Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Sjemeništarci i mobing
Komentari članaka na portalu

Komentiranje članaka objavljenih na portalu
Moderatori: Hrvoje
Tema: 213
Poruka: 5277
Najnovija tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Aktualna tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Zadnja poruka: Krešimir, srijeda 7.1.2009. u 22:42
Naslov teme:
Sjemeništarci i mobing
Autor teme: jasminka  •  Broj odgovora: 24  •  Broj pregleda: 929
1 2
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 10206 (stari forumaš)
Napisano: petak, 16.5.2008 u 8:57
Tema: Sjemeništarci i mobing

http://www.kriz-zivota.com/ulaz/?sid=775948a6747fdee818f086dcbc70b495

Nije prvi puta da se susrećem sa ovakvim podacima i pričama o sjemeništu kod nas.Tako sam još prije dvije godine čula, od odličnog učenika, kako je morao sa mobitelom svjetliti i skrivečki učiti u krevetu, jer bi se u 21 sat svijetla pogasila i morali su spavati.

Isto pitanje sam tada sebi postavljala, a to je, da li naša KC zapravo želi istjerati kandidate za svećenike i na ovaj način? Da li im ovakav spartanski način znači isto, pa tko ostane tAJ JE PRAVI?

Zapravo kako i tko može opstati tamo? Evo upoznala sam isto jednoga mladića koji je napustio sjemenište baš zbog mobinga koji je bio nad njime i njegovim kolegom. Sada se oženio, a o sjemeništu sam jedva nešto od njega dobila, jer ga to boli. Ono što mi je rekao bila je kap koja je kod njega prešla granicu. jedan od njih je imao rođendan, no moralo se leći u 21 sat. Naravno da nije mogao zaspati i svojim je kolegama u mraku, pričao o svojoj braći i sestrama,a priča je bila interesantna i za mog sugovornika posebno jer je taj njegov kolega imao još 8 breće i sestara. Dakle majka ih je rodila 9. puno je bilo zapitkivanja, pričali su..i tad se pojavio dežurni i kaznili su ovog malog koji je imao rođendan tako da je morao prati tjedan dana zahode i nije imao izlaz.

:?
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
metatronX
M 28 god.,
Slavonski Brod
Član od 22.01.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 1245 (stari forumaš)
Napisano: petak, 16.5.2008 u 9:50

[quote:f53fc4e635="jasminka"]http://www.kriz-zivota.com/ulaz/?sid=775948a6747fdee818f086dcbc70b495

Nije prvi puta da se susrećem sa ovakvim podacima i pričama o sjemeništu kod nas.Tako sam još prije dvije godine čula, od odličnog učenika, kako je morao sa mobitelom svjetliti i skrivečki učiti u krevetu, jer bi se u 21 sat svijetla pogasila i morali su spavati.

Isto pitanje sam tada sebi postavljala, a to je, da li naša KC zapravo želi istjerati kandidate za svećenike i na ovaj način? Da li im ovakav spartanski način znači isto, pa tko ostane tAJ JE PRAVI?

Zapravo kako i tko može opstati tamo? Evo upoznala sam isto jednoga mladića koji je napustio sjemenište baš zbog mobinga koji je bio nad njime i njegovim kolegom. Sada se oženio, a o sjemeništu sam jedva nešto od njega dobila, jer ga to boli. Ono što mi je rekao bila je kap koja je kod njega prešla granicu. jedan od njih je imao rođendan, no moralo se leći u 21 sat. Naravno da nije mogao zaspati i svojim je kolegama u mraku, pričao o svojoj braći i sestrama,a priča je bila interesantna i za mog sugovornika posebno jer je taj njegov kolega imao još 8 breće i sestara. Dakle majka ih je rodila 9. puno je bilo zapitkivanja, pričali su..i tad se pojavio dežurni i kaznili su ovog malog koji je imao rođendan tako da je morao prati tjedan dana zahode i nije imao izlaz.

:?[/quote:f53fc4e635]

Da, stvarno se zapitaš o motivima nekih pojedinaca iz crkve//

//ionako je malo kandidata za svećenički poziv, a onda se neprimjerenim postupkom prema sjemeništarcima tjeraju neki vrlo kvalitetni ljudi.

Nekima očigledno nije jasno da je 21.st. da više nikoga ne može privlačiti samobičevanje, te da iznad svega ljubav božja a ne disciplina.

//disciplina da, ali teror NE, disciplina sa ljudskim licem, na Isusov način//

.....kako sijete tako ćete i žnjati....

//
Idi na vrh

sneni
M 65 god.,
Bol
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 2506 (stari forumaš)
Napisano: petak, 16.5.2008 u 10:03

Jasminka, čemu udvostručavanje tema.

hajde da ti odgovorim, danas se svašta zove mobing. I kućni red je mobing i disciplina je mobing, glupost..

Za one koji ne znaju - U moje vrijeme 1957 - 1961 bilo nas je u sjemeništu kao mravi.. spavali smo po nas dvadesetak i više u jednoj sobi (ne znam kako je danas, ne vjerujem da svaki ima svoj apartman.. pa se trebalo strogo pridržavati reda... gašenje svjetla..u 21.00 sasvim jasno jer je ustajanje bilo u 5.30 ili 6.00 - (maturantima se dozvoljavalo ućiti na večer do 22. 00 u spavaonicama je trebala vladati stroga šutnja.. joj kave smo pasjaluke izvodili..(ispod plahte, a bili su madraci u 3 komada pa srednjeg izvući i staviti lavor sa vodom) pa kad neki zaspi staviti mu papir među prste od noge i zapalit -- ) jednom sam razapeo šapagu od kreveta do kreveta da na nju naleti kolega koji je ostajao u kapelici moliti, a na nju naletio pokojni biskup Oblak i pao a joj koja je gužva nastala.. htio svih potjerati iz sjemeništa... nakon 20 godina smo bili zajedno na plaži, razgovarali smo o životu u sjemeništu i o onoj sceni sa konopom,,, a on kaže: "Ma mislio sam ja da si ono ti napravio, jer si za to bio samo ti sposoban, ali kad si rekao: dal bi ja vezao za svoj krevet, bio si toliko uvjerljiv da sam pomislio, stvarno nije on.." a nakon 20 godina smo se tako slatko smijali zbog toga... "pa kad sam kao krampus ukrao palačinke iz kuhinje koje su bile za profesore... i po noći smo ih u spavaonici jeli, a da prefekt koji je spavao iza paravana ništa nije osjetio..."
Pravio sam manguparije, proganjali me poglavari kao ... i nisam napuštao sjemenište.. nikad nisam prekršio teži propis... ajme a kad sam jednom čitao zabranjenu Danicu i rektor me uhvatio u prekršaju..."Van iz sjemeništa... u 24.00 imaš brod i napolje... " ej koja panika a samo za to što sam pokazivao kolegi sliku rektora u Danici. - Pa je rektor povukao zapovijed...
A o sceni kad smo pripremali grobnicu za ukop nadbiskupa Garkovića...bolje da ne pričam...

Sve sam prošao, sve izdržao, i evo ponavljam javno (a bit će i u mojoj knjizi koju sada pišem) [b:f2fb4398c2]SJEMENIŠTE I ŽIVOT U SJEMENIŠTU MI JE OSTAO U PREKRASNOM SJEĆANJU[/b:f2fb4398c2] Ovdje na Braču ima jedna uzrečica dali smo vam ih ali ste nam ih i dali. To se može primjeniti na moj boravak i život u sjemeništu.
Od poslova koje smo činili bilo je samo čišćenje vlastite spavaonice.. druge poslove nismo činili pa to pričanje ....
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: petak, 16.5.2008 u 10:33

sneni moja tema je sjela u 9 i 3 minute, a tvoja u 9 i 12 min..dakle, ti si previdio, nisam ovdje moderator da bih je mogla maknuti..
ma dobro sneni...u svakoj se školi nešto "skriva" u vakoj...tako da....no, kad se pretjera dođe do ovoga, vidiš i sam...

kako su mogli istjrerati 2 maturanta? Zar je to humano? kako će sad oni? bez mature..ne znam nije mi to ni malo po Isuseku...dapaće to mi je suprotno...

na žalost :oops:
Idi na vrh

metatronX
M 28 god.,
Slavonski Brod
Član od 22.01.2008.
Pošalji poruku
Napisano: petak, 16.5.2008 u 10:46

[quote:90e370ad98="jasminka"]sneni moja tema je sjela u 9 i 3 minute, a tvoja u 9 i 12 min..dakle, ti si previdio, nisam ovdje moderator da bih je mogla maknuti..
ma dobro sneni...u svakoj se školi nešto "skriva" u vakoj...tako da....no, kad se pretjera dođe do ovoga, vidiš i sam...

kako su mogli istjrerati 2 maturanta? Zar je to humano? kako će sad oni? bez mature..ne znam nije mi to ni malo po Isuseku...dapaće to mi je suprotno...

na žalost :oops: [/quote:90e370ad98]

Kada se netko bez mnogo moći, buni protiv nekoga tko je daleko moćniji// već je takav čin prilično mučan za ove bez moći....

.....//sumnjam da se tako izlažu rđavi ljudi//

//svaki je čovjek spreman podnijeti mnogo loših stvari, ali kada pritisak postane prevelik, onda pukne, pa naposlijetku nadvlada i strah od autoriteta, koji su u ovoj priči daleko moćniji.

Osim toga// svako doba donosi ponešto drugačiji profil ljudi, pa su tako današnji mladi ljudi daleko svjesniji nego njinovi vršnjaci prije 40-50g.//

//Suvremeni avion sa računalnim upravljanjem ne možemo jednako voziti kao i dvokrilac iz prvog svjetskog rata//
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: petak, 16.5.2008 u 10:48

zlato malo, mx, i sretno :)
ne moraš ponavljati post iz zduplane teme...čitamo...

8)
Idi na vrh

sneni
M 65 god.,
Bol
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: petak, 16.5.2008 u 10:54

[quote:372b16bc23="jasminka"]sneni moja tema je sjela u 9 i 3 minute, a tvoja u 9 i 12 min..dakle, ti si previdio, nisam ovdje moderator da bih je mogla maknuti..

na žalost :oops: [/quote:372b16bc23]

Jasminka moja prva tema je sjela u 6 i 13 dakle mnogo prije od tvoje.

Ne znam kako su mogli istjerati, ne znam jesu li ih istjerali, ako jesu onda su ti maturanti nešto debelo sagriješili.. ne vjerujem da je uprava sjemeništa baš tako neljudska. Ali i maturanti znaju da ima povreda grijeha koja isključuju. Zašto se ti maturanti (maturus = zreo) nisu prije čina pitali za posljediece. Sve mi izvrćemo naopako! Ne pitati za uzrok nego jadni maturanti,... pa ...
Idi na vrh

metatronX
M 28 god.,
Slavonski Brod
Član od 22.01.2008.
Pošalji poruku
Napisano: petak, 16.5.2008 u 10:58

[quote:abbf60c13d="sneni"][quote:abbf60c13d="jasminka"]sneni moja tema je sjela u 9 i 3 minute, a tvoja u 9 i 12 min..dakle, ti si previdio, nisam ovdje moderator da bih je mogla maknuti..

na žalost :oops: [/quote:abbf60c13d]

Jasminka moja prva tema je sjela u 6 i 13 dakle mnogo prije od tvoje.

Ne znam kako su mogli istjerati, ne znam jesu li ih istjerali, ako jesu onda su ti maturanti nešto debelo sagriješili.. ne vjerujem da je uprava sjemeništa baš tako neljudska. Ali i maturanti znaju da ima povreda grijeha koja isključuju. Zašto se ti maturanti (maturus = zreo) nisu prije čina pitali za posljediece. Sve mi izvrćemo naopako! Ne pitati za uzrok nego jadni maturanti,... pa ...[/quote:abbf60c13d]

a praštanje?

(moramo oprostiti svom bratu i 77 puta ako treba// .....naravno ne bukvalno 77, već i više)....
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: petak, 16.5.2008 u 11:01

pa da, stojim iza toga! jadni maturanti!

što je trebalo 4 godine da vrh sjemeništa skuži da su to huligani za otpad :?:

ne priklanjam se moćnicima...
evo ti s našeg podforuma jedna meditacija o tome...mislim da ona govori sve..

OPASNOSTI ZA JAKOGA

Sigurno se čudite što hoću s vama razgovarati o opasnotima za jakoga. obično se govori samo o opasnostima za slabašnije. "U vlastitoj jakosti je najveća moć," kaže Vilhem Tell. Jaki ne treba ničije zaštite, a ako je drugima potrebna, neka je sami potraže. kakve, dakle, opasnosti to mogu biti? Pomoći ću vam s primjerom.
Jeste li već možda čuli o opasnostima u zrakoplovu? U čemu su? Uzdigne li se previsoko, zrak biva tako rijedak da se više ne može dovoljno oduprijetu pritisku krvi- i krv tada poteče iz nosa, ustiju i uši. Same žile nemaju dovoljno snage da zadrže krv, potreban im je snažan otpor guste atmosfere oko nas. A sada pogodite-zašto vam to govorim? Je li možda u kakvoj vezi s jakim čovjekom? Nije li on možda u sličnom položaju kao zrakoplovac u prerijetkom zraku? [color=blue:1f394c5569]Tko ima posla sa slabašnim i nejakim, uvijek je u opasnosti da sve njegove grube i divlje sklonosti i strasti neobuzdano provale napolje- jer im nedostaje protupritisak jednako jakih ljudi koji ništa ne podnose. Svuda gdje su zajedno slabašan i jak čovjek ili gdje se susrećemo s jednim samim čovjekom pred kojim se moramo obuzdavati jer je ovisan o nama ili možda o našim roditeljima, postoji mnogo veća opasnost za nas nego za nejakoga- jer on mora samo podnositi mučenje i obijest, ali mu nutrina ostaje čista, dok su u jakomu ugroženi i srce i duša- jer mu nedostaje protupritisak, pa može izbiti napolje sve okrutno i sebično poput bujice kada popuste nasipi. Zato je najsvetiji strah pred pravom slabašnoga i najveći obzir u postupku s njim kudikamo potrebniji jakome za održavanje duševnog zdravlja nego slabome za zaštitu. [/color:1f394c5569]Kažem: duševno zdravlje- mnogi je već izgubio pamet jer nije bilo čovjeka da ga prisili da se odupre svojim vlastitim hirovima i nagonima.
...............

zbog toga sam na strani klinaca....ne vjerujem da su do mature bili ok dečki a sad su 5 minuta do kraja pokazali svoje "pravo lice".

glupost!
Idi na vrh

alina
Ž 45 god.,
Rijeka
Član od 11.04.2008.
Pošalji poruku
Poruka: 694 (iskusni forumaš)
Napisano: petak, 16.5.2008 u 12:12

Svatko tko upisuje neku školu, fakultet, zna što ga otprilike očekuje i unaprijed mora sam sa sobom raščistiti da li će to moći ili neće. Medicinari unaprijed znaju da će morati vidjeti mnogo krvi, susresti se sa smrću na patologiji i sl...
Tako, pretpostavljam da i sjemeništarci znaju pravila ponašanja kad upisuju sjemenište.
Međutim, pravila su i da se krše, "najljepše je školsko doba", mladi ljudi su mladi i zaigrani; Sneni ti navodiš bezbroj primjera koji su sada smiješni i tebi i tvojim tada nadređenima. Ali, možda si zaista mogao izletjeti iz škole kad si čitao Danicu? O čemu je to ovisilo? O tome što je rektor ipak povukao zapovijed. U tvojim očima to je bio nestašluk vezan uz godine, ali za poglavara nije. Ali je očito ipak bio pravi pedagog i čovjek te imao razumijevanja u ključnom trenutku prije polaska trajekta!
U ovom slučaju, ako je dobro prenesen, ili djeca pretjeruju u svojim nestašlucima i opisivanju istih ili je nadležni prekrut i nedovoljno pedagog?
Negdje je istina sigurno na sredini.
A mediji će odlučiti "što je istina", napuhati i presuditi, nažalost, i javnost će dobiti sliku kakvu im oni serviraju.
Idi na vrh

dominik21
M 32 god.,
Split
Član od 24.03.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 277 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 16.5.2008 u 12:58

Upoznao sam jedno jednu č.s. učiteljicu kandidatica i novakinja. Na upit kako izlazi na kraj s tom dužnosti kratko mi je odgovorila; [b:f0041fb6a5]Ti trebaš svakog razumit a nitko ne može tebe.[/b:f0041fb6a5]
Idi na vrh

sneni
M 65 god.,
Bol
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: petak, 16.5.2008 u 13:51

Ma vidim ja kuda vitar puše : oprosti, oprosti, oprosti, Isus ne bi ovo Isus bi ono: A Isus je rekao da i pravednik pade 77 puta na dan, ali i rekao je : ako tvoj brat pogriješi opmeni ga, ako te ne posluša, pozovi dva svjedoka, ako i njih ne posluša prijavi ga Crkvi, ako i nju ne posluša onda neka ti bude kao poganin..
Ima razlika od oproštenja i oproštenja, ali neke stvari se mogu oprostiti ali posljedice ostaju...To neki ne razumiju ili zlobno ne razumiju.
Pokojni prečasni Bobić, (a bio je ekonom) kad je jedan sjemeništarac razbio staklo na novo postavljenim vratima izletio iz sobe i viče "ki rumpa ti paga"

Pa mislim da je pravilo ispravno bez ikakve slijepe srcodrapateljne sućuti sa onim koji je razbio staklo!
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: petak, 16.5.2008 u 13:58

sneni, gle ti zaista imaš u ovome pravo...ali ki je pametniji, mudriji, stariji taj bi ipak moral ka i ti kad se potrudiš, porazgovarati sa tom mladeži...jer ovako ne gre...

a bilo je svega, u svakoj školi imaš povijest propusta i ružnog i nepravednog sa strane profešura....a neke su se stveri čak i desetljećima tolerirale...dok ni faca ošla u pemziju...

recimo katedra Povijsti umjetnosti u zagrebu...pa ona je već desetljećima poznata po zločestoj profesorici (Pintarićka) pa onda njenim nasljednicima, evo ih sada tri profesora...koji naprosto maltretiraju studente..i što je?
niš...ona je faca, oni su face, i to prolazi..generacije su zezli sa svojim načinom "pedagogije".

i eto...to je image te katedre....i uzima se tako i gotovo..

:idea:
Idi na vrh

TroIva
M 22 god.,
Van Hrvatske
Član od 11.06.2007.
Pošalji poruku
Poruka: 2530 (stari forumaš)
Status: moderator
Napisano: petak, 16.5.2008 u 14:06

Za ovako nesto cujem prvi put u zivotu
Nadam se da je samo glasina. Da je kod mene tako nesto rekao bih hvala lijepo i spakirao se!
Molim lijepo zasto je zabranjeno imati laptop? Kratke hlace? Ako je ovo istina moram se upitati je li doticni pastor uopce normalna osoba?
Idi na vrh

jasminka
Ž 41 god.,
Pag
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: petak, 16.5.2008 u 14:23

tro, ma svi smo mi normalni ali nekaj svakome i fali....

jesam li ti rekla tko mi se navečer javio na ročkas?
da to ima veze i s ovom temom..svećenik kog su u medijima zbljuvali...zbog toga trebas uvijek imati malu zadršku..trebamo vidjeti, što se doista dogodilo...a ja kako imam maturanta , zanima me zbog čega su ovu dvojicu maturanata izbacili!
e to me zanima!

to mora da su veliki huligani! :roll:
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1 2
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
Kabarnos Panos - grčki slatkopojac
Templar, četvrtak 8.1.2009 u 1:31

Živjela nova, poviješću neopterećena Hrvatska!
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:13

Ateistička kampanja u Velikoj Britaniji
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:09

"Kolajna ljubavi"
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:06

Ispovijed
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:01

Predbračna čistoća
Nježni sport, četvrtak 8.1.2009 u 0:38

Zašto smo na spajalici ?
opium, četvrtak 8.1.2009 u 0:36

Dar razlikovanja duhova
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 0:33

Hristos se rodi!
Templar, četvrtak 8.1.2009 u 0:17

Unutarnji put
angolac, srijeda 7.1.2009 u 23:33
    Vaše mišljenje o homoseksualcima
krešimir999, ponedjeljak 5.1.2009 u 20:31

Thompson i Crkva
barbaraa, četvrtak 1.1.2009 u 22:41

Međugorje
Nježni sport, srijeda 7.1.2009 u 11:59

Ajmo kviz!
fiore, petak 18.1.2008 u 1:06

Karizmatizam
uzvodno, srijeda 7.1.2009 u 21:50

Franjo Tuđman
Radisson, utorak 6.1.2009 u 10:46

Božje stvaranje ili evolucija?
Tuga, srijeda 1.10.2008 u 16:27

Bertone o zabrani ređenja homoseksualaca
jasminka, četvrtak 24.7.2008 u 17:26

Sukob na katoličkoj ljevici?
angelus, četvrtak 13.7.2006 u 21:00

Celibat
iana, ponedjeljak 29.12.2008 u 18:31
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Sjemeništarci i mobing

IZ WEB SHOPA

Petra: Farewell
122,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Sveta obitelj i obitelj 21. stoljeća
Dan Gospodnji, 28.12.2008

Sretan i blagoslovljen Božić
Dan Gospodnji, 24.12.2008

Događaji koji su obilježili 2008. godinu
Crkva, 31.12.2008

Svjetlo istinsko dođe na svijet
Dan Gospodnji, 4.1.2009