M 26 god., Split Član od 01.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 21 (mladi forumaš)
Scarlet begonias piše: 1. Mislim odabir u što ću ja i hoću li vjerovati ostaje prije svega na meni. Iskreno, nisam se u zivotu jos nasla u situaciji kada sam pomislila da mi je kroz sve nevolje kroz koje sam prolazila, a zaista ih ima POPRILIČNO MNOGO, pomogao Bog. Nekako sam upravo zbog toga sto su mi se takve stvari događale i prestala vjerovati u nesto bozansko što svima nudi priliku za sretnim zivotom.
2. Nije li i Wittgenstein rekao da svaki problem vidi iz religijske tocke gledista?
6. Mislim da sto se tice znanja fizike i spontanosti reakcija koje sam povezala preko Gibbsove energije indirektno s postankom svijeta i vrsta- za to je potrebno čitati između redova-sam ovdje ja daleko iskusnija osim ako nisi jedan od onih kojima je fizika, biologija i kemija buduci kruh i vec 4 godine zivot. Utoliko da.
1. Bog ti ne pomaže na taj način, da ti osigura zdravlje, mnogo novaca i sl. On ti daje snagu živjeti život - u radosnim i u teškim trenutcima. Očito, si ti imala krivu sliku kršćanskoga Boga. Prema tome, nikada nisi ni imala pravu vjeru. Sama se uvjeri i pročitaj "Nevolje s odsutnim Bogom" Francois Varone-a.
2. Jest! Wittgenstein je ateist, ali tvrdi da svaki problem vidi iz religijske točke gledišta. To je vrlo zanimljivo. No, nisam imao to na umu, nego sam mislio na njega kao filozofa jezika, to znači ako ti smeta Wittgenstein, uzmi bilo kojeg drugog filozofa jezika. Ako govoriš o "grijehu", onda se riječ "grijeh" odnosi na povredu nekog određenog moralnog sustava. Za mene kao katolika riječ "grijeh" ima drugo značenje, nego za tebe. Zapravo, ako si panteist, onda je riječ "grijeh" za te beznačajna. Za te je priroda bog, tako da ne možeš osjećati krivnju prema Bogu koji je Osoba koja transcendira prirodu. Dakle, pojam grijeh ne postoji u panteizmu.
6. Prije svog studija teologije bavio sam se teoretskom fizikom, točnije teorijom kvantnih polja u fizici kondenzirane materije. To mi moraš vjerovati, jer ti to ne mogu dokazati bez otkrivanja svog identiteta. "Spontanost reakcija" nije mi poznat kao fizikalni pojam, u to se ne miješam. Međutim, Gibbsova energija spada pod *klasičnu* statističnu mehaniku. No, moderna se fizika temelji na teoriji relativiteta i kvantnoj teoriji, to znači na neklasičnim pojmovima. Uostalom, još nije otkrivena veza između postanka svijeta i vrsta.