Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Visi li kršćanstvo na križu!
Komentari članaka na portalu

Komentiranje članaka objavljenih na portalu
Moderatori: Hrvoje
Tema: 213
Poruka: 5277
Najnovija tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Aktualna tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Zadnja poruka: Krešimir, srijeda 7.1.2009. u 22:42
Naslov teme:
Visi li kršćanstvo na križu!
Autor teme: sneni  •  Broj odgovora: 27  •  Broj pregleda: 1010
1 2
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
sneni
M 65 god.,
Bol
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 2506 (stari forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 24.3.2008 u 19:02
Tema: Visi li kršćanstvo na križu!

Pisac članka je vrlo crno orisao situaciju. I stiče se dojam kao da je toj situaciji kriva sadašnja Crkva. Ne slažem se opisanim.

1. Naše su crkve - unutrašnjost - ukrasi plod prošlosti i mnge slike i kipovi su kulturni spomenici. Pa se ne slažem da baš puno utječu na sadašnji mentalitet ljudi - kršćana.

2. Crkvu sačinjavamo svi mi i nikako ne bih rekao da su ljudi tako tmurnih faca.. Ima i žive radosti i to vrlo mnogo.. Evo u mojim župama, citiram jednog momka 14 god jutros nakon Mise mi reče:" Don Ivica, od Velikog četvrtka na večer do jutros smo bili u crkvi 10 i pol sati, a bilo je lijepo" Trebalo je slušati tog dječaka kako pjeva Petra u muci.. A jučer mi je u jutro poslao već u 7 sati sms poruku: "Don Ivica, ne zaboravite iz druge župe donijeti ugalj za kadionicu..." Sigurno da ni njemu ni svima koji su doživljavali i slavili te dane atmosfera nije bila odbojna, nego dapače privlačna. Na Veliki petak oko baldahina pod kojim sam nosio presveti sakramenta bilo angažirano 16 mladih i to s kakvom ljubavlju! Mladost im izbijala iz lica ...

3. Okoliš u kojem živimo - zatrovanost na svim razinama od zatrovane vode (problem pitke vode) zatrovanost šuma (krčenje brazilskih prašuma, kisele kiše) brda smeća oko naših gradova i sela, zagađenost mentalna, socjelna, društvena, medijska, nikako nas ne može činiti radosnima i veselima. Ako sve ovo ponesemo sobom u crkvu onda i ne možemo biti puno radosni...

Možda i prazan grob zjapi da nas primi u svoju utrobu, jer društveni okoliš - od ekologije do medija nije nego za grob.
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
fyodor
M 28 god.,
Zagreb
Član od 22.06.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 130 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 31.3.2008 u 18:15

Ja sam primijetio puno obješenih lica. Sad neznam jel mi to tako upada u oči jer sam i sam pesimističan ili je stanje stvarno tako
Idi na vrh

metatronX
M 28 god.,
Slavonski Brod
Član od 22.01.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 1245 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 1.4.2008 u 10:16

[quote:9a5a92eebe="sneni"]Pisac članka je vrlo crno orisao situaciju. I stiče se dojam kao da je toj situaciji kriva sadašnja Crkva. Ne slažem se opisanim.

1. Naše su crkve - unutrašnjost - ukrasi plod prošlosti i mnge slike i kipovi su kulturni spomenici. Pa se ne slažem da baš puno utječu na sadašnji mentalitet ljudi - kršćana.

2. Crkvu sačinjavamo svi mi i nikako ne bih rekao da su ljudi tako tmurnih faca.. Ima i žive radosti i to vrlo mnogo.. Evo u mojim župama, citiram jednog momka 14 god jutros nakon Mise mi reče:" Don Ivica, od Velikog četvrtka na večer do jutros smo bili u crkvi 10 i pol sati, a bilo je lijepo" Trebalo je slušati tog dječaka kako pjeva Petra u muci.. A jučer mi je u jutro poslao već u 7 sati sms poruku: "Don Ivica, ne zaboravite iz druge župe donijeti ugalj za kadionicu..." Sigurno da ni njemu ni svima koji su doživljavali i slavili te dane atmosfera nije bila odbojna, nego dapače privlačna. Na Veliki petak oko baldahina pod kojim sam nosio presveti sakramenta bilo angažirano 16 mladih i to s kakvom ljubavlju! Mladost im izbijala iz lica ...

3. Okoliš u kojem živimo - zatrovanost na svim razinama od zatrovane vode (problem pitke vode) zatrovanost šuma (krčenje brazilskih prašuma, kisele kiše) brda smeća oko naših gradova i sela, zagađenost mentalna, socjelna, društvena, medijska, nikako nas ne može činiti radosnima i veselima. Ako sve ovo ponesemo sobom u crkvu onda i ne možemo biti puno radosni...

Možda i prazan grob zjapi da nas primi u svoju utrobu, jer društveni okoliš - od ekologije do medija nije nego za grob.[/quote:9a5a92eebe]

Čakaj da ta djeca malko odrastu// npr. uđu u najžeešće teen razdoblje// ili još bolje da s 19. upišu filozofski (ili neki treći fax koji potiče razmišljanje)// e onda ćemo pričati.

(crkva je prepuna tužnjikavih faca// i formalnih katolika)

ps. ne, nisam ateist i to nikada neću biti// također, nikada neću prestati razmišljati.
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4452 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 1.4.2008 u 13:47

E pa nisu sve crkve prepune tužnjikavih faca!
Idi na vrh

sneni
M 65 god.,
Bol
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 1.4.2008 u 16:08

Očito da niste ni pročitali ni shvatili moju poruku o doživljaju s uskrslim. Pišete kako je crkva puna tužnjikavih faca, ja vam kažem i navodim žive primjere sada a vi već znate kako će to biti kad bude i ako bude. E pa hvala na diskusiji nema smisla!
Idi na vrh

sara
Ž 53 god.,
Koprivnica
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 4452 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 1.4.2008 u 16:10

[quote:a565831385="sneni"]Očito da niste ni pročitali ni shvatili moju poruku o doživljaju s uskrslim. Pišete kako je crkva puna tužnjikavih faca, ja vam kažem i navodim žive primjere sada a vi već znate kako će to biti kad bude i ako bude. E pa hvala na diskusiji nema smisla![/quote:a565831385]

A jesi se i ti našao na koga obazirati!
Idi na vrh

metatronX
M 28 god.,
Slavonski Brod
Član od 22.01.2008.
Pošalji poruku
Napisano: utorak, 1.4.2008 u 18:08

[quote:70f3cad7e0="sneni"]Očito da niste ni pročitali ni shvatili moju poruku o doživljaju s uskrslim. Pišete kako je crkva puna tužnjikavih faca, ja vam kažem i navodim žive primjere sada a vi već znate kako će to biti kad bude i ako bude. E pa hvala na diskusiji nema smisla![/quote:70f3cad7e0]

NE AKO// već je samo pitanje gdje//

U mojoj župi, 90% svih likova na misi ima namrštene i plačljive face....

U mojoj bivšoj župi, jednako tako//

U mom bivšem gradu// jednaka spika....

// to je ustvari još i dobro, jer idući je korak izbjegavanje crkve......(ne, stvar nije tako jednostavna kako ste pomislili// ti ljudi nisu ateisti...)
Idi na vrh

PIAF
M 18 god.,
Van Hrvatske
Član od 27.03.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 1479 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 1.4.2008 u 19:32

[quote:04131faae4="metatronX"]// to je ustvari još i dobro, jer idući je korak izbjegavanje crkve......(ne, stvar nije tako jednostavna kako ste pomislili// ti ljudi nisu ateisti...)[/quote:04131faae4]

. . :roll: neka, takvi nek i idu . . lijepo je negdje napisala cromahalia što je bitno u kršćanstvu . . brojnost ne . .
Idi na vrh

metatronX
M 28 god.,
Slavonski Brod
Član od 22.01.2008.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 2:17

[quote:ad2247878d="PIAF"][quote:ad2247878d="metatronX"]// to je ustvari još i dobro, jer idući je korak izbjegavanje crkve......(ne, stvar nije tako jednostavna kako ste pomislili// ti ljudi nisu ateisti...)[/quote:ad2247878d]

. . :roll: neka, takvi nek i idu . . lijepo je negdje napisala cromahalia što je bitno u kršćanstvu . . brojnost ne . .[/quote:ad2247878d]

Crkva nasljeduje nauk Isusa Krista//

A IK ne odbacuje ljude, već ih okuplja oko sebe//

IK se uglavnom druži sa bolesnim ljudima, dakle onima kojima je potrebna pomoć, a ne sa ondašnjim 'dobrim vjernicima'......//

//trebamo se zapitati//

Zbog čega današnja crkva više ne okuplja oko sebe?

Zbog čega je sve veći broj vjernika koji ne idu u crkvu?
(pročitati pažljivo, nisam rekao 'ateista' već 'vjernika')
Idi na vrh

sneni
M 65 god.,
Bol
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 8:45

Svećenik sam 40 godina pa imam pravo reći svoja zapažanja - U našoj biskupiji mjesta koja su išla prije 50 godina redovito u crkvu idu redovito i danas. Na žalost broj stanovnika rapidno pada. Moja prva župa ima 3 stanovnika danas (prema službenoj statistici!) nedjeljom na misu 40 ! a kad sam ja bio tamo prije 40 godina bilo je 165 stanovnika i svi na misu! (Iako su tamo partizani ubili župnika i 4 člana crkovinarstva) !
Otok Brač je pred sto godina imao preko 30000 stanovnika, danas nema 13000. Moja sadašnja župa prije 100 godina je imala 924 stanovnika i gradili su crkvu za 1200 stanovnika, danas ih ima 113. Na blagdane ih ima na misi preko 150 ljudi.

Nije valjda Crkva kriva što se smanjuje broj stanovnika - na žalost doaze na Brač neki drugi ljudi koji sa katoličkom crkvom nemaju ništa pa će stvar početi izgledati sasvim drukčija.

Da si ozbiljan kritičar i istražitelj primjetio bi da broj katolika i svećenika u svijetu raste. I kod nas se osjeća lagana tendencija rasta broja zvanja.

Stanje zbog kojeg se prazne crkve (naveo si krivca - Crkvu!) međutim to pokazuje da si vrlo tendenciozan pa i zloban. Toliko ima faktora koje ti nisi uzeo u obzir da pokazuje tvoju ako ne zlobu a ono sasvim sigurno nedobronamjernost.

Kad bi se mene pitalo ja bih zabranio krštavati djecu onih koji redovito ne dolaze na misu, djecu koja ne dolaze 3 godine redovito na misu ne bi pričešćivao, krizmanike koji redovito do krizme ne dolaze na misu nen krizmati, 80% zaručnika odbiti i crkveno ne vjenčati, ne dati ni blagolsov kuća, ni sprovod onima koji ne prakticiraju nedjeljnu misu.

Na kraju ja ne dopuštam nikakve imitacije glamura za vjenčanje u crkvi. Postavio sam stroga pravila, kojih se držim. I moji najveći kritičari su mi priznali da tako svečanog dostojanstvenog vjenčanja nisu nikada doživjeli. Dapače rekli su mi da su se sami nekako sretno osjećali!

S ovim ne želim reći da biskupi i svećenici ne snose dio svoje krivice, snose, i zato će Bogu polagati račun, ali sasvim sigurno da nisu najveći i jedini krivci za situaciju.
Idi na vrh

fyodor
M 28 god.,
Zagreb
Član od 22.06.2007.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 10:29

[quote:f1204f9ae6="sneni"]Na kraju ja ne dopuštam nikakve imitacije glamura za vjenčanje u crkvi. Postavio sam stroga pravila, kojih se držim.[/quote:f1204f9ae6]

To je dobro.
Ne kad čujem zanovjetanje jedne mladenke koja je pristala na crkveno vjenčanje samo zbog tradicije (i krstila se zbog toga), da joj crkveno vjenčanje nije bilo "ništa posebno", a svećenik joj sve dozvolio i kojekakvo fotografiranje kod Oltara, i dodatne pjevače,...
Idi na vrh

fyodor
M 28 god.,
Zagreb
Član od 22.06.2007.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 10:33

[quote:316b819e9f="sneni"]Nije valjda Crkva kriva što se smanjuje broj stanovnika[/quote:316b819e9f]

To je nažalost surova realnost. Opadanje stanovništva će se rapidno još počet ubrzavat za jedno 5 godina kad sazrije generacija 90ih (tada su se počeli bilježiti prvi negativni trendovi). Ode nam naša Hrvatska, i sad čovjek nebi bio pesimističan
Idi na vrh

dinocka2
Ž 28 god.,
Šibenik
Član od 11.03.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 580 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 10:43

[quote:a0c122bbd5="sneni"]Svećenik sam 40 godina pa imam pravo reći svoja zapažanja - U našoj biskupiji mjesta koja su išla prije 50 godina redovito u crkvu idu redovito i danas. Na žalost broj stanovnika rapidno pada. Moja prva župa ima 3 stanovnika danas (prema službenoj statistici!) nedjeljom na misu 40 ! a kad sam ja bio tamo prije 40 godina bilo je 165 stanovnika i svi na misu! (Iako su tamo partizani ubili župnika i 4 člana crkovinarstva) !
Otok Brač je pred sto godina imao preko 30000 stanovnika, danas nema 13000. Moja sadašnja župa prije 100 godina je imala 924 stanovnika i gradili su crkvu za 1200 stanovnika, danas ih ima 113. Na blagdane ih ima na misi preko 150 ljudi.

Nije valjda Crkva kriva što se smanjuje broj stanovnika - na žalost doaze na Brač neki drugi ljudi koji sa katoličkom crkvom nemaju ništa pa će stvar početi izgledati sasvim drukčija.

Da si ozbiljan kritičar i istražitelj primjetio bi da broj katolika i svećenika u svijetu raste. I kod nas se osjeća lagana tendencija rasta broja zvanja.

Stanje zbog kojeg se prazne crkve (naveo si krivca - Crkvu!) međutim to pokazuje da si vrlo tendenciozan pa i zloban. Toliko ima faktora koje ti nisi uzeo u obzir da pokazuje tvoju ako ne zlobu a ono sasvim sigurno nedobronamjernost.

Kad bi se mene pitalo ja bih zabranio krštavati djecu onih koji redovito ne dolaze na misu, djecu koja ne dolaze 3 godine redovito na misu ne bi pričešćivao, krizmanike koji redovito do krizme ne dolaze na misu nen krizmati, 80% zaručnika odbiti i crkveno ne vjenčati, ne dati ni blagolsov kuća, ni sprovod onima koji ne prakticiraju nedjeljnu misu.

Na kraju ja ne dopuštam nikakve imitacije glamura za vjenčanje u crkvi. Postavio sam stroga pravila, kojih se držim. I moji najveći kritičari su mi priznali da tako svečanog dostojanstvenog vjenčanja nisu nikada doživjeli. Dapače rekli su mi da su se sami nekako sretno osjećali!

S ovim ne želim reći da biskupi i svećenici ne snose dio svoje krivice, snose, i zato će Bogu polagati račun, ali sasvim sigurno da nisu najveći i jedini krivci za situaciju.[/quote:a0c122bbd5]

[img:a0c122bbd5]http://i32.tinypic.com/2ic1sah.gif[/img:a0c122bbd5]
Idi na vrh

PIAF
M 18 god.,
Van Hrvatske
Član od 27.03.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 1479 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 10:48

[quote:edea551766="metatronX"]
Zbog čega je sve veći broj vjernika koji ne idu u crkvu?
(pročitati pažljivo, nisam rekao 'ateista' već 'vjernika')[/quote:edea551766]

. . e ljudi su negdje razmaženi . . i ne znaju odjeliti ljudsko od Božanskog i prepoznati ono dobronamjerno u šumi onog ljudskog, slabog i grješnog . . već im je to u prvom planu . . takvi to mogu vidjeti svugdje i toga svugdje ima . . dobro, onda neću otić u pekaru po kruh jer je ženska koja tamo radi gadna i zlobna ? ? . . Što je moj cilj? Ona ili njen kruh?
Idi na vrh

metatronX
M 28 god.,
Slavonski Brod
Član od 22.01.2008.
Pošalji poruku
Napisano: srijeda, 2.4.2008 u 11:08

[quote:2127221cda="sneni"]Svećenik sam 40 godina pa imam pravo reći svoja zapažanja - U našoj biskupiji mjesta koja su išla prije 50 godina redovito u crkvu idu redovito i danas. Na žalost broj stanovnika rapidno pada. Moja prva župa ima 3 stanovnika danas (prema službenoj statistici!) nedjeljom na misu 40 ! a kad sam ja bio tamo prije 40 godina bilo je 165 stanovnika i svi na misu! (Iako su tamo partizani ubili župnika i 4 člana crkovinarstva) !

--------------------------------------------
[b:2127221cda]Kažeš da se smanjuje broj stanovnika// dakle, po tebi je za prazne crkve glavni i jedini krivac natalitet//

Ako je to tako, onda bi to značilo da crkvu 'nose' (popunjavaju) uglavnom starci// jer hrvatsko stanovništvo sve više stari (pogledati zadnje statistike).

(odatle možda i dolazi tvoj podatak o povećanju broja vjernika na misama// mada je pitanje gdje, i koliko je to reprenzetativno za razinu cijele Hr.)

No, vidiš, to će jako teško obrazložiti sve veći odlijev upravo mladih ljudi iz crkve (ponavljam, ti ljudi i dalje ostaju vjernici// ali ne dolaze na mise)//

To posebno vrijedi za 7 velikih gradova//

U pravilu, takvi ljudi žive u velikim gradovima, stari su 17-35+, visoko obrazovani ili će to biti// A pazi sada ovo, svi dolaze iz manje više vjerničkih obitelji, u djetinjstvu su redovito išli na mise, razočarani su nekim postupcima crkve, klera// prestali su ići na mise sa 17. 22. 24g.

ps. ja ne odobravam njihove postupke// misa je volja IK a ne svećenika// pa kakvi su da jesu// na mise je potrebno ići.

(ovo gore napisah iz iskustva, jer poznajem dosta ljudi koji više ne idu u crkvu, ali nisu ateisti)
[/b:2127221cda]

------------------------------------------------

[b:2127221cda]Točno je da raste// ali još si samo trebao reći gdje//

Broj vjernika najviše raste u zemljama Latinske Amerike i Africi// to pak i nije nelogično s obzirom na jako veliki natalitet u tim područjima, što pak kolidira i sa velikim postotcima nepismenosti, životom izvan gradova, siromaštvom i sl.

Sve to bez ikakve sumnje utjeće na porast broja vjernika.

U Europi je pak malko drugačija situacija// vlada stalno opadanje broja vjernika (bez iznimki).[/b:2127221cda]

-------------------------------------------------
[b:2127221cda]Točno je da postoje mnogi faktori// no daleko je najvažniji CRKVA.[/b:2127221cda]
-------------------------------------------------

--------------------------------------------------
[b:2127221cda]Crkva uopče nije u poziciji da provodi takve zabrane// to je prvo//

//drugo// IK nikome nikada nije dopustio rastjerivanje stada, i takav postupak bi bio protiv same ideje Kršćanstva.[/b:2127221cda]
---------------------------------------------------

----------------------------------------------------
[b:2127221cda]Oko toga se slažem// crkva nije cirkus, već posvećeno tlo// stoga agencije za pripreme vjenčanja nemaju što tražiti unutar crkve//

No, svećenici bi mogli uvesti i male modernizacije// npr. mogli bi vjenčati ljude i na livadi, u dvorištu i sl....

Jer Bog je svugdje oko nas, a ne samo u Crkvi.

Osim toga, crkva nije građevina, već živo tijelo//[/b:2127221cda]
------------------------------------------------------

S ovim ne želim reći da biskupi i svećenici ne snose dio svoje krivice, snose, i zato će Bogu polagati račun, ali sasvim sigurno da nisu najveći i jedini krivci za situaciju.

-------------------------------
[b:2127221cda]Jedini nisu, ali su među najvećim krivcima.[/b:2127221cda]
-------------------------------

[/quote:2127221cda]
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
Kabarnos Panos - grčki slatkopojac
Templar, četvrtak 8.1.2009 u 1:31

Živjela nova, poviješću neopterećena Hrvatska!
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:13

Ateistička kampanja u Velikoj Britaniji
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:09

"Kolajna ljubavi"
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:06

Ispovijed
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:01

Predbračna čistoća
Nježni sport, četvrtak 8.1.2009 u 0:38

Zašto smo na spajalici ?
opium, četvrtak 8.1.2009 u 0:36

Dar razlikovanja duhova
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 0:33

Hristos se rodi!
Templar, četvrtak 8.1.2009 u 0:17

Unutarnji put
angolac, srijeda 7.1.2009 u 23:33
    Vaše mišljenje o homoseksualcima
krešimir999, ponedjeljak 5.1.2009 u 20:31

Thompson i Crkva
barbaraa, četvrtak 1.1.2009 u 22:41

Međugorje
Nježni sport, srijeda 7.1.2009 u 11:59

Ajmo kviz!
fiore, petak 18.1.2008 u 1:06

Karizmatizam
uzvodno, srijeda 7.1.2009 u 21:50

Franjo Tuđman
Radisson, utorak 6.1.2009 u 10:46

Božje stvaranje ili evolucija?
Tuga, srijeda 1.10.2008 u 16:27

Bertone o zabrani ređenja homoseksualaca
jasminka, četvrtak 24.7.2008 u 17:26

Sukob na katoličkoj ljevici?
angelus, četvrtak 13.7.2006 u 21:00

Celibat
iana, ponedjeljak 29.12.2008 u 18:31
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Visi li kršćanstvo na križu!

IZ WEB SHOPA

Kutless: Hearts Of The Innocent
130,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Sveta obitelj i obitelj 21. stoljeća
Dan Gospodnji, 28.12.2008

Sretan i blagoslovljen Božić
Dan Gospodnji, 24.12.2008

Događaji koji su obilježili 2008. godinu
Crkva, 31.12.2008

Svjetlo istinsko dođe na svijet
Dan Gospodnji, 4.1.2009