Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 3979 (stari forumaš)
Napisano: petak, 3.10.2008 u 9:02 Tema: Praksa osuđivanja bivših svećenika
Pročitala sam članak i počela pitati živimo li autor i ja na različitim planetima.
Najprije, sam naslov debelo šepa. Ako se već piše onda treba poznavati materiju pa znati da ne postoji bivši svećenik - postoji trajna suspenzija, a jednom svećenik to uvijek ostaje.
Drugo: osobno poznajem nekoliko takvih muškaraca i bilo je u njihovom okruženju onih koji su osuđivali, ali velika i to doista velika većina je čovjeka normalno prihvaćala u promijenjenoj situaciji. Znam isto tako da ih prihvaćaju i bivši kolege, a nisam vidjela niti da biskupi okreću glave. Svi su u Crkvenim brakovima, punopravni članovi zajednice.
Ovaj članak doživljavam ili kao nešto s drugog planeta ili krajnje romantiziranje stvari koje uopće ili vrlo slabo poznaje.
Naravno da može biti u malim sredinama i ružnih reakcija, ali toga ima na svaku drastičniju promjenu.
Kad već pišem, treba dodati i ovo - mnogi koji su napustili vršenje svećeničkog poziva se kasnije kaju - shvate da sve ono što je njima izgledalo tako dobro i lijepo nije baš tako. Osim toga, tu je ostavljanje poziva koji je sav usmjeren Bogu i to nakon desetak godina školovanja u tom smjeru i ovisi koliko već godina svećeničkog života.
M 30 god., Zagreb Član od 11.11.2006. Pošalji poruku
Poruka: 41 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 3.10.2008 u 9:19 Tema: Praksa osuđivanja bivših svećenika
OK. Dakle naslov bi trebao biti: NEPRAVDA PREMA OSOBAMA KOJI NA SEBI IMAJU VEČNI I NEIZBRISIVI SAKRAMENTALNI PEČAT SVETOG REDA KOJI SU SUSPENDIRANI ILI ĆE TEK POSTATI SUSPENDIRANI JER NE VRŠE SLUŽBU KOJA IM JE POVJEREN OD MJESNOG BISKUPA.
No, u svakom slučaju hvala na upozorenju tako da se teološki ignorantne mase nebi zbunile.
I naravno da je tu i vječna deviza da se mnogi koji su napustili vršenje svećeničkog poziva kasnije kaju, da su shvatili da sve ono što je njima izgledalo tako dobro i lijepo nije baš tako.... joj Bože!
M 33 god., Van Hrvatske Član od 19.06.2008. Pošalji poruku
Poruka: 179 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 3.10.2008 u 9:42 Tema: Praksa osuđivanja bivših svećenika
sara
piše: Pročitala sam članak i počela pitati živimo li autor i ja na različitim planetima.
Najprije, sam naslov debelo šepa. Ako se već piše onda treba poznavati materiju pa znati da ne postoji bivši svećenik - postoji trajna suspenzija, a jednom svećenik to uvijek ostaje.
Drugo: osobno poznajem nekoliko takvih muškaraca i bilo je u njihovom okruženju onih koji su osuđivali, ali velika i to doista velika većina je čovjeka normalno prihvaćala u promijenjenoj situaciji. Znam isto tako da ih prihvaćaju i bivši kolege, a nisam vidjela niti da biskupi okreću glave. Svi su u Crkvenim brakovima, punopravni članovi zajednice.
Ovaj članak doživljavam ili kao nešto s drugog planeta ili krajnje romantiziranje stvari koje uopće ili vrlo slabo poznaje.
Naravno da može biti u malim sredinama i ružnih reakcija, ali toga ima na svaku drastičniju promjenu.
Kad već pišem, treba dodati i ovo - mnogi koji su napustili vršenje svećeničkog poziva se kasnije kaju - shvate da sve ono što je njima izgledalo tako dobro i lijepo nije baš tako. Osim toga, tu je ostavljanje poziva koji je sav usmjeren Bogu i to nakon desetak godina školovanja u tom smjeru i ovisi koliko već godina svećeničkog života.
Zar može svećenik koji je primio sakramenat svećeničkog reda se vjenčati u crkvi ponovno? Nije mi jasno ovo s crkvenim brakom?
Napisano: petak, 3.10.2008 u 10:12 Mijenjano: petak, 3.10.2008 u 10:18 (ioannes) Tema: Praksa osuđivanja bivših svećenika
sluga Jahvin
piše: Zar može svećenik koji je primio sakramenat svećeničkog reda se vjenčati u crkvi ponovno? Nije mi jasno ovo s crkvenim brakom?
Neće se vjenčati PONOVNO, nego će se vjenčati. Nakon suspenzije - ukidanje kleričkih prava i obveza, papa mu može dati dispenzu - oslobađanje od obveze crkvenog zakona ili dužnosti. Nakon toga svećenik može sklopiti crkveni brak.
Ž 46 god., Split Član od 24.09.2008. Pošalji poruku
Poruka: 78 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 3.10.2008 u 11:03 Tema: Praksa osuđivanja bivših svećenika
Ma meni je to malo nategnuto, svećenik mislim osoba koja postaje svečenik ili časna sestra vjenča se s Isusom, mislim figurativno, e sada, taj brak se raspadne (koji je crkva sklopila s osobom) i to je ok, to može? e to meni nije jasno neka mi netko pojasni. Mada se moram držati one : Ne sudi da ti nebude suđeno.
Napisano: petak, 3.10.2008 u 11:06 Tema: Praksa osuđivanja bivših svećenika
Tuga
piše: Ma meni je to malo nategnuto, svećenik mislim osoba koja postaje svečenik ili časna sestra vjenča se s Isusom, mislim figurativno, e sada, taj brak se raspadne (koji je crkva sklopila s osobom) i to je ok, to može? e to meni nije jasno neka mi netko pojasni. Mada se moram držati one : Ne sudi da ti nebude suđeno.
Ovo ti je stvarno figurativno i pjesnički - pravno su stvari malo drugačije.
Napisano: petak, 3.10.2008 u 11:08 Tema: Praksa osuđivanja bivših svećenika
ioannes
piše: OK. Dakle naslov bi trebao biti: NEPRAVDA PREMA OSOBAMA KOJI NA SEBI IMAJU VEČNI I NEIZBRISIVI SAKRAMENTALNI PEČAT SVETOG REDA KOJI SU SUSPENDIRANI ILI ĆE TEK POSTATI SUSPENDIRANI JER NE VRŠE SLUŽBU KOJA IM JE POVJEREN OD MJESNOG BISKUPA.
No, u svakom slučaju hvala na upozorenju tako da se teološki ignorantne mase nebi zbunile.
I naravno da je tu i vječna deviza da se mnogi koji su napustili vršenje svećeničkog poziva kasnije kaju, da su shvatili da sve ono što je njima izgledalo tako dobro i lijepo nije baš tako.... joj Bože!
Malo izvodiš - no, preciznost izričaja ima svoju svrhu.
A da, neki se doista kaju, vjerovao ti to ili ne.
Napisano: petak, 3.10.2008 u 11:20 Tema: Praksa osuđivanja bivših svećenika
Tuga
piše: Ma meni je to malo nategnuto, svećenik mislim osoba koja postaje svečenik ili časna sestra vjenča se s Isusom, mislim figurativno, e sada, taj brak se raspadne (koji je crkva sklopila s osobom) i to je ok, to može? e to meni nije jasno neka mi netko pojasni. Mada se moram držati one : Ne sudi da ti nebude suđeno.
Draga Tugo
"svečenik ili časna sestra vjenča se s Isusom, mislim figurativno".
Pa dobro sad . figurativno. To ti je isto kao kad bi netko rekao: "Ona je trudna, mislim figurativno." Pa, ili je ili nije trudna. A figurativno može i hodati na trpavicama..."i to je ok, to može?"
I opusti se... ne sudim te. Pa debatiramo, Bože mili.
Ž 42 god., Osijek Član od 01.10.2008. Pošalji poruku
Poruka: 26 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 3.10.2008 u 11:26 Tema: Praksa osuđivanja bivših svećenika
A da malo pustimo ljude na miru? "Bivši svećenici" čini se postaju glavna tema. A nisu i ne bi smjeli biti. Ma dajte, u ime kojih to zakona imamo pravo gurati nos u tuđi odnos s Bogom i naročito, koji je to kršćanin pozvan osuditi nekoga? Ako osjetite potrebu molite za svoje svećenike, upozorite ih ako treba, ali licem u lice, s ljubavlju i poštovanjem. I ne naguravajte im na nos da se molite za njih. Znat će i sami ako im pristupite kao braći.
PS Oni su još uvijek i kraljevsko svećenstvo. Ajd' da se malo zapitamo kakvi smo mi svećenici ! Možda ćemo onda biti manje zabavljeni tračevima o drugima.
Napisano: petak, 3.10.2008 u 11:30 Tema: Praksa osuđivanja bivših svećenika
samuela
piše: A da malo pustimo ljude na miru? "Bivši svećenici" čini se postaju glavna tema. A nisu i ne bi smjeli biti. Ma dajte, u ime kojih to zakona imamo pravo gurati nos u tuđi odnos s Bogom i naročito, koji je to kršćanin pozvan osuditi nekoga? Ako osjetite potrebu molite za svoje svećenike, upozorite ih ako treba, ali licem u lice, s ljubavlju i poštovanjem. I ne naguravajte im na nos da se molite za njih. Znat će i sami ako im pristupite kao braći.
PS Oni su još uvijek i kraljevsko svećenstvo. Ajd' da se malo zapitamo kakvi smo mi svećenici ! Možda ćemo onda biti manje zabavljeni tračevima o drugima.
Napisano: petak, 3.10.2008 u 11:37 Tema: Praksa osuđivanja bivših svećenika
samuela
piše: A da malo pustimo ljude na miru? "Bivši svećenici" čini se postaju glavna tema. A nisu i ne bi smjeli biti. Ma dajte, u ime kojih to zakona imamo pravo gurati nos u tuđi odnos s Bogom i naročito, koji je to kršćanin pozvan osuditi nekoga? Ako osjetite potrebu molite za svoje svećenike, upozorite ih ako treba, ali licem u lice, s ljubavlju i poštovanjem. I ne naguravajte im na nos da se molite za njih. Znat će i sami ako im pristupite kao braći.
Posve se slažem. No, članak me ponukao na reakciju jer imam takve ljude među prijateljima i vidim da su stvari drugačije. A kako imam i nešto životnog iskustva, vidim i da su drugdje stvari, uglavnom, drugačije.
M 26 god., Varaždin Član od 16.01.2007. Pošalji poruku
Poruka: 15 (novi forumaš)
Napisano: petak, 3.10.2008 u 11:48 Tema: Praksa osuđivanja bivših svećenika
Kad čitam ovu raspravu bude mi žao...
No, to smo mi ljudi...
Rijetko znamo odvojiti bitno od nebitnoga...
Uglavnom se zabavljamo nevažnim stvarima i glupostima uvjereni u vlastitu mudrost,
pravednost ....
No, u svakom slučaju, vrijedilo je napisati i o tome nešto.
Netko će to ćuti na pravilan način...
Svaki početak je težak...
A ako se samo jedan čovjek zapita i odluči drugi put učiniti drugačije
kad se bude našao u prilici da osudi bližnjega svoga jer je taj promašio slovo zakona,
bit će mi dovoljna satisfakcija:)))
Budite mi dobro i nemojte se svađati i nadmudrivati.
Život je prelijep i prebrzo prolazi da bi ga trošili na gluposti:))