Postavi kao početnu stranicu - Dodaj u favorites

Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Cilj (ne) opravdava sredstva
Komentari članaka na portalu

Komentiranje članaka objavljenih na portalu
Moderatori: Hrvoje
Tema: 213
Poruka: 5277
Najnovija tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Aktualna tema: Depresija i samoubojstva nakon pobačaja
Zadnja poruka: Krešimir, srijeda 7.1.2009. u 22:42
Naslov teme:
Cilj (ne) opravdava sredstva
Autor teme: brunesa  •  Broj odgovora: 9  •  Broj pregleda: 1159
1
Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
brunesa
Ž 59 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 564 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 5.7.2006 u 12:12
Tema: Cilj (ne) opravdava sredstva

pod gornjim naslovom objavljen je na ovom portalu članak poštovanog suradnika križa života anđelka kataneca. iako sam se nadala da će autor ustvari ukinuti zagradu koja uokviruje negaciju, jako sam se prevarila. čitam i čitam ....
bit ću iskrena ... nisam se zapravo baš tako jako čudila (naša društvena i crkvena svarnost već me odavno pripremila za to)
pa onda, kako je i sam g.katanec predložio da komentiramo njegov napis ... evo me.

ukratko, autor pokušava nekom neobičnom metodom plasirati tezu kako nije svako zlo zlo, a svako dobro dobro, te da pod određenim uvjetima stoji tvrdnja da cilj opravdava sredstvo.
toliko je toga da ne znam pravo od koje tvrdnje da počnem .....

no dobro ... hajdemo od «mudre» izreke nikola machiavelija ..cilj opravdava sredstvo. čemu ono «mudre»? kako i u kojim okolnostima to može biti točno? ili sam možda nešto propustila u životu? tvrdim da je takav stav opasna zabluda. jedna je stvar što je naša ljudska priroda takva da svemu nalazimo ispriku, a druga je stvar u jednom ozbiljnom članku ustvrditi ovako nešto i pokušati relativizirati jasne zakonitosti ... nekako to baš i nije bezopasno.

sva moja razmišljanja temeljena su na kršćanskom svjetonazoru. toliko se puta i u svakoj prilici ponavlja kako je isus naš uzor. pa zašto onda to u stvarnosti nije? ...vladaru je sve dopušteno ako je cilj mir u kraljvstvu ... a isus kaže ..»vrati mač u korice .. tko se mača laća, od mača će i poginuti....upućivanje na zakon uzroka i posljedice. ne može netko tko se naziva kršćaninom ocjenjivati kako će neko «nužno» zlo, donijeti dobre posljedice. i ne može se relativizirati deset božjih zapovijedi. navedeni primjeri nespretno su odabrani ili neobično interpretirani. tako katanec govori o četvrtoj zapovijedi ... ako te roditelji navode na zlo ... onda ćeš postupiti protiv te zapovijedi ... a gdje je to isus spomenuo bespogovorno slušanje roditelja? pa poštovanje i skrb o njima ne uključuju nesamostalnost i podređeost. u evanđelju je jasno rečeno da su božje zapovijedi proizašle iz duhovnih zakonitosti.

no vratimo se članku. profesor teologije sergio bastianel piše: «cilj ne opravdava bilo koje djelovanje i bilo koje sredstvo, nego sredstvo, ukoliko sredstvo može biti opravdano (!) samo preko cilja koje determinira isto sredstvo» ... čovječe! ipak dakle, postoje ciljevi koji opravdavaju sredstva. npr. smatra li se netko čuvarem vjere ili nekih svetosti (što je recimo jako visoki cilj) onda on može koristiti i neka manje popularna sredstva za postizanje svog cilja ... kao npr, eliminirati protivnike ili ugrozitelje svojih vriijednosti. tko će postaviti granicu između upozoravanja (i pružanja boljeg primjera) i recimo tako «učinkovitih» lomača, mačeva, tamnica, mučilišta ... ili, da se vratimo u naše vrijeme ...nekih manje krvavih ali i nadalje učinkovitih načina eliminacije ...? autor članka nalazi u tvrdnji prof.bastianela novi, zadovoljavajući princip iako i sam priznaje da nad tekstovima spomenutog profesora mora provesti mnogo vremena da bi ih shvatio. a zar mu nije nikada palo na pamet da je sve to skupa muljaža. bog je jednostavan, istina također. samo naše ljudsko ja, naš ljudski ego ... izmišlja sve te zaobilaznice, svu tu, kako smo rekli..verbalnu metodiku i akrobatiku .. da bi opravdalo svoje postupanje, zamaglilo jasnoću istine i proturilo nam zaključke kojiima se može sve opravdati.
nije onda teško opravdavati neke naše «heroje» u proteklom ratu i naći razloge svem zlu koje je bjesnjelo na ovim i nama bliskim prostorima. cilj je bio velik, zar ne?
joj, moj katanec ... kamo si to odlutao? a kažeš i sam da si drugačije odgojen. preporučam ti da se ipak osloniš u ovoj situaciji na roditeljski odgoj, jer tvoji su roditelji imali više mudrosti od ovih visokozakompliciranih teoloških umovanja, ma tko da se pod njih potpisao.

i tako ...ne slažem se da je dopušteno raditi «zlo» kako bi se napravilo neko veće dobro. ne slažem se s dopuštenim lažima (možda je dopuštena šutnja!, to da) ...ne slažem se s izjavom «ljubi i radi što hoćeš» .. sve je to klizak teren. nama je jasno rečeno što je dopušteno, a što ne (deset božjih zapovijedi) dane su jasne upute u isusovom govoru na gori. problem je nastao s vama teolozima što ste u tijeku stoljeća toliko zamutili jasne istine da zgodnim poretkom riječi možete dokazati što god hoćete, pa i suprotno od istine kakvoj smo poučeni.
i nije točno da nije potrebno učiti zakone već jednostavno ljubiti. mi učimo ljubiti poštujući zakonitosti. isus nam je došao pomoći, rasvjetliti tamu našeg ljudskog sebeljublja i pružio nam je primjer savršenog života. nama je slijediti njega ... jer je on put.

g.katanec doduše kaže da je ratovanje zbog vjere zlo, ali ipak provlači ideju kako se odnos između sredstava i cilja određuje u konkretnoj situaciji. ma zbilja? «objektivno zlo koje se čini mora biti nužno (neizbježno) da bi se postigao cilj i mora biti proporcionalno»
koje je to nužno zlo koje smije počiniti kršćanin? slijedeći zakon slobodne volje, smije počiniti svako zlo za koje procjeni ..itd.
ali oni koji tvrde da nasljeđuju nazarećanina, oni nemaju tih dilema, niti takvih misli. zakon ljubavi sasvim je jasan i ne korespondira sa zlom niti u primisli, niti u nikakvoj nužnosti. uostalom, što je to nužnost u ovom životu? (nakon isusa)

zaključak članka je ok, ali nije u skladu s cijelim tekstom.
eto, to je problem s našim teolozima
Idi na vrh

Ispiši      Citiraj      Odgovori
Inspektor Prilika
M 9 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 531 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 5.7.2006 u 14:59

Milo mi te čitat brunesa. I ja bi volija da je crkva barka di se mogu krcat svi kad pobisni more. Zašto bi pacifisti, oni koje je straj, oni koji povraćaju kad vide judsku krv, oni kojima savjest neda mira morali bižat kad se zarati priko sedam gora I mora. Lipo bi bilo da ih crkva sve poziva I čuva dok nevera ne pasa. I da je taj zakon viši vengo poziv u boj. Svi bi onda znali da je crkva bokun neba na ovoj našoj krvavoj zemljici.
Idi na vrh

brunesa
Ž 59 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: četvrtak, 6.7.2006 u 9:18

[quote:c7b5a2414f="Inspektor Prilika"].[/quote:c7b5a2414f]
e moj inspektore, znam ja dobro kako ovo što sam napisala zvuči u konkretnim situacijama i koliko ljudi imaju argumenata za obranit svoje drugačije stavove. najčešće me pitaju koliko bi mi vrijedila sva ta priča kada bi mi recimo direktno netko ugrozio obitelj .. ili samo mene. za sebe znam, a da li bih pala na ispitu kada bi bila u pitanju obitelj ... sada mislim da ne bih, ali u datom trenutku mogao bi proraditi urođeni nagon za obranu ... zato nikoga ne osuđujem i nastojim razumjeti. no ako želimo biti nasljedovateljima nazarećanina, onda znamo što nam je činiti .. .

ono što smatram opasnim i pogrešnim je učenje da je u konačnici ipak dopušteno oduzeti nekome život i priča o pravednim ratovima i postupcima koji su protivni isusovim poukama (ovo vrijedi za one koji se nazivaju kršćanima). to je ono što crkva nikada nije smjela i ne smije poučavati i tu se je odvratila od suštine kršćanstva i stoga smatram da je okrenula leđa isusu i da svoja mišljenja i postupanja ne bi smjela pokrivati njegovim imenom.
da je kršćanstvo kakvo nam je pokazao i živio nazarećanin doista i prihvaćeno i življeno u svim pojedinostima, danas ova zemlja ne bi bila tako «krvava» kako ti kažeš. i ne bi crkva trebala biti izlikom onima koji se plaše (ona treba biti svjetlim uzorom i putokazom) ... jer bi se kršćani plašili samo svoje odvojenosti od boga i sav bi svoj život i sve što im je drago podredili jedino tom svom (toliko naglašavanom, uostalom) cilju ... da se približe bogu ... i kako rado kažu .. da se nađu u očevom naručju. no na način koji upražnjavamo danas .. ne znam kako si netko zamišlja da može naći mjesta u tom naručju ... ili možda mislimo da boga možemo zavarati ... ili kako je otprilike rekao martin luther ... «griješi snažno i vjeruj još snažnije» ... zbilja ne znam kako takve stvari mogu proći ...
što i koga stavljaju na prvo mjesto oni koji sebe nazivaju božjim predstavnicima na zemlji?
i hajde da ponovim i stoti put ... svatko može postupati prema svojoj savjesti, spreman da snosi posljedice svojih čina... ali ne treba zamagljivati svjetlo onima koji bi možda bili spremni živjeti prema božjim zapovijedima (i pritom koristiti pridjev "kršćanski").
Idi na vrh

Inspektor Prilika
M 9 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: četvrtak, 6.7.2006 u 12:17

Martin Luther ti je volija paradokse, ka Tertulijan
Idi na vrh

brunesa
Ž 59 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: četvrtak, 6.7.2006 u 13:01

[quote:0fb3618544="Inspektor Prilika"]Martin Luther ti je volija paradokse, ka Tertulijan[/quote:0fb3618544]
eh, da mu je to bio jedini, još bi mu čovik i oprostija ... al koliko je meni znano .. bilo je toga i prikoviše, a poslidice opasne po mnogu glavu ... :D
Idi na vrh

Inspektor Prilika
M 9 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Napisano: četvrtak, 6.7.2006 u 13:57

A tako ti je sa judima koji oće bit prvi a ne zadnji ili ne daj Bože maleni
Idi na vrh

tahi
M 9 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 83 (mladi forumaš)
Napisano: četvrtak, 6.7.2006 u 19:08

viklerec-prilikec ja te bum sledil i nigdar mi ne buš pobegel. se razme kome pripadaš. tahiju
Idi na vrh

angelus
M 62 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 2715 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 6.7.2006 u 19:34

Tahi, jel ti znaš kaj su to klade?
Idi na vrh

tahi
M 9 god.,
Zagreb
Član od 01.01.2006.
Pošalji poruku
Poruka: 83 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 7.7.2006 u 8:49

kaj ne bi znal.pri meni ih je pune.tu ih je pak puno više.bute lepo pozdravleni gospon velečasni.se kak spada
Idi na vrh

Otvori novu temu      Odgovori na temu      Prati ovu temu
1
PRETRAŽIVAČ FORUMA

Traženi pojam

Samo od korisnika
Forumu

Vrijeme
Teme samo sa slikom
da  
Teme samo s videom
da

NOVO S FORUMA NAJPOPULARNIJE TEME NA FORUMU
Kabarnos Panos - grčki slatkopojac
Templar, četvrtak 8.1.2009 u 1:31

Živjela nova, poviješću neopterećena Hrvatska!
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:13

Ateistička kampanja u Velikoj Britaniji
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:09

"Kolajna ljubavi"
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:06

Ispovijed
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 1:01

Predbračna čistoća
Nježni sport, četvrtak 8.1.2009 u 0:38

Zašto smo na spajalici ?
opium, četvrtak 8.1.2009 u 0:36

Dar razlikovanja duhova
iHR, četvrtak 8.1.2009 u 0:33

Hristos se rodi!
Templar, četvrtak 8.1.2009 u 0:17

Unutarnji put
angolac, srijeda 7.1.2009 u 23:33
    Vaše mišljenje o homoseksualcima
krešimir999, ponedjeljak 5.1.2009 u 20:31

Thompson i Crkva
barbaraa, četvrtak 1.1.2009 u 22:41

Međugorje
Nježni sport, srijeda 7.1.2009 u 11:59

Ajmo kviz!
fiore, petak 18.1.2008 u 1:06

Karizmatizam
uzvodno, srijeda 7.1.2009 u 21:50

Franjo Tuđman
Radisson, utorak 6.1.2009 u 10:46

Božje stvaranje ili evolucija?
Tuga, srijeda 1.10.2008 u 16:27

Bertone o zabrani ređenja homoseksualaca
jasminka, četvrtak 24.7.2008 u 17:26

Sukob na katoličkoj ljevici?
angelus, četvrtak 13.7.2006 u 21:00

Celibat
iana, ponedjeljak 29.12.2008 u 18:31
Vi ste na: Naslovnica foruma  •  Komentari članaka na portalu  •  Cilj (ne) opravdava sredstva

IZ WEB SHOPA

Joyce Meyer: Bojno polje uma
80,00 kn

NAJČITANIJE NA PORTALU

Sveta obitelj i obitelj 21. stoljeća
Dan Gospodnji, 28.12.2008

Sretan i blagoslovljen Božić
Dan Gospodnji, 24.12.2008

Događaji koji su obilježili 2008. godinu
Crkva, 31.12.2008

Svjetlo istinsko dođe na svijet
Dan Gospodnji, 4.1.2009