Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Katolička crkva  •  Papino pismo irskim katolicima
Katolička crkva

Rasprave i fenomeni vezani uz djelovanje Katoličke crkve
Moderatori: zaboljesutra TroIva goran33
Tema: 920
Poruka: 45909
Najnovija tema: Filozofija
Aktualna tema: Crkve i sakralna arhitektura
Zadnja poruka: humble, četvrtak 29.7.2010. u 23:19
Naslov teme:
Papino pismo irskim katolicima
Autor teme: Beren  •  Broj odgovora: 76  •  Broj pregleda: 1537
1 2 3 4 5 6
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
Beren
M 28 god.,
Zagreb
Član od 27.06.2009.
Pošalji poruku
Poruka: 387 (forumaš u petoj brzini)
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 18:13
Tema: Papino pismo irskim katolicima

nobby piše:
Kako onda tumačiš njegovo skrivanje pedofila kapelana 'H' u minhenskoj nadbiskupiji od pravde?

A ti si 100% siguran da je to istina?

Eto, o ovome ja pričam. Negdje se pojavi neko polu-sumnjivo novinarsko naklapanje.. i odmah ga svi prihvate zdravo-za-gotovo, bez imalo kritičnog uma. Vijest je skandalozna, zanimljiva, senzacionalna - koga briga je li istinita?

Je ne znam je li ta vijest istina. Mislim da nije, ali možemo na trenutak pretpostaviti da jest. Što to dokazuje? Dokazuje da je nadbiskup Ratzinger pogriješio.

Zar je nerealno očekivati da netko tko je preko 60 godina proveo aktivno služeći Crkvi nikada nije napravio pogrešku? Jesam li ja ikada rekao da je J. Ratzinger bezgrešan? Pa to bi bila hereza najgore vrste. Naravno da je i on grešan i naravno da je i on ponekad napravio neku pogrešku.

Ali tko nije? Pa i najveći sveci su radili greške. Pogledaj samo Papinog prethodnika, Šimuna Petra. Zanijekao je Isusa, odbio krstiti pogane, odbio jesti nečisto meso iako mu je Gospodin naredio da jede, odbio sjesti za stol sa neobrezanima, propustio ukoriti apostole za elitističko ponašanje... koliko pogrešaka! Naravno, sve su one s vremenom ispravljene... I što to dokazuje? Ništa više osim toga da je Šimun Petar grešan, kao i svaki čovjek. Međutim, treba pogledati ukupnu sliku i ukupni doprinos Petra Kristovoj Crkvi koji je pregolem.

Isto tako treba gledati i sadašnjeg Svetog Oca. Treba pogledati ukupni kontekst njegova djelovanja i doprinosa koji je dao Crkvi. A taj je zaista golem.

Ponavljam, ja osobno mislim da je ta vijest izmišljotina, senzacionalizam i žutilo novinara koji nemaju pametnijeg posla. Ali i da nije, to ne bi promijenilo moje mišljenje o njemu.
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
Beren
M 28 god.,
Zagreb
Član od 27.06.2009.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 18:16

mlado piše:
Meni se nimalo ne sviđa ovaj "nabrijan" način na koji si pisao o njemu. Pisati o bilo kome na taj način je, za mene, izuzetno nezrelo. Nema to veze sa time da li si ti o njemu pročitao 5 milijuna knjiga i pažljivo proučio svaku njegovu riječ.

Što se tiče mene, varaš se ako misliš da se hranim žutilom tipa JL, VL ili Index. Meni su referentne enciklopedije i preferiram enciklopedijski pristup i pristup znanstvenih članaka. A ovo kako ti pišeš jest osnovnoškolski pristup.

Zašto je nezrelo iznijeti zaključak do kojeg sam došao? Zašto bi bilo nezrelo osjećati ljubav prema čovjeku kojeg sam upoznao kroz njegov rad i djelovanje?

Da, ja zaista volim Svetoga Oca iako ga nikada nisam osobno upoznao. Zar je to nezrelo? Zar je ljubav nešto što je djetinjasto, budalasto.. nešto samo za zatupljene? Zar samo osnovnoškolac može voljeti?

A obuhvaća li tvoj enciklopedijski pristup dosezanje informacija sa izvora? Pratiš li govore pape Benedikta? Čitaš li njegova pisma i enciklike? Ili se zadovoljavaš sa informacijama iz druge ruke, ma koliko one bile "znanstvene"?
Idi na vrh

mlado
M 31 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 1677 (građanin foruma)
Status: niži moderator
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 18:20

Beren piše:
A obuhvaća li tvoj enciklopedijski pristup dosezanje informacija sa izvora? Pratiš li govore pape Benedikta? Čitaš li njegova pisma i enciklike? Ili se zadovoljavaš sa informacijama iz druge ruke, ma koliko one bile "znanstvene"?

I opet se ti loviš za Benedikta kao što se djeca dohvaćaju svojeg omiljenog plišanog medvjedića.

Čovječe, o kakvim ti informacijama iz druge ruke pričaš? Ako su tebi enciklopedije "informacije iz druge ruke" onda se uistinu njima i hranim.
Idi na vrh

Beren
M 28 god.,
Zagreb
Član od 27.06.2009.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 18:29

mlado piše:
Čovječe, o kakvim ti informacijama iz druge ruke pričaš? Ako su tebi enciklopedije "informacije iz druge ruke" onda se uistinu njima i hranim.

Hoćeš li pročitati cijelu encikliku koju je papa objavio ili enciklopedijski osvrt na tu encikliku?

Ovo prvo je izvor, ono drugo je informacija iz druge ruke. Prava kritička misao uvijek će posegnuti za izvorom i nastojati oformiti svoj stav po nekom pitanju. A ne preuzeti tuđu interpretaciju (u ovom slučaju leksika koji sastavlja enciklopediju).
Idi na vrh

mlado
M 31 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 18:36

Beren piše:
Hoćeš li pročitati cijelu encikliku koju je papa objavio ili enciklopedijski osvrt na tu encikliku?

Ne puštaš ti Benedikta iz ruku... Kako ne shvaćaš da ovo nema veze sa njime.

Idi na vrh

Beren
M 28 god.,
Zagreb
Član od 27.06.2009.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 18:40

mlado piše:
Ne puštaš ti Njegovu Svetost papu Benedikta XVI iz ruku... Kako ne shvaćaš da ovo nema veze sa njime.

Naslov teme je "Papino pismo irskim katolicima". Tako da sve što se napiše ovdje ili ima veze s njime, ili će moderator obrisati kao off topic.

Ti si mene optužio da je moje mišljenje, koje je izgrađeno na infomacijama iz prve ruke, nezrelo, djetinjasto, osnovnoškolsko. Ako sam ja, dakle, zaključio da je papa Ratzinger dobra i požrtvovna osoba, teolog iznimne snage koji je jako dobro upućen i razumije današnje vrijeme - to je za tebe djetinjasto i nezrelo.

Ja te pitam zašto? Zašto je moje mišljenje nezrelo, ako je utemeljeno na proučavanju izvora koje označavaju njegovo djelovanje? Po čemu je moj stav nezreo, a tvoj zreo?
Idi na vrh

mlado
M 31 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 18:45

Beren piše:
Naslov teme je "Papino pismo irskim katolicima". Tako da sve što se napiše ovdje ili ima veze s njime, ili će moderator obrisati kao off topic.

Da, u pravu si. Ovo kreće na off topic. Mislim da sam dovoljno jasno rekao ono što sam htio reći, a dalje se više nema smisla vrtiti u krug.
Idi na vrh

nobby
M 32 god.,
Zagreb
Član od 13.09.2009.
Pošalji poruku
Poruka: 1159 (građanin foruma)
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 19:08
Mijenjano: nedjelja, 21.3.2010 u 19:08 (nobby)

Beren piše:
A ti si 100% siguran da je to istina?

Eto, o ovome ja pričam. Negdje se pojavi neko polu-sumnjivo novinarsko naklapanje.. i odmah ga svi prihvate zdravo-za-gotovo, bez imalo kritičnog uma. Vijest je skandalozna, zanimljiva, senzacionalna - koga briga je li istinita?

Je ne znam je li ta vijest istina. Mislim da nije, ali možemo na trenutak pretpostaviti da jest. Što to dokazuje? Dokazuje da je nadbiskup Ratzinger pogriješio.

Zar je nerealno očekivati da netko tko je preko 60 godina proveo aktivno služeći Crkvi nikada nije napravio pogrešku? Jesam li ja ikada rekao da je J. Ratzinger bezgrešan? Pa to bi bila hereza najgore vrste. Naravno da je i on grešan i naravno da je i on ponekad napravio neku pogrešku.

Ali tko nije? Pa i najveći sveci su radili greške. Pogledaj samo Papinog prethodnika, Šimuna Petra. Zanijekao je Isusa, odbio krstiti pogane, odbio jesti nečisto meso iako mu je Gospodin naredio da jede, odbio sjesti za stol sa neobrezanima, propustio ukoriti apostole za elitističko ponašanje... koliko pogrešaka! Naravno, sve su one s vremenom ispravljene... I što to dokazuje? Ništa više osim toga da je Šimun Petar grešan, kao i svaki čovjek. Međutim, treba pogledati ukupnu sliku i ukupni doprinos Petra Kristovoj Crkvi koji je pregolem.

Isto tako treba gledati i sadašnjeg Svetog Oca. Treba pogledati ukupni kontekst njegova djelovanja i doprinosa koji je dao Crkvi. A taj je zaista golem.

Ponavljam, ja osobno mislim da je ta vijest izmišljotina, senzacionalizam i žutilo novinara koji nemaju pametnijeg posla. Ali i da nije, to ne bi promijenilo moje mišljenje o njemu.

Nisam 100% siguran da je istina, naravno.

No, obzirom na istraživačke novinarske članke u ozbiljnim i vjerodostojnim novinama kao što su Suddeutsche Zeitung, New York Times i Guardian (da spomenem samo neke, iako zapravo nema medija koji to nije prenio), te vatikanskom demantiju koji sve 'objašnjava' velikom novinarskom urotom (koji zvuči baš kao 'demantiji' naših korumpiranih političara kad ih mediji uhvate s rukama u vreći), mislim da je puno vjerojatnije da je istina nego da nije, naročito kad uzmem u obzir i Ratzingerovo tajno pismo biskupima iz 2001, koje je potpuno konzistentno s ovim što navode dotični mediji.

I ako misliš da si čovjek koji pretendira biti moralni autoritet, i to vrhovni u Katoličkoj crkvi, smije dozvoliti takve 'pogreške', samo izvoli. I hvali se činjenicom da to ne mijenja tvoje mišljenje o njemu, kao što i činiš. Sebi na sramotu.

Samo mi nije jasno zašto misliš da je istraživanje o počiniteljima najgorih mogućih zločina nešto što rade novinari koji 'nemaju pametnija posla'?
Idi na vrh

xp2px
M 45 god.,
Zagreb
Član od 16.02.2009.
Pošalji poruku
Poruka: 2267 (državljanin foruma)
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 21:21

Živim piše:
Ti si svakom od njih držao svijeću i znaš da nije?
Vrlo naivno od tebe da tako površno misliš.

Nisam, prijatelju drzao svijecu, samo katoliku treba svijeca bojim se

ali nesto malo znam o starom SUPu i sto bi se desilo u takvoj situaciji
isto kaj bi se desilo don Cuceku npr
ali bi katolici poput tebe pricali uvjereni da je to sve obicna politicka namjestaljka

Idi na vrh

xp2px
M 45 god.,
Zagreb
Član od 16.02.2009.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 21:26

Rvat piše:
Jel ti to znaš pouzdano da je on to sve znao, al je šutio o tome? Ima li dokaza tome?

Oprosti ali na kojem planetu ti zivis ?

Ili imas neke jako ozbiljne probleme sa logikom ili
si pod utjecajame jako velike sile teze pa nemres normalno mislit

Ne znam koliko znas o ex radnom mestu panzer-papija ali mozes potrazit po webu (i vatikanskom) pa procitat
onda izbroj do 10 razmisli i reci ... gdje su se trebale slijevati sve informacije o tome ?

Idi na vrh

Rvat
M 29 god.,
Zagreb
Član od 28.07.2009.
Pošalji poruku
Poruka: 1047 (građanin foruma)
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 23:17
Mijenjano: nedjelja, 21.3.2010 u 23:19 (Rvat)

xp2px piše:
Oprosti ali na kojem planetu ti zivis ?

Ili imas neke jako ozbiljne probleme sa logikom ili
si pod utjecajame jako velike sile teze pa nemres normalno mislit

Ne znam koliko znas o ex radnom mestu panzer-papija ali mozes potrazit po webu (i vatikanskom) pa procitat
onda izbroj do 10 razmisli i reci ... gdje su se trebale slijevati sve informacije o tome ?

Ono što znam je da kada bi to bila stopostotna istina da bi sve novine svijeta s užitkom posvetile naslovnice, središnjice i stražnjice svojih listova o tome.

A kada bi to i bila istina, i dalje ne mislim da je papa lišen pravo na greške, usotalom, svjetovni zakon stigao bi ga kao i svakoga drugoga. A za to bi se prvo strebalo ispuniti istinitost optužbi za koje bi se gore spomenute žive prebile dokazati.
Idi na vrh

nobby
M 32 god.,
Zagreb
Član od 13.09.2009.
Pošalji poruku
Poruka: 1159 (građanin foruma)
Napisano: nedjelja, 21.3.2010 u 23:42

Rvat piše:
Ono što znam je da kada bi to bila stopostotna istina da bi sve novine svijeta s užitkom posvetile naslovnice, središnjice i stražnjice svojih listova o tome.

A kada bi to i bila istina, i dalje ne mislim da je papa lišen pravo na greške, usotalom, svjetovni zakon stigao bi ga kao i svakoga drugoga. A za to bi se prvo strebalo ispuniti istinitost optužbi za koje bi se gore spomenute žive prebile dokazati.

Očito je da nemaš pojma ni o medijima ni o načinu na koji se vijesti objavljuju, kako se prenose i kako se širi njihov značaj. Ali ne brini, kako vrijeme odmiče bit će sve više razotkrivanja zločina Katoličke crkve u medijima, a nadam se i na sudovima. Crkva se svojim nedjelima sama pobrinula za to. Osobno sam uvjeren da je ovo sve samo vrh ledenog brijega, a način na koji se RKC ponašala u povijesti daje mi za pravo.
Idi na vrh

Beren
M 28 god.,
Zagreb
Član od 27.06.2009.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 0:36

nobby piše:
Očito je da nemaš pojma ni o medijima ni o načinu na koji se vijesti objavljuju, kako se prenose i kako se širi njihov značaj.

Daj, molim te. Ti ideš citirati New York Times i to navoditi kao mjerodavan izvor.

Nije nikakva tajna da svim vodećim medijima u SAD-u upravljaju masoni. To čak nije ni tajan podatak, to se lako može doznati i vidjeti. Koji je glavni i primarni cilj masona? Što je njihov najveći trn u oku?

Ako ne znaš, ja ću ti reći: Katolička Crkva. Ne postoji niti jedna stvar koju bi masoni više željeli nego uništenje Katoličke Crkve. Sada je preostalo samo zbrojiti "dva i dva" i sve postaje jasno.

Naravno, ja sam sad poluluđak, manijak koji bunca o nekakvim masonima i teorijama urote. Da je bar tako!
Idi na vrh

xp2px
M 45 god.,
Zagreb
Član od 16.02.2009.
Pošalji poruku
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 8:29

Rvat piše:

Pa moram priznat da sam impresioniran ...

evo ovo je primjer vjere i naivnosti koja mice planine (makar u masti)

nista zato kad ce mi trebat zirant za kredit

Idi na vrh

samuela
Ž 44 god.,
Osijek
Član od 01.10.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 160 (forumaš u usponu)
Napisano: ponedjeljak, 22.3.2010 u 9:10

xp2px piše:
Pa moram priznat da sam impresioniran ...

evo ovo je primjer vjere i naivnosti koja mice planine (makar u masti)

nista zato kad ce mi trebat zirant za kredit

Da li ti znaš razgovarati bez cinizma i uvreda? Žao mi je zbog tvojih očito ružnih iskustava koja su rezultirala ovakvim sijanjem otrova, ali žao mi je i ljudi po kojima taj otrov pada. Ugušit ćeš se u vlastitu otrovu. Daj jednom pogledaj nešto lijepo. Ili potraži pomoć, nije sramota.
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3 4 5 6
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA  
Prolog
vedran82, petak 30.7.2010 u 7:09

Online molitva krunice
NovaJa, petak 30.7.2010 u 7:06

Papa pozvao tzv. međugorske vidioce u Rim
zoranos2, petak 30.7.2010 u 1:19

Web caffe
Lady, petak 30.7.2010 u 1:02

Ilindan je
hrabren, petak 30.7.2010 u 0:19

Smijeh
Balthasar, petak 30.7.2010 u 0:14

Dupli profili: Stalna objava klonova
Hrvoje, četvrtak 29.7.2010 u 23:39

Hit Dana
Robert051, četvrtak 29.7.2010 u 23:20

Crkve i sakralna arhitektura
humble, četvrtak 29.7.2010 u 23:19

I nakon tridesete bez braka?
Nuclear, četvrtak 29.7.2010 u 23:12
  Je li Isus Bog?
bogteljubi, četvrtak 29.7.2010 u 22:30

Sveta Marta Betanijska
monahjole, četvrtak 29.7.2010 u 21:18

Novi podforum o religijama
Ice130, četvrtak 29.7.2010 u 19:52

Započnimo dan lijepim mislima
anđel10, četvrtak 29.7.2010 u 19:24

Etno-kutak
miro86, četvrtak 29.7.2010 u 18:14

Sveti Olaf norveški
Templar, četvrtak 29.7.2010 u 16:42

Oporezivanje banaka
Mario 29, četvrtak 29.7.2010 u 16:14

Je li tetoviranje grijeh?
stovacore, četvrtak 29.7.2010 u 15:37

Feminizam
lilit, četvrtak 29.7.2010 u 14:56

Kako danas moliti?
VojnikMajkeTerezije, četvrtak 29.7.2010 u 14:37
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Katolička crkva  •  Papino pismo irskim katolicima

IZ WEB SHOPA

Delirious?: Cutting Edge 1 & 2
122,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Uhititi svećenika u Varšavskoj
Riječ urednika, 16.7.2010

Umjesto Misala u crkve stiže iPad
Pod povećalom, 18.7.2010

Papi ređenje žena i pedofilija isti grijeh
Zoom, 17.7.2010

Problem: Marta vs. Marija
Dan Gospodnji, 18.7.2010