Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4452 (stari forumaš)
[quote:8a7b771707="MI-HA-EL"][quote:8a7b771707="sara"]A tko je kada rekao da nije potrebno pokleknuti prije pričesti? Bilo je riječi isključivo o stavu primanja pričesti i to o stavu tijela koji se promovira kao nešto puno savršenije od stojećeg stava. A ja sam sam htjela obrazložiti svoj osobni stav zašto pričest stojeći što nikako ne isključuje poklon. I za mene osobno svaki stav treba uključivati stav straha Božjega, onoga koji spada u darove Duha.
No, kao kći Crkve uvijek ostajem poslušna njenim odredbama pa i ako se dogodi da mi je nešto teško prihvatiti.[/quote:8a7b771707]
:!: Ovaj strah o kojem ti govoriš kao o daru Duha Presvetoga, nema veze sa primanjem Sv. Pričesti na koljenima, jer tu se radi o "strahu" da ne povrijedimo Boga svojim grijesima. Kod sv. Pričesti se radi o poniznosti, poštovanju i priznanju vlastite malenosti pred Božjim veličanstvom koje se je udostojalo nama darovati u Otajstvu Euharistije.
Za mene je to najvažniji čas mojega života, jer se veliki i Presveti Bog spušta u moje maleno srce i uvijek ću prted tom tajnom pasti na koljena. Tako sam primio prvu svetu Pričest i tako je primam sada i tako ću je primati dok sam živ!
Pristup ka svetoj Pričesti nije za mene pristup nikakvom "stolu" nego sjedinjenje sa Kristom u Njegovoj Žrtvi, koju je podnio na Kalvariji a koja se obnavlja u svakoj Sv. Misi![/quote:8a7b771707]
Tvoje je apsolutno pravo na osobni doživljaj. Ipak, euharistija je, osim žrtve, i gozba i takvom je vidi Crkva. I nikako nemoj zaboravit da je euharistija ustanovljena za stolom - stolom posljednje večere - po Isusovoj želji!