M 33 god., Varaždin Član od 23.09.2007. Pošalji poruku
Poruka: 12 (novi forumaš)
Napisano: petak, 28.12.2007 u 0:55 Tema: Mrzljak: Bilo bi dobro da svaki svećenik ima e-mail
Piše naš varaždinski biskup da bi bilo dobro da svaki župnik ima svoj e-mail. Naravno da bi to bilo dobro, ali naš dragi biskup previđa jednu vrlo bitnu stvar: da u našoj biskupiji ima jako puno župa koje su materijalno siromašne, a i puno je starijih župnika od kojih se , objektivno govoreći, i nemre očekivati velika informatičko znanje. Biskup očito misli da svi župnici u njegovoj biskupiji žive na visokoj nozi kak se živi u sjedištu biskupije, gdje nijednom svećeniku ništa ne nedostaje, svi su opremljeni najmodernijom tehnologijom i ne oskudijevaju ni u čemu. istina je da bi se neki župnici mogli malo više angažirati oko informatizacije, ali neke župe jednostavno nemaju novaca i za njih je to luksuz koji si ne mogu priuštiti.
Ž 8 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 278 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 28.12.2007 u 8:19 Tema: Mrzljak: Bilo bi dobro da svaki svećenik ima e-mail
[quote:d584d01e83="angelus"] Varaždinska biskupija pokriva najbogatiju regiju u Hrvatskoj.
Jednako tako danas ni jedan svećenik nije tako siromašan da ne bi mogao imati računalo.[/quote:d584d01e83]
složila bih se s Angelusom...prije će biti da župnici ne vole "trošiti" vrijeme na internet..i da je možda većini župnika to sve jedna novotarija za koju nemaju vremena, ili im se ne d a učiti...što je i za shvatiti
možda kako se budu izmjenjivali mlađi svećenici, možda bude drugačije...svaka čast iznimkama...
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4452 (stari forumaš)
Napisano: petak, 28.12.2007 u 10:03 Tema: Mrzljak: Bilo bi dobro da svaki svećenik ima e-mail
[quote:9829549846="matija červek"]biše naš varaždinski biskup da bi bilo dobro da svaki župnik ima svoj e-mail. Naravno da bi to bilo dobro, ali naš dragi biskup previđa jednu vrlo bitnu stvar: da u našoj biskupiji ima jako puno župa koje su materijalno siromašne, a i puno je starijih župnika od kojih se , objektivno govoreći, i nemre očekivati velika informatičko znanje. Biskup očito misli da svi župnici u njegovoj biskupiji žive na visokoj nozi kak se živi u sjedištu biskupije, gdje nijednom svećeniku ništa ne nedostaje, svi su opremljeni najmodernijom tehnologijom i ne oskudijevaju ni u čemu. istina je da bi se neki župnici mogli malo više angažirati oko informatizacije, ali neke župe jednostavno nemaju novaca i za njih je to luksuz koji si ne mogu priuštiti.[/quote:9829549846]
Baš me zanimaju te siromašne župe u našoj (jer je ti i moja) biskupiji. Dosta dobro poznajem situaciju i sasvim sam sigurna da nema župnika koji ne može imati i računalo i internet i još koješta. Mi smo bogata biskupija, a i funkcionira financijski sustav. Prilično se gradi, obnavlja, uređuje i znam da biskupija ne uskraćuje financijske injekcije kad treba, negdje malo samo "špota" kad stvari ne teku baš racionalno. Zato bi mi bilo drago da mi navedeš koje su to tako siromašne župe. U Dalmaciji i Lici župe su neusporedivo siromašnije, standard otočkih župnika, osobito nekih, bitno niži - u mnogim župnim kućama bi dobro valjalo uložiti da izgledaju i funkcioniraju kako treba, a ipak su internetski "osposobljeni".
Druga je priča o starosti, no i tu smo u prednosti, jer imamo više zvanja nego druge biskupije.
PS ja osobno trošim na internet oko 100 kn mjesečno.
M 22 god., Zagreb Član od 13.11.2007. Pošalji poruku
Poruka: 135 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 28.12.2007 u 23:17 Tema: Mrzljak: Bilo bi dobro da svaki svećenik ima e-mail
Danas za 1000kn kupiš računalo s netom. Probelm je što bi onda svaki župnik morao provoditi par sati dnevno odgovarajući na mailove. Mislim da se to vrijeme može bolje iskoristiti. Uostalom, pa nisu župe tako velike da svatko ne bi mogao doći i pitati župnika što mu treba.
M 2 god., Zagreb Član od 14.12.2007. Pošalji poruku
Poruka: 310 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 28.12.2007 u 23:48 Tema: Mrzljak: Bilo bi dobro da svaki svećenik ima e-mail
[quote:79c3b9fa90="tomy108"]Danas za 1000kn kupiš računalo s netom. Probelm je što bi onda svaki župnik morao provoditi par sati dnevno odgovarajući na mailove. Mislim da se to vrijeme može bolje iskoristiti. Uostalom, pa nisu župe tako velike da svatko ne bi mogao doći i pitati župnika što mu treba.[/quote:79c3b9fa90]
Ne mora on odgovarati neka zaposli sekretaricu.
M 18 god., Van Hrvatske Član od 18.02.2007. Pošalji poruku
Poruka: 1494 (stari forumaš)
Napisano: subota, 29.12.2007 u 9:51 Tema: Mrzljak: Bilo bi dobro da svaki svećenik ima e-mail
[quote:1d3c8ea3c7="tomy108"]Danas za 1000kn kupiš računalo s netom. Probelm je što bi onda svaki župnik morao provoditi par sati dnevno odgovarajući na mailove. Mislim da se to vrijeme može bolje iskoristiti. Uostalom, pa nisu župe tako velike da svatko ne bi mogao doći i pitati župnika što mu treba.[/quote:1d3c8ea3c7]
Jao koje gluposti, pa zaš bi morao svaki dan odgovarat na mailove i kao da bi mu netko pa slao po 100 mailova dnevno da mora toliko vremena na njih utrošit . .
Ž 38 god., Osijek Član od 28.12.2007. Pošalji poruku
Poruka: 32 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 1.1.2008 u 13:19 Tema: Mrzljak: Bilo bi dobro da svaki svećenik ima e-mail
Ne mora on odgovarati neka zaposli sekretaricu.[/quote]
Nekoliko po meni bitnih razloga koji nisu financijske prirode:
1. Većina župljana (starije populacije) nema potrebu za Internetom :)
2. Većina župnika im je generacijski bliža nego srednjoškolcima pa nema potrebu za Internetom
3. Još uvijek je važna živa riječ koju netko nekome u lice kaže. Važna je i neverbalna komunikacija i odvajanje vremena za nekoga
4. Zaposliti sekretaricu? Zaposlen na određeno vrijeme? Do dolaska novog župnika kojem se ideja neće svidjeti?
5. Sekretarica? Žensko u župi :roll: pa što bi stariji župljani rekli :?
.
.
.
M 32 god., Split Član od 24.03.2007. Pošalji poruku
Poruka: 277 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 16.5.2008 u 15:50 Tema: Mrzljak: Bilo bi dobro da svaki svećenik ima e-mail
[quote:bf66214d18="razrednica"]Ne mora on odgovarati neka zaposli sekretaricu.[/quote:bf66214d18]
Nekoliko po meni bitnih razloga koji nisu financijske prirode:
1. Većina župljana (starije populacije) nema potrebu za Internetom :)
2. Većina župnika im je generacijski bliža nego srednjoškolcima pa nema potrebu za Internetom
3. Još uvijek je važna živa riječ koju netko nekome u lice kaže. Važna je i neverbalna komunikacija i odvajanje vremena za nekoga
4. Zaposliti sekretaricu? Zaposlen na određeno vrijeme? Do dolaska novog župnika kojem se ideja neće svidjeti?
5. Sekretarica? Žensko u župi :roll: pa što bi stariji župljani rekli :?
.
.
.[/quote]
Ako je i muški u župskom uredu nevalja. Kako god okreneš zeznuto je.
Ž 45 god., Rijeka Član od 11.04.2008. Pošalji poruku
Poruka: 694 (iskusni forumaš)
Napisano: petak, 16.5.2008 u 17:01 Tema: Mrzljak: Bilo bi dobro da svaki svećenik ima e-mail
Može, ne mora, znam i jedne i druge i sve funkcionira. Neki ne znaju ni faks koristiti, pa su opet omiljeni svećenici. Naučili su funkcionirati nose papire poslati faksom na pošti. Poznajem i poslovne ljude koji namjerno ne žele imati mobitel. Poznaju ih kao takve i zovu u ono vrijeme kad znaju da će ih nekako dobiti na fiksni. Ne treba strogo robovati današnjici, neka svatko sam odabere što mu je lakše, bolje, jednostavnije, pa tako i svećenici. Ljudski kontakt je ipak najljepši.
I ja vas ovdje nekako zamišljam, određujem prema pisanju i iskreno, voljela bih vas upoznati uživo jer virtuala je virtuala.