ne znam čemu uopće reakcija..jer reakcija je pretjerana, po meni..to spominjanje sotone još više asocira na zaostalost i Crkvenu nedosljednost...
nisam gledala severinin nastup, nisam slušala niti vidjela tekst svega...čula sam samo komentare..
mogu jednino zaključiti da je Severina jasno ukazala svojim albumom, ponašanjem i životom što je ovo društvo, gjde smo mi i kao vjernici i kao ljudi jadna masa koja poput jadnika čeka neki gladijatorski meč ne bi li nas oživjela u sveopćem mrtvilu. Jer mi kao narod nismo živi. mrtvi smo i dopuštamo da nam se zemlja prodaje, da nam se mrcvari sve ono što nam je imalo trebalo biti sveto i naše..mi se glođemo međusobno kao bezlična masa kojom je lako manipulirati..
sve je dala tome svemu i svoj glas..[/quote:0174b0144b]
S ovime se dobrim dijelom slažem, pa ću dodati tek još par misli.//
Naime, rekacija je neprimjerena i ustvari neinteligentna, jer SEVERININA PR agencija iliti promidžba dobro je računala na takvu reakciju//
Tako je crkva umjesto da mudro odšuti i pusti autoricu šunda (i blasfemične zloporabe crkvenih svetinja) da samu sebe prokaže, ustvari poslužila KAO BESPLATNA REKLAMNA AGENCIJA//
DAKLE, SEVERINA SE POSLUŽILA CRKVOM kao reklamnom igračkom// to je ono što je najžalosnije//
To je jedan par rukava// s druge strane, takvim 'KRIŽARSKIM IZLETIMA' crkva sama sebi spušta ugled i u očima mnogih ljudi ispada smiješna i nedosljedna.
Zbog čega sam rekao nedosljedna? Naime, svatko tko iole bolje poznaje naše društvene prilike, uočit će bez puno muke, kako ista ta crkva tu i tamo za razne priredbe dovodi Thompsona.
Kakav jest da jest, Thompson je ipak netko koga se, sa pravom ili ne, u očima velikog broja ljudi doživljava promicateljem ultra nazadnih ideja (ne, tu ne spada domoljublje), kao što su netolerancija, nacionalna isključivost, mržnja (ovo bi trebalo biti poziv na uzbunu svakom kršćaninu), ustaštvo, ksenofobija i sl...
Neću ulaziti u točnost tih navoda, no ovdje je bitna percepcija// Thompson se naime nikada nije posve ogradio od ustaštva, a i njegov kičasti i kvazi domoljubni imidž to itekako dokazuje (živo podsjeća na ustašku ikonografiju)// Ako čak i zaboravimo kripto-ustaštvo (koje neki poriču), onda su neke druge njegove poruke, stavovi i pogledi, krajnje nespojivi sa kršćanstvom-katoličanstvom//
No vratimo se na glavnu misao// dakle, crkva (no dobro, riječ je o jednom svećeniku, barem koliko znam) je po tko zna koji put zbog svoje brzopletosti i nepromišljenosti iskorištena u marketinške svrhe//
Svojevremeno su određeni crkveni ljudi posve jednako reagirirali na najavu dolaska Marilyna Mansona u Hrvatsku.
Estradnjaci kao što su Severina i M.Manson, ustvari vrlo dobro poznaju društvene prilike pojedinih regija i/ili svijeta// pa često njima vješto manipuliraju u svrhu samopromidžbe, pritom ne birajuči sredstva i ne mareči za svetinje.
Jednako kao i Severina, Manson je dobio reklamni vjetar u leđa zbog naivne i brzoplete reakcije crkve i određenih svjetovnih vjerskih zajednica.
No, jedna je stvar vrlo opasna// naime, spomenuti fratar-križar// povukao je paralelu između reakcije na crtanje proroka muhameda i ovog severininog neukusa.
Naime, za razliku od Islama, zapadno kršćanstvo je u velikoj većini slučajeva odvojeno i od društva i od države// dakle, posve je dobrovoljno.
Samim time, svatko može raditi što god želi// dakle, može i oskvrnjivati vjerske simbole, ismijavati se sa svetcima i crkvom, biti sotonist i sl...
To je prije svega znak njegove osobne praznine, neukusa, bezobrazluka, neciviliziranosti// no, i njegovo osobno pravo.
A svi koji se osjećaju uvrijeđenima trebali bi podignuti privatnu tužbu protiv Severine// mada osobno, mislim da takve 'pojave' treba potpuno i doslijedno ignorirati, marginalizirati.
Ž 45 god., Rijeka Član od 11.04.2008. Pošalji poruku
Poruka: 694 (iskusni forumaš)
Napisano: utorak, 3.6.2008 u 16:41 Tema: Glas iz Crkve: Severina, srami se!
Ne znam da li postoji način dizanja tužbi (pojedinačno je smiješno!) za vrijeđanje vjerskih osjećaja i simbola? Interesirat ću se.
Naime, čujem da Severina stiže u našu županiju u jednom gradu imat će koncert, a s obzirom da je na javnoj površini, velikoj pozornici, tekstovima i ponašanjem može uznemiriti osjećaje vjernika, da li je to nekako pravno regulirano?
Ako netko od pravnika ovdje postoji možda nešto zna o tome?
Ja sam danas htjela doznati informacije u našoj nadbiskupiji, ali nisam našla osobe koje su mi mogle o tome nešto reći.
Ali, baš neću odustati. Uvijek polazim od toga da svatko od nas može nešto učiniti.
Šutnja i ignoriranje jesu ponekad dobre, ali ponekad su i druge metode efikasnije.
M 28 god., Slavonski Brod Član od 22.01.2008. Pošalji poruku
Poruka: 1253 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 4.6.2008 u 8:28 Tema: Glas iz Crkve: Severina, srami se!
[quote:11829f0765="alina"]Ne znam da li postoji način dizanja tužbi (pojedinačno je smiješno!) za vrijeđanje vjerskih osjećaja i simbola? Interesirat ću se.
Naime, čujem da Severina stiže u našu županiju u jednom gradu imat će koncert, a s obzirom da je na javnoj površini, velikoj pozornici, tekstovima i ponašanjem može uznemiriti osjećaje vjernika, da li je to nekako pravno regulirano?
Ako netko od pravnika ovdje postoji možda nešto zna o tome?
Ja sam danas htjela doznati informacije u našoj nadbiskupiji, ali nisam našla osobe koje su mi mogle o tome nešto reći.
Ali, baš neću odustati. Uvijek polazim od toga da svatko od nas može nešto učiniti.
Šutnja i ignoriranje jesu ponekad dobre, ali ponekad su i druge metode efikasnije.[/quote:11829f0765]
Mislim da je dizanje tužbe kontraproduktivno// naime, velika je vjerojatnost da Severina neće snositi baš nikakve posljedice, a eventualno suđenje, bilo bi beskrupulozno iskorišteno kao reklamna kampanja spomenute 'umjetnice'.
No, od toga bi bile samo gore posljedice za crkvu// jer opet bi svi upirali prstom u katolike i prokazivali kao ovakve ili onakve//
Daleko veću štetu imala bi sama crkva//
Dakle, omjer dobitka i gubitaka// prilično slabo ide u korist tuženja 'umjetnice'.
Daleko je veća šteta za estradnjake, ignorirati ih, ali posve// (jer biti zapažen, biti u središtu zbivanja, to je ono što je njihov posao)
Napisano: srijeda, 4.6.2008 u 9:33 Tema: Glas iz Crkve: Severina, srami se!
Iako prividno i ovo stoji ignorirati.. ali to je dvosjekli mač... jer se ignoriranje zna protumačiti kao prešutno odbravanje. Stara rimska poslovica kaže: Qui tacet consentire videtur - Tko šuti čini se da odobrava. Prema tome svakako bi trebalo ustajati protiv vrijeđanja svetinja i morala. Jasno da treba znati izabrati i odgovarajući medij i način.
od ljudi koji ne poznaju muzičke vrijednosti i kvalitete (a danas je toga vrlo malo) ne može se očekivati da bojkotira takvu muziku, a to postavlja neka druga pitanja, koja prelaze okvir ove teme.
Napisano: srijeda, 4.6.2008 u 9:44 Tema: Glas iz Crkve: Severina, srami se!
Upravo to što će ona sad krenuti blesaviti po našim krajevima, gdje i mlađarija želi biti na tim koncertima, a pogotovo i iz inata, mislim da je sve previše otišlo u zrak...
nemamo morala...jer dopuštamo.
isti smo kao i seve!
neka se to misto di ona dolazi digne na noge i neka joj zabrani koncert!
Ali toga neće biti...jer njene cajke kao i srpske, bosanske se vrte i slušaju!
da ti se život zgadi...
aj još nam fali i himna mafiji koja sve ovo podupire i koja se isto cajkama uveseljava!
i tada će biti sve u stilu!
ciganski narod u ciganskoj državi!
Romi su iznad sveg ovog! jer oni drže do svoje kulture :!:
Napisano: srijeda, 4.6.2008 u 10:45 Tema: Glas iz Crkve: Severina, srami se!
Ja od nikuda ne mogu dobiti potporu kojom bi podržavali mlade pjevače iz dola, starih crkvenih, originalnih hrvatskih, autohtonih melodija.
Ne, za takvu mladost nema nitko sluha, tkon ima para! A školarci nemaju para da bi financirali svoje koncerte...
Želio bih znati pozna li itko put kojim bi se moglo doći do sredstava. bio sam i u ministrastvu, osobno pa - ćorak! pisao - ćorak! Zna li netko bolji put! Rado ću naučit (molim nemojte savjetovati da promoviram cajke i narodnjake... pa ću dobiti para.)
Prije malo više od godine sam molio i od kabineta Predsjednika Republike, pa mi je odgovoreno da za to u buđetu nemaju predviđen novac.
malo iza toga sam pročitao kako je kabinet Predsjednika republike donirao Srpsko kulturno društvo sa milijun kuna. Za nas nije bilo ni milostinje! Pa živjeli!
Napisano: srijeda, 4.6.2008 u 11:09 Tema: Glas iz Crkve: Severina, srami se!
Obrati se gradu, pa mislim da ti je najprije tu Supetar a tada i naravno u Dolu izvršnoj vlasti...Jer oni primaju od ministarstva lovu za kulturu i to poveliku!
obrati se knjižnicama!
evo meni npr!
razmotrit ću to sama sa sobom...jer voljela bih tada napraviti jedno predstavljanje tebe i tih mladih..
i traži donatore1
kako? počni od svojih domaćih a zatim po braču gdje su ti jaki poduzetnici!
Npr. svojom donacijom oni se oslobađaju plaćanjaPDV-a!
požuri s tim dopisima, neka ti netko od mladih napiše ako nemaš vremena za to i pošalji po vovim našim poduzetnicima, restoranima, građ. obrtima itd..
zatim pitaj i komunalije one su vezane uz gradsko vijeće i preko njih možeš dobiti jedan dio love...
tako radim ja i tako se dobivaju donacije i sredstva!
dakle želiš li doći kod nas i kako bi bioprogram javi mi na pp!
eto dao si mi ideju!
bravo!
takvim gostima izvođačima plaćamo smještaj, put i večeru!
mislim da ti je to dobvoljno! a i neki honorarčić...to moram još vidjeti, ovisi koliko je vas sve zajedno...jer ima vas fakat puno i tu mi je problem...javi se!
Ž 45 god., Rijeka Član od 11.04.2008. Pošalji poruku
Poruka: 694 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 4.6.2008 u 11:48 Tema: Glas iz Crkve: Severina, srami se!
Pridružujem se; s obzirom da sam aktivna u kulturnim udrugama, crkvi,upriličit ćemo susret sa Snenim i njegovim Mladicama.
U društvu sam gdje ima puno mladih; uvijek razmišljam, ako i jednog odnjih nešto na takvim događanjima potakne na razmišljanje, promijeni mišljenje, oduševi ga i sl, napravila sam nešto korisno.
Jer primijetili ste da sam veliki borac za očuvanje naše baštine, koja je na ovako malom prostoru prebogata, a ne poštujemo ju koliko bi mogli i trebali. Zašto? Valjda smo se preamerikanizirali, pokupili sve ono što sami odbacuju.
Vidi se to u turističkim mjestima ljeti:, stranci itekako vole vidjeti naš folklor, kušati naša jela, boraviti u autohtonom prostoru i sl.
Njima ne treba na trgovima Severina, takvih imaju i doma.
M 28 god., Slavonski Brod Član od 22.01.2008. Pošalji poruku
Poruka: 1253 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 4.6.2008 u 15:52 Tema: Glas iz Crkve: Severina, srami se!
[quote:37e77ae1c4="jasminka"]Upravo to što će ona sad krenuti blesaviti po našim krajevima, gdje i mlađarija želi biti na tim koncertima, a pogotovo i iz inata, mislim da je sve previše otišlo u zrak...
-----------------------------------------------------------------------------
[b:37e77ae1c4]No, ali evo, i sama si potvrdila da to klinci slušaju iz inata//
Dakle, ako je to inat, e koliki će to tek onda biti inat, ako počnemo nešto zabranjivati?!
Potrebno je Seve učiniti neatraktivnom i nezanimljivom//
A to se ne može postiči dok je ona kontroverzna//
Seve kao 'kontroverznu umjetnicu', čine sami napadi i prosvjedi protiv njenog šunda.
Dakle, dok mi javno (ili u našim domovima) prosvjedujemo, severina postaje klincima zanimljiva i intrigantna, skoro kao zvijezda punka...
Samo da se prkosi starcima i autoritetima (ovdje crkvenim)// a mudra manipulatorica Severina, samo trlja ruke.[/b:37e77ae1c4]
----------------------------------------------------------------------------------
nemamo morala...jer dopuštamo.
----------------------------------------------------------------------------------
[b:37e77ae1c4]Zabrana je izvor svih zala// jedna zabrana povlači drugu zabranu//
Naposlijetku, dođemo do zabranjivanja gotovo svega//
Modernije doba traži modernije tehnike// prešučivanje nije odobravanje, već diplomacija....razorno oružje protiv medijskog šunda.[/b:37e77ae1c4]
isti smo kao i seve!
-------------------------------------------
[b:37e77ae1c4]Nebih se s time složio[/b:37e77ae1c4]
neka se to misto di ona dolazi digne na noge i neka joj zabrani koncert!
[b:37e77ae1c4]Nitko ne može braniti takvo nešto u demokraciji//[/b:37e77ae1c4]
Ali toga neće biti...jer njene cajke kao i srpske, bosanske se vrte i slušaju!
[b:37e77ae1c4]Upravo zato što su tabuizirane i kontroverzne// dakle, jer su izraz inata kulturno dezorjentirane mladeži, mladeži koju nitko ni ne pokušava voditi, već ih 'odgajaju' tjeranjem iz doma na ulicu....ili 'tv-odgojem'....[/b:37e77ae1c4]
--------------------------------------------
da ti se život zgadi...
aj još nam fali i himna mafiji koja sve ovo podupire i koja se isto cajkama uveseljava!
i tada će biti sve u stilu!
ciganski narod u ciganskoj državi!
[b:37e77ae1c4]Zbog čega bi Romi bili manje vrijedni od bilo koga od nas?[/b:37e77ae1c4]
Romi su iznad sveg ovog! jer oni drže do svoje kulture :!:[/quote:37e77ae1c4]
Napisano: srijeda, 4.6.2008 u 16:47 Tema: Glas iz Crkve: Severina, srami se!
slušaj ti se implicte držiš protvu zabranof!
e dragi moj to nije dobro niti zdravo..naime treba se pokazati gdje je granica..i konačno zašto da našu kulturu zasjenjuje grupica primitivnih manijaka (tu mislim na brzoobogaćene, tajkune, mafije, i sirovine svih vrsta s dubokim džepom i naravno moći koja s tom lovom dolazi)
a inat..njega je uvijek bilo..i ne smijemo zaboraviti i one mlade koji imaju ukusa i svijesti i svoj stav! takvi ne idu na sevino đubrište i pljuvanje na katolicizam!
Da, u demokraciji bi se trebalo slušati glas naroda ovo nije SFRJ nego je nova i mlada država sa jasno određenim smjernicama...pa se onda pitam kaj je ovome narodu?