Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  novovjekovno poganstvo
Komentari članaka na portalu

Komentiranje članaka objavljenih na portalu
Moderatori: Hrvoje
Tema: 213
Poruka: 5277
Najnovija tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Aktualna tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Zadnja poruka: Krešimir, srijeda 7.1.2009. u 22:42
Naslov teme:
novovjekovno poganstvo
Autor teme: brunesa  •  Broj odgovora: 43  •  Broj pregleda: 5306
1 2 3
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
brunesa
Ž 59 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 564 (iskusni forumaš)
Napisano: petak, 17.3.2006 u 16:17
Tema: novovjekovno poganstvo

citat: "U Vatikanu počinje službena istraga o tome je li pokojni papa Ivan Pavao II., dva mjeseca nakon svoje smrti, od Boga ishodio čudesno ozdravljenje francuske redovnice..."

mislim zbilja....možete vjerovati što hoćete, ali ovakve stvari ....što je to s ljudima, s kršćanima? kuda su to zabludjeli?
na što to crkva svodi nebeskog oca i krista, nakon svega....zašto je krist uopće bio ovdje i čemu sve??? ljudi što je ovo????
novo poganstvo!!!!.???

pa onda članak ispred ovoga gdje papa benedikt govori ..po smislu...da je krist prisutan u cijelom božjem narodu a osobito(!!!) u nasljednicima apostola (!!!)

zbilja sam bez riječi.
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4452 (stari forumaš)
Napisano: petak, 17.3.2006 u 16:21

A zašto molim te lijepo? I što je tu tako egzotično da si ti bez riječi?
Idi na vrh

brunesa
Ž 59 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 21.3.2006 u 8:59

[quote:6b050b8f20="sara"]A zašto molim te lijepo? I što je tu tako egzotično da si ti bez riječi?[/quote:6b050b8f20]
nisam nigdje rekla da je egzotično. samo krivovjerno.
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 21.3.2006 u 22:24

A što je to krivovjerno i o kojoj ti to vjeri govoriš?
Idi na vrh

brunesa
Ž 59 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 22.3.2006 u 9:28

[quote:be8b4caece="sara"]A što je to krivovjerno i o kojoj ti to vjeri govoriš?[/quote:be8b4caece]
no, no sara, nemojmo se činiti nevještima. jasno ti je da govorim o kršćanstvu i o problemu poganskog praznovjerja i krive nauke koje se nameće s oltara.
mislim da ću se ipak prestati čuditi očitoj potrebi ljudi da vjeruju u pokojnike i njihov (ne mogu vjerovati!) utjecaj na svevišnjeg boga. to je toliko stupidno da se moram povući...jednostavno mi se više ne da. svakome svoje.
jedno je sigurno...oni u crkvi koji podržavaju ove nezamislive gluposti, i koji iskrivljavanjem isusovog naučavanja manipuliraju masama i potpomažu ustvari suprotne snage, shvatit će jednog dana (ako ne s ove, a onda sasvim sigurno s "one strane") što su učinili i morat će okajati i otplatiti svoj ceh po zakonu.
preostaje samo da se molimo da ih duh o kojem govore doista prosvjetli što prije, ako kojim slučajem i sami vjeruju u ono što serviraju stadu.
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 22.3.2006 u 14:21

Ništa se ja ne pravim, nego ne želim pogriješiti u ovoj stvari. O kojem ti to nauku govoriš? Svom? Jer Katoličke Crkve sigurno ne. Naime u onom što tebe muči nema ničeg krivovjernog po nauci Katoličke Crkve. Baš kao što molim neke ljude oko sebe da me podrže, tako molim i svete ili duše u čistilištu da mole za mene. Ako to tebi ne ide pod kapu, OK. Ali onda ne pričaj o nekakvom nauku, jer nauk postoji u Crkvi, a ne kod pojedinca. Po čemu bi netko, pa bila to i ti, ima ispravan odnos prema Isusovu nauku? Ja vjerujem da Duh Sveti vodi Crkvu i da neće zabludjeti makar sigurno njeni puti ne idu uvijek ravno. A ti meni objasni kako možeš biti tako sigurna u sebe, svoje procjene ili na čiji se to nauk pozivaš? Naime, tumečenje Pisma kako tko hoće nije moguće, pogledaj što se događa s protestantima u cjewlini.
Idi na vrh

brunesa
Ž 59 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 22.3.2006 u 16:15

[quote="sara". .[/quote]

pa evo i sama odgovaraš i ne htijući. naravno da govorim o krivom nauku crkve koji je (nauk) u izravnoj kontradikciji s pismom na koje se poziva. ne izmišljam ja nikakva nova evanđelja niti dodajem riječi koje isus nije rekao.
na stranu što inače mislim o nastajanju knjige koju nazivamo biblijom ...ali nema baš neke svrhe da iznova citiram dijelove svetog pisma (novi zavjet)
koji su u suprotnosti s onim što tako svojski širi crkva. već smo o tome toliko puta govorili na drugim temama, pa kada nije tamo shvaćeno, čisto sumnjam da bi ponavljanje polučilo više uspjeha.
tko želi, naći će.
pitanje je samo da li hoće. ili prihvaćamo sve što nam se nudi jer smo "sigurniji" u krilu autoriteta. znam da je možda bez veze što sam se uopće opet uhvatila tu nekog dokazivanja ...jer to samo po sebi nije svrsishodno, već naprotiv... nastojim zbilja prevladati taj poriv kod sebe, nadam se da ću uspjeti.
ali kada sam pročitala .."ishodio kod boga čudesno ozdravljenje"... preplavio me neki osjećaj da se rugamo nebeskom ocu ...kao da je bolest i ozdravljenje neka vrsta trgovine ili uvjeravanja...pa ako imaš dobrog poklisara...platiš dovoljan broj misa...zapališ dosta svijeća ... može se dogoditi čudo.
jednostavno mi je teško prihvatiti da u 21. vijeku (a još i poznavajući nauk isusa nazarećanina) ljudi pristaju na takve nevjerojatnosti.

a onda to ponavljanje kako je netko valjda "povlašten" kod nebeskog oca.. (jer je valjda zaposlen u crkvi). kakvo je to profaniranje kršćanske vjere i njenih temelja!
isus to nije nigdje i nikada rekao. tako su se ponašali pogani.
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 22.3.2006 u 21:10

OK to je tvoje mišljenje, ali da si mi još odgovorila i na postavljena pitanja...
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 10206 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 23.3.2006 u 12:05

[quote:4c6cbe1770]ali kada sam pročitala .."ishodio kod boga čudesno ozdravljenje"... preplavio me neki osjećaj da se rugamo nebeskom ocu ...kao da je bolest i ozdravljenje neka vrsta trgovine ili uvjeravanja...pa ako imaš dobrog poklisara...platiš dovoljan broj misa...zapališ dosta svijeća ... može se dogoditi čudo. [/quote:4c6cbe1770]

brunesa, o osjećajima,emocijama je naš korni tam kod Gotovine meni rekao poučno, pa pročitaj..Emocije nisu nikakvi pravi instrument istine, a mi smo žene prilično bazirane na "osjećajima" i osjećajima.

pričaš o nauku i kao < veliki autoritet koji se postavlja iznad svih i svega (takav je utisak onih koji to čitaju), s time si neuvjerljiva i...
.D. Brown u svom "D.V. kodu" također daje svoj nauk.No on je umjetnik književnik i brani se umjetničkom fikcijom a s druge strane duboko reže u tkivo Crkve i samu vjeru kršćana.
Danas ima puno "naučitelja". Ništa ne rade samo truju.

......... :roll:
Idi na vrh

brunesa
Ž 59 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: četvrtak, 23.3.2006 u 15:14

[quote="jasminka"][quote]
kad već čitaš, onda čitaj pažljivije. nigdje ne govorim o svojim naucima, niti izmišljam potaknuta umjetničkim fikcijama jer nisam niti umjetnik niti književnik.
tek kršćanin kojem je uzor i autoritet isus nazarećanin.

ničiji osjećaji, pa tako niti moji, nisu kriterij istine, niti su spomenuti u tom kontekstu. više kao (naravno nepotrebno) čuđenje neprekidnim manipulacijama vjernicima. pa kada već govoriš o trovanju ...to bi moglo biti, samo se ne slažemo oko počinitelja.
Idi na vrh

brunesa
Ž 59 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: četvrtak, 23.3.2006 u 15:58

[quote:1cf8f01a2c="sara"]Naime, tumečenje Pisma kako tko hoće nije moguće, pogledaj što se događa s protestantima u cjewlini.[/quote:1cf8f01a2c]
ispravno si rekla, ali dopuštaš da isusovi riječi i njegova poučavanja ipak tumače, bolje reći da su ih protumačili ljudi za koje je bilo očigledno da ih baš ne vodi duh (bar ne duh božji), a za što su nam svojim životom pružali mnoštvo dokaza...ali i o tome smo već i previše govorili na drugim temama.
dakle slažemo se...nije moguće tumačiti pismo kako tko želi...i kako mu odgovara. zapravo nema ni potrebe. trebalo bi ga ostvarivati.
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: četvrtak, 23.3.2006 u 17:23

Draga moja, ali ti meni ne odgovaraš na postavljena pitanja. A da dodam još koje. Koji su to ljudi tumačili, a da je očigledno (po čemu i kako?) da ih ne vodi Duh Boji? Da bi se nešto moglo ostvarivati treba znati tumačiti. Ako je to tako lako protumači kako to da Isus na jednom mjestu kaže: "Ako netko nije protiv vas, za vas je" i opet, na drugom mjestu "Tko nije s vama protiv vas je"
Idi na vrh

brunesa
Ž 59 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: petak, 24.3.2006 u 13:56

joj sara ...pa dobro, da ne misliš da nemam što odgovoriti. ti znaš o čemu ja govorim, ali spadaš u one koji ne žele ćuti i unaprijed smatram ovaj post možda nepotrebnim.
dakle, nauk o kojem govorim je nauk isusa nazarećanina.
spomenuti krivi nauk (u nekim stvarima, naravno)...je nauk katoličke crkve...koji je ona prilagodila svojim predodžbama i potrebama. taj skupni naziv «katolička crkva» isto tako možemo uzeti da se odnosi na hijerarhijski i «učiteljski» vrh, na one «visokodostojnike» kojima je crkva kao institucija bila interesantna kao mjesto koncentracije moći i bogatstva. tu ubrajam veći broj papa koji su svoj položaj nerijetko osigurali čak i zločinom. ako treba možemo otvoriti i novu temu o papama (iako bi što se mene tiče tek to bilo tendenciozno ..ali ako hoćeš...ja nemam problema s tim, navest ću ti meni poznate primjere, premda ne znam čemu bi to ilustriranje služilo...)
znači...ja ne mislim na vjernike iako oni čine tijelo crkve, kako se to slikovito kaže.
taj je dakle «vrh» učio ljude da se mole dušama umrlih koje su oni proglasili svetima...i pored izričite isusove izjave...samo je jedan svet..vaš otac na nebu. ne treba ti tu učiteljstvo pa da ovu izjavu usporediš i sa «svetim ocem» na zemlji i da vidiš da tu nešto ne štima. no taj dio mi nije toliko važan, kao ono krivovjerje da se molimo umrlima...iako znamo da duše umrlih imaju svoj put čišćenja i da nikakvi sakramenti neće tu dušu dovesti pred lice božje dok se ona sama ne očisti, ne okaje počinjeno i dok joj ne oproste svi koji to trebaju (o koje se je dakle ogriješila). a da li mi možda poznajemo duše naše braće, pa i jednog pape? i da li onaj tko potiče vjernike da se mole za potporu dušama smrtnika širi krivu nauku? širi!
i da li onaj tko potiče ljude da se klanjaju kipovima i obožavaju slike i ostatke mrtvih tijela, da poštuju tu nekakve "relikvije" širi krivu nauku? (jer je isus rekao..ne činite si slike ni...) širi!...i da ne nabrajam....
mi imamo krista i oca ...sve ostalo su ostaci poganstva.
odakle možemo znati da one koji su tumačili pismo ne vodi duh božji? pa rečeno je...po djelima njihovim ćete ih poznati. i kaj sad...da nabrajam djela koja osporavaju svetost pojedinim osobama?....ili si ti usvojila ono...»kao ljudi mogu pogriješiti...ali kada tumače pismo .onda ih vodi duh božji...(ne možeš vjerovat!!!). u tom slučaju je bez veze da nastavljam.....

i ono ...što sam ja tako sigurna u sebe...pa tko kaže da sam ja sigurna u sebe? ne brini, imam ja problema sa sobom...ali sigurna sam u oca i njegovog sina, našeg spasiteja.

naravno, potrebno je neke stvari iz pisma pojasniti i približiti...sve to štima. ali ne treba i ne bi se smjelo iskrivljavati niti dodavati.
ovaj je post već malo predugačak...ako ima neodgovorenih pitanja...mogu nastaviti u drugom.
Idi na vrh

hardy
M 9 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 27 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 24.3.2006 u 17:48

hej brunesa! iznijela si ono u što vjeruješ, i to je ok.
spominješ kako se tvoja vjera "oslanja" na Oca i Sina. nisam zamijetio (oprosti ak sam propustio) da si spomenula Duha Svetoga. a?
Idi na vrh

ucenik
M 9 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 24 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 24.3.2006 u 19:23

[quote:de4cc6088e="brunesa"]
taj je dakle «vrh» učio ljude da se mole dušama umrlih koje su oni proglasili svetima...i pored izričite isusove izjave...samo je jedan svet..vaš otac na nebu.
[/quote:de4cc6088e]

Proglašenjem svetim Crkva ustvari izjavljuje da na temelju života dotične osobe i drugih okolnosti smatra da je ta osoba živjela dovoljno kreposnim životom da je stigla u raj bez čistilišta. Naime blaženim i svetim ne može biti proglašena osoba koja nije živjela kreposnim životom. Nakon toga se temeljem čuda zaključuje da je tim čudom Bog potvrdio da je zaista ta osoba u raju.
A sad ima ljudi kojima je ta pomisao apsurdna. Ali znam konkretno slučaj na temelju kojega je Ivan Merz proglašen blaženim.

U prvoj polovici prošlog stoljeća sušica je bila neizlječiva bolest. Jedna djevojka je nekoliko godina nakon smrti Ivana Merza oboljela od sušice i doktori su ju pokušali izliječiti, ali bez ikakvog uspjeha i kad su doktori izgubili svaku nadu, ta djevojka je devet dana za redom išla na grob Ivana Merza i molila se kako je znala i umjela (nije postojala nikakva devetnica Ivanu Merzu niti išta slično), ali molila je Boga da ju ozdravi po zagovoru Ivana Merza. I tako devet dana za redom. I deveti dan, kad je završila sa molitvama umah je ozdravila. S obzirom na sušicu, sva je bila onemoćala, ali taj deveti dan vratila se sa groba posve zdrava. Doktorima nije bilo jasno što se dogodilo, nisu to mogli objasniti. A do istog zaključka je došla i liječnička komisija u Rimu koja je proučavala svu dokumentaciju.

Neki će reći slučajnost, neki će reći glupost, neki će vjerovati. Svakomu po njegovoj volji.
Ja osobno isto nisam nešto sklon molitvi svecima, ali itekako se molim Mariji i vjerujem da njen zagovor itekako može mnogo toga promijeniti. A imao sam prilike i doživjeti neka uslišanja.

Ali htio bih naglasiti da Crkva ne stavlja nagalasak na molitvu svecima, nego na nasljedovanje Krista kao što su to oni činili.
Općenito ljudi previše govore o prosidbenoj molitvi, a malo o molitvi zahvalnosti i hvale...

kao ono krivovjerje da se molimo umrlima...iako znamo da duše umrlih imaju svoj put čišćenja i da nikakvi sakramenti neće tu dušu dovesti pred lice božje dok se ona sama ne očisti, ne okaje počinjeno i dok joj ne oproste svi koji to trebaju (o koje se je dakle ogriješila).

brunesa interesira me kako gledaš na marijanske pobožnosti, na molitve Mariji i slično.

Što se tiče toga da dušu neće dovesti pred lice Božje, da li pri tom misliš na susret sa Bogom ili na [b:de4cc6088e]raj[/b:de4cc6088e] kao susret sa Bogom? (pretpostavljam da misliš na raj, ali za svaki slučaj provjeravam...
Ali sakrament ispovijedi će itekako dovesti dušu pred lice Božje.
A ovo što si rekla da duša neće pred lice Božje dok se sama ne očisti, ne okaje počinjeno i dok joj ne oproste svi koji to trebaju....
Pa interesira kako možeš sa takvom sigurnošću govoriti o tim stvarnostima koje ćemo vidjeti i upoznati tek kad umremo? Radi čega tako olako isključuješ faktor Božjeg milosrđa i ljubavi.
Kad bi se sve svelo na to da duša mora u čistilištu čekati da joj oproste svi koji to trebaju koji je onda smisao Isusove žrtve na križu?
I što sa slučajem kad je osoba koja bi trebala oprostiti umrla ili je recimo čvrsta u svojoj odluci da ne oprosti? Da li bi to značilo da radi toga ova duša nikad neće stići u raj?

a da li mi možda poznajemo duše naše braće
Ja vjerujem da ipak dobrim dijelom poznajem dušu svog brata ili sestre.

i da li onaj tko potiče ljude da se klanjaju kipovima i obožavaju slike

Crkva ne potiče ljude da se klanjaju kipovima i da obožavaju slike. Dapače Crkva uči da to nije ispravno. Ali to ne znači da se ne smije imati kip uzora svetosti kao podsjetnik na to kako bismo trebali živjeti.
Da postoji često među ljudima krivo shvaćanje kipova i slika, ljudi koji zaista rade ovo što si ti rekla da rade, postoji, ali to nije nauk Crkve, nego dapače nastoji ih se poučiti da je to krivo shvaćanje.

i ostatke mrtvih tijela, da poštuju tu nekakve "relikvije" širi krivu nauku?

Ali brunesa čak je i Isus u jednoj prigodi svjedočio tako nečemu. Konkretno govorim o ženi koja je godinama bolovala od krvarenja i vjerovala da će biti dovoljno da se dotakne Isusove haljine i da će ozdraviti i to se zaista dogodilo. Nije dotaknula Isusa nego njegovu haljinu. A isto tako u vrijeme prve Crkve su se događali takvi slučajevi sa prvim apostolima.

Ali više o Crkvenom nauku o štovanju relikvija mislim da su upućeniji svećenici prisutni na ovome forumu.

(jer je isus rekao..ne činite si slike ni...)

Ali opet u smislu pravljenja slika, kipova i sličnoga u smislu Zlatnog teleta, materijalnog božanstva.
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2 3
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
Kabarnos Panos - grčki slatkopojac
Templar, četvrtak 8.1.2009 u 1:31

Živjela nova, poviješću neopterećena Hrvatska!
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:13

Ateistička kampanja u Velikoj Britaniji
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:09

"Kolajna ljubavi"
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:06

Ispovijed
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:01

Predbračna čistoća
Nježni sport, četvrtak 8.1.2009 u 0:38

Zašto smo na spajalici ?
opium, četvrtak 8.1.2009 u 0:36

Dar razlikovanja duhova
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 0:33

Hristos se rodi!
Templar, četvrtak 8.1.2009 u 0:17

Unutarnji put
angolac, srijeda 7.1.2009 u 23:33
    Vaše mišljenje o homoseksualcima
krešimir999, ponedjeljak 5.1.2009 u 20:31

Thompson i Crkva
barbaraa, četvrtak 1.1.2009 u 22:41

Međugorje
Nježni sport, srijeda 7.1.2009 u 11:59

Ajmo kviz!
fiore, petak 18.1.2008 u 1:06

Karizmatizam
uzvodno, srijeda 7.1.2009 u 21:50

Franjo Tuđman
Radisson, utorak 6.1.2009 u 10:46

Božje stvaranje ili evolucija?
Tuga, srijeda 1.10.2008 u 16:27

Bertone o zabrani ređenja homoseksualaca
jasminka, četvrtak 24.7.2008 u 17:26

Sukob na katoličkoj ljevici?
angelus, četvrtak 13.7.2006 u 21:00

Celibat
iana, ponedjeljak 29.12.2008 u 18:31
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  novovjekovno poganstvo

IZ WEB SHOPA

Michael W. Smith: Freedom
122,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Sveta obitelj i obitelj 21. stoljeća
Dan Gospodnji, 28.12.2008

Sretan i blagoslovljen Božić
Dan Gospodnji, 24.12.2008

Događaji koji su obilježili 2008. godinu
Crkva, 31.12.2008

Svjetlo istinsko dođe na svijet
Dan Gospodnji, 4.1.2009