M 31 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 4841 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: četvrtak, 29.5.2008 u 19:22 Tema: Cistecitske trapističke monahinje?
Čitam na protalu članak o nekakvim toboznjim cisterictskim monahinjama u Belgiji i to još k tome trapistkinjama koji mi više liče na neke od milijun druzbica tipa školiskih sestra franjevki ili klanjeteljica ovakovog ili onakvog Isusa.
Čekam ta nam troiva objasni kakve su to trapističke monahinje i koju su to reformu provele da su postale ovako jadne kako danas izgedaju. Prilično bezveze mi se čine
M 18 god., Van Hrvatske Član od 27.03.2008. Pošalji poruku
Poruka: 1479 (stari forumaš)
Napisano: četvrtak, 29.5.2008 u 19:36 Tema: Cistecitske trapističke monahinje?
. . ti možda imaš drukčije iskustvo, tempi, ali neću ti dozvolit da tako pišeš o tim družbama, jer sam ja baš od, naprimjer, tih školskih sestara svetog Franje, tj franjevki dobio i dobivam dosta duhovne snage i potpore kroz duhovne razgovore i molitvu, kao i materijalne . . sigurno da bi se vanjski izgled njihovog života mogao promjeniti na bolje, vratiti tradicijama, za kojima sestre itekako žale (!) i sa pijatetom se sjećaju, ali prije svega najbitniji je habit duše, a ja znam dosta sestara, baš iz takvih družbi koje taj habit duše imaju i to divan i jak . .
Napisano: četvrtak, 29.5.2008 u 19:54 Tema: Cistecitske trapističke monahinje?
šta ti imas dozvoljavati ili ne.
uopće nisam nista rekao o tim druzbicama koej ti branis, vec sam da mi ove tzv. trapistkinje ne liče na monahinje vec vise na članice drugih druzbi tipa školski sestara. To sto ti to dozivljavas negativno je tvoj problem.
M 22 god., Van Hrvatske Član od 11.06.2007. Pošalji poruku
Poruka: 2530 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: četvrtak, 29.5.2008 u 20:44 Tema: Cistecitske trapističke monahinje?
Ne znam Templar sto bih ti trebao objasniti?
Kongregacija odnosno Red trapista se dosta promijenila u zadnjih 30-tak godina. I moje cistercitkinje stare observance su uglavnom mijenjale koprene (hvala Bogu nisu JOS sve, no ne sumnjam da hoce, to je pomodarstvo). Usporedbe radi nijedan muski samostan nije mijenjao oblik habita i to u cijelom Redu.
Na portalu se radi o samostanu Klaarland u Belgij, koja je groblje monastva. Moja observanca je tamo izgubila vec par samostana jer su monasi pomrli i to do posljednjeg. Danas imaju samo jos dva samostana i to Bornem sa dva monaha koji skupa imaju 160 godina i Kernel sa 3 casne sestre babe.
Trapista ima puno vise.
Postavi mi molim te konkretna pitanja jer me ovakve teme neizmjerno bole i kidaju.
Trapistkinje su velike modernistkinje postale, pogotovo belgijske i nizozemske. U Nizozemskoj samo jos one nose tu malenu cudnu koprenu na glavi i par benediktinki. Sve ostale poodbacivale cijelu redovnisku odoru i otvorile se svijetu a iz dana u dan ih je manje. Ove u Klaarlandu prave tako ekstravagantne misnice da bi bilo bolje da ih prodaju komicarima za cirkus a ne svecenicima. Ako netko hoce da vidi pravwe monahinje neka ide pravoslavnima i u neke samostane benediktinki i cistercitkinja stare observance koje su zadrzale svoju odjecu i obicaje (naravno tu su i kartuzijanke). Sve ostalo je pomodarstvo.
Napisano: četvrtak, 29.5.2008 u 21:38 Tema: Cistecitske trapističke monahinje?
[quote:76dad7d1b1="TroIva"]
Postavi mi molim te konkretna pitanja jer me ovakve teme neizmjerno bole i kidaju..[/quote:76dad7d1b1]
Postavio sam ti vrlo konkretno pitanje, da kazes o kakvim se to nazovi trapističkim monahinjam radi. Nista drugo.
Rekao si hvala.
Tvoju bol za nestaliim zapadnim monastvom i danasnjim nakradnim tzv. monastvom ti nisam ja uzrokovao, vec pomodarstvo koje se javlja u tvom i drugim katoličkim redovima, a čije zadnje trzaje zivota tih koji izumiru i svakojake cirkuse onih koje jos zivotare imamo priliku gledati i biti tuzni zbog svega toga.
Istina je bolna. Katolička crkva gotovo da nema vise autentičnog monastva. A i ovo sto ima je na takvom stupnju da je bolje da sve skupa što prije izumre nego da izgledaju ovako jadno i čemerno.
Nista od toga sve skupa nema.