Ž 19 god., Osijek Član od 07.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 47 (mladi forumaš)
Introibo piše: 1.Crkva kao "institucija" (mrzim tu riječ) postoji od početka: Isus je Crkvu utemeljio na hijerarhijskoj osnovi: Petar, apostoli itd. Da je Isus htio čisto "duhovnu" Crkvu, onda bi bio i osnovao baš takvu Crkvu. Ali, očito, to nije želio.
Crkvom ne upravljaju ljudi, nego Duh Sveti. To se vidi iz cijele crkvene povijesti. Uzmi npr. papu Aleksandra VI. koji je činio užasne nemoralnosti - da je Crkva bila od ljudi, onda bi tada sigurno propala, jer je vladalo totalno licemjerje, ali ipak je opstala.
2.Ako nisi vjernica, na čemu temeljiš svoj život? To bi me zanimalo.
1. Da, ali Crkva u pravom smislu te rijeci, ne ljudske izmisljotine koje su se kasnije prikrpale konceptu shvacanja same kršćanske religije. Crkvom upravljaju ljudi koji su grešnici kao i mi. Točka. Da je Duh Sveti upravitelj cijele crkvene zajednice ne bi neke socijalne grupe bile uskracene za radostan i lijep zivot. Na zalost, jesu. I sve dok je toga, tesko mi je povjerovati da je upravitelj svega nastaloga Preuzviseni Duh Sveti koji bi prema svim Biblijskim nacelima trebao onda svima pruziti sretan zivot. A Crkva i je od ljudi, zato i ima sve manje i manje sljedbenika. I da, u nekim aspektima licemjerje jos uvijek vlada, tu mi izjavu ne mozes opovrgnuti zato sto si i sam svjesan da je istinita.
2.Vjerujem da je Bog priroda i da se sve događa po prirodnim zakonima kojima ne upravlja nikakav bradati čiča koji čeka na oblacima i određuje tko ce u pakao, a tko u raj poslije smrti, vec priroda sama po sebi cini jednu savrsenu cjelinu, a sve sto se dogada je upravo nastalo posredstvom fizikalnih zakona koji se temelje na cistoj spontanosti i Gibbsovoj energiji.