Napisano: ponedjeljak, 24.3.2008 u 19:02 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
Pisac članka je vrlo crno orisao situaciju. I stiče se dojam kao da je toj situaciji kriva sadašnja Crkva. Ne slažem se opisanim.
1. Naše su crkve - unutrašnjost - ukrasi plod prošlosti i mnge slike i kipovi su kulturni spomenici. Pa se ne slažem da baš puno utječu na sadašnji mentalitet ljudi - kršćana.
2. Crkvu sačinjavamo svi mi i nikako ne bih rekao da su ljudi tako tmurnih faca.. Ima i žive radosti i to vrlo mnogo.. Evo u mojim župama, citiram jednog momka 14 god jutros nakon Mise mi reče:" Don Ivica, od Velikog četvrtka na večer do jutros smo bili u crkvi 10 i pol sati, a bilo je lijepo" Trebalo je slušati tog dječaka kako pjeva Petra u muci.. A jučer mi je u jutro poslao već u 7 sati sms poruku: "Don Ivica, ne zaboravite iz druge župe donijeti ugalj za kadionicu..." Sigurno da ni njemu ni svima koji su doživljavali i slavili te dane atmosfera nije bila odbojna, nego dapače privlačna. Na Veliki petak oko baldahina pod kojim sam nosio presveti sakramenta bilo angažirano 16 mladih i to s kakvom ljubavlju! Mladost im izbijala iz lica ...
3. Okoliš u kojem živimo - zatrovanost na svim razinama od zatrovane vode (problem pitke vode) zatrovanost šuma (krčenje brazilskih prašuma, kisele kiše) brda smeća oko naših gradova i sela, zagađenost mentalna, socjelna, društvena, medijska, nikako nas ne može činiti radosnima i veselima. Ako sve ovo ponesemo sobom u crkvu onda i ne možemo biti puno radosni...
Možda i prazan grob zjapi da nas primi u svoju utrobu, jer društveni okoliš - od ekologije do medija nije nego za grob.
M 28 god., Slavonski Brod Član od 22.01.2008. Pošalji poruku
Poruka: 1245 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 1.4.2008 u 10:16 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
[quote:9a5a92eebe="sneni"]Pisac članka je vrlo crno orisao situaciju. I stiče se dojam kao da je toj situaciji kriva sadašnja Crkva. Ne slažem se opisanim.
1. Naše su crkve - unutrašnjost - ukrasi plod prošlosti i mnge slike i kipovi su kulturni spomenici. Pa se ne slažem da baš puno utječu na sadašnji mentalitet ljudi - kršćana.
2. Crkvu sačinjavamo svi mi i nikako ne bih rekao da su ljudi tako tmurnih faca.. Ima i žive radosti i to vrlo mnogo.. Evo u mojim župama, citiram jednog momka 14 god jutros nakon Mise mi reče:" Don Ivica, od Velikog četvrtka na večer do jutros smo bili u crkvi 10 i pol sati, a bilo je lijepo" Trebalo je slušati tog dječaka kako pjeva Petra u muci.. A jučer mi je u jutro poslao već u 7 sati sms poruku: "Don Ivica, ne zaboravite iz druge župe donijeti ugalj za kadionicu..." Sigurno da ni njemu ni svima koji su doživljavali i slavili te dane atmosfera nije bila odbojna, nego dapače privlačna. Na Veliki petak oko baldahina pod kojim sam nosio presveti sakramenta bilo angažirano 16 mladih i to s kakvom ljubavlju! Mladost im izbijala iz lica ...
3. Okoliš u kojem živimo - zatrovanost na svim razinama od zatrovane vode (problem pitke vode) zatrovanost šuma (krčenje brazilskih prašuma, kisele kiše) brda smeća oko naših gradova i sela, zagađenost mentalna, socjelna, društvena, medijska, nikako nas ne može činiti radosnima i veselima. Ako sve ovo ponesemo sobom u crkvu onda i ne možemo biti puno radosni...
Možda i prazan grob zjapi da nas primi u svoju utrobu, jer društveni okoliš - od ekologije do medija nije nego za grob.[/quote:9a5a92eebe]
Čakaj da ta djeca malko odrastu// npr. uđu u najžeešće teen razdoblje// ili još bolje da s 19. upišu filozofski (ili neki treći fax koji potiče razmišljanje)// e onda ćemo pričati.
(crkva je prepuna tužnjikavih faca// i formalnih katolika)
ps. ne, nisam ateist i to nikada neću biti// također, nikada neću prestati razmišljati.
Napisano: utorak, 1.4.2008 u 16:08 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
Očito da niste ni pročitali ni shvatili moju poruku o doživljaju s uskrslim. Pišete kako je crkva puna tužnjikavih faca, ja vam kažem i navodim žive primjere sada a vi već znate kako će to biti kad bude i ako bude. E pa hvala na diskusiji nema smisla!
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4452 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 1.4.2008 u 16:10 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
[quote:a565831385="sneni"]Očito da niste ni pročitali ni shvatili moju poruku o doživljaju s uskrslim. Pišete kako je crkva puna tužnjikavih faca, ja vam kažem i navodim žive primjere sada a vi već znate kako će to biti kad bude i ako bude. E pa hvala na diskusiji nema smisla![/quote:a565831385]
Napisano: utorak, 1.4.2008 u 18:08 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
[quote:70f3cad7e0="sneni"]Očito da niste ni pročitali ni shvatili moju poruku o doživljaju s uskrslim. Pišete kako je crkva puna tužnjikavih faca, ja vam kažem i navodim žive primjere sada a vi već znate kako će to biti kad bude i ako bude. E pa hvala na diskusiji nema smisla![/quote:70f3cad7e0]
NE AKO// već je samo pitanje gdje//
U mojoj župi, 90% svih likova na misi ima namrštene i plačljive face....
U mojoj bivšoj župi, jednako tako//
U mom bivšem gradu// jednaka spika....
// to je ustvari još i dobro, jer idući je korak izbjegavanje crkve......(ne, stvar nije tako jednostavna kako ste pomislili// ti ljudi nisu ateisti...)
M 18 god., Van Hrvatske Član od 27.03.2008. Pošalji poruku
Poruka: 1479 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 1.4.2008 u 19:32 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
[quote:04131faae4="metatronX"]// to je ustvari još i dobro, jer idući je korak izbjegavanje crkve......(ne, stvar nije tako jednostavna kako ste pomislili// ti ljudi nisu ateisti...)[/quote:04131faae4]
. . :roll: neka, takvi nek i idu . . lijepo je negdje napisala cromahalia što je bitno u kršćanstvu . . brojnost ne . .
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 2:17 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
[quote:ad2247878d="PIAF"][quote:ad2247878d="metatronX"]// to je ustvari još i dobro, jer idući je korak izbjegavanje crkve......(ne, stvar nije tako jednostavna kako ste pomislili// ti ljudi nisu ateisti...)[/quote:ad2247878d]
. . :roll: neka, takvi nek i idu . . lijepo je negdje napisala cromahalia što je bitno u kršćanstvu . . brojnost ne . .[/quote:ad2247878d]
Crkva nasljeduje nauk Isusa Krista//
A IK ne odbacuje ljude, već ih okuplja oko sebe//
IK se uglavnom druži sa bolesnim ljudima, dakle onima kojima je potrebna pomoć, a ne sa ondašnjim 'dobrim vjernicima'......//
//trebamo se zapitati//
Zbog čega današnja crkva više ne okuplja oko sebe?
Zbog čega je sve veći broj vjernika koji ne idu u crkvu?
(pročitati pažljivo, nisam rekao 'ateista' već 'vjernika')
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 8:45 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
Svećenik sam 40 godina pa imam pravo reći svoja zapažanja - U našoj biskupiji mjesta koja su išla prije 50 godina redovito u crkvu idu redovito i danas. Na žalost broj stanovnika rapidno pada. Moja prva župa ima 3 stanovnika danas (prema službenoj statistici!) nedjeljom na misu 40 ! a kad sam ja bio tamo prije 40 godina bilo je 165 stanovnika i svi na misu! (Iako su tamo partizani ubili župnika i 4 člana crkovinarstva) !
Otok Brač je pred sto godina imao preko 30000 stanovnika, danas nema 13000. Moja sadašnja župa prije 100 godina je imala 924 stanovnika i gradili su crkvu za 1200 stanovnika, danas ih ima 113. Na blagdane ih ima na misi preko 150 ljudi.
Nije valjda Crkva kriva što se smanjuje broj stanovnika - na žalost doaze na Brač neki drugi ljudi koji sa katoličkom crkvom nemaju ništa pa će stvar početi izgledati sasvim drukčija.
Da si ozbiljan kritičar i istražitelj primjetio bi da broj katolika i svećenika u svijetu raste. I kod nas se osjeća lagana tendencija rasta broja zvanja.
Stanje zbog kojeg se prazne crkve (naveo si krivca - Crkvu!) međutim to pokazuje da si vrlo tendenciozan pa i zloban. Toliko ima faktora koje ti nisi uzeo u obzir da pokazuje tvoju ako ne zlobu a ono sasvim sigurno nedobronamjernost.
Kad bi se mene pitalo ja bih zabranio krštavati djecu onih koji redovito ne dolaze na misu, djecu koja ne dolaze 3 godine redovito na misu ne bi pričešćivao, krizmanike koji redovito do krizme ne dolaze na misu nen krizmati, 80% zaručnika odbiti i crkveno ne vjenčati, ne dati ni blagolsov kuća, ni sprovod onima koji ne prakticiraju nedjeljnu misu.
Na kraju ja ne dopuštam nikakve imitacije glamura za vjenčanje u crkvi. Postavio sam stroga pravila, kojih se držim. I moji najveći kritičari su mi priznali da tako svečanog dostojanstvenog vjenčanja nisu nikada doživjeli. Dapače rekli su mi da su se sami nekako sretno osjećali!
S ovim ne želim reći da biskupi i svećenici ne snose dio svoje krivice, snose, i zato će Bogu polagati račun, ali sasvim sigurno da nisu najveći i jedini krivci za situaciju.
M 28 god., Zagreb Član od 22.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 130 (mladi forumaš)
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 10:29 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
[quote:f1204f9ae6="sneni"]Na kraju ja ne dopuštam nikakve imitacije glamura za vjenčanje u crkvi. Postavio sam stroga pravila, kojih se držim.[/quote:f1204f9ae6]
To je dobro.
Ne kad čujem zanovjetanje jedne mladenke koja je pristala na crkveno vjenčanje samo zbog tradicije (i krstila se zbog toga), da joj crkveno vjenčanje nije bilo "ništa posebno", a svećenik joj sve dozvolio i kojekakvo fotografiranje kod Oltara, i dodatne pjevače,...
M 28 god., Zagreb Član od 22.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 130 (mladi forumaš)
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 10:33 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
[quote:316b819e9f="sneni"]Nije valjda Crkva kriva što se smanjuje broj stanovnika[/quote:316b819e9f]
To je nažalost surova realnost. Opadanje stanovništva će se rapidno još počet ubrzavat za jedno 5 godina kad sazrije generacija 90ih (tada su se počeli bilježiti prvi negativni trendovi). Ode nam naša Hrvatska, i sad čovjek nebi bio pesimističan
Ž 28 god., Šibenik Član od 11.03.2008. Pošalji poruku
Poruka: 580 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 10:43 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
[quote:a0c122bbd5="sneni"]Svećenik sam 40 godina pa imam pravo reći svoja zapažanja - U našoj biskupiji mjesta koja su išla prije 50 godina redovito u crkvu idu redovito i danas. Na žalost broj stanovnika rapidno pada. Moja prva župa ima 3 stanovnika danas (prema službenoj statistici!) nedjeljom na misu 40 ! a kad sam ja bio tamo prije 40 godina bilo je 165 stanovnika i svi na misu! (Iako su tamo partizani ubili župnika i 4 člana crkovinarstva) !
Otok Brač je pred sto godina imao preko 30000 stanovnika, danas nema 13000. Moja sadašnja župa prije 100 godina je imala 924 stanovnika i gradili su crkvu za 1200 stanovnika, danas ih ima 113. Na blagdane ih ima na misi preko 150 ljudi.
Nije valjda Crkva kriva što se smanjuje broj stanovnika - na žalost doaze na Brač neki drugi ljudi koji sa katoličkom crkvom nemaju ništa pa će stvar početi izgledati sasvim drukčija.
Da si ozbiljan kritičar i istražitelj primjetio bi da broj katolika i svećenika u svijetu raste. I kod nas se osjeća lagana tendencija rasta broja zvanja.
Stanje zbog kojeg se prazne crkve (naveo si krivca - Crkvu!) međutim to pokazuje da si vrlo tendenciozan pa i zloban. Toliko ima faktora koje ti nisi uzeo u obzir da pokazuje tvoju ako ne zlobu a ono sasvim sigurno nedobronamjernost.
Kad bi se mene pitalo ja bih zabranio krštavati djecu onih koji redovito ne dolaze na misu, djecu koja ne dolaze 3 godine redovito na misu ne bi pričešćivao, krizmanike koji redovito do krizme ne dolaze na misu nen krizmati, 80% zaručnika odbiti i crkveno ne vjenčati, ne dati ni blagolsov kuća, ni sprovod onima koji ne prakticiraju nedjeljnu misu.
Na kraju ja ne dopuštam nikakve imitacije glamura za vjenčanje u crkvi. Postavio sam stroga pravila, kojih se držim. I moji najveći kritičari su mi priznali da tako svečanog dostojanstvenog vjenčanja nisu nikada doživjeli. Dapače rekli su mi da su se sami nekako sretno osjećali!
S ovim ne želim reći da biskupi i svećenici ne snose dio svoje krivice, snose, i zato će Bogu polagati račun, ali sasvim sigurno da nisu najveći i jedini krivci za situaciju.[/quote:a0c122bbd5]
M 18 god., Van Hrvatske Član od 27.03.2008. Pošalji poruku
Poruka: 1479 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 10:48 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
[quote:edea551766="metatronX"]
Zbog čega je sve veći broj vjernika koji ne idu u crkvu?
(pročitati pažljivo, nisam rekao 'ateista' već 'vjernika')[/quote:edea551766]
. . e ljudi su negdje razmaženi . . i ne znaju odjeliti ljudsko od Božanskog i prepoznati ono dobronamjerno u šumi onog ljudskog, slabog i grješnog . . već im je to u prvom planu . . takvi to mogu vidjeti svugdje i toga svugdje ima . . dobro, onda neću otić u pekaru po kruh jer je ženska koja tamo radi gadna i zlobna ? ? . . Što je moj cilj? Ona ili njen kruh?
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 11:08 Tema: Visi li kršćanstvo na križu!
[quote:2127221cda="sneni"]Svećenik sam 40 godina pa imam pravo reći svoja zapažanja - U našoj biskupiji mjesta koja su išla prije 50 godina redovito u crkvu idu redovito i danas. Na žalost broj stanovnika rapidno pada. Moja prva župa ima 3 stanovnika danas (prema službenoj statistici!) nedjeljom na misu 40 ! a kad sam ja bio tamo prije 40 godina bilo je 165 stanovnika i svi na misu! (Iako su tamo partizani ubili župnika i 4 člana crkovinarstva) !
--------------------------------------------
[b:2127221cda]Kažeš da se smanjuje broj stanovnika// dakle, po tebi je za prazne crkve glavni i jedini krivac natalitet//
Ako je to tako, onda bi to značilo da crkvu 'nose' (popunjavaju) uglavnom starci// jer hrvatsko stanovništvo sve više stari (pogledati zadnje statistike).
(odatle možda i dolazi tvoj podatak o povećanju broja vjernika na misama// mada je pitanje gdje, i koliko je to reprenzetativno za razinu cijele Hr.)
No, vidiš, to će jako teško obrazložiti sve veći odlijev upravo mladih ljudi iz crkve (ponavljam, ti ljudi i dalje ostaju vjernici// ali ne dolaze na mise)//
To posebno vrijedi za 7 velikih gradova//
U pravilu, takvi ljudi žive u velikim gradovima, stari su 17-35+, visoko obrazovani ili će to biti// A pazi sada ovo, svi dolaze iz manje više vjerničkih obitelji, u djetinjstvu su redovito išli na mise, razočarani su nekim postupcima crkve, klera// prestali su ići na mise sa 17. 22. 24g.
ps. ja ne odobravam njihove postupke// misa je volja IK a ne svećenika// pa kakvi su da jesu// na mise je potrebno ići.
(ovo gore napisah iz iskustva, jer poznajem dosta ljudi koji više ne idu u crkvu, ali nisu ateisti)
[/b:2127221cda]
------------------------------------------------
[b:2127221cda]Točno je da raste// ali još si samo trebao reći gdje//
Broj vjernika najviše raste u zemljama Latinske Amerike i Africi// to pak i nije nelogično s obzirom na jako veliki natalitet u tim područjima, što pak kolidira i sa velikim postotcima nepismenosti, životom izvan gradova, siromaštvom i sl.
Sve to bez ikakve sumnje utjeće na porast broja vjernika.
U Europi je pak malko drugačija situacija// vlada stalno opadanje broja vjernika (bez iznimki).[/b:2127221cda]
-------------------------------------------------
[b:2127221cda]Točno je da postoje mnogi faktori// no daleko je najvažniji CRKVA.[/b:2127221cda]
-------------------------------------------------
--------------------------------------------------
[b:2127221cda]Crkva uopče nije u poziciji da provodi takve zabrane// to je prvo//
//drugo// IK nikome nikada nije dopustio rastjerivanje stada, i takav postupak bi bio protiv same ideje Kršćanstva.[/b:2127221cda]
---------------------------------------------------
----------------------------------------------------
[b:2127221cda]Oko toga se slažem// crkva nije cirkus, već posvećeno tlo// stoga agencije za pripreme vjenčanja nemaju što tražiti unutar crkve//
No, svećenici bi mogli uvesti i male modernizacije// npr. mogli bi vjenčati ljude i na livadi, u dvorištu i sl....
Jer Bog je svugdje oko nas, a ne samo u Crkvi.
Osim toga, crkva nije građevina, već živo tijelo//[/b:2127221cda]
------------------------------------------------------
S ovim ne želim reći da biskupi i svećenici ne snose dio svoje krivice, snose, i zato će Bogu polagati račun, ali sasvim sigurno da nisu najveći i jedini krivci za situaciju.
-------------------------------
[b:2127221cda]Jedini nisu, ali su među najvećim krivcima.[/b:2127221cda]
-------------------------------