Dolaziti na nedjeljnu propovijed samo za to da se love "gluposti" ukazuje na vrlo bolesnu psihu takvog nedjeljnog kršćanina.
Sjećam se davno, na početku moga svećeništva, održao sam jednu propovijed sa dosta teškom temom. Za ručkom mi kaže pokojni profesor crkvenog prava o. dr. Dedić, dominikanac: Velečasni propovijed je bila odlična. Svakom propovjedniku je dopušteno u u propovijedi izreći do 5 teoloških gluposti. Vi ste rekli samo tri, pa zato odličan. Ovo sam rekao, ne da sebe pohvalim, jer mi to na ovom mjestu uopće nije potrebno, nego da pokažem koliko dotični ne razumiju što znači propovijedati masi različitog nivoa slušatelja i da se može dogoditi da čovjeku u najboljoj vjeri "izleti" po neka glupost! Otići slušati propovijed i čekati na takve gluposti meni pokazuje na bolesnu psihu takvih kršćana.
Što se tiče križa i patnje u braku. O tome nitko ne želi slušati, svi samo govore o uživanju, uspjehu ...nitko ne želi prihvatiti stvarnost života a ona je samo nošenje križa i bez toga nema upjeha, nema sreće i zadovoljstva u obitelji. Ovo je istina a vi me možete nakon ovoga izrugati kako hoćete. No vaše ruganje će se vama vratiti kao vlastiti križ.
Moja pokojna majka nije smjela s nama /djecom/ ići ne nedjeljnu poslijepodnevnu uobičajenu šetnju (nije dopuštala jedna žena s kojom smo živjeli.) Ta ista žena joj nije dopuštala ići napraviti frizuru kakvu je željela. Ta ista žena (dobro se sjećam kad je majka nosila četvrtog brata ) je govorila: ako rodiš jampuzinu "curicu" ne nosi je kući.. I sve je to moja majka odvažno nosila. Mislite da je bilo lako. Alli zato je naslijedila od te žene lijepo imanje. I ja imam jednu parcelu. I često puta mi je govorila: misliš da bi mi ona bila sve ovo ostavila da se nisam podložila njezinoj volji.
Draga mama, hvala ti na tvom nošenju križa za nas!
Mlade dame danas nisu spremne nositi križ a onda ni ubrati plodove toga križa. Sad možete urlati kako hoćete. Ovo je jedina istina.