| Vi ste na: Naslovnica foruma • Katolička crkva • Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju |
 |
|
Katolička crkva
 Rasprave i fenomeni vezani uz djelovanje Katoličke crkve
Moderatori: zaboljesutra TroIva goran33
Tema: 930
Poruka: 47607 |
Najnovija tema: Da li je seks tabu tema u (kršćanskim) obiteljima?
Aktualna tema: Neokatekumenski put?
Zadnja poruka: Draga, utorak 7.9.2010. u 0:51 |
 |
Naslov teme:
Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
Autor teme: Templar • Broj odgovora: 59 • Broj pregleda: 3281 |
 |
|
 |
Otvori novu temu Odgovori na temu Prati ovu temu |
 |
|
 |
|
M 41 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 2213 (državljanin foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 14:20 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
Ne jauče vitez jel ga boli već što mu je koplje kratko rekao bi narod u procesiji.
Nego oće neko reć šta o Stefanu Prvovenčanom ili da otvaram novu temu. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 33 god., Osijek Član od 12.11.2006. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 22 (nova nada foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 15:53 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
 |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 67 god., Bol Član od 01.01.2006. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 2506 (državljanin foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 17:21 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
[quote:085c3d139e="Templar"]Postoji jedna poslovica: Ne pada snijeg da pomori svijet, već da svaka zvijer pokaže svoj trag.:D
Poznate zvijeri ostavljaju uvijek iste tragove. Laku su prepoznatljivi i očekivani.
Kad govorimo o sv. Stipanu prvomučeniku i arhiđakonu čiji se blagdan prenosa moćiju slavi u cijelom kršćanskom i katoličkom svijetu, a ne samo u nekim selima :roll:,
S druge strane i sve zvijeri se uvijek vrlo lako mogu prepoznati zvale se ovako ili onako, bila prikazane ovako ili onako i bile one u svom jadnom i čemernom životu ovo ili ono.
Tragovi im uvijek isto smrde i uvijek su jednako gadljive.[/quote:085c3d139e]
Pa da vidimo tko je zvijer a tko istinoljubiv čovjek, član jedne, svete katoličke i apostolske Crkve.
Prije obnove katoličkog liturgijskog kalendara postojali su brojni blagdani koje je reforma dokinula: Svako dupliranje blagdana kao Našašće sv. Križa (3. V) spojeno je sa Uzvšenjem sv. križa (14.IX) Žalosna Gospa (petak prije Cvjetnice) spojeno je sa Žalosna Gospa (15. IX) našašće sv. Stjepana prvomučenika (3.VIII) spojeno je sa blagdanom sv. Stjepana 26. XII , mnogi sveci su "izletili" iz kalendara (svi oni koji nisu imali povijesne autentične podatke) sjećam se galame koja je bila dignuta zbog svete Filomene i brojnih drugih svetaca. Neki sveci su dobili premještaj kao na pr. sveti Toma iz zime u ljeto ili Grgur papa (prije se govorilo "Nećeš iz duga kao ni Grgur iz korizme" danas on više tamo nije.
Dakle Crkva kao mudra majka i odgojiteljica želi svoje vjernike voditi u istini i ljubavi i poučavati ih iskrenoj pobožnosti. Misal Pavla VI iz 1961 ne pozna ove blagdane.
Ipak Crkva kao dobra mjaka ostavlja mogućnost u onim mjestima i selima, pokrajinama gdje je bilo stoljetno uvriježeno štovanje da može ostati.
Ja sam iznio pravilan liturgijski katolički stav
[b:085c3d139e]sneni napisa:[/b:085c3d139e]
[quote:085c3d139e]A ako se u nekom selu slavi neki svetac, onda taj blagdan ima vrijednost samo za to selo, župu, dekanat, biskupiju, pokrajinu. [/quote:085c3d139e]
dakle ja sam lijepo rekao da taj blagdan a ne svetac što mi Templar imputira i naziva me zvjeri. Pa dobro ako već moram biti zvijer onda ću biti pas čuvar crkvenog naučavanja i javno i jasno reći svim čitateljima:
Ljudi, čuvajte se vukova u ovčjem runu.. koji pod izlikom pobožnosti zaluđuju ljude! |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 17:42 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
[quote:22abc07073="jasminka"]A svetog Vlahe u Dubrovniku? zašto nam stalno onu procesiju furaju po TV, kad su relikvije, ustvari mašakarada :?:
do sad nisam gledala na relikvije tako...
Zaista zašto Crkva dopušta takve prevare cijelih naroda? zašto ne ukazuje na neistinitost relikvija i svetih predmeta? zašto ih naziva svetima?
Volim Crkvu i ne smatram da nas ona baš toliko, toliko, tolikooo silno laže...
možda sam naivna....kako kaže angi..... :roll:[/quote:22abc07073]
Jasminka, postoje liturgijski propisi o štovanju relikvija. Postoje odredbe biskupa i biskupskih konferencija o štovanju relikvija. Nekada je postojala (opravdana želja?!) da se posjeduje što više relikvija po mogućnosti onih najdragocjenijih... i zato je dolazilo kroz povijest do raznih krivotvorina, pa je Crkva čak i udarala ekskomunikacijom one koji prodaju lažne relikvije.
Danas je najdragocjenija relikvija svetoga križa, iako ona nema osiguran povijesni legitimitet sve počiva na legendi . 200 godina se nije za nju znalo..danas ima po svijetu toliko relikvija svetoga križa da bi se moglo napraviti nekoliko križeva.
I u mojoj župi postoji takva relikvija i ja je na Veliki petak izlažem, i uvijek vjernicima rečem da nije važno dali je to autentična relikvija, nego je važno da nas ova svetinja potiče na dublje i žarče štovanje muke Isusove.
Tako je i sa drugim relikvijama (pelenice Isusove) u Dubrovniku koje se nose na sv. Vlaha pod baldahinom. Tko pametan danas može vjerovati da je to baš ona pelenica ... ali meni je tako drago to vidjeti u procesiji u Dubrovniku jer me podsjeća na Utjelovljenje Bogo čovjeka...
Kosti svetaca i mučenika - neke relikvije imaju autentična povjesna svjedočanstva.. druge ih nemaju (postoji na svijetu nekoliko desnih ruku Ivana Krstitelja) i te relikvije bez obzira na autentičnost podsjećaju nas na Božje ugodnike.
U mojoj rodnoj župi postoje relikvije jednog mučenika - te relikvije tadašnji župnik nije htio primiti u župnu crkvu, jer su bile u kućnoj kapelici plemićke obitelji koje je narod zvao "Malpešići" prema talijanskom - zlo misliti- tek 1900 kad je crkva proširena donesene su u crkvu i slavio se blagdan treće rujanske nedjelje, 1918 godine je tadašnji župnik prenio blagdan na 29.X. kad je ustanovljena stara Jugoslavija (jer je bio veliki jugoslavenofil).
U današnjim preporukama Crkve preporuča se dušobrižnicima da vrlo oprezno postupaju sa relikvijama i ljude poučavaju o pravilnom smislu čašćenja relikvija.
To što ti netko u vezi relikvija "prodaje muda za bubrege" tvoja je stvar pa ti kao pametna osoba trebaš dobro promisliti kome ćeš vjerovati psu čuvaru koji laje ili "vuku grabežljivcu u janjećoj koži." |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 63 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 2712 (državljanin foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 18:47 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
[quote:da4dce37f5="Ibrahimović"]Ne jauče vitez jel ga boli već što mu je koplje kratko rekao bi narod u procesiji.
Nego oće neko reć šta o Stefanu Prvovenčanom ili da otvaram novu temu.[/quote:da4dce37f5]
Joj, Ibro ja bi ti drage volje nešto o tome, ali nemam pojma. Sve sam zaboravio i moram priznati da mi ti Stefani i Lazari i kak su se sve zvali nisu nikada prirasli, ma kojem srcu, ničemu. samo znam da sam jedanput izvalio da je taj Stefan Provovenčani, koji je navodno proglašen svetim, dakle, rekao sam da je on oslijepio svoga brata kako bi došao na prijestolje. Pa su me izgrdili na pasja kola da to nije bio on nego neki drugi. tako da ti ja kad su ti vitezi u pitanju samo pobožno 'ćutim'.  |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
Ž 43 god., Pag Član od 01.01.2006. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 13368 (elita foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 19:03 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
mene zbunjuje sveta Monika i Augustin..dakle sa jednom poganicom je imao sina, a majka je molila boga da se ta njena nevjenćana snaha izgubi iz života Augustina...kad se on obratio zel si je sina a poganicu potiral...
Tada je sveta Monika, koja je uzor majkama koje mole za svoju zalutalu i zabludjelu djecu (18 godina je molila za Augustinovo obraćenje) bila zadovoljna.
meni je to ružno.......
....
ima još primjera kod naših svetaca, koji zbunjuju... |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 63 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 2712 (državljanin foruma) |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 19:15 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
[quote:12848629ef="jasminka"]A svetog Vlahe u Dubrovniku? zašto nam stalno onu procesiju furaju po TV, kad su relikvije, ustvari mašakarada :?:
do sad nisam gledala na relikvije tako...
Zaista zašto Crkva dopušta takve prevare cijelih naroda? zašto ne ukazuje na neistinitost relikvija i svetih predmeta? zašto ih naziva svetima?
Volim Crkvu i ne smatram da nas ona baš toliko, toliko, tolikooo silno laže...
možda sam naivna....kako kaže angi..... :roll:[/quote:12848629ef]
Ma nisi ti naivna niti Crkva laže. To se kaže: gleda malo jače kroz prste. Sve skupa nije tako strašno ako se štovanje relikvija stavi tamo gdije im je mjesto. A to je ono rubno. beznačajno. Više kao običaj. No ne mora biti za svakoga tako. U Pravoslavnoj Crkvi, a i u ostalim Crkvama Istoka relikvije zauzimaju važno mjesto u pobožnosti. No i tamo to spada u pučku pobožnost. razni božjaci i vječni hodočasnici obilaze samostane i crkve, ljube i mole se nad relikvijama. Za razliku od naših mudraca ti pobožni ljudi ne miješaju se u teologiju, ništa ne osporavaju, šute, mole se. Zato im se kaže božjaci jer su Božji.
Krivo se misli da je Srednji vijek izmislio čašćenje relikvija. Vrlo rano je u Crkvi nastao običaj da se pokojnici pokapaju uz mučenike čiji su grobovi i kosti smatrani svetim. Posebno je to vidljivo u katakombama.
Uopće cijeli Stari i Srednji vijek ima sasvim drugačije shvaćanje svetog i posvećenog od našeg današnjeg. pa i tu je razlika. Što idemo sjevernije Europom to će se manje štovati relikvije za razliku od spomenutog Istoka i Italije npr. Ti moraju svaki kip dodirnuti, poljubiti i onda rukama prelaze preko lica jer to je pradavno vjerovanje da je sveto nešto kao energija koja se prenosi dodirom. Pa i prvi kršćani su nakon uzimanja pričesti rukama dodirivali čelo, oči, lice....
Srednji vijek donosi nešto novo, a to je prestiž. Kao što su se gradovi i mjesta takmičili koji će imati ljepšu katedralu, tako isto koja će crkva ili samostan imati značajnije relikvije. To je već bilo povezano i sa prihodima. Nešto kao turistička ponuda. Hodočasnici nisu samo molili nego su i trošili. Cehovi su se bogatili i natjecali se koji će ceh imati ljepšu crkvu ili kapelu ili barem oltar, a svi zajedno katedralu. Pa je dakako bilo i varanja onih koji su dobavljali relikvije kao i ratovanja zbog njih. Kopti još uvijek ne mogu smisliti grčko-pravoslavne monahe što su im odnijeli relikvije sv. Katarine. A na Sinaju je u samostanu svete Katarine prava turistička industrija. Na tisuće hodočasnika dolazi dnevno. Istina ne samo zbog relikvija jer je samostan prekrasan a i brdo Sinaj je tu.
Tko sumnja u neke relikvije ili ako su po sebi komične kao haljinice Marijine ili Isusove pelenice ..... najbolje je da se tome nasmije.
To je pućka pobožnost, a kod takve pobožnosti je bitnije srce od autentičnosti relikvije. - Pa tko voli nek izvoli. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 19:18 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
sneni, hvala na lijepom i opsežnom odgovoru.Zaista si se potrudio, no mene ješ mući, zaista ne razumijem zbog čega odmah tako reagiraš na opis jedne procesije s relikvijama s ove teme?
.. |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 19:19 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
[quote:3527715ed7="jasminka"]mene zbunjuje sveta Monika i Augustin..dakle sa jednom poganicom je imao sina, a majka je molila boga da se ta njena nevjenćana snaha izgubi iz života Augustina...kad se on obratio zel si je sina a poganicu potiral...
Tada je sveta Monika, koja je uzor majkama koje mole za svoju zalutalu i zabludjelu djecu (18 godina je molila za Augustinovo obraćenje) bila zadovoljna.
meni je to ružno.......
....
ima još primjera kod naših svetaca, koji zbunjuju...[/quote:3527715ed7]
Ne znam baš za tu varijantu - ali znam da je sin bio nazvan da se Bogu naruga Adeodatus - pa je taj rano umro i pogodilo Augustina.. Kad bi mi danas proglašavali neke svece iz starine ne bi nikad bili proglašeni svetima - uzmimo na pr. sv Jerolima... no sve trebamo promatrati očima onog vremena... |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 19:23 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
kad mi se vrati ona divna knjiga odpapinija, Augustin, onda ću ti točno reći sneni..nije taj sin tako završio..zval se je sa E i bio je Augustinov učenik..mislim da angelus zna malo više o tome jer ima sv. Augustina iz 18. stoljeća ili ranije, tam u svojoj župi :) |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 19:24 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
[quote:62b2892e9d="jasminka"]sneni, hvala na lijepom i opsežnom odgovoru.Zaista si se potrudio, no mene ješ mući, zaista ne razumijem zbog čega odmah tako reagiraš na opis jedne procesije s relikvijama s ove teme?
..[/quote:62b2892e9d]
moja reakcija je bila jednostavna reako sam da relikvije nemaju povjesnu autentičnost |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 19:48 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
 |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 20:01 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
 |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 32 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
Poruka: 10255 (elita foruma) Status: moderator |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 22:07 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
Vidim da me se proziva da zaluđujem ljude svecima, odnosno tobožnjim nepostojećim blagdanima. Interesantno. Pitam se tko je jucer zaluđivao vjernike na onim mjestima koje sam nabrojao, a di se slavio Sveti Stjepan prvomučenik od mog rodnog mista, zatim preko Opuzena, Gabele, Gorice, Podaca pa širom Hrvatske i katoličkog svijeta. Znači Ja sam sve te ljude nagnao na krivu poboznost da slave nepostojeći blagdan sv. Stjepana. :roll: Divno. Nisam ni znao da me Bog podari tolikim milostima. 8)
S obzirom da me se proziva da to radim na ovom forumu volio bi vidjeti koliko sam forumasa uspio zaluditi ovom temom o blagdanu prenosa moćiju sv. Stjhepana prvomučenika?
Ajde zaluđeni javite se. :D |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
|
 |
|
M 34 god., Zagreb Član od 05.07.2007. Pošalji poruku |
 |
 |
 |
| Poruka: 247 (forumaš u usponu) |
|
 |
 |
 |
Napisano: subota, 4.8.2007 u 22:23 Tema: Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju
Nama je župnik redovito govorio da se Sv. Stjepan slavi 26. prosinca, a mi imamo proslavu 3. kolovoza iz običaja |
| Idi na vrh |
 |
 |
 |
|
|
 |
Otvori novu temu Odgovori na temu Prati ovu temu |
 |
|
 |
| PRETRAŽIVAČ FORUMA |
 |
|
 |
|
 |
Neokatekumenski put?
Draga, utorak 7.9.2010 u 0:51
 Pjesme koje nas uzdižu
Robi, utorak 7.9.2010 u 0:49
 Protestanti
humble, utorak 7.9.2010 u 0:49
 Smijeh
Robi, utorak 7.9.2010 u 0:41
 Chat na Križu života?
psalam 23, utorak 7.9.2010 u 0:08
 Da li je seks tabu tema u (kršćanskim) obiteljima?
Defensor Fidei, ponedjeljak 6.9.2010 u 23:56
 Web caffe
lenovo, ponedjeljak 6.9.2010 u 23:14
 Etničko podrijetlo majke Terezije
DEJAN84, ponedjeljak 6.9.2010 u 23:04
 Kamen mudrosti - aforizmi
Dina, ponedjeljak 6.9.2010 u 22:35
 Treba li se Boga bojati?
mima, ponedjeljak 6.9.2010 u 22:03 |
|
Adventisti sedmog dana
Dina, ponedjeljak 6.9.2010 u 21:24
 Feiz Muhammed: poziv na nasilje
miro86, ponedjeljak 6.9.2010 u 21:16
 Top liste forumaša
miro86, ponedjeljak 6.9.2010 u 20:36
 Ljubav
engel73, ponedjeljak 6.9.2010 u 20:27
 Online molitva krunice
Dajana, ponedjeljak 6.9.2010 u 19:14
 Hurije - 72 rajske djevice
maša, ponedjeljak 6.9.2010 u 12:43
 Katehetski portal vjeronauk.eu
kateheta, ponedjeljak 6.9.2010 u 11:50
 Opsjednuti ljudi i zlodusi
nikky, ponedjeljak 6.9.2010 u 11:22
 Započnimo dan lijepim mislima
Dajana, ponedjeljak 6.9.2010 u 9:47
 Duše nekrštenih nakon smrti
marija-laura, ponedjeljak 6.9.2010 u 9:21 |
Neokatekumenski put?
Draga, utorak 7.9.2010 u 0:51
 Vaše mišljenje o homoseksualcima
Balthasar, srijeda 2.6.2010 u 20:34
 Web caffe
lenovo, ponedjeljak 6.9.2010 u 23:14
 Online molitva krunice
Dajana, ponedjeljak 6.9.2010 u 19:14
 Smijeh
Robi, utorak 7.9.2010 u 0:41
 Thompson i Crkva
Lady, ponedjeljak 21.6.2010 u 15:38
 Hit Dana
anđel10, nedjelja 5.9.2010 u 11:41
 Rođendan međugorske pojave
ivančica, ponedjeljak 6.9.2010 u 0:49
 Crkve i sakralna arhitektura
prva_vecera, četvrtak 2.9.2010 u 21:51
 Potpomognuta oplodnja
gabrijelromic, srijeda 1.9.2010 u 7:48 |
|
I nakon tridesete bez braka?
black anđa, petak 30.7.2010 u 12:13
 Predbračni zajednički život
Lady, nedjelja 2.5.2010 u 18:35
 Ante Tomić o Thompsonu
Lady, nedjelja 20.12.2009 u 9:10
 Bandić ili Josipović?
Lady, subota 9.1.2010 u 0:09
 Papa pozvao tzv. međugorske vidioce u Rim
Irenej, subota 31.7.2010 u 9:31
 Ateisti
zefir, četvrtak 7.1.2010 u 9:57
 Top liste forumaša
miro86, ponedjeljak 6.9.2010 u 20:36
 Hvala vam prijatelji moji
ema007, nedjelja 25.4.2010 u 23:17
 Započnimo dan lijepim mislima
Dajana, ponedjeljak 6.9.2010 u 9:47
 Kako zamišljam druge forumaše?
ShadowOfSoul, srijeda 14.4.2010 u 13:15 |
|
 |
| Vi ste na: Naslovnica foruma • Katolička crkva • Sveti Stjepan prvomučenik - blagdan prenosa svetih moćiju |
|
| IZ WEB SHOPA |
 |
|
| NAJČITANIJE NA PORTALU |
 |
Skandal: Kaptol rekao stop Križu života Zoom, 31.8.2010
 Popis podobnih i nepodobnih Kaptolu Riječ urednika, 1.9.2010
 Promašene prilike Crkve za dijalog Komentari, 31.8.2010
 Katolički svećenik veličao ustaštvo Pod povećalom, 31.8.2010
 Novo provociranje katolika reklamom Pod povećalom, 29.8.2010
 Taizé, kvasac jedinstva i pomirenja Kršćanstvo, 24.8.2010