (iskusni forumaš) Status: niži moderator |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 9.2.2010 u 12:24 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
 |
markxy
piše: djelomicno se slazem s ovim mislim da ekskomunikacija nije riješenje, nego komunikacija
koliko je samo to kostalo katolicku crkvu |
Trebaš malo razmisliti.
Da bi bio član općenito neke organzacije, potrebno je, jelda, da djeliš stavove te organizacije i poštuješ hijerarhiju koju svojim članstvom de facto i podupireš.
Katolici koji su zapali u krivovjeej, otpad i(li) raskol (a to ne može biti slučajno) samim ustrajanjem u svom naumu NE ŽELE biti dionici Crkve. Ekskomunikacija je onda samo, što bi mi rekli, šlag na vrhu veelike torte. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 9.2.2010 u 14:16 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
 |
čovjek sa strane
piše: Trebaš malo razmisliti.
Da bi bio član općenito neke organzacije, potrebno je, jelda, da djeliš stavove te organizacije i poštuješ hijerarhiju koju svojim članstvom de facto i podupireš.
Katolici koji su zapali u krivovjeej, otpad i(li) raskol (a to ne može biti slučajno) samim ustrajanjem u svom naumu NE ŽELE biti dionici Crkve. Ekskomunikacija je onda samo, što bi mi rekli, šlag na vrhu veelike torte. |
ok, to bi bilo sve u redu da se poslije ne kaju za takve odluke
evo npr. rasprave izmedju rima i bizanta su dosegnule vrhunac u 11. st. nakon cega je dosao slag na vrhu torte kako ti kazes i oni su ekskomunicirani, proglaseni raskolnicima, skizmaticima... e da bi se poslije islo mirit s tim istim raskolnicima, šizmaticima, koji su do jucer predstavljali najvecu opasnost,
dalje jeli martin luther heretik i raskolnik.....
dalje galileo gallilei
dalje poznat hercegovački slučaj, jeli sed tu ista rijesilo ekskomunikacijom... |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 19 god., Zagreb Član od 28.04.2009. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 210 (forumaš u usponu) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 9.2.2010 u 15:35 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
 |
markxy
piše: ok, to bi bilo sve u redu da se poslije ne kaju za takve odluke
evo npr. rasprave izmedju rima i bizanta su dosegnule vrhunac u 11. st. nakon cega je dosao slag na vrhu torte kako ti kazes i oni su ekskomunicirani, proglaseni raskolnicima, skizmaticima... e da bi se poslije islo mirit s tim istim raskolnicima, šizmaticima, koji su do jucer predstavljali najvecu opasnost,
dalje jeli martin luther heretik i raskolnik.....
dalje galileo gallilei
dalje poznat hercegovački slučaj, jeli sed tu ista rijesilo ekskomunikacijom... |
Galileo Galilei nikad nije bio osuđen za herezu i nakada nije izopćen iz Katoličke crkve, to znam pouzdano, samo što mnogi pogrešno tumače taj povijesni događaj. On je bio katolik i to vrlo odan Crkvi do kraja života...
Što se tiče raskolničkih crkava, U Katekizmu Katoličke crkve stoji da članovi tih zajednica se imaju smatrati kršćanima i braćom te da nisu odgovorni za grijehe kojima su njihovi prethodnici, a nekada i članovi katoličke strane uzrokovali raskol te nam je dužnost težiti punom jedinstvu. Posebno se to odnosi na pravoslavnu braću i sestre. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 37 god., Split Član od 28.03.2009. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 198 (forumaš u usponu) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 9.2.2010 u 15:59 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
 |
Apologet
piše: Galileo Galilei nikad nije bio osuđen za herezu i nakada nije izopćen iz Katoličke crkve, to znam pouzdano, samo što mnogi pogrešno tumače taj povijesni događaj. On je bio katolik i to vrlo odan Crkvi do kraja života...
|
Sva sreća da mu je Papa bio dobar frend pa je kažnjen samo kućnim pritvorom do smrti..... |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 9.2.2010 u 16:12 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
 |
Apologet
piše: Galileo Galilei nikad nije bio osuđen za herezu i nakada nije izopćen iz Katoličke crkve, to znam pouzdano, samo što mnogi pogrešno tumače taj povijesni događaj. On je bio katolik i to vrlo odan Crkvi do kraja života...
Što se tiče raskolničkih crkava, U Katekizmu Katoličke crkve stoji da članovi tih zajednica se imaju smatrati kršćanima i braćom te da nisu odgovorni za grijehe kojima su njihovi prethodnici, a nekada i članovi katoličke strane uzrokovali raskol te nam je dužnost težiti punom jedinstvu. Posebno se to odnosi na pravoslavnu braću i sestre. |
svedjedno galilea u kresnuli na lomaci, zar nije to jos gore
dalje: pises sto se tice raskolnickih crkava, ja sam mislio da se taj rjecnik ne rabi vise
"U Katekizmu Katoličke crkve stoji da članovi tih zajednica se imaju smatrati kršćanima i braćom te da nisu odgovorni za grijehe kojima su njihovi prethodnici, a nekada i članovi katoličke strane uzrokovali raskol te nam je dužnost težiti punom jedinstvu. " - ova recenica mi se cini zanimljivom, pokusat cu je analizirati:
1. nisu odgovorni sto su cinili njihova braca,
a) sto su cinila njihova braća
b) jesu li sva braca cinila grijehe (a sto se moze iscitati iz tvoje recenice)
c) ako su njihova braca cinila grijehe, cine li ih oni i danas
2. a nekada i katolicke strane....
a) sto je cinila katolicka strana prema njima
b) zasto je katolicka strana samo NEKADA cinila
c) cinili to i danas (samo nekada)
ako se misli nastaviti dijalog bilo bi lijepo priznati svoje grijehe i traziti pokoru za njih
i zasto se toliko truditi te braniti pojedince iz svete matere crkve
hvala |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 54 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 7558 (zvijezda foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 9.2.2010 u 16:19 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
 |
markxy
piše: svedjedno galilea u kresnuli na lomaci, zar nije to jos gore
dalje: pises sto se tice raskolnickih crkava, ja sam mislio da se taj rjecnik ne rabi vise
"U Katekizmu Katoličke crkve stoji da članovi tih zajednica se imaju smatrati kršćanima i braćom te da nisu odgovorni za grijehe kojima su njihovi prethodnici, a nekada i članovi katoličke strane uzrokovali raskol te nam je dužnost težiti punom jedinstvu. " - ova recenica mi se cini zanimljivom, pokusat cu je analizirati:
1. nisu odgovorni sto su cinili njihova braca,
a) sto su cinila njihova braća
b) jesu li sva braca cinila grijehe (a sto se moze iscitati iz tvoje recenice)
c) ako su njihova braca cinila grijehe, cine li ih oni i danas
2. a nekada i katolicke strane....
a) sto je cinila katolicka strana prema njima
b) zasto je katolicka strana samo NEKADA cinila
c) cinili to i danas (samo nekada)
ako se misli nastaviti dijalog bilo bi lijepo priznati svoje grijehe i traziti pokoru za njih
i zasto se toliko truditi te braniti pojedince iz svete matere crkve
hvala |
Galilei nije spaljen. A ovo dalje je čisto filozofiranje.
Za grijehe članova Crkve javno kajanje je izrazio Ivan Pavao II i s time dosta. U Crkvi je uvijek bilo i bit će i svetaca i grešnika. No, uvijek joj se nabija na nos zablude, propusti, učinjena zla, ali se uz to ne biste sjetili napisati i svo dobro kojega su učinili i čine članovi Crkve. To se kao zove istinoljubivost. Svašta! |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 38 god., Zadar Član od 23.11.2008. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 1036 (građanin foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 9.2.2010 u 17:03 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
Ne da mi se više pisati jedno te isto, ali uvijek ima onih koji pišu jedno te isto pa me tako povuku za jezik, ili prste, pa pišem jedno te isto.
Svaki čovjek snosi krivnju za svoja slobodno odlučena djela, misli, riječi, propuste.
Grijeh svakog čovjeka ima posljedicu za njegov osobni život, duševni, duhovni i tjelesni.
Grijeh svakog čovjeka ima posljedice koje pogađaju drugog čovjeka, Crkvu i cijelo čovječanstvo u njegovoj duhovnoj, duševnoj ili tjelesnoj dimenziji.
Grijeh svakog čovjeka može biti sablazan za drugog čovjeka, tj. može zbog učestalog ponavljanja postati način života društva.
Za sve te grijehe smo dužni ispitivati vlastitu savjest. Za sve osobne grijehe smo se dužni kajati i ispovijediti ih.
Ne za grijeh nekog čovjeka iz srednjeg vijeka ili iz 19. stoljeća ili iz 2. stoljeća.
Nek mi se javi onaj koji nije u sebi drugoga osudio zbog toga što je - drugačije mislio ili nije mogao razumjeti ono što je dotični imao milost spoznati i shvatiti, ili nije poželio nekoga udaljiti od sebe ili drugoga, jer mu je smetao ili jer ga je provocirao, stao mu na žulj i sl. Mea culpa.
To su isti ti grijesi koje su činili ljudi onoga vremena, donosili osobne odluke u skladu sa svojom izgrađenom ili neizgrađenom savješću, što nije opravdanje, ali je činjenica, u skladu sa svojim sposobnostima, intelektualnim, emocionalnom zrelošću, slobodom i sviješću. A kad biste usporedili koliko su oni bili svjesni, koliko su razumjeli i koliko su imali mogućnosti upoznati istinu Evanđelja - pa bili oni laici ili svećenici - je li moguće da smatramo da imamo iste mogućnosti i uvjete kao ljudi prošlih stoljeća. Jadno je ako smatramo da smo u istim uvjetima. Onda smo nezahvalnici, oholice, sebeljupci, onda smo u svakom slučaju nazadniji od najzadnjeg čovjeka i navećeg grješnika srednjega vijeka. Kom je više dano (a nama je dano), od njega se više i traži.
Tko sam ja da sudim srednjevjekovnog čovjeka koji nije mogao razumjeti ono što ja razumijem a nije se držao Božje riječi, kad i ja ovovjeki čovjek ne držim se toga istoga Evanđelja, a imam nadaleko više mogućnosti izgraditi svoju savjest u skladu s Božjom riječi i ukloniti neznanje... itd, itd. 
Tko misli da stoji neka pazi da ne padne.
|
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 29 god., Zagreb Član od 20.12.2009. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 220 (forumaš u usponu) |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 9.2.2010 u 17:05 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
ekskomunikacija je institucionalna formalnost, neciju religioznost i duhovnost nitko nemoze izopciti |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: utorak, 9.2.2010 u 17:30 Tema: Izopćenje (ekskomunikacija)
 |
stovacore
piše: ekskomunikacija je institucionalna formalnost, neciju religioznost i duhovnost nitko nemoze izopciti |
aleluja
 |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
Otvori novu temu Odgovori na temu Prati ovu temu |
 |
|
 |
| PRETRAŽIVAČ FORUMA |
 |
|
 |
|
 |
Prolog
vedran82, petak 30.7.2010 u 7:09
 Online molitva krunice
NovaJa, petak 30.7.2010 u 7:06
 Papa pozvao tzv. međugorske vidioce u Rim
zoranos2, petak 30.7.2010 u 1:19
 Web caffe
Lady, petak 30.7.2010 u 1:02
 Ilindan je
hrabren, petak 30.7.2010 u 0:19
 Smijeh
Balthasar, petak 30.7.2010 u 0:14
 Dupli profili: Stalna objava klonova
Hrvoje, četvrtak 29.7.2010 u 23:39
 Hit Dana
Robert051, četvrtak 29.7.2010 u 23:20
 Crkve i sakralna arhitektura
humble, četvrtak 29.7.2010 u 23:19
 I nakon tridesete bez braka?
Nuclear, četvrtak 29.7.2010 u 23:12 |
|
Je li Isus Bog?
bogteljubi, četvrtak 29.7.2010 u 22:30
 Sveta Marta Betanijska
monahjole, četvrtak 29.7.2010 u 21:18
 Novi podforum o religijama
Ice130, četvrtak 29.7.2010 u 19:52
 Započnimo dan lijepim mislima
anđel10, četvrtak 29.7.2010 u 19:24
 Etno-kutak
miro86, četvrtak 29.7.2010 u 18:14
 Sveti Olaf norveški
Templar, četvrtak 29.7.2010 u 16:42
 Oporezivanje banaka
Mario 29, četvrtak 29.7.2010 u 16:14
 Je li tetoviranje grijeh?
stovacore, četvrtak 29.7.2010 u 15:37
 Feminizam
lilit, četvrtak 29.7.2010 u 14:56
 Kako danas moliti?
VojnikMajkeTerezije, četvrtak 29.7.2010 u 14:37 |
Neokatekumenski put?
Nuclear, subota 26.6.2010 u 9:32
 Vaše mišljenje o homoseksualcima
Balthasar, srijeda 2.6.2010 u 20:34
 Thompson i Crkva
Lady, ponedjeljak 21.6.2010 u 15:38
 Hit Dana
Robert051, četvrtak 29.7.2010 u 23:20
 Online molitva krunice
NovaJa, petak 30.7.2010 u 7:06
 Smijeh
Balthasar, petak 30.7.2010 u 0:14
 Web caffe
Lady, petak 30.7.2010 u 1:02
 Potpomognuta oplodnja
gabrijelromic, petak 23.7.2010 u 7:49
 I nakon tridesete bez braka?
Nuclear, četvrtak 29.7.2010 u 23:12
 Predbračni zajednički život
Lady, nedjelja 2.5.2010 u 18:35 |
|
Crkve i sakralna arhitektura
humble, četvrtak 29.7.2010 u 23:19
 Ante Tomić o Thompsonu
Lady, nedjelja 20.12.2009 u 9:10
 Bandić ili Josipović?
Lady, subota 9.1.2010 u 0:09
 Papa pozvao tzv. međugorske vidioce u Rim
zoranos2, petak 30.7.2010 u 1:19
 Ateisti
zefir, četvrtak 7.1.2010 u 9:57
 Hvala vam prijatelji moji
ema007, nedjelja 25.4.2010 u 23:17
 Kako zamišljam druge forumaše?
ShadowOfSoul, srijeda 14.4.2010 u 13:15
 Celibat
Sestra, utorak 22.6.2010 u 22:06
 Tučnjava i striptiz nakon duhovne obnove
jesa_zg, utorak 18.8.2009 u 8:51
 Opet pedofilija
xp2px, nedjelja 18.7.2010 u 7:43 |
|
 |
| Vi ste na: Naslovnica foruma • Katolička crkva • Izopćenje (ekskomunikacija) |
|
| IZ WEB SHOPA |
 |
|
| NAJČITANIJE NA PORTALU |
 |
Uhititi svećenika u Varšavskoj Riječ urednika, 16.7.2010
 Umjesto Misala u crkve stiže iPad Pod povećalom, 18.7.2010
 Papi ređenje žena i pedofilija isti grijeh Zoom, 17.7.2010
 Problem: Marta vs. Marija Dan Gospodnji, 18.7.2010
 Chavez: Papa nije Kristov poslanik Zoom, 19.7.2010
 Gospodine, nauči nas moliti Dan Gospodnji, 24.7.2010