Napisano: nedjelja, 1.6.2008 u 18:52 Tema: Tko to viče iz zagrebačkog sjemeništa?
Vlasnik i urednik portala Križ života postavlja ovo pitanje, osvrčući se na reakciju ravnateljstva sjemeništa.
Članak je napisan novinarskim stilom da digne samo prašinu.
Ako ima problema - onda se probleme treba rješavati ondje gdje nastaju. i oni koji su u problem uključeni: sjemeništarci - uprava (nadbiskupija /biskupija/ župnik i roditelji sjemeništaraca. Drugi se tu nemaju što miješati.
Sjemenište je strogo crkvena ustanova sa određenim ciljem - spremanje budućih svećenika. Svaki pitomac zna da ulazi u ustanovu sa specifičnim zakonima, metodama, ciljevima. I ako mu se sve to ne sviđa neka napusti zavod kao što se to uvijek činilo. Nekada je to bilo daleko teže jer država nije priznavala tu gimnaziju. Danas tu nema nikakvog problema.
Određena mlada gospoda bi htjela (navjerojatnije poticana iz vana) izboriti nešto što se protivi cilju odgoja. I Crkva ima pravo takve odstraniti, kao što se to uvijek činilo.
Činjenica je da sjemenišno školovanje danas najjeftinije školovanje pa Crkva i na to mora paziti. Iako se ne traži povrat novca (kao kod drugih ustanova i kredita ako učenik/student ne ispuini uvjete/ bilo bi pošteno reći istinu i o tome.
Da nema problema, ima i bilo ih je i bit će ih. Ja sam živio u sjemeništu prije punih 50 godina. Bilo je prekrasnih trenutaka, bilo je žalosnih promašaja. I shvatio sam da sve ono što mi se nije sviđalo moram prihvatiti i podnijeti ako želim postati svećenik. I da se tako nisam ponašao, ne bih bio mogao podnijeti sve što sam doživio kroz 40 godina svećeništva.
Ako mlada gospoda ne smiju pušiti, unositi alkohol, pa i držati neki osnovni red ponašanja kako će kasnije kao svećenici držati i obdržavati druga pravila? Bez vježbe i discipline ne može.
A da i poglavari nemaju svojih ljudskih pogrešaka i mana, imaju nisu sveci ni anđeli. I to mladi ljudi trebaju naučiti. Inače će ih slomiti život. Da to nisam naučio bili bi me slomili neki potezi nekih crkvenih dostojanstvenika. I da bi bili sposobni kao svećenici iskreno, otvoreno gledati situaciju život, znajući da su i poglavari ljudi, trebaju to naučiti, inače će ih slomiti život.
I na kraju ovdje na ovom portalu, a pisac članka je vlasnik i urednik, tako grubo se vrijeđa i napada Crkva, a on to dopušta, iako se okitio titulom najčitanijeg vjerskog portala, daje mi temelja da posumljam u dobronamjernost članka.
Don Ivan /Ivica/ Matulić
župnik Dol na Braču
mail: svecenik13@net.hr
M 31 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 4841 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: nedjelja, 1.6.2008 u 20:30 Tema: Tko to viče iz zagrebačkog sjemeništa?
jednom je cini mi se jos jedan vrli i "bogomudri" katolički svecenik na ovom forumu također ne samo posumnjao u dobronamjernostog urednika ovog vjerskog portala, vec i u toj sumnji dosao do fascinantnog otkirca ili je to mozda bila kakva privatna objava, kako je isti urednik u biti organizator stravicnog tajnog plana rusenje nase crkve.
No srecom nas je utjesio da to tom strasnom uredniku i njegovoj podloj organizaciji ipak nece uspjeti, pa smo odahnuli, jer smo se istinski prepali da ce srustit crkvu.
Opet sad vidim da se postavlja slicna teorija pa ne znam da li se to sprema opet onaj stari plan.
kako onog prvotnog "bogomudrog" sveenika nema na forumu ne znam o cemu je tocno rijec i da li ce nasa crkva ovog puta pretrpjeti tolike napade i boli 8)
M 31 god., Zagreb Član od 15.05.2007. Pošalji poruku
Poruka: 4841 (stari forumaš) Status: moderator
Napisano: nedjelja, 1.6.2008 u 20:40 Tema: Tko to viče iz zagrebačkog sjemeništa?
to je novina u njegovoj bogatoj gastronomskoj ponudi, jer vidim da taj famozni "dusebriznik" tu "pripoboznu" mlades privlaci na molitvene susrete i agape uvijek istim "evanđeoskim" mamacima 8)
Do sada im je nudio ili pecenu janjetinu, ili ribu, ili pizzu. :roll:
Napisano: nedjelja, 1.6.2008 u 21:33 Tema: Tko to viče iz zagrebačkog sjemeništa?
meni je bilo prelijepo kada smo odlazili gurpno ili pojedinačno u naš župni dvor..i kad smo znali napraviti neko čašćenje, klopica..diskusija bi se odmah laganije razvila krenulo bi :)
Osjećali samo se potpuno na svome..kao da samo doma ili kod svoje bake, jer je domačica teta marija bila anđeo..da..a župnik je znao svakoga od nas onako dirnuti..
zbog toga te ribice, roštiljići i pizze i deserti nisu zlo kod snenog..
ne nisu..
zar je bolje otuđenje? distanca? hladnoća..indiferentnost? i tri brave na župnomim vratima?
i teta od koje svi bježe glavom bez obzira?
Napisano: nedjelja, 1.6.2008 u 21:42 Tema: Tko to viče iz zagrebačkog sjemeništa?
a napadanje Crkve? ne znam..ili ipak možda preispitivanje?
Žešći su dijalozi u općoj konfuziji nedijaloga Crkve s vjernicima jedna uzgredna pojava..
ipak kada bi se išlo gledati u postotcima, između pozitivnih i negativnih smjernica diskusija, čalanaka itd..ja bih ipak rekla d ovo nije portal koji bi dinamitom srušio Crkvu..
mislim da je to jedna ocjena koja je ostala kao pečat nakon onog što je portal KŽ prošao...a o čemu smo već pisali i pisali i pisali
jasno je
to nam je pečat..dovoljno je bila jedna nepažnja i eto ga!
što se tiče rušitelja Crkve, pa mi znamo da oni postoje...ali se ne bave piskaranjem po ovome forumu i zezanjem s moderiranjem sarinim i sa snenovim čangrizavim nasrtajima :)
i ne plješću templaru..
rušitlji crkve dobro su ušli u samo tkivo crkve i kao takvi rade svoj posao..što svjesno a što spontano....
a što špo sisetmu jednoumlja kog smo se jedva riješili ali eto ušao je i u pore sam Crkve odnosno nekih "faca"..
Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4452 (stari forumaš)
Napisano: nedjelja, 1.6.2008 u 21:46 Tema: Tko to viče iz zagrebačkog sjemeništa?
Vratimo se na temu.
Mislim da je Sneni malo pretvrdo shvatio stvar. Čini mi se da članak želi istaknuti da nije moguće ne imati problema tamo gdje se radi o odgoju adolescenata, bez obzira gdje to bilo. Svi mi roditelji znamo kolika je muka pubertet naše djece. Sigurno da ti problemi u internatskom tipu odgoja nisu manji. S druge strane i ti dječaci su na putu za nešto posebno stoga se moraju učiti na odricanje, određena rezanja i pravilne izbore. Osobno mislim da se na to treba učiti svako mlado stvorenje, jer kad život donese bure tko ne zna plovit, utapa se. Nisam to, nažalost, samo jednom vidjela.
Napisano: nedjelja, 1.6.2008 u 22:02 Tema: Tko to viče iz zagrebačkog sjemeništa?
[quote:e3cc69ef7b="jasminka"]
što se tiče rušitelja Crkve, pa mi znamo da oni postoje...ali se ne bave piskaranjem po ovome forumu i zezanjem s moderiranjem sarinim i sa snenovim čangrizavim nasrtajima :)
i ne plješću templaru..
rušitlji crkve dobro su ušli u samo tkivo crkve i kao takvi rade svoj posao..što svjesno a što spontano....
a što špo sisetmu jednoumlja kog smo se jedva riješili ali eto ušao je i u pore sam Crkve odnosno nekih "faca"..[/quote:e3cc69ef7b]
Sad me zanima gdje sam ja spomenuo riječ rušitelji Crkve?
Ako sam iznio svoje mišljenje - neka je i krivo - to je moje mišljenje. I molim nigdje nisam nikoga napo, ni vrijeđao.
Članak kojega sam komentirao nije iznio za svoje tvrdnje nikakve argumente - dokaze. Ja sam svoje tvrdnje potvrdio životnom praksom. Nitko nije pokušao dokazati da imam krivo.
nego prozivanjem i dodavanjem onoga što nisam napisao, želi se diskreditirati sam članak.
jasminka pozivaš se na jednoumlje, a zašto sam ja jednouman, zato što govorim drukčije? Upravo ti širiš jednoumlje, jer tko ne misli kao ti dobija svoju porciju-
A kad se u diskusiji počne podbadati, izrugavati, e onda imam i ja konja za jahanje. ne bojim se uškopljenih uzrečica namirisanih tamjanom gluposti.