M 31 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 4841 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: ponedjeljak, 5.11.2007 u 18:53 Tema: Sveta Gora Atos - tajanstvena monaška republika
[quote:b9ba4aca08="sneni"]
nego pazi da nebi zbog mojih relikvija nastao križarski rat... a ne bi baš volio da me vucaqraju kao Srbi relikvije cara Lazara[/quote:b9ba4aca08]
ne brini. ja sam te upravo mislio pokloniti nekom srpskom manastiru na čuvanje
npr. sestricama iz bivseg zilotskog manastira Stjenik koje je vladika izabacio od tamo, pa su sad jadne napolju u šumi i nemaju nikakvih relikvija.
Ti bi im dobro dosao. mislim da biti tamo bilo super. Svaki dan bi te kadile, nosale, izlagale, ljubile, prenasale i vucarale po vascijeloj Srbiji u ovisnosti od kud ih isteraju i di protjeraju.
Za razliku od katoličkih samostana , di bi vjerojatno bio stavljen u kakav ormarcić, zaključan i nitko te vise ne bi gledao, ni štovao, ni nosao. Eventualno bi bio izložen samo kao nekakav smijesni muzejski eksponat kome bi se svu čudili. Uzas.
Ž 89 god., Zagreb Član od 23.01.2007. Pošalji poruku
Poruka: 3566 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 5.11.2007 u 19:30 Tema: Sveta Gora Atos - tajanstvena monaška republika
[quote:ba7f9bc16c="TroIva"][quote:ba7f9bc16c="Aurora"] U katoličkim samostanima nema ovako bizarnih običaja pa to ne znači da su naši redovnici manje duhovni ili da se boje smrti.[/quote:ba7f9bc16c]
Ajde Aurora pakuj kofer i navrati do mene u Schlierbach da kadimo kriptu punu kostiju moje mrtve subrace, a ako uhvatimo vemena da obidjemo 50-tak drugih samostana gdje su blagopokojni redovnici cak i povjesani po zidovima kripta ili im kosti uredno poslagane u police...
Ima toga i kod katolika. Pa ja ti zivim sa kostima i poluzivim mrtvacima![/quote:ba7f9bc16c]
lubanje i kosti su nešto drugo... to je svojevrsna estetika smrti, kada je raspadanje tijela već dovršeno, a ono najgroznije, sam proces raspadanja, ne odvija se pred očima onoga koji promatra kostur...međutim, sumnjam da bi ti, troiva, s jednakim mirom kadio kriptu kada bi se u njoj nalazili leševi monaha u stanju raspadanja :roll:
u svakom slučaju, to meditiranje nad kostima, mrtvačkim glavama i leševima koje neki zagovaraju (npr. anthony de mello), smatram prije simptomom psihičkog poremećaja, nego izrazom istinske i zdrave religioznosti (ovo se naravno ne odnosi na tebe, troiva, već je to moje načelno razmišljanje) :?
Ž 89 god., Zagreb Član od 23.01.2007. Pošalji poruku
Poruka: 3566 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 5.11.2007 u 19:32 Tema: Sveta Gora Atos - tajanstvena monaška republika
[quote:8dc0c5609c="Templar"][quote:8dc0c5609c="cromahalia"]kad sam pročitala članak, bila sam sigurna da si ga ti templar napisao...hehe, intuicija mi je na mjestu [/quote:8dc0c5609c]
A ja sam mislio da cete ipak mozda pomisliti da ga je napisao mnogopoštovani i prečasni otac angelus ili mozda ibro?? [/quote:8dc0c5609c]
ja sam pretpostavila da si to ti, samo što ti, naravno, nisam znala ime
u svakom slučaju, moje pohvale za izvrstan prilog, istovremeno nadahnjujući i detaljno informativan... i iskrene želje da bude još takvih :D
Napisano: ponedjeljak, 5.11.2007 u 19:53 Tema: Sveta Gora Atos - tajanstvena monaška republika
[quote:80a038fcef="Melanie"]
u svakom slučaju, to meditiranje nad kostima, mrtvačkim glavama i leševima koje neki zagovaraju (npr. anthony de mello), smatram prije simptomom psihičkog poremećaja, nego izrazom istinske i zdrave religioznost?[/quote:80a038fcef]
Da melani, ali onda je izgleda kompletna monaska i redovnička poboznost i duhovnost kršćanstava kako katoličkog zapada sve do nedavno, a pravoslavnog istoka, i dan danas, bila i jest psihički poremećena.
Napisano: ponedjeljak, 5.11.2007 u 20:11 Tema: Sveta Gora Atos - tajanstvena monaška republika
sjećam se prije 50 godina u sjemeništu u zadru. Jezuit vodi duhovne vježbe, ja tek ušao u pubrtet.. u kapelici ugasili svjetlo na stoliću mrtvačka lubanja upaljena svijeća i on - jezuita obasjan- plamenom svijeć . strava.. a onda molitva:
- kad moji rođaci budu ganuti mojim jadnim stanjem - tada (a mi odgovaramo) Isuse blagi smiluj se meni
- kada moje oko pusti zadnju suzu, tada- Isuse blagi smiluj se meeni
- kad moje tijelo više ne bude osjećalo okolinu, tada Isuse blagi smiluj se meni... i tako dalje.-... ma znate da nisam tko zna koliko dugo osjećao nikakvih putenih napasti :oops: :P :o
M 18 god., Van Hrvatske Član od 18.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1494 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 5.11.2007 u 20:15 Tema: Sveta Gora Atos - tajanstvena monaška republika
[quote:844c531c37="Melanie"]a čuj... meni je meditiranje nad lešinama poremećeno... a tko voli i misli da mu je u tome spasenje duše, nek samo izvoli :roll:[/quote:844c531c37]
Ž 47 god., Rijeka Član od 06.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 179 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 6.11.2007 u 16:36 Tema: Sveta Gora Atos - tajanstvena monaška republika
[quote:4cc2ba07a1="Templar"]Ah bezvezni i dosadni riječki kapucini, bez imalo pobozne mašte i tradicionalne katoličke sklonosti raznoraznim poboznim egzibicijama :([/quote:4cc2ba07a1]
Neka njih takve kakvi jesu. A u istom dijelu groblja nalaze se zajedničke grobnice Sestara milosrdnica Svetog Vinka Paulskog i sestara Družbe Presvetog Srca Isusova. Tu je sahranjena i osnivačica spomenute družbe Marija Krucifiksa Kozulić.
A ako se zaželim gledanja ljudskih ostataka imam tu sreću da sam zdravstveni djelatnik a naša bolnica ima Zavod za patologiju pa mogu odšetati do tamo. A ima svega zanimljivog od svježih leševa do preparata kosti i kostura a i preparata konzerviranih u eteru i formalinu npr fetusi sijamski blizanci, jednooko nedonošče sa spinom bifidom, dojka s tumorom, mozak s aneurizmom itd.
Kad čovjek to vidi prođe ga volja da tu meditira. Radije će otići doma, uzeti Bibliju i zapaliti svijeću...
Napisano: utorak, 6.11.2007 u 19:43 Tema: Sveta Gora Atos - tajanstvena monaška republika
[quote:fc9b32b6bc="SACRECOEUR"]Krajnje si neinspiritivna Aurora. :roll:[/quote:fc9b32b6bc]
Ah tipična pojava kod danasnjih katolika koji su izgubili kontinuitet s svojom vlastito tradicijom. steta. :(
bas krajnje sterilno i neinspirativno. Kakav je to katolik koji kao vrhunac poboznosti smatra čitanje Biblije i palenje nekih svijećica. :roll: Bezveze. To je čak i protestantima više dosadilo. :D