Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Katolička crkva  •  Milost u Katekizmu Katoličke crkve
Katolička crkva

Rasprave i fenomeni vezani uz djelovanje Katoličke crkve
Moderatori: Hrvoje TroIva zaboljesutra
Tema: 637
Poruka: 25435
Najnovija tema: Sv. Erhard regensburški
Aktualna tema: Božje stvaranje ili evolucija?
Zadnja poruka: Juni, četvrtak 8.1.2009. u 15:35
Naslov teme:
Milost u Katekizmu Katoličke crkve
Autor teme: hrki  •  Broj odgovora: 4  •  Broj pregleda: 473
moonlight
M 27 god.,
Split
Član od 31.08.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 131 (mladi forumaš)
Postavlja se nekoliko pitanja. Od čega nas to Bog želi spasiti? I zašto bi Bog išta želio od nas?
Čovječanstvo kroz cijelu povijest pokušava odgovoriti na pitanje: Što Bog želi? Zbog tog su se pitanja stvorile religije, stvorena je teologija kao znanost o Bogu. Kao posljedica stvaranja religija stvorena je i podjela među ljudima gdje su pripadnici jedne religije smatrali (smatraju) da su u potpunosti shvatili Božje želje, za razliku od pripadnika druge religije, koji su malo "zastranili". Kao posljedica takvog razmišljanja stvorena su pravila po kojima se svaki pravi vjernik treba ponašati (npr. mora nedjeljom ići na misu, mora redovno primati sakramente, mora postiti kad je Crkva odredila, muslimani petkom moraju u džamiju, za vrijeme ramazana moraju postiti i sl.). Zbog vječnog pitanja "što Bog želi" Crkva je prolazila i svoja mračna razdoblja, npr. inkviziciju, gdje se mučilo pripadnike drugih vjera jer su smatrali da to rade u Isusovo ime i da to Bog želi. Zbog tog pitanja su pokrenuti i križarski ratovi, jer se smatralo da Bog želi da se zauzme sveta zemlja i sl.
Također vjeruje se da nam je Bog dao zapovijedi po kojima Bog želi da mi živimo, a ako ih slučajno ne prihvatimo i po njima ne živimo te se iskreno ne pokajemo slijedi čistilište ili pakao gdje ćemo vječno odgovarati za svoj neposluh. Razlog zbog kojeg bi bilo poželjno da slijedimo ta pravila je da se "pomirimo" sa Bogom.
Pomirimo? Ja osobno se nisam nikada posvađao sa Bogom. Zašto bih se uopće trebao pomirivati?
Da li bi vas vaši biološki roditelji poslali na vječne muke ako ih ne biste slušali? Naravno da ne bi. Pa zašto bi onda to Bog napravio? Svi smo mi djeca Božja, zar ne?
Vjeruje se da Bog sve vidi i sve zna. Ako je to tako, a vjerujem da je, onda je svjestan nas i svih naših djela u punini. Njegov spektar razumijevanja cjelokupne stvarnosti je daleko iznad naše, pa baš zbog toga nema smisla da nas Bog kažnjava, pogotovo jer nam je uz sve to još dao i slobodnu volju. Ima li ikakvog smisla da me Bog kazni za nešto što sam po toj istoj slobodnoj volji mogao napraviti? Npr. svom djetetu kažem da može raditi što god hoće, po njegovoj slobodnoj volji. On nakon toga izađe van i opljačka banku. Sad bih ga trebao kazniti? Ne, jer kad bih ga kaznio, bio bih licemjer.

Možda ćete se iznenaditi kad vam kažem što mislim o tome što Bog želi od nas. Moje mišljenje je da ne želi-ništa.
Kad bi se takvo shvaćanje proširilo svijetom mislim da bi mnogi društveni problemi nestali, jer je uzrok mnogih društvenih anomalija baš pokušavanje odgovaranja na pitanje "što Bog želi".

Postavlja se pitanje: ako Bog ništa od nas ne traži, koja je uopće njegova uloga? Mislim da je njegova uloga prvenstveno da nam bude dobar prijatelj. Pravi prijatelj nikad ništa ne zahtijeva i ne traži, zar ne?
Također se postavlja pitanje: tko će nam onda suditi za sva naša djela? Vrlo jednostavno: mi sami sebi.
Kako? Kad jednog dana "umremo" i odbacimo ovo tijelo koje nam je bilo samo prijevozno sredstvo u ovom životu, jer smo mi zapravo duša a ne tijelo i kada se spojimo sa Bogom "na onoj strani", vidjet ćemo u pravom svjetlu cijeli naš život i sve što smo radili, te ćemo prema tome donijeti svoj konačni sud o sebi. Jer, riječ je o našem životu i najlogičnije je da svatko sebi sudi.

IZ WEB SHOPA

Michael W. Smith: The Second Decade (1993 - 2003)
122,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Sveta obitelj i obitelj 21. stoljeća
Dan Gospodnji, 28.12.2008

Sretan i blagoslovljen Božić
Dan Gospodnji, 24.12.2008

Događaji koji su obilježili 2008. godinu
Crkva, 31.12.2008

Svjetlo istinsko dođe na svijet
Dan Gospodnji, 4.1.2009

Madrid: Budućnost ovisi o obitelji
Zoom, 28.12.2008