Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Katolička crkva  •  Jeli Isus i danas suvremen??
Katolička crkva

Rasprave i fenomeni vezani uz djelovanje Katoličke crkve
Moderatori: Hrvoje TroIva zaboljesutra
Tema: 610
Poruka: 24387
Najnovija tema: Svećenik ne želi izdati potvrdu
Aktualna tema: Neokatekumenski put?
Zadnja poruka: marmag, četvrtak 4.12.2008. u 18:50
Naslov teme:
Jeli Isus i danas suvremen??
Autor teme: kršćanin...  •  Broj odgovora: 42  •  Broj pregleda: 789
Introibo
M 26 god.,
Split
Član od 01.08.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 21 (mladi forumaš)

Klementije Križar piše:
A) Meni, naprimjer, i još hrpi ljudi koje znam. Naprimjer, što ne bih mogao iskazati jedan najobičniji znak afekcije u javnosti da izađem van s dečkom bez da dobijem hrpu poprilično odurnih komentara od ljudi koji se uglavnom smatraju vjernicima i na čije je stavove prema tome direktno utjecao katolički odgoj. Da, Crkva mi poprilično onemogućuje sretnu egzistenciju. I, da, put *može* biti trnovit, ali to ne znači da ću se ja predati u nemilost nekog primitivca kojemu je razbijanje glava palicom prihvatljiv oblik komunikacije, nego ću se boriti da imam ista prava kao i svatko drugi.

B) Zastarjelo? Teško, Grci su bili fantastični filozofi do te mjere da su bili dva milenija ispred svoga vremena i da je većina filozofije tog vremena (osim, recimo, o teoriji elemenata) i dalje aktualna.

A) To znači, kako bi TI mogao biti sretan, svi ostali ljudi na svijetu morali bi preuzeti TVOJA mišljenja i shvaćanja. Jer, čim netko ne cijeni tvoje mišljenje, ti nisi sretan, kako sam kažeš. To je absurdno: ne tražiš toleranciju, nego potpuno podvrgavanje pod tvoje mišljenje.
Da primjenim tvoju logiku na se: Ja želim da svi ljudi budu katolici. No, ti nisi katolik. Zato sam ja nesretan. To znači, da mi ti onemogućuješ sretnu egzistenciju, jer nisi katolik.

Vidiš li, da takva argumentacija nema smisla? Nikad ne možeš očekivati, da će te svi prihvaćati, da će svi biti istog mišljenja itd. Smatram, da je to sasvim normalno. Naravno, osuđujem svako nasilje, a nepravedno je nazvati katolike 'primitivcima koji razbijaju glave palicama'.

B) Smatram, da je panteizam zastarjel, a ne antička grčka filozofija. (Nemoguće je spojiti panteizam s modernim fizikalnim otkrićima. No, to spada pod drugu temu.) Inače vrlo cijenim grčku filozofiju. No, usput rečeno, grčka filozofija dovedena je do vrhunca u srednjem vjeku, u djelima Augustina, Tome Akvinskog, Duns Škota i drugih kršćanskih filozofa! A Nietzsche tvrdi da su najveći neprijatelji čovječanstva Katolička Crkva i - Platon.

IZ WEB SHOPA

Jars of Clay: Redemption Songs
122,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Nismo šutjeli i nudimo rješenje za Udbinu
Crkva, 22.11.2008

Novi prijedlozi više me ne zanimaju
Interview, 24.11.2008

Koncert za 15. rođendan zbora Izvor
Glazba, 21.11.2008

Papa uvodi promjene u misno slavlje
Pod povećalom, 23.11.2008