Ž 41 god., Zagreb Član od 21.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 985 (iskusni forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 11.8.2008 u 17:29 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
Čitam ovaj članak na news portalu i sjetim se jedne situacije koju sam nedavno doživjela u Bazilici u palmotićevoj....povremeno tamo odem na ispovijed, tako sam i taj dan... došla sam pola sata ranije, ušla sam u crkvu da se u miru i tišini saberem i malo izmeditiram kad odjednom pored mene se stvori čovjek svojih 65-70 godina, imal je košulju s kravatom i neki sako preko toga, hlače malo predugačke, kričavo naranđaste tenisice i nešto poput aktovke prek ramena...i pita on mene... ( a ja se taman opustila i zažmirila) ....radim li ili studiram ?...valjda je prvo htio utvrditi imovinski status....ja velim ni jedno ni drugo nego da sam kućanica i pristojno ga pitam što želi od mene? A on počne...da su mu ukrali novčanik sa svim penezima i karticama i da u torbi ima dionice,da on nije sirotinja ali mora podhitno otići prijaviti krađu u narodne novine a kod sebe nema dovoljno novaca i treba mu 50 kuna...počne mi se unositi u facu a ja osjetim miris rakijice...i tako on mene kumi i moli i na kraju kaže da će kleknuti pred mene i neće se dići ako mu ne udijelim barem nešto sitno...ja sam bila skroz na skroz...ono...bez riječi...mislim si je li moguće da bi nasred crkve lagao o svojim potrebama a bilo je očito da me mulja...da mu kažem da nemam...lagala bih...usred Božje kuće...da mu kažem da nedam, opet koma....da ga potjeram van...nema šanse, ostala sam zblokirana. Bila sam na neki način stjerana u kut i ova milostinja je fakat bila iznuđena, dala sam mu deset kuna...ovaj me poslije blagoslivljao a meni sve muka, molim Boga da mi ga makne s očiju...
Jeste li doživjeli išta slično i da li ste primjetili one koji redovito ordiniraju ispred crkava?...No ajde još to ali ući u crkvu prositi...kako reagirati u ovakvim slučajevima? Što bi vi napravili cijenjeni forumaši ?
Napisano: ponedjeljak, 11.8.2008 u 18:39 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
pa ja ak imam kaj od plodova prirode dam, a lovu isto dam ali rijeđe...dakle dam mu jabuku i velim, aj evo ti da se najedeš..to ti onim malim cigićima koji moraju delati po direktivi i prositi, a za sebe ne dobiju niti jabuku, doslovce..ima danas sirotinje puno, ali ona neće silovati ljude u crkvi...a da se u crkvi može lagati i varati pa to je još i Isus primjetio, pa kak ne bi sad isto delali? nije crkva od tog oslobođena, tam može ući tko hoće...konačno i one krađe iz kutijica za sirotinju, pa one za vjersku štampu nisu rijetke!
zato se čuvaj!
Napisano: ponedjeljak, 11.8.2008 u 19:44 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
Fakat...imaš pravo, čovjek više nigdje nije siguran pa ni u crkvi...sad sam se sjetila da nam je u Međugorju prije služenja mise svećenik skrenuo pažnju da se osvrnemo oko sebe i dobro pogledamo tko nam je s lijeve i desne strane jer su na žalost osim vjernika koji su došli tražiti duhovnu okrijepu došli i oni koji imaju nečasne namjere... i jer su ljudima znale nestajati torbice i jakne i svašta nešto. Žalosno....
Ž 27 god., Koprivnica Član od 18.09.2007. Pošalji poruku
Poruka: 234 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 11.8.2008 u 21:42 Mijenjano: ponedjeljak, 11.8.2008 u 21:44 (gabrijela) Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
Ima ljudi koji su zaista bolesni i ne mogu raditi da bi zaradili. Takvih mi je žao i dajem im. Prosili oni u gradu ili ispred crkve. Još bolje ako imam nešto za pojesti pri sebi (jednom sam imala sir u torbi, iz studentskog), pa sam ga dala čovjeku.
Jedna starija žena prosi svaki put. Žao mi ju je. A onda sam je srela jednog dana u Konzumu kak je nakupovala svašta i pitam se odakle joj novaca za sve to kad prosi? Ali opet mi ju je žao i ne mogu joj ne dati. Tko zna kakav je njezin život. I koga ima doma od svojih? Možda nema nikoga. Svakog prosjaka mi je žao i ne osjećam se poslije ugodno ako ga odbijem. Negdje sam pročitala, mislim da je Majka Terezija rekla da bi u svakom siromahu trebali gledati Isusa. I stvarno, ako odbiješ siromaha koji prosi (kakav god on bio), uvijek dolazi osjećaj nekakve praznine. Jer to je kao da si odbio Isusa. A kad daš, osjećaš se lijepo i zadovoljno. (Ne mora to biti puno, dovoljna je i kune, dvije),
M 29 god., Zagreb Član od 07.08.2008. Pošalji poruku
Poruka: 52 (mladi forumaš)
Napisano: ponedjeljak, 11.8.2008 u 21:57 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
Bili ste žrtva klasične prijevare.
Mislim da svatko od nas mora razviti onu sposobnost da razlikuje stvarno osobu u potrebi od one koja je profesionalni žicar i iznuđivač milostinje.
I da sutra ostanem bez posla, a i posao mi nije stalan i nekako mi visi o koncu ,imam dvije zdrave ruke i noge, pamet koju mi je dragi Bog dao, nebi me bilo sram kopat jarke, bit smetlar ili raditi bilo koji posao koji je danas "out". Sramota bi me bila prositi, jer bih time degradirao sebe kao osobu. Postoje granice koje osoba zbog spasa svoje duše ne smije prijeći.
Napisano: ponedjeljak, 11.8.2008 u 22:07 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
Prosjak je prosjak. Kakav god on bio. A ja za 1-2 kn neću propasti. Radije ih nek ima on nego ja. Zar misliš da netko može uživati u ulozi prosjaka? Tim ljudima sigurno da nije lako poniziti se do te mjere.
A čovjek koji ima nadovolje za sebe sigurno da neće moiti okolo sitniš.
Napisano: ponedjeljak, 11.8.2008 u 22:17 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
Ja ovdje ne mislim na ljude koji su bez svoje krivnje postali prosjeci-potrebiti su pomoći i njima trebam stalno pomagati. Ne mislim ni na one koji su svojom krivnjom postali prosjaci-bilo krivim odlukama, bilo greškama, bilo lošim životom-tko sam ja da sudim. Današnje društvo upravo stvara prosjake! oOnemogućava ljude da budu samostalni i odgovorni za svoj život!
Ono što sam mislio i nisam se dovoljno jasno izrazio: Vidio sam na svoje oči čovjeka koji je prosjačio pred jednom našom katedralom, da bi kasnje po isteku radnog vremena došla po njega limuzina i odvezla ga na neko bolje mjesto.
Pomozi takvome i uskratio si pomoć nekome koga ćeš srest u gradu pet minuta kasnije a stvarno je potreban pomoći.
Isus je rekao da pomažemo od srca, ali da ćemo se nekad morat potrudit da naš dar bude ugodan njegovom Ocu.
Napisano: ponedjeljak, 11.8.2008 u 23:27 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
antun_greg
piše: Ono što sam mislio i nisam se dovoljno jasno izrazio: Vidio sam na svoje oči čovjeka koji je prosjačio pred jednom našom katedralom, da bi kasnje po isteku radnog vremena došla po njega limuzina i odvezla ga na neko bolje mjesto.
Pomozi takvome i uskratio si pomoć nekome koga ćeš srest u gradu pet minuta kasnije a stvarno je potreban pomoći.
Isus je rekao da pomažemo od srca, ali da ćemo se nekad morat potrudit da naš dar bude ugodan njegovom Ocu.
Kako bi ti mogao znati da će po njega doći limuzina? Jedino da je u kravati i odijelu šetao ispred crkve, možda bi ti bio "sumnjiv". (a tako sigurno nećeš vidjeti ni jednog prosjaka). Zato ne treba generalizirati i dijeliti prosjake na ove i one. Jer kako možeš biti siguran da li si ga dobro procijenio? A ako i je došla limuzina, ti ne znaš ništa o životu tog čovjeka. Ne znaš kakve probleme on ima.
Da bi mu pomogao ne znači da trebaš isprazniti cijeli novčanik, pa da nemaš više koju lipicu ak nekog sretneš za 5 min kasnije.
A što znaš što će biti za 5 minuta, da li ćeš uopće sresti nekog drugog. Ako ćeš razmišljat, ovome neću dati jer sumnjam da nije pravi prosjak, čekam da sretnem nekog drugog, na kraju tako nećeš pomoći nikome. Jer jednu priliku propustiš, a drugu ne dobiješ.
Ja tu govorim o prosjacima. Netko tko prosi neće te tražiti da mu daš cijelo bogatstvo, pa oni su presretni i sa samim minimumom. Takvi su prosjaci.
Svaki dar koji je od srca je ugodan Bogu.
A ono što ti nazivaš prevarom ja ne doživljavam tako. Bakica je vjerojatno dobila penziju, pa si je ispunila želju i priuštila pokoju čokoladicu, kekse, jogurt, sok. Ili je to kupila da razveseli unuke.
Ž 36 god., Van Hrvatske Član od 21.08.2007. Pošalji poruku
Poruka: 95 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 12.8.2008 u 7:48 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
Na žalost ja svakodnevno srećem prosjake u gradu i vjerujte kad bi svakome dala po nešto sitnine moj bi novčanik bio redovito prazan..To si jednostavno nemogu priuštiti a često mi bude žao,čak neugodno proći pored njih a ništa ne udjeliti!I eto problema..No,razmišljala sam o tome i sada uvijek dam milostinju jedino starijima,jer oni nemogu raditi čak i da hoće..Ostalima rijetko što udjelim jer posla ima a njima je posao prosjačenje..Ne ulazim u to rade li to pod prisilom ili ne.Ako oni mogu ne raditi,onda im i ja čiste savjesti mogu ne dati ništa,jer kad im ponudim sendvič,čokoladicu oni se bune i hoće pare...(nikad niti jednog prosjaka nisam vidjela da ide u nadnicu ili radi bilo što,osim što prosi..)
Napisano: utorak, 12.8.2008 u 10:03 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
stankica
piše: Na žalost ja svakodnevno srećem prosjake u gradu i vjerujte kad bi svakome dala po nešto sitnine moj bi novčanik bio redovito prazan..To si jednostavno nemogu priuštiti a često mi bude žao,čak neugodno proći pored njih a ništa ne udjeliti!I eto problema..No,razmišljala sam o tome i sada uvijek dam milostinju jedino starijima,jer oni nemogu raditi čak i da hoće..Ostalima rijetko što udjelim jer posla ima a njima je posao prosjačenje..Ne ulazim u to rade li to pod prisilom ili ne.Ako oni mogu ne raditi,onda im i ja čiste savjesti mogu ne dati ništa,jer kad im ponudim sendvič,čokoladicu oni se bune i hoće pare...(nikad niti jednog prosjaka nisam vidjela da ide u nadnicu ili radi bilo što,osim što prosi..)
Ja sam živjela nekoliko godina u Osijeku, pa nisam svakodnevno sretala prosjake, nisam ih jako često sretala.
A tko nije zadovoljan s hranom, pa takvog ni ne treba žaliti, niti mu davati više.
Znam slučaj kad je jedna žena prosila svakodnevno. Moja susjeda je znala za jednu praznu kućicu gdje nitko ne živi i ponudila joj da stanuje tu. Uz kućicu je i komadić zemje, pa bi mogla i nešto posaditi na zemlji, da ne mora prositi. Dogovorle su se da će je moja susjeda drugi dan odvesti do te kuće. I kad je ona došla drugi dan po nju tamo di uobičajeno prosi, ova se nije pojavila. A onda za nekoliko dana moja susjeda je opet vidi u gradu kako i dalje prosi, a moju susjedu sad izbjegava. I dan danas prosi. Znači, radije će prosit, nego raditi. E, pa brate mili, onda prosi. Takvima ne bih dala ni kune više.
Ž 36 god., Van Hrvatske Član od 21.08.2007. Pošalji poruku
Poruka: 95 (mladi forumaš)
Napisano: utorak, 12.8.2008 u 10:26 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
Gabrijela
piše: Ja sam živjela nekoliko godina u Osijeku, pa nisam svakodnevno sretala prosjake, nisam ih jako često sretala.
A tko nije zadovoljan s hranom, pa takvog ni ne treba žaliti, niti mu davati više.
Znam slučaj kad je jedna žena prosila svakodnevno. Moja susjeda je znala za jednu praznu kućicu gdje nitko ne živi i ponudila joj da stanuje tu. Uz kućicu je i komadić zemje, pa bi mogla i nešto posaditi na zemlji, da ne mora prositi. Dogovorle su se da će je moja susjeda drugi dan odvesti do te kuće. I kad je ona došla drugi dan po nju tamo di uobičajeno prosi, ova se nije pojavila. A onda za nekoliko dana moja susjeda je opet vidi u gradu kako i dalje prosi, a moju susjedu sad izbjegava. I dan danas prosi. Znači, radije će prosit, nego raditi. E, pa brate mili, onda prosi. Takvima ne bih dala ni kune više.
Da,upravo tako draga Gabrijela!O posebnim primjerima i lažnim ubogaljenim mogla bi nadugo pisati jer imam sijaset primjera!Ja radim u Novom Sadu,skoro u strogom centru grada,i na putu do posla ih ima stvarno jako puno..Mada sam primjetila da nevole baš uraniti jer ih na povratku sretnem mnogo više...Valda i oni imaju radno vrijeme..eh,oprostite na crnom humoru..Ali sve je to i strašno i žalosno!!!
Napisano: utorak, 12.8.2008 u 21:19 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
Nisam nikada čuo da se prijava o nestanku dokumenata ide predati u narodne novine-prvo se ode u policijsku upravu i tamo prijavi, a naš Mup lijepo sjedne s čovjekom i sve ispita i ako treba izađe u susret.
Jedini je problem što treba kasnije dokazivati vlastiti identitet- za to je potrebna domovnica. Policija onda izda privremene dokumente koji vrijede određeni broj dana, pa čovjek s njima ode u svoju banku i obustavi sve kartice-znam iz iskustva jer se meni dogodio gubitak osobne iskaznice i kartica.
S obzirom na ono:"nikad nećeš znat koji je prosjak pravi a koji nije", mislim da dovoljno govori samo ponašanje ljudi: probaj mu kupit sendvić i sok, pa vidi njegovu reakciju i sve će ti biti jasno. Pravom čovjeku u nevolji do vrata nije do biranja onoga što mu daš. Čovjek kome je granata odrezala noge ima svoj ponos i neće ti se unijeti u lice ili vikati za tobom. Njegova šutnja je dovoljno glasna! Žena i dijete koji gladuju i slijepa starica i šutnjom pokazuju svoju bol i nevolju.
Dragi Bog je htio da baš nakon onog čovjeka koji se odvezao limuzinom naletim na heroja domovinskog rata bez obje noge i da mu ispraznim novčanik u ome nije bilo bog zna kaj, jer sam lovu baš potrošio na knjige za studij.
Morao me naučiti........
Ja ne generaliziram, niti trpam ljude u ladice po stereotipima.
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 12:44 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
antun_greg
piše: Nisam nikada čuo da se prijava o nestanku dokumenata ide predati u narodne novine-prvo se ode u policijsku upravu i tamo prijavi, a naš Mup lijepo sjedne s čovjekom i sve ispita i ako treba izađe u susret.
Jedini je problem što treba kasnije dokazivati vlastiti identitet- za to je potrebna domovnica. Policija onda izda privremene dokumente koji vrijede određeni broj dana, pa čovjek s njima ode u svoju banku i obustavi sve kartice-znam iz iskustva jer se meni dogodio gubitak osobne iskaznice i kartica.
S obzirom na ono:"nikad nećeš znat koji je prosjak pravi a koji nije", mislim da dovoljno govori samo ponašanje ljudi: probaj mu kupit sendvić i sok, pa vidi njegovu reakciju i sve će ti biti jasno. Pravom čovjeku u nevolji do vrata nije do biranja onoga što mu daš. Čovjek kome je granata odrezala noge ima svoj ponos i neće ti se unijeti u lice ili vikati za tobom. Njegova šutnja je dovoljno glasna! Žena i dijete koji gladuju i slijepa starica i šutnjom pokazuju svoju bol i nevolju.
Dragi Bog je htio da baš nakon onog čovjeka koji se odvezao limuzinom naletim na heroja domovinskog rata bez obje noge i da mu ispraznim novčanik u ome nije bilo bog zna kaj, jer sam lovu baš potrošio na knjige za studij.
Morao me naučiti........
Ja ne generaliziram, niti trpam ljude u ladice po stereotipima.
Upravo zbog tih nekih stvari koje mi je rekao posumnjala sam u muljažu.Samo teško ti je takve stvari s nekim riješavati usred Crkve...da smo bili vani na ulici ispred crkve... onda možda... ali objašnjavati se unutra nije mi padalo na pamet.
Što se tiče ovih prosjaka prijateljica mi je pričala da je u centru Zagreba prosio frajer koji je na kraju dana znao odnjeti u jedan dučan punu vrećicu isprošene love da mu se razmjeni . Prodavačice su ga već poznale i rekle su da se tu ponekad moglo zbrojiti 100-200 eura. Pitam se ima li od vas koji teško zarađujete svoj kruh ovakvu dnevnicu ? Poslije je frajer sjeo u auto i odpeljal se doma...navodno živi negdje oko Karlovca, vele da ima kuću i čisto lijepo živi ....
Napisano: srijeda, 13.8.2008 u 22:32 Tema: Suzbiti iznuđivanje milostinje
Što da odgovorim kad nisam duhovnik? Vjerojatno Vam neki općenit odgovor neće previše koristiti, jer ni sam neznam kako bih postupio u tom času. Ukoliko nekoga savjest nebi opominjala da mu pomogne, čovjek je dužan poslušati savjest, makar ga usmjeravala krivo. Ali, ako savjest posumnja da nešto nije u redu, da činjenice govore same protiv sebe, tada sumnju treba uzeti za ozbiljno....
Najgore je kad čovjek ostane sablaznut takvim ponašanjem, pa "puše" na hladno.
Tko zna, u Isusovo vrijeme je bilo prosjaka. Zašto je baš išao ozdravljati prave bolesnike, a ne razotkrivati lažne, a mogao je to? Ozdravljao je i one koji mu kasnije nisu htjeli reći ni "hvala".
Kad bismo bili sposobni 100% izgraditi kraljevstvo Božje ovdje na zemlji, tada nas nebi zaskočivali po ulici lažni prosjeci i otimali kruh pravima, jer, konačno u svakoj zajednici, svakoj župi, svakom kvartu, ulici ili trgu svak bi poznavao svoga susjeda u nevolji, svoga bližnjega, a vjerojatno bi svi bili zbrinuti.
To su moje misli. Valjalo bi nekad malo i prosjaka zagledati u oči, jer nikad se ne zna, OČI SU OGLEDALO DUŠE.