Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Katolička crkva  •  Tin Šipoš
Katolička crkva

Rasprave i fenomeni vezani uz djelovanje Katoličke crkve
Moderatori: zaboljesutra TroIva goran33
Tema: 928
Poruka: 47296
Najnovija tema: Duše nekrštenih nakon smrti
Aktualna tema: Duše nekrštenih nakon smrti
Zadnja poruka: bit će dobro, petak 3.9.2010. u 22:23
Naslov teme:
Tin Šipoš
Autor teme: KARTUZIJANAC  •  Broj odgovora: 25  •  Broj pregleda: 2680
1 2
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
KARTUZIJANAC
M 50 god.,
Van Hrvatske
Član od 16.02.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 1941 (građanin foruma)
Napisano: utorak, 10.7.2007 u 21:52
Tema: Tin Šipoš

Večernji list upravo je objavio vijest da je maldi svećenik Tin Šipoš služio prvu misu na latinskom jeziku u varaždinskoj katedrali.
Taj svećenik govori perfektno latinski,grčki,hebrejski,engleski,mjenački,talijanski,francuski i mađarski jezik.i upravo se sprema ući u kartuzijanski red gdeje će pored tolikih jezika morati doživotno šutjeti.

Vijest je zanimljiva jer pokazuje kakvih briljantnih ljudi ima u našem svećeničkom podmlatku što je ohrabrujuće i pravo osvježenje od ovih stereotipa koje nameće svijet koji vjeru i Crkvu ne može razumjeti.
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
sara
Ž 54 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 7558 (zvijezda foruma)
Napisano: utorak, 10.7.2007 u 21:56

Nemoj se ljutiti, ali ne bih se s tobom složila. Tin je intelektualno briljantan, da ne kažem genijalan, ali ga ne bih željela za župnika ni za sve blago svijeta. Netko može biti genijalan u jednom segmentu, a da nije ni malo prikladan za pastoral.
Idi na vrh

KARTUZIJANAC
M 50 god.,
Van Hrvatske
Član od 16.02.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 1941 (građanin foruma)
Napisano: utorak, 10.7.2007 u 21:59

ne razumijem?ne poznajem čovjeka.
Idi na vrh

Genijalac
M 34 god.,
Zagreb
Član od 04.04.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 96 (u blagom usponu)
Napisano: utorak, 10.7.2007 u 22:35

Tin mi je jako drag prijatelj, jedno vrijeme mi je bio i ispovijednik i duhovnik, i mislim da bi bio super župnik. Istina, on ne bi i nikad nije nikome podilazio, i ljudi koji bi htjeli ubaciti u Crkvu razne svoje fiks ideje kod njega ne bi dobro prošli, ali ja baš zato mislim da bi on bio jako dobar župnik.
Sve ovisi o tome kako vi zamišljate nekoga "prikladnog" za pastoral. Ako je to netko tko ne zna reći popu pop a bobu bob, nego samo obilazi oko osjetljivih tema i nema hrabrosti da ih se dotakne i jasno kaže što valja, a što ne, onda imate pravo. Tin definitivno nije svećenik za vas.
Idi na vrh

sara
Ž 54 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 10.7.2007 u 23:31

Eto, dakle, imamo posve suprotno mišljenje.
Idi na vrh

angelus
M 63 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 2712 (državljanin foruma)
Napisano: srijeda, 11.7.2007 u 7:21

[quote:8941933091="Genijalac"]Tin mi je jako drag prijatelj, jedno vrijeme mi je bio i ispovijednik i duhovnik, i mislim da bi bio super župnik. Istina, on ne bi i nikad nije nikome podilazio, i ljudi koji bi htjeli ubaciti u Crkvu razne svoje fiks ideje kod njega ne bi dobro prošli, ali ja baš zato mislim da bi on bio jako dobar župnik.
Sve ovisi o tome kako vi zamišljate nekoga "prikladnog" za pastoral. Ako je to netko tko ne zna reći popu pop a bobu bob, nego samo obilazi oko osjetljivih tema i nema hrabrosti da ih se dotakne i jasno kaže što valja, a što ne, onda imate pravo. Tin definitivno nije svećenik za vas.[/quote:8941933091]

Ne znam da li si oženjen, ali nije niti važno jer sigurno znaš kako je u obitelji i kako je roditelju koji ima samo dvoje djece. Kad bi roditelj odmah odrezao ili bi bio verbalni rat ili bi izgubio djecu.
Sad si zamisli da si duhovnik na ovom forumu i da trebaš imati sve na nekom okupu u što se podrazumijeva sloga, međusobno razumijevanje....
Pa onda si zamisli župu od oko 3000 ljudi. Danas sve individualci, sve pametniji jedan od drugoga, a nesmiješ ih izgubiti.
Prije svake reakcije treba dobro razmisliti što ćeš reči i kako nastupiti. U protivnom ćeš, doduše, imati jednu grupicu koja će te podržavati, a za ostale ćeš biti nemugući vrag kojega je najbolje izbjegavati. Pa kad takvi pošalju dijete tebi na vjeronauk s takvom predodžbom koju su presnimili od roditelja, pa kad ti dođu zaručnici.....Onda ćeš shvatiti da nisi za pastoral, nego treba potražiti samostan koji isto tako nije sanatorij jer tamo nosiš sebe i svoju narav. Lako je kad možeš svoje strijele usmjeriti na druge, ali kad ostaneš sam..... :o
Idi na vrh

vivala
Ž 27 god.,
Zagreb
Član od 08.05.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 82 (u blagom usponu)
Napisano: nedjelja, 2.9.2007 u 12:24

[quote:9f746eec62="Genijalac"]Tin mi je jako drag prijatelj, jedno vrijeme mi je bio i ispovijednik i duhovnik, i mislim da bi bio super župnik. Istina, on ne bi i nikad nije nikome podilazio, i ljudi koji bi htjeli ubaciti u Crkvu razne svoje fiks ideje kod njega ne bi dobro prošli, ali ja baš zato mislim da bi on bio jako dobar župnik.
Sve ovisi o tome kako vi zamišljate nekoga "prikladnog" za pastoral. Ako je to netko tko ne zna reći popu pop a bobu bob, nego samo obilazi oko osjetljivih tema i nema hrabrosti da ih se dotakne i jasno kaže što valja, a što ne, onda imate pravo. Tin definitivno nije svećenik za vas.[/quote:9f746eec62]

Nakon ovih riječi poželjela sam ga upoznat! Ako zaista ima svoje stavove i odlučan je i tako kvalitetan kao što kažeš onda svaka čast mladom dečku i neka mu je sva sreća ovog svijeta. A sve više srećem ljudi koji što su pametniji postaju tiši jer kuže da se nemaju s kime raspravljat, pametnija je manjina, a oni koji se i raspravljaju onako žestoko i primitivno oko nekih nebuloza njima ionako neće uspjet ništa dokazat, oni su samodopadni i sami sebi najpametniji. zato je bolje čuvat energiju i posvetit se Bogu. ne kažem da nije s druge strane dobro bit među ljudima, ja iskreno čak ni ne potičem te samostane jer su nam kvalitetni ljudi potrebni tu među nama, a ne da služe jedni drugima ili Bogu samo ali opet molitve puno mogu učiniti i to je nešto što mi ni ne vidimo a vjerojatno u duhovnom svijetu jako pokreće stvari... šteta ako ode u samostan, ali za njega vjerojatno najbolje da bude u miru.
Idi na vrh

sara
Ž 54 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: nedjelja, 2.9.2007 u 13:43

Čudnog li vjerničkog pogleda na stvari - da je šteta ako netko ode u samostan! Šteta je samo ako netko ne ispuni poslanje koje mu Bog daje, sve ostalo je blagoslov. Kad netko ispunjava poslanje koje je Bog njemu namijenio on postaje blagoslov za sve ma gdje bio - na Himalaji, u Kartuziji, na ekvatoru ili meo cestu u centru Zagreba.
Idi na vrh

vivala
Ž 27 god.,
Zagreb
Član od 08.05.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 82 (u blagom usponu)
Napisano: nedjelja, 2.9.2007 u 16:44

[quote:1af3ea5182="sara"]Čudnog li vjerničkog pogleda na stvari - da je šteta ako netko ode u samostan! Šteta je samo ako netko ne ispuni poslanje koje mu Bog daje, sve ostalo je blagoslov. Kad netko ispunjava poslanje koje je Bog njemu namijenio on postaje blagoslov za sve ma gdje bio - na Himalaji, u Kartuziji, na ekvatoru ili meo cestu u centru Zagreba.[/quote:1af3ea5182]

apsolutno, ali mislim da onima u samostanu ne treba toliko pomoći koliko nama ovdje ljudma van samostana, liječnik je ipak najpotrebniji bolesnima, to sam mislila, ali s obzirom da ga bolesni ionako ne bi slušali možda je bolje da niti ne troši energiju na njih, to sam rekla
Idi na vrh

jasminka
Ž 43 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 13368 (elita foruma)
Napisano: nedjelja, 2.9.2007 u 16:49

da vivala..slažem se s tobom..ali ne gledam sve tako crno..vidi, imaš tako divnih i dragih, požrtvovnih i duhovnih ljudi, među laicima..ozbiljno..Vidim da nas Bog ne uskraćuje sa svojom dobrotom preko drugih ljudi.....
Nekad znam biti tužna, zašto naši duboki i jaki duhovnici, moraju negdje u Rim ili Afriku..da..a prava je đungla ovdje. no, nismo ostavljeni na suhom...u pustinji ima mane(duh. klopa)...dade Nebo.
Idi na vrh

katholikos
M 34 god.,
Zagreb
Član od 27.01.2010.
Pošalji poruku
Poruka: 112 (forumaš u usponu)
Napisano: ponedjeljak, 8.2.2010 u 19:59

Sretao san ga na trešnjevci, obučen u predkoncilsku reverendu, rimski kolar i one cipele starinske s četvrtastom kopčom. Neobična pojava i u sposobnostima i kvalitetama i u odijevanju i po svemu. premda je govorio puno jezika bio je sramežljiv i tih propovijednik. definitivno ne za pastoral ne zbog gore navedenih razloga. Mislim da je povlačenje u kartuziju njegov pravi poziv. Zna lli netko gdje je sad?
Idi na vrh

Beren
M 28 god.,
Zagreb
Član od 27.06.2009.
Pošalji poruku
Poruka: 388 (forumaš u petoj brzini)
Napisano: ponedjeljak, 8.2.2010 u 23:09

Meni jedino nije jasno je li vlč. Šipoš u varaždinskoj katedrali služio misu po starom ili novom obredu?

To što je na latinskom jeziku, ne znači ništa...
Idi na vrh

atanazije
M 29 god.,
Zagreb
Član od 09.05.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 188 (forumaš u usponu)
Napisano: četvrtak, 11.2.2010 u 9:32

Beren piše:
Meni jedino nije jasno je li vlč. Šipoš u varaždinskoj katedrali služio misu po starom ili novom obredu?

To što je na latinskom jeziku, ne znači ništa...

Starom.
Idi na vrh

Beren
M 28 god.,
Zagreb
Član od 27.06.2009.
Pošalji poruku
Poruka: 388 (forumaš u petoj brzini)
Napisano: subota, 13.2.2010 u 16:24

atanazije piše:
Starom.

Tako treba ;-)

Onda, zna li se što o njemu? Gdje je, čime se bavi? Je li zaista otišao u kartuzijance na kraju?
Idi na vrh

Rvat
M 29 god.,
Zagreb
Član od 28.07.2009.
Pošalji poruku
Poruka: 1049 (građanin foruma)
Napisano: subota, 13.2.2010 u 19:21

Beren piše:
Tako treba ;-)

Onda, zna li se što o njemu? Gdje je, čime se bavi? Je li zaista otišao u kartuzijance na kraju?

Mislim da sam od jednog njegovog prijatelja čuo pred koji mjesec da je u kartuzijancima u Pleterju. I da je za dokumentarni film "Veličanstvena tišina" (izvrstan!!) o životu u kart. samostanu rekao da je to "light" verzija stvarnoga života tamo
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA  
Web caffe
Margoret, petak 3.9.2010 u 22:26

Duše nekrštenih nakon smrti
bit će dobro, petak 3.9.2010 u 22:23

Zašto muškarci vole "gadure"?
anđel10, petak 3.9.2010 u 22:22

Poziv klerika na ubijanje neistomišljenika
maša, petak 3.9.2010 u 22:18

Homeopatija
pončo, petak 3.9.2010 u 22:10

Chat na Križu života?
sluga Jahvin, petak 3.9.2010 u 21:58

Opsjednuti ljudi i zlodusi
antun_greg, petak 3.9.2010 u 21:56

Smijeh
anđel10, petak 3.9.2010 u 21:38

Neokatekumenski put?
sluga Jahvin, petak 3.9.2010 u 21:26

Hit Dana
anđel10, petak 3.9.2010 u 21:16
  Status Majke Božje u katoličkoj vjeri
maša, petak 3.9.2010 u 20:43

Etno-kutak
nedostojna, petak 3.9.2010 u 19:10

Pjesme koje nas uzdižu
nedostojna, petak 3.9.2010 u 19:04

Započnimo dan lijepim mislima
nedostojna, petak 3.9.2010 u 18:57

Za i protiv New agea
nedostojna, petak 3.9.2010 u 18:51

Najbolje narodne izreke i njihovo tumačenje
Aurora, petak 3.9.2010 u 18:29

Život bivših svećenika
maša, petak 3.9.2010 u 18:17

Dr. Stjepan Kušar
Nuclear, petak 3.9.2010 u 17:29

Živi li Crkva vrijednosti koje propovijeda?
gabrijelromic, petak 3.9.2010 u 14:24

Promašena prilika Crkve za dijalog
humble, petak 3.9.2010 u 8:18
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Katolička crkva  •  Tin Šipoš

IZ WEB SHOPA

iWorship Platinum
140,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Skandal: Kaptol rekao stop Križu života
Zoom, 31.8.2010

Rasna diskriminacija kod isusovaca?
Pod povećalom, 24.8.2010