M 19 god., Van Hrvatske Član od 05.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 86 (mladi forumaš)
Introibo piše: Hvala na opširnom odgovoru!
1. Eto ti protestanti. Oni vjeruju da su se vratili "izvornom" kršćanstvu. Zašto nisi protestantkinja? Stvar je u tome, da je potrebna vjera. Ako ne dopuštaš mogućnost, da bi možda mogla vjerovati, onda ne bi ni vjerovala da si živjela prije 2000 godina u Palestini i srela čovjeka imenom Isus...
2. Svi su ljudi grješnici, pa i papa, biskupi itd. Slažem se. Ali, oprosti: ako ti nisi vjernica, onda je besmisleno da govoriš o "grijehu", jer ta riječ za te nema značenja. (To ti ne kažem samo ja, nego i filozof Wittgenstein koji nije bio vjernik!) Molim te, budi dosljedna!
3. Kome to Crkva uskraćuje "radostan i lijep život"? Svatko je slobodan! Nitko te ne sili da živiš po Božjim zapovijedima.
Uostalom, zadatak Crkve nije stvoriti raj na zemlji, kako bi ovdje svi bili sretni, nego omogućiti ljudima da dođu u zajedništvo s Bogom. Put do toga zajedništva može biti i te kako trnovit.
4. To je nelogično! Kako je Crkva došla u prošlosti do velikog broja sljedbenika kad je samo od ljudi? Po tebi je to nemoguće. Ali činjenica je da je cijelo politeističko Rimsko carstvo (80 milijuna stanovnika) povjerovalo riječima nepismenih galilejskih ribara... I sad ti reci da to nije čudo!
5. Samo su neki pojedinci licemjerni, i to što se tiče njihovog privatnog života. Nauk crkveni nije licemjeran.
6. Ti si panteist! Sljedbenica vjere koja je u antičkoj Grčkoj nastala prije 2500 godina! Zanimljivo, ali zastarjelo. Nisam znao da kršćanski Bog izgleda kao Dr. Dabić
7. Fizičari se s tim ne bi složili. Fizikalni se zakoni ne temelje na "energiji", ona je predmet tih zakona. (Gibbsova je energija samo jedna od nekoliko mogućih energija u termodinamici , ovisno o ansamblu koji si izabrala )
A otkud ti ta "spontanost"?! To je jednostavno krivo. Pogledaj u bilo koju znanstvenu knjigu o fizici.
Eto, to je to
1. Teško. Isus djeluje kao da je bio tolerantna osoba koja je u svojoj prisutnosti širila ljubav, što je puno više nego što mogu reći o dojmu koji sam dobio od bilo kakvih autoritativnih Crkvenih figura. A to što se ne smatra kršćaninom ne znači da nema vjere, k?
2. Pojam vjere nije samo ograničen na kršćanstvo, zato ne vidim zašto to ne bi smjela iskoristiti. To što nisam Židov, ne znači da ne mogu vrištati "Hanuka" u nasumičnim intervalima.
3. Meni, naprimjer, i još hrpi ljudi koje znam. Naprimjer, što ne bih mogao iskazati jedan najobičniji znak afekcije u javnosti da izađem van s dečkom bez da dobijem hrpu poprilično odurnih komentara od ljudi koji se uglavnom smatraju vjernicima i na čije je stavove prema tome direktno utjecao katolički odgoj. Da, Crkva mi poprilično onemogućuje sretnu egzistenciju. I, da, put *može* biti trnovit, ali to ne znači da ću se ja predati u nemilost nekog primitivca kojemu je razbijanje glava palicom prihvatljiv oblik komunikacije, nego ću se boriti da imam ista prava kao i svatko drugi.
4. Nije čudo. Siromašni sloj, koji je činio većinu puka, je poslušao obećanja vječnog i divnog postojanja za koji im ne treba materijalno bogatstvo. A i poruka o ljubavi je poprilično sveobuhvatna.
5. Već sam opisao što u službenom crkvenom nauku smatram poprilično licemjernim.
6. Zastarjelo? Teško, Grci su bili fantastični filozofi do te mjere da su bili dva milenija ispred svoga vremena i da je većina filozofije tog vremena (osim, recimo, o teoriji elemenata) i dalje aktualna. A komentar o Karadžiću je totalno out of place.
I, wuups, Isus se rodio prije 2000 godina. "Zanimljivo, ali zastarjelo", da te citiram.
7. Fizika nije moja domena, nastavi to sa Scarlet.