Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4452 (stari forumaš)
[quote:f20ce182b5="atanazije"]Svaki svecenik moze, ako postoji opasnost od svetogrdja, pricest davati samo na jezik.
Meni osobno vise odgovara primiti pricest klececi na jezik dok ministrant drzi pliticu, a ja ne moram odgovoriti amen (trad. misa). Tako covjek vise osjeca da prima Gospodina, a ne nekakav komadic kruha, sto nam pomaze i u vjeri. Srecom, jos neko vrijeme mogu u tome uzivati, a onda opet srednja zalost.
Naravno, netko moze osjecati da mu je bolje primati pricest na ruke stojeci. Nazalost, cesto je to povezano sa nedostatkom vjere u stvarnu prisutnost i promatranjem euharistije vise kao zajednicke gozbe vjernika. Kakav duh takvo shvacanje stvara, moze se svatko sam uvjeriti, pogotovo na zapadu.[/quote:f20ce182b5]
Kao da ne postoji mogućnost svetogrđa kad netko prima pričest na usta?!
Inače, Krist je za nas postao kruhom i sam sebe tako naziva, stoga ne vidim zašto bi doživljaj kruha bio loš (ali zna se kakav kruh!)
Ne vidim da bi primanje pričesti stojeći bilo povezano s manjkom vjere. Kao da sad netko tvrdi kako je primanje pričesti klečeći povezano s potrebom afektirane pobožnosti. I ne znam po čemu bi istok mogao biti uzorom u vjeri.
Sveukupno, imam dojam da su silno prisutni stereotipi po pitanju stvari u kojima Crkva ostavlja slobodan izbor.