Ova mi je propovijed dobro sjela.....potpuno. Iako ima jedna misao na kojoj sam stala, a ta je :
[color=blue:784d9832e4]Bog nas svojim postupcima stalno iznenađuje. Svima nam je dobro poznata prispodoba o milosrdnom ocu koji se raduje povratku zločestog djeteta koje mu je upropastilo polovicu silnog imanja, zaboravljajući pri tome da se taj zapravo i nije iskreno pokajao nego se odlučio na povratak samo zato jer je bio gladan.[/color:784d9832e4]
Nisam iz Biblije ovu prispodobu ovako shvatila....da se sin razmetni nije pokajo nego da je došao jer je bio gladan....postoje mnoga umjetnička djela inspirirana ovom temom, povratka razmetnoga sina dobrome ocu. Što ih je inspiriralo? razmetanje?glad? zagrljaj oca i sina?
Svi su zaboravili na ono gunđalo, drugoga sina, koji je cijelo vrijeme bio uz svog oca i sad se osjećao izdanim i ugroženim. Taj lik nije nikome zanimljiv. No da je on prišao ocu i zajeno s njime razdragano dočekao svoga brata, umjetnici bi to u svojim djelima sigurno primjetili i dali kao jasan znak obiteljske ljubavi i prihvaćanja. Međutim toga nije bilo.
Scena potpuno raskajanoga sina i duboko potresenbog oca je nešto što daje utjehe i nade, zbog toga se nikako ne slažem da se je taj sin vratio zbog Gladi.
Kad pogledamo malo danas po našim crkvama, osim vjernika koji se postavljaju kao oni koji su uz <Oca bili u svim vremenima kušnje i patnje, i sami svećenici su podozrivi prema ljudima koji se vraćaju u Majčicu Crkvu. Oprez je majka mudrosti i tu se slažem, no ipak se radi o jednoj izvanrednoj pretjeranosti i iskljčivosti sa strane "pravednih".
To je izgleda kazna, nama svima koji smo se obratili. Možda smo živjeli u neznaju. Možda naši roditelji nisu živjeli vjerničkim životom ili su čak nekima od nas tada njihove djece, zabranjivali vjeru i crkvu.
primjeti se smješno vrzmanje po crkvi i crkvenim aktivnostima, pastoralnim vijećima, župskim sastancima, jer većinom se ne biraju obraćenici. Oni se smatraju nedostojnima. Ušlagirane župe poput neke mlitave babe stoje nepokretno bez imalo volje i ideje, optužujući i ne dopuštajući novim snagama da daju osvježenje koje u sveopćoj suhoći bezidejnosti, tako očito fali.
Sve bi to bilo podnošljivo, uzmeš si da je to kazna na Zemlji koju moraš proći ( a da sam ne znaš zbog čega i što si kriv), najgore je to što to sve snimaju mladi, naše potomstvo, djeca.....i što se i na njihovu glavu svaljuje krivica otaca .
Zbog toga zamjeram autoru ovog teksta što je napisao ovakav komentar, koji nije niti istinit niti je u duhu Oca koji oprašta.
Sama tvrdnja da je Otac popustio sinu koji se "zapravo i nije iskreno pokajao", je i sumnja u Oca!
No možda sam i krivo shvatila autorovu misao..
M 22 god., Van Hrvatske Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2530 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: nedjelja, 4.11.2007 u 22:38 Tema: Je li Bog nezainteresiran
Ni ja se ne bih slozio da se sin vratio samo zato sto je bio gladan. Mnogo je vjerojatnije da je to ucinio iz razloga sto se pokajao za svoja djela i nije imao drugog izlaza. Glad je tu ljudski faktor, dok je pokajanje duhovni faktor. A tjelo e funkcionira bez duse i obratno.
Umjetnicka djela cesto prikazuju tog sina koji place u ocevom zagrljaju. Da je dosao zbog gladi prikazali bi ga s batakom ili pecenom svinjskom nogom, a ne rasplakanog u ocevom zagrljaju.
Mrzovolja drugoga sina je lako shvatljiva, pa i njegova sumnjicavost i hladnoca prema bratu povratniku. Jer on , koji je volio oca i s njime radio, ista raspandzao sada je u drugom planu i s pravom se pita: A gdje sam ja?
[quote:903c9883ab]Scena potpuno raskajanoga sina i duboko potresenbog oca je nešto što daje utjehe i nade, zbog toga se nikako ne slažem da se je taj sin vratio zbog Gladi.[/quote:903c9883ab]
Dijelimo isto misljenje.
U nasim crkvama ima pretjerano puno licemjerja i bahatosti te me ne iznenadjuje takva "dobrodoslica" povratnicima koju si opisala. S jedne strane to je shvatljivo,s druge pak i nije.Ali ne bih to shvatio kao kaznu,nego kao kusnju. "Stariji" kusa "mladjeg" brata...
U svakom slucaju nemamo razloga sumnjati u Ocevu ljubav jer oni koji mu se raskajani, kao sin razmetni, vrate uzivaju ljubav njegovu. U to nema sumnje!