Ž 53 god., Koprivnica Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 4459 (stari forumaš)
Napisano: utorak, 21.11.2006 u 17:53 Tema: Udruga oženjenih svećenika
Članak zgodno zvuči, baš kao prava novinarska vijest koja više visi u zraku, nego je realno utemeljena. Sve nešto "izgleda, čini se, bit će", a zapravo mislim da je to na takav način beskrajno šašavo.
Najprije gdje bi se to oni okupili i još slavili misu? Pa kako to oni koji nisu dobili dispenzu imaju neka prava - nisu ni regulirali svoj status u Crkvi, dakle nisu mogli ni primiti sakrament ženidbe, tj. žive u konkubinatu. Znam nekoliko takvih osoba, ali ne znam nikoga tko bi pristupio takvom udruženju. A i to je već viđeno - prije dosta godina na Zapadu pa tresla se brda, rodio se miš, ništa od toga!
Uostalom kad bi celibat i prestao biti obvezan za buduće svećenike, nastala bi praksa kao za stalne đakone - ređenju se mogu pripustiti i oženjeni, a nikako se ne mogu ženiti zaređeni. Ne znam zašto je tako, ali tako jest.
Napisano: srijeda, 22.11.2006 u 11:55 Tema: Udruga oženjenih svećenika
Jasminka, molim te odgovori mi koji je razlog da Pale može ovako mirno mene vrijeđati, a ti reagirati pitanjem da li se poznajemo? Pitala sam to isto ranije na pp pa mi nisi odgovorila. Sad pitam javno. Zar nije bilo dosta da me naziva Pavelićkom samo zato što se usudim imati mišljenje drugačije od njegovog? Sada tvrdi da sam neznalica, da nemam hrabrosti i da imam potrebu nekog progoniti. E pa tko je Pale i što on sve smije? A mene si ribala za stvari koje nisam nikada napisala. Baš ti hvala!
Pale, o tvom bezobrazluku je teško i govoriti. Ne želiš razgovarati, želiš samo vrijeđati. Je li to zato što nemaš što reći? Ono što si napisao nema nikakve veze s člankom kojeg sam komentirala, niti s mojim mišljenjem kojeg sam navela. Za razliku od tebe nisam nikoga prozivala, dapače ljudi koje sam spominjala su moji prijatelji.
Napisano: srijeda, 22.11.2006 u 12:16 Tema: Udruga oženjenih svećenika
mislim sara, da si to krivo shvatila...nitko tu ne štiti nikoga, konačno pale je bio upozoren opomenom.
prepoznajem provociranje s njegove strane i one uobičajene ljudske psihoanalitičke diletanske kuhinje, gdje znamo skoro svih zalutati, analizirajući drugog....
prema tome..moje pitanje P.znači : to možeš govoriti ako samo poznaješ osobu! dakle pretpostavka mi je bila da te ne poznaje.
Ne znam sara, ali ja neću i nisam kao ti..Drugačije "moderiram"...
ako ti ne "čitaš" tu ti ne mogu pomoći..
ne petljaj moju opomenu tebi, nisi bez grijeha kao niti ja, dakle:
[b:a746201b22]Ponavljam ovdje nitko nije privilegiran bez obzira na njegove etikete ili "zasluge" ili službu..[/b:a746201b22]
opomenuh i angija pa je preživio..
Napisano: srijeda, 22.11.2006 u 12:24 Tema: Udruga oženjenih svećenika
još jedna mala napomenica, sara, ovdje ja nisam moderator nego hrvoje... pogledaj gore što ti piše..Tema Komentari članaka..su pod jurizdikcijom urednika...
Napisano: srijeda, 22.11.2006 u 12:29 Tema: Udruga oženjenih svećenika
OK ako je granica da me može proglašavati neznalicom, prihvaćam.
A ne bunim se na opomenu, niti me briga za moj ili bilo čiji status, samo mi je važno da sam opomenu zaslužila, tj. da sam nekoga osobno vrijeđala, ponižavala ili štogod sličnoga.
Dragi Pale sa mnom ne polemizira, ne koristi oštre riječi pobijajući moje mišljenje, nego nastoji vrijeđati mene osobno.
Mislim da je vrlo bitno održati razliku oštrine u raspravi pa i kad je tvrda od onoga što ide na pojedinca kao osobu.
NB nikad ne pročitah da je Angi bilo koga vrijeđao pa ne mogu shvatiti zašto bi on zaradio opomenu. Očito ja dosta toga ne kužim!
Napisano: srijeda, 22.11.2006 u 12:36 Tema: Udruga oženjenih svećenika
čekaj hajde da sad nešto lijepo riješimo sara, kad ti opominješ ljude? kad su prosti? kad vrijeđaju? kad?
Naš dragi Angi nikoga nije nazvao krivo ili nekoga nešto namjerno..bio je možda prestrog i ja sam ga upozorila, na što je čovjek priznao da je možda jer je star kak on veli, bokček i krivo razumio..dakle ako se opomene, ne opomene se samo za vrijeđanja, jer konačno ako pale veli da si nešto (ova tema) a ti nisi, sam to opovrgni..ako ga ja brišem..povlaći se sumnja..neka čovjek izvoli isto tako hrabbro se izjasniti od kud mu to..
nisam za smrtne kazne ali za kopanje rudnika pedeset godina, da...
ako niti sada ne razumiješ ja se više nećuu truditi, jer odlazimo u glupost..
Napisano: srijeda, 22.11.2006 u 12:47 Tema: Udruga oženjenih svećenika
OK, moj je stav da treba koriti samo kad se ide na osobu, a da se u polemici slobodno bude i vrlo tvrd. Tvoj nije. Dobro - štapić (dirigentski) je tvoj.
Tamo gdje sam ja moderator je još važan i nauk Crkve s obzirom na naziv.
I diskusija na ovu temu je završena, slažem se.
M 9 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 531 (iskusni forumaš)
Napisano: srijeda, 22.11.2006 u 12:58 Tema: Udruga oženjenih svećenika
Ča ovo nije lipa tema da se ča lipo posvitli:crkveno, juski, socijalno...ma mi opet, ka ka tuna na srdelu, pa pituraj jedan drugega i uvik u iste kolore
Napisano: srijeda, 22.11.2006 u 13:02 Tema: Udruga oženjenih svećenika
da..stalno je na ustima : Optužujem!
a to je već dramatično dosadno..kad bi pale malo prominija boju, bilo bi zanimljivije..boju svojih postova..nisam stekla dojam da je neki nemogući..a dobro ja jesam naifka... :oops:
Inspektore molim te daj nam neku svoju lipu pituru, ovdi..molim te...
Napisano: srijeda, 22.11.2006 u 13:25 Tema: Udruga oženjenih svećenika
Ajmo bit malo pozitivniji.
Dakle, imam prijatelja koji su napustili vršenje svećeničke službe. Interesantno je da svi, osim jednoga, od toga nose trajnu ranu i muku koja ne zarasta, neki čak i sanjaju sebe za oltarom. Oni su svi crkveno vjenčani, dakle ni na koji način nisu udaljeni iz zajedništva. Ali, nemaju svi isti stav o obveznosti celibata, odnosno mnogi napominju kako bi ukidanje obveznosti celibata iznjedrilo nove probleme koji bi možda bi još teži nego ovi koji danas postoje i još više utjecali na zajednicu vjernika. Premda je celibat doista pitanje klerika prije svega, on ima velik odjek među laicima pa i među onima koji sebe ne smatraju Crkvom. Interesantno je da je među kandidatima za svećeništvo kod grkokatolika manje oženjenih, a bitno više onih koji ostaju u celibatu.
M 27 god., Zagreb Član od 01.01.2006. Pošalji poruku
Poruka: 1107 (stari forumaš)
Napisano: srijeda, 22.11.2006 u 13:29 Tema: Udruga oženjenih svećenika
sve to govori u prilog tome da celibat treba biti opcionalan. I meni ima smisla da ljudi koji se odlučuju za duhovna zvanja imaju drugačiji pogled na život i odnos između ljudi koji bi podrazumijevao celibat. Ali takvih je ljudi ipak puno manje pa da se izbjegnu razna izopačenja valja tu stvar načiniti opcionalnom.
Dobila bi se nova dimenzija!!! Svećenik bi na vlastitom primjeru pokazivao kakav odnos treba biti. Treba biti hrabar zahtjevati takvo što
Napisano: srijeda, 22.11.2006 u 14:07 Tema: Udruga oženjenih svećenika
Ma, mene ne brine, ali postoje i oni koje smatram prijateljima i njihova me muka boli. Iskreno, ne vidim pravog rješenja. Slažem se s Kornijem da stvar treba biti na slobodan izbor. Tada bi se nametnuli novi problemi (sve je dobro dok dobro ide, ali kad se brak počne klimati, djeca postanu kojekakva...), ali život je rizik, kršćanski barem dupli. Ostaje nam ono smiluj se meni jer sam grešnik i to vrlo ozbiljno, ne kao pobožna floskula.
Napisano: srijeda, 22.11.2006 u 14:13 Tema: Udruga oženjenih svećenika
[quote:497317820c]ali život je rizik, kršćanski barem dupli. [/quote:497317820c]
kakva je to poruka ? ne razumijem..Zašto je kršćanski život rizik i to dupli od drugih?
možda si se krivo izrazila jer ja bih rekla, da je život tim [b:497317820c]teži[/b:497317820c] kad ga nastojimo živjeti visokih moralnih smjernica, kao što su npr. deset zapovijedi božjih. netko nije kršćanin ali mu je dano da se sam po sebi drži tih normi..a netko je kršten pa, nema pojma što je moral a kamo li npr. deset božjih zapovjedi..