Napisano: utorak, 30.5.2006 u 13:51 Tema: novovjekovno poganstvo
ma ček, juuuj kak bu bilo dobro na kavi!! Zanimljivo
brunesa, daj da se nekaj ti ja dogovorimo. reci mi zašto oduzimaš pravo učenosti ljudim a koji zaista jesu dali veći dio svoje mladosti, svog života u školovanje i svog osobnog stjecanja znanja? ha?
ne možeš sve u isti lonac pa, fuj doktori, fuj teolozi, fuj...
Tu nekaj ne štima..Pogle,svi smo ljudi jako smo lomljivi i slabi na kušnje svijeta. Znaš o čemu govorim, i o materijalizmu i o seksizmu i o nacionalizmu i o komunizmu i o fašizmu i o slavizmu a najviše EGOIZMU.Nisu samo teolozi i doktori koji padaju na tim ispitima.. To je bolest današnjice.
Alternativci su ti sigurni? pa znašli što je sve i tko je sve u tim alternativnim "liječenjima"?
tako si izgleda zadrla u [b:8d675cb07c]neka alternativna objašnjavanja i tumačenja [/b:8d675cb07c]Kristovih riječi. Alternativi tu nije mjesto, jer Isus nam nije obećao lagano i slatko, on je obećao da će nam nošenje našeg jarma s Njime biti lakši. nije nam obećao maknuti "jaram" ili teškoću. Alternativa [b:8d675cb07c]to[/b:8d675cb07c] nudi.
Bog nas uspoređuje s lozom koju on reže i sumpori i joj meni..ništa lagano..
Tko to ne može prihvati hvata se alternative ili ti lakšega rješenja.[b:8d675cb07c]Lažnog.[/b:8d675cb07c]
Napisano: utorak, 30.5.2006 u 14:50 Tema: novovjekovno poganstvo
[quote:8a4bb8810c]asminka, ti stavljaš znak jednakosti između svevišnjeg stvoritelja i teologa. simptomatično je da se na taj način odgovara onima koji se usuđuju reći da nije sve u redu.[/quote:8a4bb8810c]
to nije točno, gdje si to pročitala?
[quote:8a4bb8810c]bog nam je dao razum da ga koristimo. problem večine ljudi je u tome da od najranijeg djetinjstva slušamo i ponavljamo određene stvari (kao neke netočnosti ili možda bolje reći dvojbenosti, u nekim uobičajenim molitvama ili prilikom nekih obreda...) i zapravo se malo tko zamisli nad njima, a još manji broj ljudi odnosno vjernika bi došao na pomisao da ih smatra upitnim. [/quote:8a4bb8810c]
tu isto ne spadam, jer su se moji roditelji pobrinuli da mi u djetinjstvu Crkva bude što dalje.Opet fulaš, brunesa, no možda je tvoje djetinjstvo bilo "opterećeno" pa iz njega zaključuješ o drugima..
[quote:8a4bb8810c]što je onaj gornji post napisan u svibnju, čista je slučajnost. nikada mi ne bi palo na pamet da biram neki termin u kojem bi takva diskusija bila "zloćestija".čudi me da si ti to povezala. jednostavno sam pokušala odgovoriti učeniku kojem to dugujem već više od dva mjeseca. [/quote:8a4bb8810c]
Nisam ni mislila da si namjerno izabrala, nego dapaće, ne mislim da je slučajnost nego da su Duhovi propuhali naše prstiće i misli . Znaš da u japanskom jeziku ne postoji riječ [b:8a4bb8810c]slučajnost[/b:8a4bb8810c] ? Niti u mom
[quote:8a4bb8810c]ja samo čitam ono što piše (ili ono što je još preostalo ... ali i to je dovoljno). [/quote:8a4bb8810c]
ne nije istina, ti daješ svoje osobne zaključke, koji su neutemeljeni i kratkovidni..
Ž 59 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 564 (iskusni forumaš)
Napisano: utorak, 30.5.2006 u 15:06 Tema: novovjekovno poganstvo
[quote:53563521f0="jasminka"]"?
:[/quote:53563521f0]
jasnić, nitko meni nije fuj. zašto tako misliš? pa ako se ne slažem s nečim to ne znači da sam ja unaprijed u pravu. zato i pričamo o stvarima, zar ne?
a zašto misliš da je sve alternativno bez vrijednosti? znam da se taj naziv obično tako i doživljava .. ali nije točno. evo ovdje u zagrebu npr. imamo jednog liječnika (diplomiranog i na službenom sveučilištu i još u nekim drugim učilištima ...) za njega kažu da je alternativac, ali da mi bilo kaj treba, otrčala bih prije njemu nego hebrangu. zatim, moj liječnik opće prakse (primarijus) .. bavi se akupunkturom koju uglavnom smatraju alternativnim načinom lliječenja. onda poznati zagrebački hematolozi ..sve alternativci (a diplomirani liječnici) .. pa poznati svjetski autoriteti...dr.hammer, pa rudolf brojs .. i kaj da nabrajam ... stav prema liječenju i čovjeku danas se počeo ubrzano mijenjati ... dakle, ja ne govorim o vračevima ili gatarama, nego o stručnjacima ... što se službena iliti školska medicina toliko još protivi (bar javno) ni u kom slučaju meni nije razlog da ne priznam uspješnost liječenja tim novim (a ustvari starim) načinom.
imala sam prilike prisustvovati nekim liječničkim seminarima i tamo sam na svoje uši čula da velik dio pacjenata s karcinomom (a kod djece najveći!) umre od posljedica liječenja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sigurno znaš ponešto o famoznim kemoterapijama ... pipanje u mraku! i sami to priznaju. no ljudi se hvataju za slamku i pristaju. iz kojeg bih razloga onda neograničeno vjerovala školskoj medicini? pa i ja se razumijem u kemiju i znam kako reagira organizam .. i zaključujem da je to mutno područje .. i imam odmak.
no da se vratimo temi ... školovani teolozi. zašto bih im vjerovala, kada se neke stvari protive zdravom razumu? zato jer oni imaju diplomu? pa isus nije imao diplomu i poučavao je na način razumljiv ribarima. zar misliš da mene možda impresionira pompoznost nastupa?
evo, neki dan... gledam papu u poljskoj .... svejedno mi je kako ovo nekome zvuči .. ali ljudi moji ...o svemu sam čula, samo nitko da spomene gospodina boga, niti krista ... to je mogao biti predstavnik bilo koje druge moćne organizacije. sva ta pompa, sjaj, papamobili...tjelesna straža ... pa tko je čuvao našeg isusa kada je hodao po zemlji? (sad mi još reci da su ga zato i uhvatili....)
ma, ....nikome ja jasminka ne oduzimam pravo na učenost ... samo slušam, gledam i pitam se ...
Napisano: utorak, 30.5.2006 u 16:32 Tema: novovjekovno poganstvo
brunči da zgotovime ovaj naš razg, i ti i ja imamo pravo..ali
nije dobro u globalu hitati ljude po profesijama, to je ono kaj me kod tebe furt ljuti. nisu svi liječnici hebrangi niti svi teolozi farizeji..ali toga ima i kod jednih i kod drugih..ali
ima i onih divnih primjera i to daleko više nego hebrangova i ne znam koga..zašto se njih ne sjetiš?
alternativa je široki pojam..akupresura i akumpuktura je ušla u službenu medicinu
kemoterapija..slažem se..ali puno je više izliječenih nego umrlih od iste terapije..negdje pročitah, zvanično doktorsko izvješće..a di..nisam znala da će mi trebati..stalno se upire prstom u negativno, i onda se to negativno prepiše na sve
a to je sistem koji nas guši na medijima gdje se forsa negativnost, a o dobrim i lijepim stvarima
M 62 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 2715 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 30.5.2006 u 17:52 Tema: novovjekovno poganstvo
Postoje debeli razlozi zašto liječnici ne raspravljaju s alternativcima. Zašto teolozi uglavnom šute kad zdravorazumska tabula rasa počne umovati? Pod time ne mislim na pitanja koja si vjernici postavljaju.
Vjernik ne mora biti teološki potkovan, tek mu treba kontinuitet vjere pa će odmah primjetiti kako su strukture i hijerarhija postojali u samom nastanku Crkve. Petar uvijek uzima riječ. Kad nastaje neki problem pita se apostole za mišljenje.
[b:54f53f5006]Štovanje svetaca i Marijanska pobožnost[/b:54f53f5006]. Još je Crkva bila u okovima i tekla krv mučenika kada su se u katakombama natjecali prvi kršćani kako bi bili pokopani u blizini nekog mučenika. Vjera u iscjeliteljsku moć nije kod kršćana kao kod pogana proistjecala iz same osobe po sebi ili predmeta po sebi, nego snagom Crkve kojoj ta osoba pripada.
Bog se , konačno [b:54f53f5006]priklonio [/b:54f53f5006]čovjeku. On se [b:54f53f5006]snizio[/b:54f53f5006] na njegovu razinu kad bi mu govorio i slao poruke, kad s njime komunicira. Čovjek od iskona ima neke svoje već izgrađene klišeje za religiozno. Oni će djelovati kad se pokrene lavina iskrene pobožnosti ma kako nam ona naivno i možda poganski izgledala.
Ljubljenje moći, doticanje lurdske pećine i pijenje vode, marijanske pobožnosti i devet prvih petaka.... da sada ne nabrajam. Tu se možemo vrlo brzo poskliznuti. To nije uopće teško usporediti sa sličnim radnjama u poganstvu ili nekoj drugoj religiji. Međutim radi se samo o klišejima koje posjedujemo i koje smo baštinili tko zna od kada iz samog jutra čovječanstva. Bitna je duboka vjera koja je kao ključ koji otvara bravu da bi se ušlo u "dvoranu milosti Božje". Čisti um, razumsko razmišljanje mogu djelovati daleko logičnije, ali dragi Bog se na njih uglavnom oglušuje, jer tu nedostaje ono bitno vjera, ljubav i ufanje. Ona tri lijepa simbola. križ, srce i sidro. Može si netko tisuću puta postaviti pitanje zašto je to tako - odgovora uglavnom nema, a objašnjenje sam dao. Ima teologa koji ne bi ovo moje tumačenje prihvatili - pa se događa da i najumnija teologija zvuči kao mjed koji ječi i cimbal koji zveči, a života nema.
Sam svoj majstor na području vjere nužno vodi u sekte. I osnivači sekti su bili svojevrsni alternativci - suha grana na stablu Crkve.
Ž 59 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 564 (iskusni forumaš)
Napisano: utorak, 6.6.2006 u 8:50 Tema: novovjekovno poganstvo
razlozi zbog kojih liječnici ne razgovaraju (ili ne reagiraju) s alternativcima, a teolozi s slobodnomislećim «tabulama rasama» jesu između ostalog i u tome jer im nemaju kaj reći ..(ovdje mislim da one alternativce koji poznaju materiju, a ne neke samozvane iscjelitelje ... a kod onih zdravorazumskih..na ljude koji ozbiljno teže tome da razumiju što je to čovjek, što je život i da si svjesno postave ciljeve koje će punim srcem ostvarivati.)...i to ne zbog ludosti ili neznanja druge strane, nego jednostavno zato jer nemaju u pričuvi razuman odgovor na jasna pitanja. može biti ponekad da se i sami zapletu u naučene konstrukcije i jedino što još mogu je uznosito odbijati dijalog, jer je «učenost» na njihovoj strani.
svatko može o tome misliti što ga volja, može biti zabljesnut nečijom načitanošću i «učenošću» .. ja osobno nemam tih problema jer mi je dobri bog podario zdrav razum (valjda da ga koristim, a ne da se klanjam tuđoj pameti ... iako nije bitno, ono čemu se klanjam je samo dobrota i ljubav...)
da, ljudi si postavljaju ponekad pitanja, a pošteni liječnik i teolog morali bi bar sebi priznati da često ne znaju odgovoriti i da se i od pitanja i od sebe samih kriju u verbalnioj i pojmovnoj akrobatici. to bi bilo u redu i vrijedno poštovanja. svi smo mi samo ljudi i mučimo istu muku ... inače ne bismo bili ovdje.
primjeri koje angelus navodi u vezi ranih kršćana ...( iako ima i drugačijih koje ne uzima u obzir ....) govore samo o tome kako je u tim ljudima nažalost još bilo snažno pogansko naslijeđe.
što se tiče ljudi kroz koje je govorio bog ... nije tako teško uočiti da su velike proroke ušutkavali, proganjali i ubijali, kako prije kristovog dolasta, a tako isto i tijekom posljednja dva tisućljeća ... s time da ovim kasnijim nije naravno bio priznat status proroka. taj si je primat crkva sačuvala samo za sebe.
što se tiče iskonskih klišeja koji se pokreću itd... isus je došao da nam pokaže kako se živi život po božjoj volji, kako se štuje svevišnji stvoritelj i naš otac .. i vrlo nas je jasno poučio da je samo jedan svet i da samo njega, oca, trebamo slaviti.
kakve veze s time ima ovo padanje u nesvijest kada se spomene lik i djelo sv.oca pape, sveta stolica ... pa onda i svi ti živi i mrtvi sveci i svetice, svi ti bezbrojni posrednici, o kojima, ruku na srce, ne znamo baš puno.
i ako ćemo o sektama i «sam svoj majstor» .. nije li upravo rimska crkva takav bjelodani primjer «narihtavanja» stvari. običaja i vjerovanja ... kako bi što bolje vladala i manipulirala životima i dušama svoje pastve.??
uostalom, tko je taj tko može s punom pouzdanošću reći što je suha grana .. da li onaj novi izboj .. ili centralno deblo koje u međuvremenu može postati bolesno?. možda i može. kako? pa kada se radi npr. o religiji o kojoj govorimo ...uzme recimo deset božjih zapovijedi o isusov govor na gori ... pa malo usporedi. brojnost pripadnika neke organizacije uopće nam ne jamči njen ispravan put. članovi dosta rijetko preispituju «statut», osobito ako se dosta rano i temeljito pobrinemo da im tako nešto niti ne padne na pamet . treba samo dosljedno drugačijemisleće proglašavati vješticama, krivovjercima, sektašima i otpadnicima...diskreditirati ih po mogućnosti (u današnje vrijeme) ... provjerena metoda. i ne samo u crkvi, uostalom .....
a što se tiče tih evo i priznatih natruha poganskih običaja (koji kao ne bi trebali ničemu škoditi..jer se radi o nečem iskonskom??) možda je to i odgovor razlogu učenja i shvaćanja isusove smrti kao nužne žrtve koja je trebala umilostiviti nebeskog oca, boga ... jer su starozavjetni svećenici uveli i održavali običaje žrtvovanja životinja na oltarima, krvavi obredi ... a koliko sam ja čitala največeg starozavjetnog proroka izaiju .. kroz njegova usta je bog progovarao kako mu se gade te krvave žrtve i miris krvi ... ah, i njega su zatukli ....vrlo je poučno čitati o ovom proroku i toplo preporučam svima koji to još nisu.
za dobro duše potrebna je aktivna vjera ... ne samo vjera kao takva, već ispunjavanje onoga u što vjerujemo, život prema božjoj volji ... kako to misliš angelus da se otac oglušuje o zdravi razum ... i recimo zdravorazumsko (što valjda ne isključuje i dobrotu srca) .. ispravno postupanje i da mu je milije ono klečanje, ljubljenje mošti i priklanjanje običajima i tradicijama, beskrajno ponavljanje naučenih molitava (mantre?)? to mi nekako izgleda suprotno zdravom razumu. da je bog htio da budemo lutke, ne bi se trudio podariti nam razum. ja nekak mislim da bi ga trebalo upotrebljavati i dobro, dobro osluškivati glas savjesti u sebi, jer je to naša veza s božanskim zakonima.
M 9 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 187 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 9.6.2006 u 14:27 Tema: novovjekovno poganstvo
A onda opet, samim postojanjem anđela i isusa i takotih, otvara se mogucnost neizravnog djelovanja boga. Tojest, da bog moze djelovati recimo preko anđela, ili isusa, sto otvara mogucnost da moze djelovati preko mrtvog pape, koji je ravnajuci se premisama krscanstva, vrlo vjerojatno na nebu, gdje nema razloga sumnji nastavlja svoj zemaljski poziv, koji je bozja sluzba, sto znaci djelovanje boga preko njega.
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4452 (stari forumaš)
Napisano: subota, 10.6.2006 u 9:55 Tema: novovjekovno poganstvo
Čovječe da bih nekog mrzila, morao bi mi učiniti jako veliko zlo. A ti toliko baljezgaš bez reda i pameti da mogu samo imati mučninu. Naime, ne imati osnovne pristojnosti prema drugima i kad ti se ne sviđaju nego vrijeđati gdje i kako stigneš... to je ono što ti radiš