M 34 god., Zadar Član od 29.10.2006. Pošalji poruku
Poruka: 319 (forumaš u usponu)
Napisano: petak, 17.11.2006 u 14:45 Tema: Pitanje celibata
RAZGOVOR SA SOCIOLOGOM RELIGIJE:
Dr. Ivan Markešić: Pitanje celibata nije dogmatske naravi
Papa Benedikt XVI. sazvao je sastanak predsjedatelja dikasterija Rimske kurije na kojem su razmatrane prilike nastale nakon neposlušnosti mons. Emmanuela Milinga. Na sastanku su također razmatrati zahtjevi za oslobađanjem obveze celibata kao i za vraćanjem u svećeničku službu koje su posljednjih godina uputili neki oženjeni svećenici.
O tome je Zvonimir Despot iz Večernjeg lista razgovarao s prof. dr. Ivanom Markešićom, sociologom religije s Instituta "Ivo Pilar". Dio razgovora objavljen je u Večernjem listu, a Križ života donosi razgovor u cijelosti:
Što očekujete od tog sastanka, je li to u neku vrst presedan?
U Katoličkoj se crkvi diskusija o celibatu vodi od njegova prvog uvođenja na sinodi u Elviru, 306., zatim nakon Drugoga lateranskog sabora (1139) kojim su nevažećim proglašeni svi brakovi koje su sklopili duhovnici višega stupnja ređenja (majoristi), potom nakon Tridentskog koncila (1563) koji je izrijekom potvrdio i do kraja proveo obvezu celibata za svećenike a posebno nakon Drugog vatikanskog sabora koji je potvrdio ranije koncilske odluke o celibatu.
Stoga ovaj sastanak nije nikakav presedan, nego je zbog naraslih problema u Crkvi (manjak svećenika, sve više svećenika prelazi u druge konfesije koje nemaju obvezu celibata, sve je više župa bez župnika) pitanje celibata kao normalno disciplinsko pitanje došlo na dnevni red. To je samo znak da se Crkva ne boji raspravljati ni o kakvim problemima, pa ni o celibatu, jer su mnogi u Crkvi mišljenja kako ta obveza nema uopće nikakvo biblijsko uporište, posebno kad se zna da je i sv. Petar bio oženjen (jer se u svetim spisima spominje njegova punica). A to znači da je obveza celibata pitanje promjenjive crkvene discipline, a ni u kojem slučaju nije pitanje nepromjenjive vjerske dogme. Međutim, papa Benedikt XVI. u svim svojim istupima neprestano upozorava kako je potrebno razumom prihvaćati vjeru.
Koliko je to velik problem za Crkvu, koje su Vaše spoznaje što se tiče Crkve u Hrvatskoj?
Problemi Katoličke crkve nisu u celibatu, nego u vjeri, niti je problem celibata glavni razlog postojanja gornjih problema. Temeljni razlog svih problema u Katoličkoj crkvi, a i kod nas u Hrvatskoj, jest manjak istinske i življene kršćanske vjere. A to znači da svećenici ne vjeruju ili ne mogu vjerovati u ono što propovijedaju, da ne mogu vlastitim životom svjedočiti sadržaje kršćanske vjere čije postavke propovijedaju. Najveći je problem u tomu što svećenik, koji se već obvezao na celibat, odjedanput uvidi da njegovo svećeništvo i njegov način života nemaju više nikakva smisla. Kao što i oženjeni kršćani uvide da je njihov brak nakon više godina izgubio svaki smisao, pa se razvode.
Koliko, po Vašoj procjeni, ima u nas svećenika koji su na taj način napustili svećeničku službu?
Teško je odgovoriti na to pitanje, jer je to uvijek povezano s drugim problemima unutar svećeničke ili redovničke zajednice. Mislim da je njihov broj veoma mali. Stoga držim da se usprkos gornjim problemima neće ukinuti odluka o celibatu, i to iz istih onih razloga koji su doveli do njegova uvođenja i ustrajavanja na njegovu obdržavanju, kao što su kultna čistoća (kod prinošenja žrtve), zatim ekonomski razlozi (kako bi se riješio problem nasljeđivanja crkvene imovine, ali i crkvenih služba), potom društveni položaj neoženjenih svećenika (ukidanjem celibata nestala bi unutar Rimokatoličke crkve dvodijelna podjela na klerike i laike), zatim njihova potpuna predanost pozivu (uz obitelj ne bi se mogli u cijelosti posvetiti svojoj službi), a time bi se u pitanje dovelo i teološko razumijevanje celibata kao karizme, kao posebnoga Božjega dara.
Danas se mnogi sablažnjavaju nad životom pojedinih svećenika. Pitanje je bi li sablazan bila veća s problemima oženjenih svećenika, s razvodom njihovih brakova, nasiljem u njihovim obiteljima, nevjernošću, uživanjem droge njihove djece, itd.
Kakvo je raspoloženje kod svećenika u pogledu celibata?
Nitko ni jednoga svećenika nije prisilio na celibat. Celibat je bio i ostao osobni izbor svakoga od njih. Kako je koji svećenik samomu sebi osmišljavao tu odluku, to je drugo pitanje. Stoga se ne treba čuditi što svećenici, nakon uviđanja da za njih celibat više nema nikakva smisla, počnu iznova osmišljavati svoju vlastitu životnu poziciju. Svatko ima pravo vlastitom životu dati onaj smisao u kojem će moći lijepo živjeti. Svećenički je poziv jedan između drugih jednakovrijednih životnih poziva, koji ima isto sakramentalno značenje kao i ženidba. Odnos prema celibatu je uvijek individualno pitanje.
Što je sa svećenicima koji su i dalje svećenici, a za njih se zna da imaju djecu? Kako objasniti tu poziciju Crkve i odnos prema tom problemu?
Pošto u Rimokatoličkoj crkvi pitanje celibata nije dogmatske, već disciplinske naravi, njegovo nepridržavanje ne mora značiti trenutno napuštanje službe te svećeničkog poziva. Crkva će teško kojeg svećenika zbog toga otpustiti iz službe. U takvim se slučajevima pronalaze različiti interni modaliteti življenja. Stoga je teško doći do točnih podataka koliko je svećenika za oltarom koji imaju djecu, kao što je teško doći i do podataka o postojanju posebnih fondova unutar crkvenih i samostanskih zidina kojima se financiraju djeca tih svećenika i redovnika, te tko i na koji način uzdržava majke te djece, zatim gdje i u kojim okolnostima odrastaju ta djeca, i što je posebno važno hoće li im ikada itko objasniti zbog čega nemaju oca, odnosno hoće li im ikada itko kazati tko im je otac. To je jedno jako složeno pitanje, i u ovakvim se situacijama mnoge stvari presijecaju.
Napisano: petak, 17.11.2006 u 14:51 Tema: Pitanje celibata
Nije mi jasno što ljudi dižu toliku prašino oko celibata? Nitko niti jednog svećenika ili bilo koju zaređeno osobu nije tjerao da da taj zavjet. Nitko im nije prislonio pištolj na čelo i rekao im: TI MORAŠ PRIHVATITI CELIBAT! To je stvar nijhovog potpuno slobodnog izbora.
Nije mi jasno što vjernici laici uopće i ulaze u tu temu? Što se to tebe ili mene tiče? I što ja s tim dobivam ili gubim? Kakav to ima utjecaj na moj život? NIKAKAV! Meni je dana moja vjera i da izgrađujem svoj osobni odnos s Bogom. I uopće ne želim ulaziti u rasprave na tu temu. To je osobna stvar i odgovornost svakog pojedinca koji se odlučio na takav život. A, kada čovjek da neke zavjete i odluke onda snosi i sve posljedice i odgovornosti vezane uz njih.
Napisano: petak, 17.11.2006 u 15:27 Tema: Pitanje celibata
I što meni sociolozi ovi-oni, psiholozi ovi-oni, i ostali pismoznanci imaju soliti pamet! Pa imamo valjda riječi samoga Isusa Krista. Ako ste zaboravili, ponovit ću vam je:
Mt 19:12 Doista, ima za ženidbu nesposobnih
koji se takvi iz utrobe materine rodiše. Ima nesposobnih
koje ljudi onesposobiše. [b:6405f6894a]A ima nesposobnih koji sami
sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga.
Tko može shvatiti, neka shvati."[/b:6405f6894a]
M 38 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 146 (mladi forumaš)
Napisano: petak, 17.11.2006 u 18:25 Tema: Pitanje celibata
Kao prvo Angelmyst, nema potrebe priliom komentara nekog članka na portalu da isti u cjelosti prenosiš tu na forum, navedi samo link, pa tko želi neka čita.
Kao drugo, nitko na forumu do tvojeg posta nije niti komentirao taj članak pa ne znam čemu izjave poput... "Nije mi jasno što ljudi dižu toliku prašino oko celibata?", tko to po tebi diže prašinu?... pa zatim... "Nije mi jasno što vjernici laici uopće i ulaze u tu temu?", ne vidim zbog čega vjernici laici ne bi ulazili u rasprave o celibatu, na kraju krajeva kler od vjernika laika živi i ovisi, jer da nema vjernika prestala bi potreba za postojanjem crkve... i zatim... "I uopće ne želim ulaziti u rasprave na tu temu"... ne razumijem zbog čega si se onda uopće osvrtao na taj tekst, osim ako i sam nisi svećenik koji je celibat shvatio kao nešto čega se možeš ali i ne moraš pridržavati, jer je to po tebi stvar slobodnog izbora, a ako pak nisi svećenik onda bolje ne ulazi u tematiku s nekim argumenitma koji su na klimavim nogama, poput tvoje izreke da zaređenog svećenika nitko ne tjera da se zavjetuje na celibat, što bi moglo ući u anale ljudske gluposti...
Napisano: petak, 17.11.2006 u 19:24 Tema: Pitanje celibata
[quote:b72467ff6d="Pale"]ne ulazi u tematiku s nekim argumenitma koji su na klimavim nogama, poput tvoje izreke da [b:b72467ff6d]zaređenog svećenika nitko ne tjera da se zavjetuje na celibat, što bi moglo ući u anale ljudske gluposti...[/b:b72467ff6d][/quote:b72467ff6d]
Ne, nego, prije nego se čovjek zaredi on je svjestan da je i celibat obvezan. A, zašto se zaredio ako nije spreman nositi i taj dio zavjeta ne znam. Tako da nemoj moje riječi izvlačiti iz konteksta. btw. argument je iz Evanđelja. Da ponovim:
Mt 19:12 Doista, ima za ženidbu nesposobnih
koji se takvi iz utrobe materine rodiše. Ima nesposobnih
koje ljudi onesposobiše. [b:b72467ff6d]A ima nesposobnih koji sami
sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga.
Tko može shvatiti, neka shvati.[/b:b72467ff6d]"
Toliko o analima moje gluposti.
Samo sam reagirao na učestale rasprave i natpise u novinama, oko kojeg svi nešto rasparavljaju, raspredaju, svi imaju nekakva svoja mišljenja na osnovu nečega što je netko nekada rekao, mislio, provalio itd... čini mi se, također, da o tome najviše galame oni koji S VJEROM I ŽIVOTOM VJERE NEMAJU APSOLUTNO NIKAKVE VEZE, a najmanje, izgleda, oni kojih se to ZAPRAVO tiče.
Napisano: petak, 17.11.2006 u 19:38 Tema: Pitanje celibata
P čuj Pale, AM ima dobru reakciju, jer pogledaj malo teme po našemu Forumu, po svim vjerskim forumima, pogledaj dnevnik 1,2,3..informativne emisije..kako je to jadno i žalosno! zaista za mene su to sirove strasti strvina..neka ti bude slabo od ovog izraza, ali ja to tako doživljavam Rulja se oblizuje čim je neki tračak skandala na tu temu u crkvenim redovima.
sam napadaš život svoga župnika i nazivaš ga ovdje svakakao..veliš da si zvao i nadbiskupa..njegov ured, pa su te otkantali..Pa već mislim da sam te pitala, jesi li pitao svog župnika jesi li mu hrabro došao u njegov ured riješiti tu svoju sablazan u četiri oka s njim?
ne kažem ja da ti lažeš, a da je on pravi..ali mislim da mi je to nekako previše dernjave, previše forsiranja upiranja prstom u čovjeka..pa i da je kriv..dakle riješi to s njim. O celibatu, o svećenicima, o časnama..ma čovječe to se melje stalno..
Kad dođem jednim svojima u kuću, kao nedavno npr., kao da ih nešto na meni iritira, kao da ih potiče ta informacija da sam vjernica i da idem često u crkvu, kad god mogu, pa počnu lomiti, jezike na temu svećenika, biskupa, Bozanića..na temu celibata, love, krađe, ..
Što bih ja trebala otići? ma ne pustim ih mirno...neka se ispucaju, tko zna što to njih duboko tišti, što im to ne daje mira pa kopaju i pljuju po drugima...mislim da sam im tako nešto i rekla zadnji puta : Što vam se dogodilo? Gdje je vaš problem?
M 9 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 531 (iskusni forumaš)
Napisano: petak, 17.11.2006 u 21:00 Tema: Pitanje celibata
E bravo, napad je najboja obrana, ča bi reka Ćiro...ma je li Pale uvik baš zavridija da mu se zaviruje u " motiv". Di bi tako stigli, oli svaki od nas nima neki "motiv". Lipo bi bilo da svaciji "motiv" vidimo jednako vridnim nasem, a ča se razlikujemo u tome kako vidimo svit ča ga vidimo i svit ča ga ne vidimo to bi tribali prihvatit ka istinu, jer je tako od kad je svita i vika. Evo ja san si čak zabranija i da mislin o bilo čijen "motivu", jer se tako boje čita ono ča neko piše...ako počnen motivologizirati brzo ću počet pričat o nečemu ča se baš i ne vidi crno na bilo, pa ćemo brzo počet pisat ne o onome ča je neko reka, vengo o onemu ča nije reka.
Napisano: petak, 17.11.2006 u 21:49 Tema: Pitanje celibata
Inspektore s jedne strane imaš pravo..fućkaš motive--gledaj površinu--oke--stvar je u tome što jedni o drugima ovdje već znamo cijele odlomke --tako i tvoj stav o celibatu...
sve oke....
a nije stvar o "stavu o celibatu"
blago hindujima i monasima i kaluđerima, i svima koji prakticiraju celibat iz razloga duhovnog rasta i odricanja, blago im se..jer nis čula da lupaju po njima.....
Napisano: petak, 17.11.2006 u 22:39 Tema: Pitanje celibata
"Inspektore s jedne strane imaš pravo..fućkaš motive--gledaj površinu--oke--stvar je u tome što jedni o drugima ovdje već znamo cijele odlomke --tako i tvoj stav o celibatu..."
Vidin da si u dobroj u formi. Nisan reka da triba bagatelizirat motive već da svačijen motivu triba dat rang ka i svome: da se ovdi javja iz plemenitih, oli iskrenih, oli jubopitjivih, oli nekih drugih... u ujudbi priznatih motiva(osin ako nedvosmisleno i svima razvidno ne pokaže suprotno) a da njegov stav, oli misal, može a u pravilu i je različita od drugih, u nijansi, dilu ili temeju. Zato se i razgovara, jer smo judi koji uvik vidimo ponešto, a ne sve.
Ja recimo cinim Paletova pitanja i dvojbe i ne čitan ih ka opanjkavanje, vengo žeju za skladon i čistoćon...neko to vidi baš obrnuto, ali, mislin da je pošteno na ta pitanja lipo odgovorit, oli ih prešutit, a ne ga prozivat zbog motiva, oli hvalit, kako si ti sad mene natirala da činin. I nije to površno, vengo pristojno i dobronamirno, a "dubina" se može uhvatit i samo s onim ča je izloženo.
I sad, baš i ne znan tvoj stav o celibatu svećenika, jer si iz ovega prije mene posta naknadno izbacila jednu rečenicu, koja skroz ide u prilog Paletovon nastupu na ti topic.
I dobro je Pale pita, malo gori...niko sad izvanka nije potega to pitanje vengo se o njemu raspravjalo u samu Crkvu, na najviše misto, u Vatikanu.
Eto, volin se držat onega ča je svima prid okon, znaš, jubice zubice.
Napisano: petak, 17.11.2006 u 22:47 Tema: Pitanje celibata
[quote:4c70291415="Pale"]Ah, Jasminka, a gdje je tvoj problem? Strpljivošću Bude samo čekam dan kad ćeš se ponovno preobratiti i postati Antikrist...[/quote:4c70291415]
Neće se Jasminka preobratiti u Antikrista, ne brini.... uostalom, zašto i bi, po tvojim postovima bi se čovjeku moglo učiniti da ti stvarno dobro igraš njegovu ulogu. :roll:
Evo, Pale, nešto za tebe:
[b:4c70291415]Mt 7:1[/b:4c70291415] "Ne sudite da ne budete suđeni!
[b:4c70291415]Mt 7:2[/b:4c70291415] Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se.
[b:4c70291415]Lk 6:37 [/b:4c70291415]"Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se.
[b:4c70291415]1 Kor 4:5 [/b:4c70291415]Zato ne sudite ništa prije vremena dok ne dođe Gospodin koji će iznijeti na vidjelo što je sakriveno u tami i razotkriti nakane srdaca. I tada će svatko primiti pohvalu od Boga.
Ostavi svog svećenika ili patera, što li je već, na miru. Radije se posveti samom sebi i svome duhovnom razvoju. Pa, ako budeš zaista dosljedan Kristu, ne brini, proslavit će te On već na svoj način, a taj svećenik... pa, ako je istina to što govoriš, dolazit će, na kraju, k tebi po savjet.
Napisano: petak, 17.11.2006 u 23:13 Tema: Pitanje celibata
[quote:b12d76f65a]I sad, baš i ne znan tvoj stav o celibatu svećenika, jer si iz ovega prije mene posta naknadno izbacila jednu rečenicu, koja skroz ide u prilog Paletovon nastupu na ti topic.
I dobro je Pale pita, malo gori...niko sad izvanka nije potega to pitanje vengo se o njemu raspravjalo u samu Crkvu, na najviše misto, u Vatikanu.
Eto, volin se držat onega ča je svima prid okon, znaš, jubice zubice.[/quote:b12d76f65a]
To je priznat ću teška tema za mene..jer negdje jesam podjeljena..ako volim ljude..tada ću ih razumit i u njihovim slabostima, barem nastojat razumit,,A to znači da celibat smatram DAROM s neba!
ali.............
nema ga svaki...............i sad dolazi do onoga.gdje se meni gasi struja.......to je ona rečenica...koju sam izbrisala....iako izgledA ona nije slična Paleovom stavu inspektore.........nije ti samo FN za razmišljane s njegovin Antikristom.....
Napisano: petak, 17.11.2006 u 23:42 Tema: Pitanje celibata
Evo, kad te ne razumin, odma priznajen. Ma ti naš Pale...bila si s njin u konobu, pa mi reci oli je on Sv. Jure za ovo vrime s nekon svojon meštrijon ča lovi zmaja, ča bi inspektoru drago bilo, oli bi ga ti naboje prispodobila nekin drugin likon. Ako ne buden razumija, ča se može...baš mi je prije pet minuti i minusica tumačila jenu njenu novu teoriju suživota, po kojoj ispada da bi ja triba biti ona, a ona neko drugi...njanci nisam razumija, pa ću u posteju s nadonom da mi se u snove ča raspetja.